Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā radīts lampu pastiprinātājs DIMD

    Jaunākie raksti

    Mūzikas tirgū ienāk jauns zīmols DIMD ar pirmo produktu – lampu pastiprinātāju DIMD PP10. Audiofilu iecienītā elektronu lampu pastiprinātāja tehnoloģija, kas ierakstu skanējumam sniedz maksimālu klātbūtnes efektu, šajā ierīcē ir attīstīta augstākajā kvalitātē un apvienota ar unikālu dizainu.

    “Mūzika vienmēr ir bijusi Latvijas eksportprece. Tagad Latvijas kā mūzikas lielvalsts stiprināšanā pasaulslavenajiem operdziedātājiem, diriģentiem un komponistiem pievienojas DIMD, kas mūziķu un tās cienītāju aprindās jau ir saņēmis pozitīvas atsauksmes par niansēto ierakstu skanējumu,” stāsta DIMD radītājs un fizikas zinātņu doktors Edgars Spārniņš, kurš pats aizraujas ar mūziku un savulaik spēlējis oboju simfoniskajā orķestrī. Viņam lampu pastiprinātāja ideja radās atklājot, ka sieva, profesionāla vijolniece, mūziku klausās tikai austiņās, jo nepatīk mājas akustiskās sistēmas skanējums. DIMD PP10 ir trīs gadu aizrautīga un intensīva darba rezultāts, ko Edgars veica paralēli zinātnieka darbam Šveicē.

    Reklāma

    DIMD PP10 ir divtaktu (push-pull) AB klases stereo jaudas pastiprinātājs. Tajā izmantotas tikai pašas augstvērtīgākās komponentes no Eiropas Savienības, Šveices un Japānas. Komponenšu izcilās īpašības apvienojumā ar veiksmīgo tehnisko risinājumu ļauj iegūt kvalitatīvu skanējumu ar ļoti zemu skaņas kropļojumu un trokšņu līmeni. Lai nodrošinātu īsāko audio signāla ceļu, katru pastiprinātāju montē ar rokām point-to-point jeb gaisa montāžas tehnikā.

    “Radīts, dizainēts un ražots Latvijā – tie ir vārdi, kas ir iegravēti uz katras DIMD ierīces. Mums ir svarīgi, lai DIMD būtu Latvijas intelektuālā kapitāla vizītkarte. Tāpēc produkta tapšanā pieaicinājām nozaru labākos ražotājus un prātus. Pašlaik strādājam, lai sāktu eksportu uz Eiropu, jo īpaši Skandināvijas, Šveices un Beniluksa valstīm. Pielāgojot produktu attiecīgajam tīkla spriegumam, esam iecerējuši to piedāvāt arī Japānā un Kanādā. Latvijas un ārvalstu tirgus sadalījums iecerēts attiecīgi 10% un 90%,” papildina DIMD dizaina un zīmola radītājs Gusts Rutkis.

    PP10 konstrukcijā izmantotas tikai visaugstākās kvalitātes komponentes. Tostarp, piemēram, pašdziedējošie (self-healing) polipropilēna kondensatori, un augstas precizitātes metāla folijas rezistori. Tādēļ pastiprinātāja skanējums tembrāli ir maksimāli pietuvināts dzīvajam mūzikas atskaņojumam. Veiksmīgas projektēšanas un skrupulozas parametru optimizācijas dēļ pastiprinātājam ir tikai 6 dB sekla kopējā negatīvā atgriezeniskā saite. Tas ļauj iegūt optimālu dempinga faktoru, kas savukārt rada izteiktu atskaņojuma klātbūtnes efektu. Lampu pāris priekšpastiprinātājam, kā arī visas četras jaudas pakāpes lampas ir individuāli mērītas un komplektētas katrai ierīcei atsevišķi, tādēļ DIMD PP10 ir raksturīga dzidra, detalizēta un tīra skaņa. Dizainā katrs elements un to izvietojums ir pārdomāts, lai sekmētu pastiprinātāja darbības kvalitāti. Pasvītrojot ilgmūžību, katram pastiprinātājam ir piecu gadu garantija. DIMD var iegādāties www.dimd.eu, un tā cena ir 3450 eiro.

    DIMD pamats ir pašu ieguldītais intelektuālais kapitāls un zināšanas, kam papildu saviem līdzekļiem piesaistīts attīstības finanšu institūcijas “Altum” atbalsts un, uzvarot konkursā, iegūts Swedbank un Rīgas domes  programmas “Atspēriens” grants.

    ““Atspēriens” konkursā DIMD bija pārdomāta un izstrādāta ideja; tehnoloģisks risinājums ar augstiem kvalitātes rādītājiem; oriģināls un moderns dizains. DIMD ir visi priekšnosacījumi, lai spētu konkurēt nozarē un iegūtu kvalitātes novērtējumu un atpazīstamību, kas šajā mērķa klientu auditorijā ir ļoti svarīga,” saka Andis Garbars, grantu programmas “Atspēriens” žūrijas loceklis, Swedbank Operāciju izcilības projektu vadītājs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    38 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mahmuds
    13.04.2016 23:03

    Malači! Prieks, ka kaut kas tiek radīts, nevis tikai pārpirkts un pārdots tālāk!

    ProxyFromDeep
    13.04.2016 23:35

    Naiss! īkšķi gaisā !

    Rūdolfs Putniņš
    14.04.2016 00:02

    Aparāts smuks, bet pagaidām neskaidrs tā pozicionējums tirgū. Par 3445EUR tas berzējas ar respektabliem vārdiem, kas industrijā jau ir gadu desmitiem. Jautājums, kāpēc, lai rūdīts klausītājs dotu priekšroku Latvijas precei? Ar labu dizainu vien nepietiks.

    P.S. Tā arī nekļuva skaidrs, kur pastiprinātāja konstrukcijā pielietots Latvijas intelektuālais kapitāls. Cik zinu, tad lampu pasaulē jau gadus 50 nekas kardināli jauns nav izgudrots.

    nabadanga
    14.04.2016 00:12

    Šādu pastiprinātāju pasaulē ir daudz un praktiski visiem viņiem ir īpaši kondensatori, rezistori, pielasītas lampas, uz mūziku pasists radītājs un nevāja cena. Par projekta veiksmi varēs spriest pēc gadiem pieciem, ja tas līdz tam izdzīvos. Ko es, protams, novēlu, kā arī kļūt par audiofīlu pasaules leģendu! :)

    x
    14.04.2016 07:58

    vajadzēja savulaik aizstāt mājas boomboxu ar daudzmaz pieklājīgu skaņas aprīkojumu….bet zinātniskie prāti nemeklē vieglus ceļus, tie izgudro riteni atkal un atkal….un iespējams, itkā ideālais ritenis kļūst vēl apaļāks, vēl vieglāk ritošs.

    bet no praktiskā viedokļa – arī domāju, ka šajā segmentā konkurence ir gana liela un lai veicas uztrāpīt uz tiem cilvēkiem, kuru spēkos ir radīt pircēju plūsmu, jo bez pircēja neviens ideālais produkts nespēj pastāvēt.

    latvianvoiceovers.eu
    14.04.2016 08:02

    Nu savulaik drusku pa lampām esmu painteresējies, un varu teikt, ka viss komplekts (visticamāk čehu JJ) ar visu mērīšanu šim verķim nemaksā vairāk par 100 eur. Pārējās detaļas maksā nu labi pērkot visdārgākajā vietā vēl kādus max 200 eur .Par ko atlikušās štukas???

    x
    14.04.2016 08:51

    cik maksā dzelzs, gumija un vadiņi, kas veido automašīnu?
    bet pārējo prasa par to, ka tas viss saskaņoti darbojas vajadzīgajā veidā un neizjūk noteiktu km skaitu.
    cik maksā makaroni, karote pesto un zaļa lapiņa? bet restorānā par to prasa summu, par ko divi cilvēki var ēst makaronus nedēļu no vietas.

    man jau liekas, ka šito verķu pircējiem viens no baudījumiem ir apzināties, ka tev pieder ne vien skanošs, bet arī sasodīti dārgs izstrādājums, kas nav pieejams kuram katram, ja vēl to var pieminēt sarunā un pavērot sarunas biedru reakciju…..sak, te viens kabelis maksā vairāk kā tavs mūzikas centrs, bet šitā kastīte vispār…vārdu sakot, tas ir restorāns.

    latvianvoiceovers.eu
    14.04.2016 09:02
    Reply to  x

    Ar auto šo gan salīdzināt nevarēs (ja nu vienīgi cenas ziņā:) – tas ir cita sfēra. Protams, ir restorāni ,kur viena karotīte “kaut kā” maksā nezin cik un ļauj nevis remdēt izsalkumu bet ,”uzpucēt” pavisam citas vajadzības.Tajos restorānos strādā slaveni pavāri, kuri paši par sevi ēdājiem ir galvenā pievienotā vērtība+ inovācijas ēdienkartē utt. Taču te ir stāsts par CNC izzāģētu, visnotaļ viduvēju pēc “lampu pasaules standartiem” detaļu kopumu, kura galvenā vērtība ir uzraksts uz aizmugurējā vāka par Latviju. Gribētos jau, lai aiziet viņiem lietas, bet nu stipri jau atgādina Evelatus “veiksmes stāstu”

    Edža
    14.04.2016 09:40

    Nūū…. Iemet acis audiofīļu i-neta lapās…. Tur strāvaa vadi iet pa simtos €, un tie kā zināms ir svarīgākā komponente, drošinātāji pat pa 10000$ utt. :)
    Bet ja nopietni, tad jau fiziķim vajadzēja sākt ar mājas (istabas) akustisko mērīšanu, jo ko dod visdārgākais pastūzis, ja istaba ir sūnainu akustiku.
    Un nosaukumu varēja likt latviskāku- DIMDENIS

    x
    14.04.2016 09:59
    Reply to  Edža

    tas jau vairāk sabvūferim piederētos :)

    digitalk
    14.04.2016 22:04
    Reply to  x

    štovētie Dimdiņkāposti ir labāki – saēdies un var tādus rībienus atlaist! ;)

    Rūdolfs Putniņš
    14.04.2016 10:10

    Nu lol, atkal vecā dziesma kāpēc produkts nemaksā tik pat, cik detaļu tāme Argusā? Šādam aparātam, ja detaļu atlasei pieiet zinātniski, lielāko daļu cenas sastādīs korpuss (dizains+ražošana) un pārdošanas izmaksas. Cena ļoti mainīga var būt trafiem un kondensatoriem, ko var atlasīt balstoties uz zinātni vai reliģiju. Šādam stipreklim atlasei jābalstās vairāk uz reliģiju, jo pēc cenas tas drīzāk piedienīgs entuziastu segmentam. Problēma gan, ka veči nav palieliījušies ar to, ko izmantojuši un nav atrāvuši vaļā vāku, kur redzama glītā p2p konstrukcija.

    PurvaVelns
    14.04.2016 10:27

    padomju laikos (nu tā ap astoņdesmitajiem) bija tāda urbānā leģenda (bet nav ne jausmas cik tas atbilst patiesībai) ka japāņu audiotehnika nemaz nav izjaucama – ja taisi vaļā, tad viss tur sakūst ķīselī, lai nevar izdibināt noslēpumus. Varbūt, te ir tas pats stāsts :D

    x
    14.04.2016 12:34
    Reply to  PurvaVelns

    bij vēl cita leģenda – ka japāņi pērk krievu tehniku koka korpusos, pie sevis izravē laukā iekšas un iliek savējās.

    acīmredzot, abi mīti bija saistīti – koka korpuss vairāk par vienu atvēršanu neizturēja; spriežot pēc mdf sekcijām, sava taisnība tur bija ))

    PurvaVelns
    14.04.2016 12:45
    Reply to  x

    nejaukt koku ar skaidu plati :D

    LOOK
    15.04.2016 16:44

    Naudas makam varētu nepatikt “vadu mudžekļa arhitektūra”.
    Diezgan banāls ir teksts par pašdziedējušiem kondiņiem. Iespējams nemetalizētie polipropilēni skanētu labāk, ja nu vienīgi fizikas doktors nav atradis kādu citu pamatojumu šādai izvēlei. Un vispār brīnumi jau nenotiek, neekranētās preampa lampas savāc no ētera tik neciešamu fonu, ka nav skaidrs kur hi-end slēpjas.

    PurvaVelns
    14.04.2016 10:32

    Jānovēl veiksmes. Un smieklīga ir to kapeiku pisēju īdēšana – cik kas maksā. Uztaisi tad pa 200 lampenieku un tirgo nost – domāju, ka pa tādu cenu pasaule vienkārši juks prātā – nevarēsi atkauties… (tas šitam pilsonim latvianvoiceovers.eu). Lai arī es ļoti gribētu audiofīlēties, cenas dēļ pagaidām nāksies samierināties ar vidējā airopas darbaļauža hifi NAD komplektu… :(

    P.
    14.04.2016 10:57

    Izejas jauda 2x10W

    LOOK
    14.04.2016 16:05

    “Viņam lampu pastiprinātāja ideja radās atklājot, ka sieva, profesionāla
    vijolniece, mūziku klausās tikai austiņās, jo nepatīk mājas akustiskās
    sistēmas skanējums.”
    Un DIMD tam ir risinājums?
    Bet ja nopietni, lai čaļiem veicas, jo šajā cenu segmentā viegla dzīve nav nevienam ražotājam.

    PurvaVelns
    14.04.2016 16:35
    Reply to  LOOK

    man savā laikā vajadzēja sacerēt pasaku par Selgas cepumu recepti, kā sievas tos deva zvejniekiem, kad tie devās selgā… ja nopietni, vai nav tā, ka tas skanējums 90% ir akustiskās sistēmas un tad visi pārējie loriņi (pie nosacījuma, ka kvalitatīvs skaņas avots)? tobiš, varbūt sieva klausījās (visticamāk) ausīs jo tumbas bija sūdīgas. Bet vēl ticamāk, ka tas ir piedzejots.

    LOOK
    15.04.2016 15:24
    Reply to  PurvaVelns

    Ļoti maldīgs uzskats, ka labu skanējumu galvenokārt nodrošina akustiskās sistēmas. Skanējuma kvalitāti galvenokārt nodrošina avots, pārējās komponentes skaņas ķēdē to tikai kropļo un tumbas tai skaitā. Neviens pastiprinātājs vai tumbas nespēs “uzlabot” slikta vai vienkārši nepilnīga avota signālu. Nopietns Hi-end sākas ar avotu, un tikai tad, kad tāds ir panākts var domāt tālāk par pre un ampu. Savukārt akustika jau ir beidzamā instance, kas atskaņos visu, ko tai pumpēs iekšā. Morāle ir tāda – nesāc būvēt māju no jumta.

    PurvaVelns
    15.04.2016 15:40
    Reply to  LOOK

    es jau ar teicu par labo skaņas avotu. bet par akustiku kā tikai “jumtu” gan nepiekritīšu. Sanāk tā, ka uzbliez to māju pa 20 štukām un galā piemet s90 tumbas un tās atskaņos VISU ko tur pumpē iekšā? Nu ne tak… Savukār viduvējam hai-endam piemet izcilas tumbas un būs pieklājīgs skanējums. Kaut gan… tas ir tāds mežš, katrs otrais koks ar placebo birku, nemaz nerunājot par to, ka katram cilvēkam ir sava izpratne par skanējumu + 90% cilvēku vispār nespēj uztvert un saklausīt visas nianses. Tikai apvainoties māk. Līdzīgi kā ar krāsām: b**, man ir laba gaume, es krāsas pazīstu, tas ir zils nevis zaļš, bet kad iedod izpildīt kādu sarežģītāku krāsu testu, izrādās, ka tas cilvēks vispār ir ne tikai pa pusei daltoniķis, bet arī daunis.

    LOOK
    15.04.2016 15:58
    Reply to  PurvaVelns

    Par cilvēkiem kas spēj saklausīt kļūdījies, pēc audiofīlu aptuvenām aplēsēm uz šīs planētas tikai 1% spēj saklausīt nepieciešamās nianses (lūdzu nejaukt ar fr.diapazonu). Tāpat dzirdi ir jātrenē, lai saklausītu nianses. No tā arī izriet ka liela daļa pilsoņu ar paceltiem pirkstiem nemaz nenojauš kā patiesībā skan “tīra manta”. Un viduvējam Hi-endam arī ir jāpiemeklē viduvējas tumbas, jo pretējā gadījumā baudījuma vietā nāksies klausīties visus tos avota kropļus, kuri tiks nevajadzīgi izcelti.

    15.04.2016 16:01
    Reply to  LOOK

    Jā, jā, auss jātrenē. Pēc gana ilgiem treniņiem sāk beidzot likties, ka zelta kontakti kaut kā maģiski skaņu tumbu virzienā pārvieto labāk par neapzeltītajiem.

    Ja tā arī neizdotos “spēt uztvert” šīs “nianses”, paliktu vēl žēl zemē nomestā laika.

    PurvaVelns
    15.04.2016 20:59
    Reply to  LOOK

    es parasti saku 90%, jo ja uzraksta, ka 99% ir idiņi, tad uzreiz uzrodas bars, kas bļauj – kā tu vari mūs apvainot. 10% atstāj tādu kā drošības spilvenu nenobriedušam prātam.

    Janis
    15.04.2016 18:49
    Reply to  PurvaVelns

    +++

    Janis
    15.04.2016 18:48
    Reply to  LOOK

    Šauj greiz sevišķi, ja runājam par hi-end nevis “kaut, kādu skaņu”
    Ko tev dos labs skaņas avots ar labu ampu bet kaut, kāda lētā akustika? NEKO!!

    Priekš hi-end VISAM ir jābūt kvalitātē!!
    Un par skaņas uztveri/dzirdi nerunāsim, tā ir ļoti individuāla lieta!!

    LOOK
    15.04.2016 20:07
    Reply to  Janis

    Nozīme ir pilnīgi visām komponentēm, vadus un telpu ieskaitot, tikai runa bija par to kas rezultātu ietekmē visvairāk.

    name
    14.04.2016 16:38

    Divas ECC83 lampas priekšpastiprinātājam un četras EL84 lampas jaudas pakāpei.

    xxx2
    14.04.2016 19:09

    Šis pastūzis boot,lv formā ir pamatīgi apspriests! Secinājums – tehniski mēsls par brangu naudu potenciāli ar mērķi iegūt piķi no dažādiem fondiem! Vienīgā pieejamā tehniskā informācija ir THD pēc jaudas, jeb 0.2% pie 10w jaudas ir sliktāk pat par ķīniešu širpotrebu! Lampas – širpotrebs. Līdz kvalitatīvai skaņai tur kā līdz mēnesim, bet cena kosmiska!

    Deace Duck
    14.04.2016 19:31
    Reply to  xxx2

    Kas ir tipiskais interneta komentētājs? Pats ne sūda nevar, bet citus nodirst tas ir svēts. Sāc ražot labāk un lētāk, busi miljonārs. Slabo?

    xxx2
    14.04.2016 20:15
    Reply to  Deace Duck

    Duck, tad 3.5k Eur sagatavo un skrien pirkt!
    Bet ja Tu paanalizētu kādas lampas tur izmantotas, paskatītos uz apsolīto kropļojumu līmeni, jeb THD, tad saprastu ka bez dizaina un kosmiskas cenas tur nekā nav!
    Daudz labāku lampu pastūzi no pasaulē pazīstamiem ražotājiem var nopirkt 2-3x lētāk!

    Deace Duck
    14.04.2016 20:19
    Reply to  xxx2

    Tad pērc to kas tev patīk un vari atļauties

    kars
    14.04.2016 21:22
    Reply to  xxx2

    Tev varētu būt taisnība par tiem eiropas fondiem

    x
    15.04.2016 20:40

    vārdu sakot, reālu pircēju šeit nav :))

    Arturs
    16.04.2016 15:05

    Es pats būvēju lampu pastiprinātājus audiofīliem, ģitāristiem un manā kontā drīz jau tie tuvosies simtam. Un ne es vienīgais tāds, tad kā var rakstīt tādu sviestu, ka ”Latvijā uzbūvēts pirmais lampu pastiprinātājs”. ?????? Pie tam ne uz labākajām lampām par ūbereksotisku cenu. 300B triožu stereo pastiprinātājs varētu maksāt 3500 EUR, ne jau uz EL84, kuras izmantoja radiolās. Tajā tekstā tik daudz muļķības sarakstītas, piem., sekla atgriezeniskā saite, labs dempinga faktors un mazi kropļojumi :)))))) Ha ha ha. Šajām lampām, lai panāktu mazus harmoniskos kropļojumus un kaut cik necik dempinga faktoru , nedrīkst būt ļoti sekla atgriezeniskā saite. Tur klāt ir ķērušies īpaši zinātnieki:))) Lai veicas smadzeņu skalošanā!

    Arturs
    16.04.2016 15:32
    Reply to  Arturs

    Vēl citāts no DIMD mājas lapas :” Izstrādājot DIMD PP10, mums vienmēr ir bijis viens, skaidrs mērķis –
    radīt precīzu elektronisku iekārtu. Lai to sasniegtu, mēs izvēlējāmies
    tikai visaugstvērtīgākās komponentes” Jautājums zinātājiem – EL84 ir pati augsvērtīgākā lampa ???? Vēl murgo par kondensatoriem. Ja gribēja iet uz maksimumu, vajadzēja izmantot starpkaskāžu trafu vai Loftin-White slēgumu.

    digitalk
    16.04.2016 16:17
    Reply to  Arturs

    ja tu nespaidītu tik daudz ????? un :)))))
    tad ticamības moments tavam tekstam būtu daudz augstāks.
    piedod, ja aizvainoju. pēc uzrakstītā izklausās, ka tu zini par ko raksti.

    Reklāma