Web Analytics
More
    Reklāma

    Acer Aspire R 11 (R3-131T) apskats

    Viens no pieejamākajiem 11.6 collu tīmekļa datoru modeļiem, bet pirms iegādes ieteikti katram pašam novērtēt ekrānu.

    Jaunākie raksti

    Pēc lasītāju pieprasījuma esam atkal pieķērušies klēpjdatoru apskatiem. Bija tikai viens nosacījums – mēs neķersimies klāt nevienam 15 collu standarta i3 klēpjdatoram ar zemu ekrāna izšķirtspēju. Jo, nu būsim tieši – vēl garlaicīgākas ierīces pasaule nav pieredzējusi. Tas būtu tāpat kā veidot apskatu bruģa gabalam. Tieši tāpēc šoreiz izvēlēts kas krietni interesantāks – Acer Aspire R 11 portatīvais dators.

    Acer Aspire R 11 nedaudz atgādina vairākus citus divi-vienā datorus, tomēr ierasts, ka tie ir tikai 10 collu lieli un saņēmuši vājus Intel Atom procesorus. Aspire R11 ir jau lietojams 11.6 collu ekrāns un to darbina Intel Braswell procesors bez ventilatora.

    Reklāma

    Protams, šur tur ir nācies optimizēt Acer Aspire R 11 izmaksas un, diemžēl, tas ir paveikts uz diezgan būtiskām nelielā klēpjdatora komponentēm. Daudzi šāda izmēra un veiktspējas datoru dēvēs par tīmeklim paredzētu datoru, bet es šoreiz to atļaušos saukt par klēpjdatoru.

    Acer Aspire R11 011

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: 11.6 collas, 1366 x 768, TN matrica, skārienjūtīgs
    • Procesors: Intel Braswell Pentium N3700
    • Video: integrēta Intel Gen 8-LP
    • RAM: 4 GB DDR3L (max 8 GB)
    • Atmiņa: 500 GB (max 1 TB) 2.5” 5400 rpm 7 mm HDD (Western Digital)
    • Savienojumi: Wi-Fi ac Dual Band, Bluetooth, Gigabit LAN
    • Pieslēgvietas: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, SD karšu lasītājs, 3.5 mm austiņu, RJ45
    • Akumulators: 50 Wh
    • Operētājsistēma: Windows 10 Home
    • Izmēri: 298 x 213 x 21 mm
    • Svars: 1.5 kg
    • Krāsas: zila vai balta
    • Cenas: 350 līdz 660 eiro atkarībā no komplektācijas, testa modelis ap 440 eiro

    Acer Aspire R11 015

    Izskats un uzbūve

    Acer Aspire R 11 savam ekrāna izmēram ir visai tukls, smags un paliels. Ap ekrānu ir platas apmales, kas piedod vēl kādu centimetru klāt pie klēpjdatora. Visticamāk, šādi izmēri un svars ir atstāts, lai samazinātu Acer Aspire R 11 uzbūves izmaksas.

    Vērtēju, ka Acer Aspire R 11 uzbūves kvalitāte ir pieņemama, izmantotie materiāli atbilst Acer sapratnei par mūsdienu nepieciešamībām. Nedrīkstētu piemirst, ka Acer Aspire R 11 ir ar skārienekrānu, kā arī klēpjdatora ekrāns ir apvēršams par 360 grādiem, izveidojot pabiezu planšetdatoru. Ekrāna apgriešana dos pamatīgu slodzi eņģēm, tās šķiet izveidotas pietiekami stingras, bet par ekrāna virināšanu un eņģu izturību diendienā spriest nevarēšu.

    Acer Aspire R 11 ir tā saucamais divi-vienā klēpjdators, kas nozīmē, ka varēsi to atvērt un nolikt kā kaķa telti, lai atvieglotu filmu skatīšanos. Pietiekami viltīgi izveidots planšetdatora režīms, jo tiek atslēgta jebkāda pogu un skārienpaliktņa darbība. Acer Aspire R 11 varēs darbināt ar skārienekrāna palīdzību.

    Acer Aspire R11 024

    Lielākā daļa pieslēgvietu izvietotas Acer Aspire R 11 labajā pusē, kas ir saprātīgs lēmums. Mazāk saprātīgi šķiet SD kartes pieslēgvietu izvietot aiz Acer Aspire R 11 eņģēm. Klēpjdators saņēmis ierasto ne pārāk ērto lādētāju; tiešām nesaprotu, kas liedz klēpjdatoru ražotājiem nošpikot pārveidotāja izvietošanu pie sienas kontakta un pietiekami garu vadu tā galā. Turklāt noderētu arī kāds veiksmīgāks pieslēgvietas pie datora risinājums.

    Pieslēgvietu klāsts ir pieņemams – pilnizmēra RJ45 tīmekļa pieslēgvieta, HDMI pieslēgvieta, viena USB 2.0 un viena 3.0 pieslēgvieta. Protams, ir arī austiņu pievienošanas iespēja un tīmekļa kamera ar mikrofonu.

    Pieminēšu, ka skaļrunīši ir sīciņi un visai vāji. Labākajā gadījumā tos varētu dēvēt par viduvējiem.

    Kopumā jāatzīst, ka Acer Aspire R 11 nav nekāds vieglais 11 collu klēpjdators, tā svars ir lielāks nekā citiem līdzvērtīgiem konkurentiem. Daži ražotāji pat spējuši izveidot vieglākus 12 un pat 13 collu klēpjdatorus.

    Acer Aspire R11 017

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Acer Aspire R 11 saņēmis pilna izmēra taustiņus bez atsevišķas ciparu daļas labajā sānā. Kā jau varēja paredzēt, klaviatūras taustiņu darbība ne tuvu nav dēvējama par patīkamu. Nākas taustiņam trāpīt tieši pa vidu, lai būtu pārliecība par spiediena reģistrēšanu. Protams, nevar prasīt no klēpjdatora tastatūras minimālu plānumu un perfektu rakstīšanas prieku, bet daudziem citiem ražotājiem izdodas izveidot veiksmīgākus klaviatūru risinājumus.

    Acer Aspire R 11 modelim nav pieejamas izgaismotas tastatūras iespējas.

    Klēpjdatora skārienpaliktnis ir perfektā izmērā, tas lieliski reģistrē skārienus un šoreiz Acer izdevies lielisks darbiņš.

    Acer Aspire R11 010

    Ekrāns

    Manuprāt, Acer Aspire R 11 viena no lielākajām nespējām ir ekrāns. Tam ir pieņemama 1366 x 768 izšķirtspēja 11.6 collām, ekrāns arī ir skārienjūtīgs, bet izmantota ļoti vāja TN matrica. Krāsu atveide varbūt arī nav tiks slikta, bet skata leņķi ir vienkārši nožēlojami.

    Biju gaidījis, ka Acer Aspire R 11 (ar iespēju to pārveidot par planšetdatoru) būs ar labu ekrānu. Jā, arī konkurenti mēdz bieži grēkot ar TN matricu izmantošanu IPS vietā, bet Acer Aspire R 11 matrica ir ļoti vāja. Darba vajadzībām, protams, TN matrica derēs, bet filmas skatīšanos par baudu saukt nevarēs. Skārienu reģistrēšana ir nostrādāta lieliski, par to nekādu sūdzību nav.

    Acer Aspire R11 012

    Procesors un veiktspēja

    Acer Aspire R 11 izmanto visai svaigu Intel Braswell platformu, kas tika izlaista 2015. gada pašā sākumā. Intel Braswell platformai piespiedu dzesēšana ar ventilatoru nav nepieciešama, Intel Braswell atrodas kaut kur pa vidu starp Intel Atom un Intel Core M iespējām.

    Acer Aspire R 11 uzstādītais Intel Pentium N3700 uzskatāms par ātrāko procesoru savā saimē, tomēr pirms pāris nedēļām tika izziņots arī nedaudz ātrākais Intel Pentium N3710. Nedaudz lēnīgais Intel Pentium N3700 procesors būtu pat visai lietojams, ja vien tas darbotos tandēmā ar SSD. Acer Aspire R 11 saņēmis 500 GB HDD, kas jūtami bremzē klēpjdatora darbību. Windows 8 un arī Windows 10 SSD disks operētājsistēmai ir gandrīz obligāta prasība. Teorētiski HDD ir nomaināms pret SSD, tik jāpatur prātā, ka Acer Aspire R 11 atradīsies vieta tikai 7 mm 2.5” SSD.

    Klēpjdatora operatīvā atmiņa ir palielināma līdz 8 GB, bet diez vai tas būs milzīgs ieguvums.

    Saskaitīju, ka Acer pievienoto lietotņu skaits tuvojas ducim – McAfee, kaut kāds ofiss un citas nevienam nevajadzīgas reklāmas nolūkos uzstādītas programmatūras. To visu var bez liekām ceremonijām vākt nost. Droši vien derētu atstāt Acer Care Center, kas atbild par programmatūras un draiveru jauninājumiem.

    Sintētiskās veiktspējas testi uzrāda visai pieticīgus rezultātus:

    • 3DMark: Ice Storm – 23792, Cloud Gate – 2168, Sky Driver – 1215, Fire Strike – 263
    • PCMark: 747
    • Octane 2.0: 7434
    • X264 Benchmark: Pass 1 – 42.71 fps, Pass 2 – 8.30 fps

    Spēļu spēlētajiem Acer Aspire R 11 noteikti nav paredzēts. Iespējams, varēsi padzenāt World of Warcraft vai Age of Empire 2, bet tas arī ir viss, uz ko dators būs spējīgs.

    Mana mīļākā spēļmanta no Snapdragon 810 laikiem (infrasarkano staru bezkontakta termometrs) uzrādīja, ka Acer Aspire R 11 bieži ikdienas darbos sasniedz arī 35 grādu temperatūru, kas nav nekāds pārsteigums procesoram bez ventilatora. Lielāka slodze Acer Aspire R 11 var uzsildīt arī līdz 45 grādiem, kas ir jau pamatīgi aiz komforta zonas. Parasti minu, ka 37… 38 grādu temperatūra ir karstā vannā. Reti kurš iet ar prieku 39 grādus karstā ūdenī.

    Īss pētījums internetā atklāja, ka tik augstas ārējās (korpusa) temperatūras ir visai liels retums.

    Acer Aspire R11 003

    Akumulators

    Acer Aspire R 11 saņēmis 50 Wh akumulatoru, kas ir uzskatāms par vienu no ietilpīgākajiem 11… 12 collu klēpjdatoros. Teorētiski Acer sola Aspire R 11 aptuveni septiņu līdz deviņu stundu darbību, faktiski ar vienu izlādi tīmekli varēs pārlūkot aptuveni sešas stundas ar 50% ekrāna spilgtumu.

    Manuprāt, tīmekļa datoram šāds darbības laiks ir pieņemams, tomēr šis nav ne tuvu rekordrādītājs.

    Acer Aspire R11 026

    Gala vārds

    Acer ir nācies šo to ietaupīt Aspire R 11 uzbūvē. Lielākais iebildums būtu pret ļoti vājo TN ekrānu, salīdzinoši lielo datora svaru un dažkārt pārlieku augsto procesora temperatūru. Tomēr der paturēt prātā, ka 11 līdz 12 collu izmēros Acer Aspire R 11 būs viens no lētākajiem datoriem.

    Konkurenti piedāvā ļoti līdzīgu Toshiba Satellite Radius 11 modeli par gandrīz identisku cenu, bet Latvijas tīmekļa veikalos tas šobrīd nav pieejams. Tāds pats stāsts ir par nedaudz lētāko HP Pavilion X360 – nav pieejams. Vājāks konkurents būs Asus Transformer Book T200 ar no tastatūras atdalāmu ekrānu. Vismaz divas reizes dārgākais Apple MacBook Air (2015) 11.6” klēpjdators ir saņēmis Intel Core i5 1.6 GHz procesoru, 4 GB RAM un 128 GB SSD.

    Acer Aspire R11 009

    Patīkami, ka Acer Aspire R 11 ir vizuāli pievilcīgs, vismaz tā atzina vairākas dāmas. Varētu teikt, ka šis ir dāmām piemērots tīmekļa dators, tomēr Acer Aspire R 11 svars nevilinās dāmas savā virzienā. Protams, visas vēlēsies MacBook Air…

    Visticamāk, pats es izvēlētos kādu lētāku Acer Aspire R 11 modeli ar Celeron procesoru, bet starpību ieguldītu SSD diskā. 7 mm 256 GB SSD jau atrodami cenā zem 100 eiro.

    PATIKA

    • pieklājīgs izskats
    • pamatīgs, šķiet izdevušās eņģes
    • labs pieslēgvietu klāsts
    • pieņemams akumulatora darbības ilgums
    • pieejama cena

    NEPATIKA

    • draņķīgs TN tehnoloģijas ekrāns
    • varēja būt precīzāka tastatūras darbība
    • pārlieku uzsilst
    Viens no pieejamākajiem 11.6 collu tīmekļa datoru modeļiem, bet pirms iegādes ieteikti katram pašam novērtēt ekrānu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    3
    Veiktspēja
    5
    Programmatūra
    5
    Akumulaltors
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    PurvaVelns
    02.02.2016 10:24

    nu re… un kam bija vērts pūlēties? Nulle uzmanības, komentāru nav… apskatīt vajag ejošas mantas – piemēram, tas pats LMT piedāvā interesantu šit un var redzēt, ka tauta pērk. vis’adi lenovo jogas un staf laik zet.

    02.02.2016 11:48
    Reply to  PurvaVelns

    Re ka ir komentāri. Bet nebiju gaidījis atgriešanos 2006. gadā ar šo datoru.

    Rudolfs
    02.02.2016 11:44

    Kaut kad jau bija te diskusija par cenām šajā segmentā, un par ko vispār būtu vērts atpogāt maciņu (šķiet toreiz palikām, ka zem 500 eirikiem ir diezgan skumīga aina).
    Manuprāt vajadzētu apskatīt kādu no Asus UX305 modeļiem, kas piedāvā daudz lietas no dārgā gala, par pieņemamu cenu.

    02.02.2016 11:49
    Reply to  Rudolfs

    Centīsimies samedīt.

    x
    02.02.2016 12:48

    tā cena, cena…izskatās pēc eur250 verķa, un tad tur viss kļūtu saprotams un arī TN nedurtos acīs.

    x
    02.02.2016 12:54

    >Darba vajadzībām, protams, TN matrica derēs, bet filmas skatīšanos par baudu saukt nevarēs.

    kurš vispār skatās filmas uz šī izmēra ekrāna? neatkarīgi no matricas veida, tur nevar būt baudas.
    izmisuma brīdī var pakavēt laiku, bet runāt par baudījumu tur nevar principā.

    Brisleles ierēdnis
    02.02.2016 13:10

    Normāls ceļojuma datoriņš, kā radīts visiem Latvijas Eirobirokrātiem, kas diendienā kursē no Rīgas uz Briseli un atpakaļ.
    Šādiem verķiem galvenais ir baterijas darbības laiks un jo ilgāks jo labāks. Pašam ir vēl vecais Acer modelis, kas darbojas ar XP operētājsistēmu un ir gaužām lēns, tomēr baterija tur 12h. Diemžēl jaunajiem eksemplāriem neko tik ilgspēlējošu atrast nevar!

    x
    02.02.2016 13:51

    Būtu ļoti izbrīnījies, ja eirobirokrāti tiešām izmanto budžeta klases biroja tehniku.

    Par bateriju – kopš modē nācis plānums, baterijas kautcik tur pirmo pusgadu-gadu, pēc tam jau mazāk par testos sasniegto laiku. Neskatoties uz zema patēriņa pročiem, ventilatoru trūkumu un SSD kuri vidēji patērē mazāk par ekonomiskiem HDD.

    06.03.2016 14:40

    Mani gan kaitina tie pārveidotāji pie sienas kontakta – nebūt ne vienmēr klēpjdators tiek lādēts sienas kontaktā – itin bieži tiek pievienots dažādiem pagarinātājiem, kur saspraustas vēl citas ierīces. Un tur nu ar tiem “pārveidotājiem pie štepseļa” gadās visādi – pārsvarā gan aizņem vismaz 2 vietas pagarinātājā.

    Reklāma
    Viens no pieejamākajiem 11.6 collu tīmekļa datoru modeļiem, bet pirms iegādes ieteikti katram pašam novērtēt ekrānu.Acer Aspire R 11 (R3-131T) apskats