Web Analytics
More
    Reklāma

    PTAC un Regulators aicina interneta pakalpojumu sniedzējus neizmantot reklāmās Speedtest

    Jaunākie raksti

    Patērētāju tiesību aizsardzības centra (turpmāk – PTAC) uzmanības lokā ir nonācis Speedtest mērīšanas rīks, kuru vairāki Latvijas interneta pakalpojumu sniedzēji izmanto, lai informētu par savu piedāvājumu. Apgalvojumi reklāmas materiālos ir dažādi: “Speedtest apbalvojums. Latvijas ātrākais internets”, “Ātrākais internets Latvijā – apstiprinājis Speedtest.net”, “Speedtest apbalvojums. Latvijas ātrākais 4G” u.tml. Šādu saukļu izmantošanu PTAC ir atzinis par maldinošu komercpraksi, kuras ietekmē vidusmēra patērētājs var pieņemt kādu lēmumu par pakalpojuma izvēli, kādu viņš citādi nebūtu pieņēmis.

    Apgalvojumus, kas pamatoti ar Speedtest mērīšanas rīku, piemēram “Speedtest apbalvojums. Latvijas ātrākais 4G”, patērētāji var uztvert kā vispāratzītu un uz visiem attiecināmu informāciju. Patērētājs var uzskatīt, ka interneta pakalpojumu sniedzējs saviem lietotājiem nodrošina ātrāko mobilo internetu salīdzinājumā ar citu pakalpojumu sniedzēju iespējām. Tādējādi var tikt pieņemti lēmumi par darījumu, kas citādi netiktu veikts.

    Reklāma

    PTAC norāda, ka Speedtest interneta mērīšanas rīka izmantošana tādas komercprakses īstenošanā, kuras ietvaros patērētāji tiek informēti par uzņēmuma sniegtā interneta pieslēguma priekšrocībām un kvalitāti nav pieļaujama.

    “Speedtest metodika un metrika neatbilst normatīvajos aktos noteiktajai interneta ātruma noteikšanas un salīdzināšanas metodikai posmā no pieslēguma punkta līdz Latvijas interneta apmaiņas punktam. Šis interneta mērīšanas rīks ir piemērots individuālai interneta pieslēguma ātruma mērīšanai no konkrētā interneta piekļuves punkta (konkrētas IP adreses) uz noteiktu interneta vidē esošu resursu vai piekļuves punktu (konkrētu IP adresi). Taču tas nav izmantojams, lai vispārīgā veidā raksturotu kāda interneta pakalpojuma sniedzēja nodrošinātā pakalpojuma kvalitāti vai citādi patērētājiem radītu priekšstatu, ka konkrētā pakalpojuma sniedzēja piedāvājums ir labāks par konkurentu sniegtajiem pakalpojumiem,” norāda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāve Ieva Bethere.

    Interneta pakalpojuma sniedzēja izvēle ir lēmums, kas jāpieņem ikvienam digitāli aktīvam iedzīvotājam. PTAC direktore Baiba Vītoliņa norāda: “Cilvēkam, kuram nav plašu zināšanu šajā jomā, izvēle var izrādīties gana sarežģīta, jo piedāvātie pakalpojumi atšķiras gan kvalitātē, gan piemērotībā. Bieži vien interneta ātrums kļūst par galveno kritēriju pakalpojuma sniedzēja izvēlē, līdz ar to ir svarīgi, lai informācija par to nebūtu maldinoša.” B. Vītoliņa uzsver: ”Mēs aicinām interneta pakalpojumu sniedzējus savā komercpraksē sniegt pārbaudāmu un objektīvi pamatotu informāciju par interneta ātrumu un turpmāk neizmantot paziņojumus, kas pamatoti ar Speedtest vai tamlīdzīgu rīku mērījumiem.”

    Pārbaudi savu interneta pieslēguma ātrumu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    27 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    PurvaVelns
    24.05.2016 09:51

    nu vot.

    Ivars Ka
    24.05.2016 10:13

    Argumenti nepārliecināja…

    Mareks Matisons
    24.05.2016 10:16

    Institūcijas lēmums būtībā ir vērsts tieši pret vienu komersantu.

    Nu un ko ja nākamā reklāmā būs izmantots Netflix ātruma mērīšanas rīks fast?

    :)

    #usefulidiots

    yomama
    24.05.2016 10:33

    Speedtest reklāmās izmantoja gan Bite, gan Baltcom čel!

    Mareks Matisons
    24.05.2016 10:36
    Reply to  yomama

    Baltkom reklāmās bija – “Speedtest apbalvojums. Latvijas ātrākais 4G”? :)

    yopapa
    24.05.2016 10:46

    Būtība jau ir tajā, ka lietots Speedtest, un 4G ir tikai viens no piemēriem

    Mareks Matisons
    24.05.2016 10:50
    Reply to  yopapa

    Baltkoma frāze netika piesaukta un tā aktivitātes vismazāk “berž kurpi” citiem operatoriem

    yoaunt
    24.05.2016 11:35

    Bet nu jā, cik mērījumu, tik uzvarētāju un pretinieku, cik mērījumu, tik metodoloģiju. Kura precīzāka? Neviena. Reklāmās tāpēc minēts – ātrākais pēc Speedtest domām. Ja cilvēkam Speedtest ir Dieva vietā, lai jau ņem un lieto :)

    24.05.2016 23:35

    Es domāju, ka šoreiz PTAC/SPRK uzbraucis gan Bitei, gan Baltcom. Abi ir vienlīdz “vainīgi”.

    24.05.2016 10:36

    Gan izteiktais viedoklis no uzraugiem, gan arī izmantotā Speedtest mērījumu metode ir buļļa kakas. Visi tie Speedtest mērījumi ir uzskatāmi par nederīgiem, tie tik tiešām nenodrošina nekādu pamatotu informāciju par ISP pieslēgumu. Tomēr Speedtest ir labākais, kas mums ir – izmēra gan UP, gan DOWN, var izvēlēties citas valstis, citus serverus.

    Diemžēl Speedtest neparādīs, ka ISP ir “nošeipojis” torrentus vai ko citu. Speedtest arī neuzrādīs minimālos ISP nodrošinātos lejupielādes ātrumus, tīkla stabilitāti, vidējo pingu utt., kas mums ikdienā ir svarīgāki parametri par kaut kādu mītisku maksimālo ielādes ātrumu no viena servera.

    24.05.2016 10:57
    Reply to  Artis Abols

    Pirmkārt ISP var likt prioritātes speedtest tipa trafikam, sabojājot statistiku, otrkārt, protams, nekur nav teikts, ka lielākā daļa operatora “A” speedtest lietotāju neatradās Rīgas centrā, kamēr operatora “B” lietotāji bija arī laukos, kur operatoram “A” nemaz nav zonas.

    24.05.2016 23:38
    Reply to  normis

    Es varbūt uz vecumu zaudēju prāta asumu, bet kāda ir būtiskā atšķirība starp Speedtest un SPRK tīkla mērīšanas tūli (saite komentārā zemāk)? Operatori taču principā var atpazīt abus mērītājus un attiecīgi pielāgoties. Ko es nesaprotu?

    26.05.2016 09:00

    Es nezināju, ka SPRK izmanto savu rīku, lai testētu, tas protams likvidē vienu no maniem argumentiem :D Taču, es nezinu kā viņu rīks darbojas. Speedtest ir plaši zināms kā ļoti primitīvs rīks, kurš dod tikai aptuvenu ieskatu potenciālajā ātrumā. Labāki rīki prot simulēt konkrētu trafiku, dažādus protokolus, lietot daudz konekcijas utt. Speedtest vienkārši kačā vienu failu pa vienu TCP konekciju.

    Mārtiņš Vācietis
    24.05.2016 10:59
    24.05.2016 11:50

    Lai veiktu interneta ātruma mērījumu, nepieciešams instalēt Java

    Mārtiņš Vācietis
    24.05.2016 12:04
    Reply to  Artis Abols

    Mūsu valsts iestāžu mīlestība pret javu ir neizmērojama, tā ir visur! :)

    digitalk
    24.05.2016 12:30
    Reply to  Artis Abols

    lai palaistu speedtest.net vajadzīgs Adobe Flash Player.

    24.05.2016 13:15
    Reply to  digitalk

    Arī tiesa! ;)

    Aleksejs Mjaliks
    24.05.2016 16:46
    Reply to  digitalk

    Vairs nav.

    digitalk
    24.05.2016 17:05

    tad kāpēc man startē Flashu, ja prot bez? vienu brīdi ooklai gribējās javu, tagad atvēru lapu – veras flash.

    26.05.2016 09:01
    Reply to  digitalk

    izslēdz Flash un paskaties kas būs tad

    digitalk
    26.05.2016 11:19
    Reply to  normis

    pēc paziņojuma, ka vajadzīgs flash, pārmet uz beta.speedtest.net
    beta, savukārt, rāda interfeisu, bet poga ‘Begin test’ nestrādā.

    snap
    24.05.2016 13:16

    Ko tad tie ISP lai izmanto? Vai precīzāk ko lai izmantojam mēs, patērētāji, izvēloties piegādātāju? No kautkā ir jāvadās, visu nevar izlemt no draugu ieteikuma:D

    digitalk
    24.05.2016 13:45
    Reply to  snap

    PTAC un SPRK šoreiz pārāk daudz pļāpā, politiķu stilā. parastam prasīgam lietotājam pietiek ar līgumā garantēto minimālo ātrumu (kuru daži provaideri sākuši uzrādīt) un speedtestnetu.

    Raivis Rasnačs
    24.05.2016 21:27

    Tad jau Kursora veiktais mobilā interneta tests arī aiziet kaķim zem astes, šie tak Speedtest izmantoja. :) Bet vispār priekšstata gūšanai jau ar to pietiek. Jebkurš LV operators piedāvā solīdu internetu ar solīdu ātrumu. Mums, Latvijā dzīvojošiem, būtu grēks brēkt par interneta ātrumu. Citur ir daudz sliktāk.

    24.05.2016 23:40

    Es nevaru par visiem 100% piekrist tādam apgalvojumam. Mēs jau no sākta gala nemēģinājām pozicionēt mūsu testu kā pašu objektīvāko un precīzāko, tomēr tā kā to veicot visiem konkurentiem mērījām vienādos apstākļos, tad kaut kāda ticamība šim testam ir.

    Personīgi es ar diezgan lielu skepsi raugos uz operatoru/ISP dižošanos ar Speedtest bļembukiem (es gan saprotu kāpēc tie tā dara), taču arī PTAC/SPRK paziņojums ir tik “valsts iestādīgi” uzrakstīts, ka neko nevar saprast. Būs jāpamēģina ar viņiem sazināties un palūgt, lai savu “bažu” izskaidro cilvēkiem saprotamā valodā.

    26.05.2016 11:20

    Uzzvanīju uz PTAC, lai noskaidrotu vairāk par šo jautājumu un to kāpēc PTAC/SPRK nepatīk Speedtest. Gudrāks nekļuvu. Mēģināšu sazināties ar tehniskākiem cilvēkiem no SPRK.

    Reklāma