Web Analytics
More
    Reklāma

    Kaspersky Lab brīdina piegādes pakalpojumu klientus Latvijā par krāpniecisku e-pasta vēstuļu vilni

    Jaunākie raksti

    Tuvojoties Jaunajam gadam, tradicionāli palielinās pieprasījums pēc piegādes pakalpojumiem, ko kibernoziedznieki aktīvi izmanto savā labā. Kaspersky Lab speciālisti novēro, ka kļūst vairāk krāpniecisku e-pasta sūtījumu, kas ir nomaskēti par paziņojumiem no lieliem, plaši pazīstamiem kurjerpakalpojumu uzņēmumiem, piemēram, DHL un FedEx.

    Ļaundariem palīdz tas, ka klientiem tiek piedāvāti ērti pakalpojumi, piemēram, paziņojuma saņemšana pa e-pastu un paku izsekošanas sistēma. Viņi atdarina paziņojumus no šiem pakalpojumiem, lai pārliecinātu neuzmanīgus lietotājus lejupielādēt ļaunprogrammatūru vai ievadīt konfidenciālu informāciju viltotā tīmekļa vietnē, kas prasmīgi uzdodas par īsto.

    Reklāma

    Pikšķerēšanas tīmekļa vietnes piemērs, kādā nonāk lietotājs, noklikšķinot uz saites krāpnieciskā e-pasta vēstulē

    Pikšķerēšanas vēstules ir ļoti līdzīgas īstiem paziņojumiem, jo tajās tiek imitētas tipiskas situācijas. Piemēram, vienā no Kaspersky Lab atklātajiem lielapjoma e-pasta sūtījumiem adresātu lūdza aizpildīt un parakstīt piegādes veidlapu pakas saņemšanai. Vēstulei bija pievienots dokuments, kas patiesībā bija ļaunprogrammatūra. Citā lielapjoma sūtījumā tika paziņots, ka paka jau it kā atrodas birojā, bet kurjers to nevar piegādāt, jo adrese ir uzrakstīta nesalasāmi. Saņēmējs tika aicināts 48 stundu laikā noklikšķināt uz saites, kas ved uz pikšķerēšanas tīmekļa vietni, un ievadīt pakas numuru izsekošanas lapā, citādi paka tiks nogādāta atpakaļ. Šis ir krāpnieku iecienīts paņēmiens — viņi cenšas pārliecināt lietotāju, ka uz vēstuli ir steidzami jāatbild, mēģina dažādos veidos viņu nobiedēt un piespiest nekavējoties reaģēt tā, kā ir izdevīgi blēžiem.

    «Lai svētku steigā nešķirtos no svarīgiem datiem, nezaudējiet modrību. Nevajag klikšķināt uz saitēm e-pasta vēstulēs, labāk manuāli ievadīt vajadzīgās vietnes adresi pārlūkā un rūpīgi pārbaudīt konfidenciālās informācijas ievadīšanas lapas adreses joslu. Ja adresē vai tīmekļa vietnes noformējumā kaut kas šķiet aizdomīgs, ir labi jāpadomā, vai ievadīt tur personīgo informāciju,» brīdina Kaspersky Lab vecākais satura analītiķis Andrejs Kostins.

    shipping_phishing_eng_2

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma