Web Analytics
More
    Reklāma

    Nosauc “Platīna pele 2015” ieguvējus

    Jaunākie raksti

    Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) 17.gadskārtējās konferences ietvaros nosaukti Latvijā labākie informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumi un Latvijā labākais e–skolotājs. Laureāti saņēma prestižo nozares balvu “Platīna pele 2015”, kā arī speciālbalvas. Konferences galvenie partneri ir Lattelecom, Latvijas Mobilais Telefons un Microsoft Latvia.

    LIKTA gadskārtējam konkursam “Platīna pele 2015” šogad tika iesniegti 48 pieteikumi piecās pamatkategorijās. Labākos IKT projektus vērtēja neatkarīga žūrija, kuras sastāvā bija gan nozares, gan valsts pārvaldes un mediju eksperti, balsojumā iesaistījās arī sabiedrība.

    Reklāma

    “IKT nozares speciālistu darba rezultātā sabiedrība ir ieguvusi daudzus jaunus, vajadzīgus un interesantus pakalpojumus. Nominācijās šogad plaši iezīmējas dažādu pārstāvēto risinājumu spektrs, apliecinot, ka IKT nozares speciālistiem ir zināšanas un spēja attīstīt dažādu uzņēmējdarbības nozaru konkurētspēju, pielietojot digitālos risinājumus. Turklāt veiksmīgi un sabiedrībā plaši izmantoti IKT risinājumi un e–pakalpojumi ir arī viens no veidiem, kā praktiskās lietošanas ceļā sabiedrība var uzlabot savas e–prasmes un izprast digitālo risinājumu integrācijas plašās iespējas,” stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

    ““Platīna pele” ir laba nozares tradīcija, jo parāda gada interesantākos projektus gan no IT izstrādātāju, gan lietotāju skatpunkta. Konkursam iesniegtie projekti iezīmē arī tendences un daudzveidīgās iespējas, kā tehnoloģijas palīdz darbā un sadzīvē. Piemēram, “Meditec” izstrādātā mobilā lietotne “HealthPoint” ļauj neatliekamās palīdzības mediķiem automātiski saņemt informāciju par palīdzības izsaucēja atrašanās vietu, kas var būt kritiski svarīgi nelaimes gadījumos vai citās situācijās, kad cietušā spēja sazināties vai noteikt savu atrašanās vietu ir ierobežota”, saka “Microsoft Latvia” vadītājs Ēriks Eglītis.

    “Konkursa “Platīna pele” laiks tradicionāli ir brīdis, kad IKT nozare var palepoties ar gada labākajiem, inovatīvākajiem un veiksmīgākajiem risinājumiem un IT sistēmām, kas pozitīvi mainījušas iestāžu, organizāciju un arī iedzīvotāju ikdienu. Tomēr tik pat būtiski ir arī visa gada garumā apzināt un mērķtiecīgi skaidrot sabiedrībai ieguvumus, ko konkursam nominētās sistēmas un citi, līdz konkursam nenonākušie risinājumi, devuši sabiedrībai kopumā un gala lietotājiem individuāli. Un tas nav stāsts par tehnoloģijām, bet gan stāsts par dzīves kvalitāti, ko šīs tehnoloģijas nodrošinājušas mums katram. Uzskatu, ka 2016.gadā lielākais IKT nozares izaicinājums nav vēl modernāku, lietojamības ziņā ērtāku vai inovatīvāku risinājumu radīšana, bet gan IKT nozares reputācijas atgūšana,” uzsver VAS LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

    Kategorijās “E–pārvaldes risinājumi, E–pakalpojumi sabiedrībai” balvu “Platīna pele 2015” saņēma risinājums “Elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa” (EANG), ko izstrādāja AS “Exigen Services Latvia” pēc Valsts ieņēmumu dienesta pasūtījuma. EANG aizstāj papīra algas grāmatiņas, pilnībā izslēdzot tās no aprites. Šo VID e–pakalpojumu izmanto ikviens darba ņēmējs un darba devējs Latvijā.

    Kategorijā “Risinājumi biznesam” balvu “Platīna pele 2015” saņēma SIA “Lursoft IT” risinājums “Klientu portfeļa API playground”. Tas ļauj ikvienam pārlūkā izmēģināt visas Klientu portfeļa monitoringa API iespējas un atvieglot integrācijas izstrādes procesu.

    Kategorijā “Mobilās lietotnes” par uzvarētāju atzīta mobilā lietotne Kadastrs.lv – “Kadastrs Tavā kabatā”, ko pēc Valsts zemes dienesta pasūtījuma izstrādāja SIA “Visma Consulting”. Lietotne padarījusi kadastra datus pieejamākus – paplašināts publiski pieejamais datu un informācijas apjoms.

    Par veiksmīgāko eParaksta integrācijas risinājumu atzīts AS “RIX Technologies” izstrādātais projekts “Dokumentu un satura pārvaldības risinājums Namejs”. Risinājums ir dokumentu un satura pārvaldības sistēma, kurā vienlaikus vienā vidē var strādāt vairākas organizācijas un iestādes.

    Par labāko e–skolotāju tika atzīts Auces vidusskolas informātikas skolotājs un direktora vietnieks IT jautājumos Frids Sarcevičs. Viņš skolai veltījis visu savu darba mūžu un pieredzi – apmācījis vairākus tūkstošus skolēnu un skolotāju, Latvijā un ārvalstīs ir novadījis vairākus simtus IT seminārus un kursus, kā arī radījis jaunus IT resursus ar nozīmīgu mērķi – attīstīt lietotāju e–prasmes un uzlabot Latvijas izglītības sistēmu kopumā.

    Šīs kategorijas partneris – Sabiedrība “Tilde” – labākajam e–skolotājam piešķirs naudas prēmiju; prēmijas fonds ir 2 000 EUR (ietverot nodokļus).

    Savu speciālbalvu labākajam e–skolotājam piešķīra UNESCO Latvija Nacionālā komisija, apbalvojot Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas informātikas skolotāju  un laborantu Māri Purviņu.

    Tika piešķirtas vēl vairākas speciālbalvas.

    “Lattelecom” savu speciālbalvu par efektīvāko e–vides risinājumu biznesam pasniedza Valsts zemes dienestam par mobilo lietotni kadastrs.lv – “Kadastrs tavā kabatā!” Juris Gulbis, “Lattelecom” valdes priekšsēdētājs: „Izveidojot šo mobilo lietotni, Valsts zemes dienests būtiski uzlabojis pieejamību informācijai par nekustamo īpašumu. Svarīgākais, ka kadastra informācija tagad ir pieejama jebkurā vietā un ērtā veidā visur, kur ir internets. Tas ir būtisks ieguvums kā nozares profesionāļiem, tā arī jebkuram cilvēkam. Ar šīs lietotnes izveidi Valsts zemes dienests veicina pozitīvu tendenci – valstij pieejamās informācijas un datu bāzu pieejamību.”

    LMT speciālbalvu saņēma AS “RIX Technologies” izstrādātais projekts mobilā lietotne “Rundale Palace”. Tā piedāvā izzināt Rundāles pili no Aizspogulijas, kas ir kā alternatīvs skats uz 12 pils interjeriem ar tās direktora Imanta Lancmaņa video stāstījumu. Juris Binde, LMT prezidents: “Rundāles pils muzejs” sadarbībā ar “Rix Technologies” ir izveidojuši aizraujošu multimediju gidu Rundāles pils apskatei, pilnā mērā izmantojot viedo tehnoloģiju sniegtās iespējas un apzinoties sabiedrības pieprasījumu pēc mobilā satura – informācijas pieejamības īstajā vietā un īstajā laikā. Tieši tāpēc “Rundale Palace” mobilā lietotne ir kļuvusi par tik populāru rīku starp muzeja apmeklētājiem, bagātinot muzeja apskates pieredzi. Esmu gandarīts LMT speciālbalvu – planšetdatoru – pasniegt Rundāles pils muzejam un novēlu neapstāties pie sasniegtā, palīdzot mūsu valsts  kultūrai un vēsturei kļūt tuvākai, pazīstamākai un saprotamākai ikvienam interesentam.”

    Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) speciālbalvu saņēma SIA “Mērniecības datu centrs” izstrādātais projekts biznesa risinājumu kategorijā – “Topogrāfija.lv”. “Uzņēmuma produkts – dažādas kartes, kas pieejamas tīmeklī, kas sākotnēji plānots šauram lietotāju lokam, kļuvis par pieprasītu un lietotu produktu arī uzņēmēju vidū, veicinot pieeju kvalitatīvai un noderīgai informācijai, kas palīdz uzņēmumiem attīstīties. Produkts ar daudzpakāpju ietekmi!” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

    Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) speciālbalvu saņēma SIA “Cube Systems” izstrādātais projekts biznesa risinājumu kategorijā – “LG Electronics pārdošanas uzdevumu pārvaldības sistēma”. Risinājums ir specializēts vadības rīks LG Electronics pārdošanas speciālistu resursu plānošanai, darba uzdevumu izveidei, izpildei un automatizētai izpildes datu apkopošanai.

    Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) speciālbalvu​ saņēma Uzņēmumu reģistra (UR) izstrādātais projekts “Atvērtie dati”. Projekta mērķis – padarīt juridisko personu reģistrācijas datus pieejamus ikvienam, turklāt – bez maksas. UR internetā publicējis atvērto datu failu saprotamā un strukturētā veidā.

    Portāla “Delfi.lv” simpātiju balvas, ko noteica portāla lasītāju balsojums, kategorijā “Labākais e–skolotājs” saņēma Frids Sarcevičs, kategorijā “Mobilās lietotnes” – lietotne Kadastrs.lv, kategorijā “Risinājumi biznesam” – “LG Electronics pārdošanas speciālistu uzdevumu pārvaldības sistēma”, kategorijās “E–pārvaldes risinājumi, E–pakalpojumi sabiedrībai” – “Izpildu lietu reģistra elektronisko izsoļu vietne”, kategorijā “Veiksmīgākais eParaksta integrācijas risinājums” – “Informācijas sistēma JUNDA”. Elektronisko izsoļu vietne ir valsts informācijas sistēma, ko uztur Tiesu administrācija, un tā domāta zvērinātu tiesu izpildītāju un maksātnespējas procesa administratoru rīkoto izsoļu nodrošināšanai. Savukārt Informācijas sistēma JUNDA ir pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” laboratoriju informācijas sistēma.

    Konferences galvenie partneri ir SIA “Lattelecom”, SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, SIA “Microsoft Latvia” un partneris VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”. Balvas “Platīna Pele 2015” partneri ir LVRTC un sabiedrība “TILDE”. Galvenais informatīvais partneris – portāls Delfi.lv un partneri: ziņu aģentūra “LETA”, tehnoloģiju blogs Kursors.lv, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Otomārs
    06.12.2015 01:26

    Izskatās, ka pasākums par balvām teju tikai publiskiem līdzekļiem izstrādiem e-projektiem!

    Reklāma