Web Analytics
More
    Reklāma

    Neato Botvac D85 apskats

    Jaunākie raksti

    Jāatzīst, ka vienmēr esmu bijis skeptisks pret robotu putekļu sūcējiem, uzskatot, ka to cena ir neadekvāta, uzkopšanas spējas vājas un roboti vienmēr aizķeras aiz pirmā istabas stūra. Pieredze ar robotu putekļu sūcējiem iepriekš bijusi minimāla, ģimenes lietošanā ir viens konkurentu robots, kas palīdz gados vecākam cilvēkam, bet man ar to tikpat kā nav bijusi nekāda darīšana – neesmu to vērojis darbībā, esmu to periodiski apkopis.

    Tā kā mēs kādu laiku jau esam kļuvuši par augstākās raudzes putekļu sūcēju apskatniekiem, pēc nelielas pierunāšanas un draudiem divu nedēļu garumā, arī es esmu ticis pie viena modernā mājas rūķīša apskatīšanas. Botvac D85 ir spējis mani patīkami pārsteigt, tomēr ir arī dažas nianses, kas varētu arī turpmāk atturēt no robotu putekļu sūcēju izvēles savam miteklim.

    Reklāma

    Neato Robotics ir startup tipa uzņēmums, kas dibināts 2005. gadā, bet plašāku atpazīstamību uzņēmums ieguva 2011. gadā, kad sāka iznākt pirmie ražotāja robotu putekļu sūcēji.

    Neato Botvac D85 008

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri un svars: 32.1 x 33.5 x 10 cm, 4.1 kg
    • Akumulators: 3000 mAh NiMH, aptuveni 70 minūtēm
    • Tīrīšanas metode: sausā (birstes un sūkšana)
    • Putekļu tvertne: 0.7 litri
    • Trokšņainība: 62 dB
    • Papildus: automātiski atgriežas uzlādēties, iespēja ieplānot darbības laiku katrai nedēļas dienai, lāzera navigācijas sistēma
    • Norobežošanas iespējas: ar magnētisku lenti
    • Cena: sākot no 460 eiro

    Neato Botvac D85 002

    Izskats un uzbūve

    Neato Botvac D85 ir gājis nedaudz citu ceļu, kad to salīdzina ar lielāko pie mums zināmo konkurentu iRobot. iRobot izvēlējies veidot apaļus robotus putekļu sūcējus, kamēr Neato roboti ir pusapaļi. Neato Botvac D85 ir ar taisnstūra priekšpusi un noapaļoti aizmuguri. Faktiski nākas atzīt, ka Botvac D85 ir pilnīgs pretstats iRobot filozofijai, bet tagad par visu pēc kārtas.

    Neato Botvac D85 ir 10 cm augsts, kas ir salīdzinoši daudz, jo iRobot ir tikai 9 cm augsts un 1 cm atšķirība dažkārt ir kritiska, lai izsūktu zem skapjiem un gultām. Manā mājā Botvac D85 nekur neķērās sava plus 1 cm dēļ, bet kāds biezāks tepiķis zem skapja to teorētiski varētu arī apakšā nepalaist. Botvac D85 augstākais punkts ir lāzera acs, kas skenē istabas izmērus. iRobot izmanto infrasarkanos starus istabas konfigurācijas noteikšanai, kā arī iRobot virtuālās sienas tiek veidotas ar infrasarkano staru bākām. Botvac robotus ierobežo ar magnētisku, uz zemes vai zem tepiķa noliekamu lentu. Papildus lāzera acij, Botvac D85 izmanto arī četrus priekšpuses buferī iebūvētus sensorus, kas neļauj robotam pārāk spēcīgi ieskriet sienās un mēbelēs.

    Botvac D85 ir veidots no plastmasas, atšķirībā no iRobot, Botvac D85 var būt nedaudz grūtāk izjaukt iztīrīšanai vai detaļu nomaiņai. Protams, putekļu tvertne tīrās bez problēmām, galvenās birstes atbrīvošana no matiem var paņemt ievērojamu laika sprīdi, bet tā būs visu robotu putekļu sūcēju problēma. Mazā sānu birstīte turas uz magnēta, to nomainīt vai iztīrīt ir ļoti vienkārši. Vienu reizi mazā birste aizķērās aiz nevērīgi nomesta lampas vada un tika norauta nost. Magnēts nav šajā ziņā ideāls risinājums.

    Neato Botvac D85 019

    Robotu uz priekšu dzen divi mīkstas gumijas riteņi. Botvac D85 ir tik spēcīgs un ar tik labu saķeri, ka ar kāju to vadīt sev vēlamā virzienā nemaz tik vienkārši nebūs, nāksies nostāties tam ceļā vai izlikt magnētisko lentu, lai iestāstītu „pareizo” virzienu.

    Botvac D85 ir neliels LCD ekrāns, četras skāriena pogas un divas fiziskas pogas. Ar ekrāna palīdzību iespējams iestatīt atliktos sūkšanas starta laikus, kā arī izslēgt LED paziņojumus un pašu robotu. Funkciju un iespēju ziņā tas ir arī viss.

    Robotam līdzi nāk atturīga izskata uzlādes stacija. Teorētiski Botvac D85 darbu uzsāk no tās un arī atgriežas stacijā pēc darba pabeigšanas. Ja darbs tiek sākts no kādas citas vietas, Botvac D85 atgriezīsies sākuma punktā, nevis uzlādes stacijā. Diemžēl ne vienmēr Neato Botvac D85 bija spējīgs atgriezties uzlādes stacijā. Tas bieži palika aptuveni 20 centimetrus no uzlādes stacijas, kas nav ideāls risinājums.

    Pedantiskiem cilvēkiem nebūs pieņemami, ka Neato Botvac D85 līdīs uzlādes stacijas virzienā ar daļēji pilnu akumulatoru. NiMH akumulatori tomēr ir ar saviem niķiem. Pedantiem ieteiktu meklēt kādu Li-Ion akumulatora darbinātu robotu. Neato apcirkņos pat viens tāds ir atrodams.

    Neato Botvac D85 015

    Istabas tīrīšana

    Tīrīšanai tiek izmantota sūkšana kopā ar mazo sānu birsti un galveno, plato birsti, kas atrodas Botvac D85 apakšdaļā. Tīmeklī ir veikti dažādi testi ar smilšu čupu bēršanu uz dažādiem segumiem, bet mēs ar to nenodarbosimies. Atklāšu vien to, ka Botvac D85 ne pārāk labi veicas ar smilšu savākšanu, kas tiek uzskatīta par skarbāko robotu putekļu sūcēju pārbaudi. Līdzīgas cenas iRobot ar smiltīm tiek galā nedaudz veiksmīgāk. Pārējās pārbaudēs (dzīvnieku spalvas, lielāki gruži) Botvac D85 veicas visai labi. Botvac D85 kantainā forma ļauj tam labāk piekļūt istabas stūriem, kad salīdzinām ar apaļajiem iRobot.

    Vairāk par smilšu čupas stumdīšanu (tā veic robotu testus) mani interesēja Botvac D85 tīrīšanas ceļš pa istabu. Tā kā robots izmanto lāzera mērierīci, tas sākumā nobrauc pret pulksteņa rādītāja kustību pa istabas perimetru, lai apjaustu tās izmērus un konfigurāciju. Protams, tajā brīdī jau tiek uzsākti sūkšanas darbi. Pēc tam Botvac D85 izsūc arī istabas vidusdaļu un pārvācas uz citas istabas tīrīšanu, vai atgriežas uzlādes stacijā, ja sāk trūkt enerģija.

    Neato Botvac D85 006

    Atļaušos piebilst, ka iRobot sāk tīrīšanu istabas vidū, tas griežas pa spirālveida ceļu prom no centra, līdz sasniedz pirmo šķērsli. Pēc tam robots tīra ap šķērsli. iRobot tīrīšana, manuprāt, ir neloģiskāka un robotam nākas ceļot bezjēdzīgus attālumus. Neesmu gan iRobot darbību padziļināti pētījis, bet tīmeklī pieejamā informācija tā liek noprast. iRobot ceļš nav slikts, bet Botvac tas šķiet jēdzīgāks.

    Manuprāt, liela robotu putekļu sūcēju problēma ir izmantotā filtru sistēma, jo visi mēsli salīp filtrā. Robotu putekļu sūcēji neizmanto tā saucamo ciklonisko šmuces novākšanas sistēmu, kad lielāka putekļu daļa nemaz netiek līdz cilindriskajam filtram. Robotiem visi mēsli saķep uz tvertnes gala sienas, kur arī atrodas filtrs, attiecīgi daļēji uzpildīta tvertne būtiski mazina sūkšanas jaudu.

    Kā jau sākumā minēju, Botvac D85 tīra pārsteidzoši labi, tomēr koridorā tas ar smiltīm ne vienmēr tiek ideāli galā, kas arī ir viena no lielajām Botvac D85 nespējām. Īsspalvu tepiķu tīrīšana arī ir pieņemama, flīzes robotam nesagādās problēmas. Par garspalvu tepiķiem neko nemācēšu pastāstīt, tādu manā miteklī nav.

    Botvac D85 akumulatora uzlāde noris aptuveni trīs stundas, un ražotājs sola, ka robots spēs sūkt aptuveni 70 līdz 75 minūtes. Manuprāt, Botvac D85 ar vienu uzlādi darbojas ne ilgāk par 50 minūtēm, bet pie mums nonāca nedaudz palietots robots, tāpēc, iespējams, tā labākie gadi jau ir pagājuši. Jebkurā gadījumā Botvac D85 ar vienu izlādi spēj iztīrīt trīs istabas (ap 75 kvadrātmetri) un enerģija pietiktu vēl vismaz vienai, varbūt pat divām istabām.

    Neato Botvac D85 007

    Ne tik cildinošas nianses

    Neatklātu iemeslu vadīts Neato ir pārtraucis piedāvāt robotu putekļu sūcējiem programmatūras atjauninājumus šī gada novembrī. Iepriekš nācās robotu reģistrēt Neato mājaslapā un tad tam tika piedāvāti dažādi jauninājumi, bet šobrīd tas vairs netiek nodrošināts. Neato uzsver, ka programmatūras jauninājumi lietotājiem vairs netiks nodrošināti. miniUSB pieslēgvieta robotiem ir, jauninājumu vairs nav.

    Putekļus no datora, televizora, mīkstajām mēbelēm un automašīnas ar robotu neizsūksi. Tāpat robots ne visur ir spējīgs arī uz grīdas tikt klāt. Jebkurā gadījumā ar robotu kārtīgai istabas izsūkšanai būs par maz, nāksies mājās turēt arī klasisku putekļu sūcēju.

    Botvac D85 uztur mājokļa grīdu vizuāli pieņemamā tīrības pakāpē, bet ar parastu putekļu sūcēju tiek uzsūkts būtiski lielāks šmuces daudzums. Ar pirkstu nobraucot var just, ka koridorā ir nedaudz smalkas smiltis, vizuāli tās nav manāmas. Vismaz ne uz koka grīdas seguma.

    Lielākā daļa robotu putekļu sūcēju aprīkoti tikai ar vienu putekļu filtru putekļu tvertnē, kas tos padara par sava veida sīkāku putekļu radītājiem. Roboti izpūš ārā daudz vairāk putekļus, nekā ierastie putekļu sūcēji, kas saņēmuši trīs filtrus (maisiņš/ ūdens/ cikloniskais cilindriskais filtrs kopā ar filtru pirms motora un filtru pirms gaisa nonākšanas atpakaļ telpā). Uz datortehnikas un televizoriem putekļi krāsies ātrāk, nekā izmantojot parastu putekļu sūcēju grīdas uzkopšanai.

    Neato Botvac D85 004

    Konkurenti

    Atļaušos dažbrīd neminēt konkrētus konkurentu modeļus, tomēr saraksts ar robotu putekļu sūcēju ražotājiem nav īss. Pie mums ļoti populārs ir iRobot, kas piedāvā vairākus vienkārši salīdzināmus putekļu sūcēju modeļus. Jāatzīst, ka Botvac D85 ir tiešs konkurents varētu būt iRobot Roomba 650, kas ir lētāks, tam ir nedaudz labāka putekļu savākšanas tehnoloģija, komplektā viena norobežojošā bāka un, kas man šķiet būtiski, par 1 cm mazāks augstums. iRobot Roomba 650 nevarēs tik precīzi iztīrīt stūrus. iRobot Roomba 650 ir vienīgais konkurents, ko esmu redzējis darbībā, to tīrījis un mainījis tam detaļas.

    Robotu putekļu sūcējus ražo arī Samsung, LG, Dyson, SmartRobby, Miele, Karcher, Hoover utt.

    Neato Botvac D85 001

    Noslēgumā

    Manuprāt, milzīgs Neato Botvac D85 pluss ir tā spēja cilvēkam saprotami darboties istabā – tas sāk ar perimetru un pēc tam iztīra arī istabas vidu. Otrs lielais pluss ir Neato Botvac D85 spēja iztīrīt istabas stūrus, kas ir ne tika labi pieejami apaļajiem robotiem.

    Manā miteklī Neato Botvac D85 spēj palīst zem visiem skapjiem ar savu 10 cm augstumu, bet citiem varētu labāk derēt kāds zemāks konkurents. Ieteiktu pirms robota putekļu sūcēja iegādes pārmērīt skapju un gultu kāju garumus.

    Fantastiski, ka Neato Botvac D85 (būsim godīgi – arī daudzi citi konkurenti) spēj uzturēt māju tādā tīrības pakāpē, ka nav kauns kopā ar viesiem vienlaikus ienākt mājā, nevis meklēt iemeslu, lai viesi 20 minūtes kvern trepju telpā, kamēr tu sasūc pa pakšiem visas “filca bumbas”.

    Man Neato Botvac D85 neapgāza ne velosipēdu, ne arī eglīti. Tas vienu reizi ierāva ļoti mīkstu, adītu jostu, bet cietākus vadus tas spēja izgrūstīt un tie robotam netraucēja.

    Neato Botvac D85 013

    Nelāgi, ka robotu putekļu sūcēji nespēj pilnībā apkalpot mājas nepieciešamības. Tiem vajadzētu paredzēt iespēju pieslēgt normālu putekļu sūcēja cauruli datortehnikas un plauktu nosūkšanai. Mīkstās mēbeles un automašīnas salonu ar robotu putekļu sūcēju jaudu nekā nevarēs izsūkt. Robota putekļu sūcēja lielākā problēma varētu būt vājā filtrēšanas sistēma, tādējādi gaisā nonāk smalki puteklīši, kas nosēžas uz datoriem, televizoriem, plauktiem utt. Normālam putekļu sūcējam ir trīs filtri, kamēr robotam tikai viens.

    Robotu putekļu sūcēja atvešanai mājās ir nedaudz jāsagatavojas. Robots pieprasa ideāli kārtīgu māju (vai vismaz grīdu). Nomesto zeķi vai bērna spēļmantu tas vēl pagaidām nemācēs pats iztīt ārā no birstēm. Atnāksi mājās pēc smagas darba dienas un konstatēsi, ka robots ir pirmajās minūtēs ietinis birstē kādu it kā nevainīgu kurpju šņori, bet māja palikusi nesūkta. Dažviet minēts, ka dzīvnieki ne pārāk mīl robotu putekļu sūcējus un suņi tos mēdzot iznīcināt.

    Kopumā – nenormāli ērti. Ir savas nianses pie kurām būs jāpierod, mājās nāksies turēt un lietot arī ierastu putekļu sūcēju. Daudz retāk, bet lietot nāksies. Nebiju domājis, ka no robota būs tik grūti atvadīties. Slinkums griež pasauli!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Raivis Rasnačs
    11.01.2016 19:32

    Kādreiz vienā žurnālā manīju putekļsūcējrobotu salīdzinājumu tieši tajā aspektā, cik daudz katrs no viņiem krustām šķēršam izbraukā istabu, un neviens nespēja pat pietuvoties tam, ko parādīja iRobot. Izcils līderis savā jomā.

    Arturs
    12.01.2016 09:37

    tas bija kādreiz un vienā žurnālā. Tagad visos testos Neato parāda vienus no labākajiem rezultātiem. Neabšaubāmi iRobot ir labs it īpaši jaunās 900 sērijas, bet Neato priecē ar viņa atšķirīgo un šķiet loģiskāko tīrīšanas metodi. Žēl protams ka netiek vairs piedāvāts atbalsts. Tas ir liels mīnus jaunam pircējam.

    svimart
    11.01.2016 20:01

    pa 460 un uz augšu euro jau iznāk Miele kam šitais var tikai ūdeni pienest! Irobot labā puse ir cena. http://www.pta.lv/LV/sadzives_tehnika/puteklu_suceji_tiritaji/puteklu_suceji_roboti/

    Oskars
    11.01.2016 21:51
    Reply to  svimart

    Neapgalvoju , bet miele istabas robots itkā tomēr nēesot tik labs ,daži tehniskie risinājumi paprasti , plus arī īstais ražotājs tāds ne visai . Tikai nez kapēc miele atļāvusi savu vāru uzlikt .

    mariaci
    11.01.2016 22:29

    IRobot ļoti vienkārši iztīra stūrus, jo viņam ir tāda apaļa birstīte sānā, kas to izdara. Ja abas rokas nav labās, apkope, remonts ļoti vienkārši. Rezerves daļas salīdzinoši lētas.

    12.01.2016 08:30
    Reply to  mariaci

    Manuprāt, iRobot VIENĪGĀ izcilā īpašība ir detaļu pieejamība. Protams, arī cena dažiem iRobot ir pieņemamāka par Botvac.

    Edmunds
    12.01.2016 10:27

    Roboti nav ģenerāltīrīšanas ierīces, tie tikai uztur tīrību un tāpēc ir jāizmanto katru dienu, tad nebūs problēmu ar pārpildītu putekļu tvertni un aizķepušu birsti pēc viena brauciena. Man 2 gadus ir pats vienkāršākais irobot 615 bez slūžām. Palaižu viņu katrā telpā un aiztaisu durvis un viņš tīra kārtīgi, nekas nepaliek. Ja palaižu pa visām istabām reizē, tad viņš nav tik rūpīgs. Ja būtu slūžas, tad nevajadzētu durvis virināt, viņš netiktu ārā no istabas kamēr nebūtu tur pabeidzis. Pa laikam tāpat ir jāmazgā grīdas un pēc mazgāšanas ūdens spainī ir samērā tīrs. Vislielākais prieks, ka vairs nav uz grīdas mūžīgie mati putekļi un smiltis.

    KasparsB
    12.01.2016 13:17

    Uzskatu, ka visi šie štrunti domāti vienīgi sliņķiem.. :) slapja birste satīrīs gan ātrāk, gan naudu ietaupīs :)

    Arturs
    12.01.2016 20:32
    Reply to  KasparsB

    Ja tev ir laiks, lūdzu mazgā. Man tas ir lielisks palīgs laika organizēšanai. Iesaku, pamēģini :)

    karlis
    12.01.2016 15:11

    Neesmu gan veicis baigi smalkos salīdzinošos pētījumus, bet tomēr nepiekritīšu apgalvojumam, ka robots rada telpā vairāk smalkos putekļus kā parastais. Tie parastā pārējie filtri tāpat nenoķer tos smalkos un beigās gan vienā gan otrā tas viss atdurās pret kautkādu HEPA filtru. Toties robots filtrē gaisu regulāri un tur ir jābūt īpašam fanātam, lai tādu pašu filtrēšanas laiku veltītu ar parasto putekļusūcēju. Man gan ir 800tais irobots. Un arī tīrīšanas algoritms nav tik vienkāršs kā “sāk pa spirāli”. To viņš dara, ja liek tīrīt konkrētu vietu, nevis normālā tīrīšanas režīmā. Katrā ziņā manā saimniecībā ar “parastajiem” tīrīšanas līdzekļiem nebija iespējams panākt tādu pastāvīgu tīrību kā ar robotu.

    Vladimir Lescov
    13.01.2016 08:51

    Использую предыдущую модель XV-25 около 3-х лет. Работа робота меня вполне удовлетворяет на 90м2 площади, если не обращать внимание на то, что он достаточно шумный, ночью не включиш. Но я устал менять батарейные блоки. Первый который шел в комплекте прослужил не более года. Второй, купленный у диллера со скидкой тоже не более года. Третий купленный в китае через интернет магазин прослужили 3-4 месяца. В последнем аккумуляторном блоке заменил элементы на Panasonic в местном аккамуляторном сервисе в сентябре 2015-го и сейчас уже чистит площадь за 2 выезда (т.е.с подзарядкой) вместо одного раза сразу после замены блоков. Думаю черех пару месяцев и им настанет хана. Кстати стоимость 2-х блоков 50-80евро.

    josi
    23.01.2016 12:22

    Priekš XV sērijas ir pieejami arī neoriģinālie Li-ion akumulatori no Taivānas firmas ANewPow, tiem nedaudz lielāka ietilpība un ātrāka uzlāde. Par ilgmūžību gan vēl grūti spriest, jo lietoju tos tikai trešo mēnesi.

    Loks
    19.01.2016 10:23

    Kas man būtu interesanti ir cik lielai brīvajai vietā bāzes stacijā ir jābūt, lai robots mācētu viņā noparkoties, jo esmu saskāries ar pāris modeļiem, kam vajag vismaz metru priekšā brīvu, savādāk viņam ir manāmas problēmas bāzes stacijā tikt, bet teiksim vismaz manā dzīvoklī man īsti nav tādu vietu, kur nolikt, lai tā bāzes stacija nebūtu pa kājām un netraucētu, bet būtu vēl priekšā diezgan daudz vietas, lai robots var piebraukt taisni klāt un sākt lādēties, jo savādāk, ja tev jāliek pašam viņš bāzes stacijā, tad viņš sāk zaudēt bonusiņus no viņa esamības mājās :)

    as
    08.02.2016 15:45

    Lietoju konkurentu. bet tas nav svarīgi, jo iezīmes visiem vienādas – kā jau minēts, vadi, zeķes pašam pirms tam jāsavāc, krēsli jāpavelk nost no sienām, stūri un malas jāatbrīvo, pagultes dažas jānosporsto, lai robots tajā neiesprūst. Robots jānēsā pa māju, ja ir daudz istabu, stāvu. Pēc sūkšanas jāvelta zināms laiciņš, lai tvertni iztīrītu un filtrus atbrīvotu. Kāpnes, WC, kambarus, gultas, auto etc robost nesūc, tam atkal jāmeklē parastais putekļusūcējs.

    Reklāma