Web Analytics
More
    Reklāma

    Cīņas robotu čempioni no Latvijas ar SumoBoy projektu startē Kickstarterī

    Jaunākie raksti

    Sumo robotu cīņas radās Japānā pirms vairāk nekā 25 gadiem. Pirms 10 gadiem tajās sāka piedalīties arī puiši no Latvijas, laika gaitā iegūstot godalgotas vietas teju visās starptautiskajās sacensībās Japānā, Eiropā un ASV. Tagad, pieredzes un azarta mudināti, latviešu puiši ir apvienojušies uzņēmumā Robot-Nest, radījuši inovatīvu mini sumo robota komplektu SumoBoy un meklē attīsībai finansējumu, izmantojot Kickstarter platformu. Viņu nolūks – savākt pietiekoši daudz līdzekļus, lai uzsāktu robota industriālu ražošanu un izplatīšanu visā pasaulē!

    Reklāma

    Sumo robotu sacensību būtība var šķist vienkārša – ierobežotā, apaļā laukumā divi roboti cenšas viens otru izgrūst aiz baltās līnijas. Taču, lai robots būtu konkurētspējīgs, jāveic ļoti nopietns “mājas darbs” mehānikā, elektronikā un programmēšanā. Tāpēc, būvējot robotus un paralēli rīkojot seminārus, apmācot skolniekus un jaunos studentus visā Latvijā, puiši no Robot-Nest saprata, ka tas ir lielisks veids, kā iegūt jaunas zināšanas un prasmes. Tā tika radīts īpašais SumoBoy komplekts – sacensībai un izglītībai, ar kuru globālā mērogā veicināt programmēšanas un elektronikas  pamatu apguvi jauniešu vidū.

    SumoBoy “smadzenes” ir Arduino mikrokontrolieris, kas tiek programmēts izmantojot C un C++ programmēšanas valodu pamatus. Tās ir valodas, kuras plaši lieto programmētāji visā pasaulē dažādu ierīču, spēļu un iekārtu būvēšanā, tātad, zināšanas par robota programmēšanu var noderēt arī citās elektronikas jomās. Galu galā no programmētāja prasmēm ir atkarīga arī robota “uzvedība” sacensību ringā un tā spējas uzvarēt pretinieku.

    SumoBoy komplektā ietilpst ne tikai pats cīņas robots, bet arī speciāla montāžas plate, elektronikas detaļu komplekts, motoriņi, diodes un vadi, lai iegūtu pamatu zināšanas elektronikā un programmēšanā. Robot-Nest puiši plāno izvietot internetā arī bezmaksas mācību grāmatu, kurā soli pa solim būs izskaidrots, kā šīs detaļas savienot, kā programmēt un kā iegūtās iemaņas izmantot darbojoties ar robotu. Vairāki šādi komplekti jau ir nonākuši Latvijas elektronikas pulciņu rīcībā un, jāteic, tiek izmantoti ar lielu interesi.

    SumoBoy komandas mērķis ir panākt jaunu komandu un robotikas pulciņu rašanos visā pasaulē, attīstīt sacensības, piesaistot jaunus entuziastus. Ar savu piemēru puiši vēlas mudināt jauniešus izvēlēties studēt programmēšanu un inženierzinātnes, vienlaikus demonstrējot, ka tas var būt aizraujoši un jautri.

    Aicinām sekot līdzi SumoBoy panākumiem pasaulē un atbalstīt viņus Kickstarter kampaņā, kā ar novēlam milzu veiksmi cīņas robotu čempioniem no Latvijas!

    training-set_jpg__1920×1234_

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis Lūsis
    24.02.2016 17:23

    Mēs Izziņas un eksperimentu centrā “Lielvārdi” mūsu Elektronikas pamatu pulciņā jau divus šādus SumoBoy robota komplektus jau izmantojam, jo veiksmīgi tos ieguvām LETERA rīkotajā konkursā Elektronikas pulciņiem Latvijā. Paldies puišiem par pārdomāto produktu un, galvenais, lielisko mācību un uzdevumu grāmatu, kas iekļauta komplektā! Ļoti noderīgi! Lai izdodas!

    Jānis / IEC “Lielvārdi” vadītājs

    KKTK
    25.02.2016 09:28
    Reply to  Jānis Lūsis

    Jūs tur vispār esat malači!

    Skats
    24.02.2016 21:49

    Interesanta rotaļlietiņa:) Un tad tie roboti paši cīkstās?
    Vai kāds var pateikt, kas ir galvenais iemesls lai uzvarētu viens no diviem vienādas modifikācijas modeļiem?

    Jānis Lūsis
    24.02.2016 23:20
    Reply to  Skats

    Galvenais funktieris jau ir pašiem izdomāt to programmu un algoritmu, kā pārspēt otru robotu! ;) Tas mācīšanās process jau ir būtiskākais.

    Kristaps K.
    25.02.2016 01:31

    Nja, kad kolēģi ņēmās ar tiem sumo robotiem, pirms gadiem jau, nevienam kaut kā neienāca prātā ideja, ka uz tā bāzes varētu kaut kādu šitādu biznesu būvēt.

    Reklāma