Web Analytics
More
    Reklāma

    Jauna iespēja latviešu valodai datorā – tagad tekstu var arī nodiktēt

    Jaunākie raksti

    Uzņēmuma Tilde unikālais veikums runas atpazīšanas tehnoloģiju jomā pirms gada tika publicēts vietnē www.tilde.lv, bet tagad jaunā un būtiski uzlabotā kvalitātē ir pieejams ikvienam produkta Tildes Birojs 2016 lietotājam.

    Runas atpazinējs nodrošina diktēšanas iespēju latviešu valodai un ir viens no risinājumiem, ko trešdien, 17.02.2016., Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē par “Kompetenču centru programmas lomu pētniecībā balstītas industrijas attīstībā: izstrādātie produkti dabīgo valodu tehnoloģiju jomā” prezentēja sabiedrības Tilde valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

    Reklāma

    Tildes izstrādātais latviešu valodas runas atpazīšanas rīks pārveido balss ierakstu tekstā. Pašlaik tas atpazīst apmēram 80% no ierunātā, ja audioieraksta kvalitāte ir pietiekami laba. Runas atpazīšana kļūst aizvien pieprasītāka visā pasaulē, un pirmais runas atpazīšanas risinājums latviešu valodā ir pieejams arī datorprogrammā Tildes Birojs 2016.

    “Runas atpazīšanas tehnoloģijām paredzams visplašākais lietojums nākotnē, par ko liecina jau tagad pieejamās iespējas lielajām pasaules valodām, piemēram, balss komandu funkcija, izmantojot Siri viedtālruņos. Tilde turpina darbu pie latviešu runas tehnoloģiju attīstīšanas, uzlabojot kvalitāti un izstrādājot dažādus scenārijus atšķirīgām vajadzībām. Ar runas atpazinēju ir iespējams iegūt lekciju pierakstus, tas var atvieglot sēžu protokolu sagatavošanu, žurnālistiem palīdzēt atšifrēt interviju ierakstus. Uzņēmumi ar šī risinājuma starpniecību var automatizēt pakalpojumu sniegšanu un klientu atbalstu, piemēram, transporta, loģistikas, medicīnas, telekomunikāciju un citās nozarēs,” stāstīja Andrejs Vasiļjevs.

    atpazinejs

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    arty
    19.02.2016 13:41

    Tātad, ja dziesmai nav atrodami vārdi internetā, es to ielieku TB 2016 un man parādās dziesmas teksts?

    bombelats
    19.02.2016 16:17
    Reply to  arty

    Protams. Sāc ar trashmetal. ?

    neJANIS
    19.02.2016 14:35

    Uz ātro roku pamēģināju. Pagaidām jau tādā attālā beta stadijā vien šis pasākums šķiet ir. Viegls teksts tika atpazīts 100%, sarežģītāks, bet ar skaidru dikciju – tur jau varētu būt tie 80%. Nekādas sarežģītās leksikas nebija.
    Bet nu, kamēr tas gaidīšanas laiks (kamēr audio tiek pārvērsts tekstā, man 2 teikumi prasīja kādas ~3 minūtes) ir tik ilgs, īsti produktīvi vismaz man šī funkcionalitāte nešķiet. Ja tas pasākums būtu ātrāks un teksts tiktu interpretēts un “sataisīts” no gramatiskā viedokļa, tad jau būtu cita runa.

    PurvaVelns
    19.02.2016 15:39
    Reply to  neJANIS

    no kāda gramatiskā viedokļa? Tava? Tildes? “Pakārt nedrīkst apžēlot.” Saliec komatus!

    neJANIS
    19.02.2016 17:27
    Reply to  PurvaVelns

    Nu, grammer checker kaut kā tak darbojas un nav zinātniskā fantastika, cik zinu. Kur problēma viņu ieviest diktētajos tekstos (pieņemu, ka resursu trūkums šobrīd, tādēļ arī domāju, ka, ja projekts tiks virzīts uz priekšu, tad tas ir laika jautājums tikai). Protams, runa neiet par kaut kādiem simtprocentīgi pareizi saliktiem komatiem, bet komata ielikšana pirms “bet” un saprašanas, kur sākas un beidzas teikums nav nekas neizpildāms.

    PurvaVelns
    19.02.2016 17:47
    Reply to  neJANIS

    varbūt. vienā no 1000 keisiem. pirms BET. Bet jā – zinātniskā fantastika. Pat rakstītos tekstos tilde nekur nav ar to pavirzījusies. Mums ir valoda. kur lietas var pateikt ģeometriskas progresijas izteiksmē. 3 vārdi – 9 varianti.

    Reklāma