Web Analytics
More
    Reklāma

    Slush 2015: Īsumā par svarīgāko (pirmā diena)

    Jaunākie raksti

    Slush 2015 ir ikgadējs Somijas galvaspilsētā Helsinkos notiekošs stārtapu forums. Pēdējos trīs gadus tas nešaubīgi ir lielākais un jaudīgākais uzsācējuzņēmumu pasākums Ziemeļeiropā, pulcējot milzīgu skaitu apmeklētāju, pasaules vadošās investīciju kompānijas un riska kapitālistus.

    Kā vienu no labākajām definīcijām par to kas ir stārtaps, esmu dzirdējis tieši Somijā – tie ir izaugsmes uzņēmumi, kuri prot pielāgot komercializējamas idejas pasaules tirgus mērogiem.

    Reklāma

    SLush 2015

    Šis ir mans trešais SLUSH un, jāatzīst – arī šajā gadā tas spēj pārsteigt. Nerunājot par jau pieredzēto piesātināto programmu (kopumā divu dienu garumā uz visām skatuvēm kopā pabūs 300 (!) savas jomas eksperti), bet tieši par spēju apvienot stārtapus, politikas smagsvarus, brīvprātīgos un pasaules vadošos medijus. Slush skar tādas neērtas tēmas kā bēgļu jautājumu Eiropas līmenī un kā to uztvert uzsācējuzņēmumiem, Slush runā par dažāda veida sociālo uzņēmējdarbību, rosina Ziemeļeiropu būt avangardā veselības un izglītības tehnoloģiju pielietojumā un kā ierasts – ir jaudīga platforma jaunu produktu un pakalpojumu vispasaules pirmizrādēm.

    Pasākumu atklāja pašreizējais Somijas premjerministrs Juha Sipilä, kura runa bija ļoti racionāla, taču bez tās degsmes, kāda piemīt Eiropas politiskajā karjerā realizējušamies bijušajiem premjeriem, kuru runas arī iepriekš skanēja atklājot Slush, Aleksandram Stubbam vai Jyrki Kantainenam. Sipilä pats nācis no uzņēmējdarbības vides un saprot aktualitātes biznesa un stārtapu vidē, kas, kā bija dzirdams no Slush dalībniekiem, ir viena no viņa pozitīvajām kvalitātēm.
    Savā runā Somijas premjerministrs apgalvoja, ka klātesošie ir ieradušies īstajā laikā, īstajā vietā, jo sevišķi to attiecinot uz akadēmisko spēku un stārtapu nepieciešamo sadarbību. Atklāšanas runā premjerministrs spēja izraisīt arī smieklu šalti, veršoties pie Slush klātesošajiem simtiem investoru – “Tērējiet savu naudu, ieguldiet – tērējiet daudz un neapstājieties,” klausītājus aicināja Sipilā.

    Līdzās Somijas premjerministram, Slush viesojās arī Zviedrijas kroņprincis un Igaunijas prezidents Tomas Henriks Ilvess, kurš uzstājās, diskutējot par Eiropas vienoto digitālo tirgu, kā arī citas prominences un biznesa līderi. Slush impact atklāja kādreizējais Somijas politikas līderis, Nobela miera prēmijas laureāts Matti Ahtisāri.

    Juha Sipilā SLUSH 2015
    Juha Sipilā SLUSH 2015

    Kā pasākums Slush ir jābauda veidojot pašam savu programmu – pauzes starp uzrunām un diskusijām dažādās skatuvēs ir minimālas, vienu tēmu nomaina citas un nav “oficiāla” pusdienu pārtraukuma – forums sākas deviņos rītā un beidzas vēlā pēcpusdienā. Līdzās pašai konferncei, leģendāras ir tās ballītes. Tā, piemēram šogad notika virkne pirmsatklāšanas ballīšu dažādu jomu atlasītiem viesiem un jaudīga oficiālā atklāšanas svinēšana otrdienas vakarā, lielākajā Helsinku klubā.

    Vienā no Slush gaiteņiem saskrējos ar Mr. AngryBird – somu spēļu izstrādātaja Rovio dibinātāju Peter Vesterbacka. Viņš un citi Somijas spēļu izstrādātāji Ziemeļeiropas spēļu industrijas atklāšanas ballītē bija sarīkojuši slavenāko spēļu melodiju performances simfoniskā orķestra un slavenu mūziķu izpildījumā. Angry Birds dziesmiņu uz skatuves izpildīja Apocalyptica. (pasākuma video vēl top, bet te var palūkot video ierakstu, kas tapis pirms gada)

    Nokia OZO
    Nokia OZO

    Slush apmeklētājiem bija iespēja vēl pirms vispasaules prezentācijas, kas plānota 30. novembrī Losandželosā ASV, iepazīties ar jaunāko inovāciju no Nokia – profesionālajam tirgum domāto 360 grādu paplašinātās realitātes (augmented reality) kameru OZO. Latvijas kā hokeja lielvalsts pārstāvim redzet “Ozo” iepriekš gan nozīmēja ko citu, tādēļ šis Nokia iekšienē vairāku gadu garumā tapušais risinājums (uz kuru neattiecas nekādi Nokia-Microsoft darījuma ierobežojumi) raisa pat vēl lielāku interesi.

    Tāpat šodien Slush savu “visdrošāko gadžetu pasaulē” F-Secure Sense – ar ugunssienu aprīkotu Wi-Fi rūteri, kurš apzināti veidots kā skandināvu industriālā dizaina priekšmets un kura LED displejā atainojas mājas bezvadu tīkla drošības statuss prezentē F-Secure. Uzņēmums apgalvo, ka šo ierīci būs maksimāli viegli lietot nespeciālistam. Uzņēmuma mājas lapā atklāta iepriekšpieteikšanās produktam. Kursors slejās centīsimies tuvākajās dienās uzrakstīt par Sense izvērstāk.

    F-Secure Sense
    F-Secure Sense

    Pasākuma dalībnieki veidoja pamatīgas rindas divu iemeslu dēļ – lai ieturētu maltīti (15000 cilvēku ir izaicinājums sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem) un stendos, kur bija iespējams izmēģināt kādu no Oculus vai tam līdzīgajiem risinājumiem. Savukārt pitch, jeb pašprezentāciju konkursā, kurā no vairākiem tūkstošiem pieteikumu atlasīti šī gada 100 spēcīgākie stārtapi, nejutu jaudu un degsmi. Slush Top100 ir izcila iespēja, ja ne uzvarēt un iegūt vairākus simtus tūkstošu eiro savas idejas finansējumam, tad parādīt sevi un savu ideju kādam no investoriem, kuru lielākā uzmanība sodien bija koncentrēta tieši uz šo Slush skatuvi.

    Slush 2015
    Slush 2015
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Agnese Fūrmane
    12.11.2015 11:26

    Astrosecret.net komanda arī piedalās šajā interesantajā pasākumā FB start programmas ietvaros!

    Reklāma