Web Analytics
More
    Reklāma

    Izdota bērnu grāmata latviešu valodā par programmēšanu un algoritmisko domāšanu

    Jaunākie raksti

    Klajā nākusi bērnu grāmata “Sveika, Rūbji! Programmēšanas piedzīvojumi”, atklājot, kā digitālajā vidē būt ne tikai patērētājam, bet arī radītājam. Tas ir izdevums latviešu valodā, ar kura palīdzību bērniem būs iespēja iepazīt programmēšanas pamatā esošos domāšanas principus.

    „Sveika, Rūbij! Programmēšanas piedzīvojumi” (Hello Ruby: Adventures in Coding) autore ir somu stāstniece un datorprogrammētāja Linda Liukasa. 2014. gada pavasarī izdevuma iecere kolektīvās finansēšanas platformā Kickstarter savāca ievērojamu summu – 380 000 dolāru un kopš tā laika grāmata ir iemantojusi lielu popularitāti, piedzīvojot izdevumus angļu, somu un zviedru valodās.

    Reklāma

    Grāmata veidota divās daļās – stāsts par mazo meiteni Rūbiju un praktiski pildāmi uzdevumi, kas palīdz labāk atklāt programmētāja domāšanas pamatus. Stāsta sižets risinās ap meitenīti Rūbiju, kurai ir visai plaša iztēle, tāpēc viņas pasaulē viss ir iespējams. Kādu dienu Rūbija atrod zīmīti no tēta, kurš viņai dod izpildīt kādu aizraujošu uzdevumu. Bet tētis nav atstājis nekādus tuvākus norādījumus, tādēļ Rūbijai nākas pašai izdomāt rīcības plānu un ļauties piedzīvojumiem. Viņa iegūst jaunus draugus un iemācās, kā atrisināt dažādus sarežģījumus, lai sasniegtu iecerēto mērķi.

    Autore Linda Liukasa ir uztvērusi būtisko mūsdienu tendenci: „Šīs paaudzes bērni aug pasaulē, kur datori un programmēšana ikdienas dzīvē ieņem nozīmīgu vietu. Tāpēc ir svarīgi raisīt bērnos vēlmi iepazīt datortehnoloģijas, parādīt viņiem, ka parasta datora klaviatūra ir rīks, ar ko izgudrot, veidot un radīt.” Linda Liukasa iepazīstina ar šo tehnoloģiju pasauli caur stāstu un atraktīvajiem grāmatas varoņiem, uzsverot, ka naratīvi ļoti spēcīgi ietekmē mācīšanos agrīnajā vecumā un tos veiksmīgi var izmantot arī datortehnoloģiju izglītībā. Šī ir priekšā lasāma grāmata un vecākiem ir veltīts izsmeļošs ievads, kas pārliecina, ka bērni var atklāt tik daudz par programmēšanu pirms viņi vispār sāk lietot datorus. Bērni tiek iepazīstināti ar programmēšanas pamatiem, programmētāja domāšanu un attieksmi, kas svarīga ikvienam topošajam programmētājam. Piemēram, spēju sadalīt problēmu sastāvdaļās, saskatīt līdzības, domāt algoritmiski, atkļūdot problēmas un sadarboties. Mūsdienās pasauli aizvien vairāk vada datorprogrammas un nepieciešamība pārzināt programmēšanas ābeci kļūst aizvien lielāka. „Šī bērnu paaudze lietos kodus, tāpat kā mūsu paaudze lieto vārdus“, paredz autore.

    Grāmata paredzēta bērniem no 5 gadu vecuma, tās ilustrācijas ir veidojusi pati autore. Grāmatu latviešu valodā izdevusi biedrība bērniem „DROŠI un KOŠI”. No angļu valodas tulkojusi Aija Biezaite. Grāmatas izdošanu latviešu valodā atbalstījuši AS „Exigen Services Latvia”, SIA „Tieto Latvia” un VISMA grupas uzņēmumi Latvijā.

    Linda Liukasa (dzimusi 1986. gadā) dzīvo un strādā Helsinkos, Somijā. Jau daudzus gadus viņa darbojas programmēšanas izglītības jomā. Viņa ir dibinājusi globālo projektu „Rails Girls”, kas māca programmēšanas pamatus jaunām sievietēm visā pasaulē. Linda ir strādājusi Ņujorkas Codecademy – programmēšanas izglītības uzņēmumā, kas lepojas ar miljoniem lietotāju visā pasaulē. Viņa pameta Codecademy, lai pievērstos bērnu grāmatai, kas viņasprāt ir labākais veids bērnu iepazīstināšanai ar programmēšanu. Linda studējusi uzņēmējdarbību, dizainu un inženierzinātni Ālto Universitātē un produktu inženieriju Stenforda Universitātē. 2013. gadā Linda tika izraudzīta par Ruby varoni (ievērojamākā balva Ruby programmēšanas kopienā) un 2012. gadā ieguva Somijas Digitālās čempiones nosaukumu, ko piešķir ES komisāre Nelija Krusa. Autore saņēmusi arī citas nominācijas, piemēram, Somijas Bērnu literatūras institūta godalgu un balvu „50  Eiropas tehnoloģiju vides iedvesmojošākās sievietes”.

    Grāmatas oficiālā atklāšana ar autores piedalīšanos notiks 12. aprīlī plkst. 11:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē. Uz atklāšanu ir laipni aicināti visi vecāki, bērni un  skolotāji, kurus saista programmēšana un tās nozīmīgā loma bērnu izglītībā.

    „Sveika, Rūbij! Programmēšanas piedzīvojumi” nopērkama Jānis Roze un Globuss grāmatnīcās visā Latvijā. Informācija par grāmatu angļu valodā ir lasāma mājaslapā www.helloruby.com

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rinalds Egle
    30.03.2016 20:37

    raksta autors par grāmatu “kā pēcis beisikānis maiju saprātiņu programmēt mācīja” jau vairs neatceras? :D

    30.03.2016 21:02
    Reply to  Rinalds Egle

    Es neesmu tik vecs un Beisikāni lasījis neesmu. Bet domu sapratu un kārtības labad piekoriģēju virsrakstu. Paldies!

    Gonzoo
    31.03.2016 19:15
    Reply to  Rinalds Egle

    Euu! Es atceros bij man tāda grāmata! vajag pameklēt!

    Rukicc
    30.03.2016 23:35
    capsx
    31.03.2016 01:28
    Reply to  Rukicc

    aga – man jau te ar bļaustās – paspēju “izdalīties” ar veco virsrakstu :D

    deni2s
    18.04.2016 03:22

    Pēcis Beisikānis ir klasika. Tajā laikā viena no foršākajām grāmatām.

    Reklāma