Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicina ģimenes pavadīt veselu dienu bez ekrāniem

    Jaunākie raksti

    Lai mudinātu vecākus un bērnus mazāk laika pavadīt pie televizora vai mobilajām ierīcēm, “Centrs Dardedze” aicina ikvienu ģimeni pievienoties izaicinājumam “Vesela diena”, pavadot vismaz vienu pilnu dienu bez ekrāniem.

    Kā ziņots, Latvijā mobilās ierīces skatās katrs otrais bērns vecumā līdz diviem gadiem un 89% bērnu vecumā no trīs līdz sešiem gadiem, taču psihologi norāda, ka pārāk agra un nekontrolēta planšetdatoru vai viedtālruņu lietošana var kļūt par iemeslu bērna impulsivitātei, agresijai, paškontroles grūtībām un miega traucējumiem. “Vesela diena” var kalpot kā pamudinājums vecākiem pārrunāt un izvērtēt savus ikdienas ieradumus.

    Reklāma

    “Centrs Dardedze” un “SolidData” veiktās aptaujas dati liecina, ka izplatītākais mobilo ierīču došanas iemesls ir vēlme izklaidēt bērnu, kad viņam ir garlaicīgi (31%), bērna pieprasījums (19%) un vajadzība iegūt laiku steidzamiem darbiem (17%). Kā skaidro psiholoģijas doktore Diāna Zande, ir saprotama vecāku vēlme izvēlēties vieglāko ceļu un iedot mazulim viedierīci, taču tas neizbēgami izvēršas par grūtāko ceļu ilgtermiņā: jo vairāk laika bērns pavada pie ekrāna, jo vairāk tas pēc tam būs jālīdzsvaro ar savu uzmanību.

    “Ir liela atšķirība, vai mēs pavadām laiku, esot līdzās bērnam un darot savas lietas, vai mēs patiešām atrodam laiku darīt lietas kopā, vienā līmenī ar bērnu. “Vesela diena” ir izaicinājums vecākiem – parādīt bērnam, ka ir iespējams forši pavadīt dienu arī bez planšetes un citiem ekrāniem. Mammas un tēti var atcerēties savas bērnībā iemīļotās rotaļas un atkal no jauna mācīties spēlēties – dauzīties kopā ar bērniem, izveidot mājās šķēršļu joslu, doties pastaigās, cept pankūkas, runāties, kopā darīt mājas darbiņus un būt ciešā emocionālā kontaktā. “Iepilinot” kaut vai īsus nedalītas uzmanības momentus, bērns no tiem burtiski uzlādējas un mazāk pieprasa uzmanību ar negatīvu uzvedību. Ir svarīgi regulāri ieplānot kopīgas priecīgas aktivitātes, un vēlāk tās kļūs par bērna dārgākajām bērnības atmiņām,” iesaka Diāna Zande.

    Vecāki ir bērna galvenais piemērs, tāpēc, ja vecāki mājās pastāvīgi fonā tur ieslēgtu televizoru vai ierīces ieslēgtas, to pašu darīs arī bērns. Turklāt pētījumi liecina, ka pastāvīga mobilo ierīču lietošana vecāku vidū novērš viņu uzmanību no bērna pieskatīšanas, radot riskus bērna drošībai un emocionālajām vajadzībām, tāpēc “Vesela diena” ir arī pamudinājums vecākiem veltīt saviem bērniem nedalītu uzmanību. Ja vecāki kādā brīdī nevar veltīt savam mazajam bērnam uzmanību, būtu nepieciešams saukt talkā vecvecākus vai citas atbalsta personas, nevis ierīces.

    Ģimenes var sarīkot sev “Veselu dienu” (dienu bez televizora, datora, planšetes, viedtelefona) jebkurā dienā, kā arī veidot to kā regulāru ieradumu. Par laika pavadīšanas veidiem kopā ar bērniem vecāki tiek aicināti dalīties pieredzē sociālajā tīklā “Facebook” ar atzīmi @Veseladiena, kā arī izaicināt pavadīt “Veselu dienu” arī citas ģimenes. Kampaņa ilgs līdz 15.maijam – Starptautiskajai ģimenes dienai. Plašāka informācija: https://www.facebook.com/veseladiena/.

    Lai skaidrotu mobilo ierīču ietekmi uz bērnu, kampaņas ietvaros vecākiem izveidota mājaslapa http://homotabletis.org/lv, kurā apkopoti arī ieteikumi drošai mobilo ierīču lietošanai lielākiem bērniem.

    „Centrs Dardedze” ir nevalstiska organizācija, kuras mērķis ir pasargāt bērnus no vardarbības un nodrošināt tiešu palīdzību tiem bērniem, kas cietuši no seksuālas, fiziskas, emocionālas vardarbības vai novārtā pamešanas. “Centrs Dardedze” darbojas kopš 2001. gada.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma