Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple Pay norēķini ir negaidīti nepopulāri

    Jaunākie raksti

    Tiek ziņots, ka jaunie mobilie norēķini jeb tā dēvētās NFC tipa norēķinu sistēmas nav spējušas iekarot pārdevēju un klientu sirdis. Tims Kuks bija paziņojis, ka 2015. gadā mobilie norēķini plauks un zels, bet Apple Pay sistēma nespēj iekarot cilvēku ikdienu ar solītajiem ērtajiem maksājumiem. Jāatzīmē, ka arī citi mobilo NFC tipa norēķinu veidi nespēj sasniegt uzstādītās latiņas.

    Apple, protams, paspējis norādīt, ka Apple Pay norēķinu sistēma aug salīdzinoši labi, tomēr pat divi cipari pirms “%” zīmes vēl nenozīmē neko. Apple Pay pagaidām nav spējis pārkāpt 1% no norēķinu apjoma ASV, kaut gan saderīgu iPhone skaits ASV teritorijā ir milzīgs. Vairums iPhone īpašnieku nemaz nezinot par Apple Pay vai nav maksāšanas servisu aktivizējuši un nav ne reizi izmantojuši.

    Jāpiebilst, ka Apple Pay un pārējie skārienu norēķinu servisi (Samsung Pay, Android Pay) ir ļoti atkarīgi no pārdevēja vēlmes uzstādīt nepieciešamo maksājumu termināli tirdzniecības vietās. Pārdevēji bieži nav apmierināti ar Apple Pay komisijas maksas apmēriem, tāpēc izvēlas savās tirdzniecības vietās Apple Pay norēķinus neizmantot.

    Iepriekš tika lēsts, ka Apple Pay pamatīgi iecirtīs zobus patērētāju ikdienas tēriņos, jo serviss nebūs gluži bez maksas. Tiek plānots, ka jau sākumā Apple Pay apkalpos norēķinus aptuveni 40 miljardu ASV dolāru apmērā un Apple par šo pakalpojumu ieturēs aptuveni 2%*. Protams, šie 2% nodrošinās servisa ieviešanu, uzturēšanu, krāpšanas gadījumu zaudējumu segšanu u.tml.

    * 2% no 40 miljardiem izskatās sekojoši: 800 000 000

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Purvavelns
    06.10.2015 11:16

    čuš jau vuen būs… vairāki argumenti pret – nfc vienmēr jātur ieslēgtu – tas tomēr rij bateriju; tas var sadārdzināt pirkumus, jo banku/maksājumu termināļu komisijas jau neiizudīs, vēl tik papildus nāks viens slaucējs…

    06.10.2015 21:44
    Reply to  Purvavelns

    ” tas var sadārdzināt pirkumus, jo banku/maksājumu termināļu komisijas jau neiizudīs” – tieši tā “var”, bet ne vienmēr tā būs, jo ir iespēja savienot nevis ar bankas karti, bet gan ar kontu un debetēt kontu pa tiešo, bez kartes komisijas maksas. (Ne visās valstīs)

    Un ne jau NFC ir pie vainas, bet gan (ab)(vis)pusējā motivācija un pieradums :)

    acc
    07.10.2015 00:39
    Reply to  Guntis Čoders

    ar kontu pa taisno spēj strādāt tikai lokāli risinājumi, kas lielākoties darbojas bankas ietvaros, labākajā gadījumā valsts mērogā, ja visas bankas spēj vienoties par tām pašām komisijām :), infrastruktūru, klīringu, pretenziju procedūrām… un tas viss lielākoties ir iemesls kādēļ visi *Pay risinājumi tomēr parazitē uz karšu infrastruktūras un visdrizākais turpinās to darīt krientu laiku.

    as
    06.10.2015 11:22

    kā tas ir domāts darboties?

    as
    06.10.2015 11:24

    Tipa uzinstalēju app, kas piesaistīts kartei, veikalā piebāžu telefonu pie NFC lasītāja un nauda noskaitās no kartes vai no apple app konta, kurš pirms tam ir bijis jāpapildina un es par šo pirkumu samaksāju 2%? Kur prikols? Es maksāju ar karti bez maksas labāk, vai es kko nesaprotu?

    06.10.2015 11:45
    Reply to  as

    Pircējs nemaksā, komisiju maksā pārdevējs. Protams, to slēpti apmaksā beigās pats pircējs.

    Šie skārienmaksājumi paredzēti pārsvarā maziem darījumiem. Vismaz Latvijā dzirdēts, ka lielās bankas arī kaut ko līdzīgu ieviesīs un līdz 20 eur varēsi samaksāt neievadot PIN kodu vai izmantojot telefonu ar NFC. Tas gan viss esot izstrādes stadijā.

    Te gan jāatzīmē, ka maksājumu kartes norēķins POS terminālī arī nav bez maksas un POS izdevēja banka arī ietur kaut kādus % no darījuma summas. Parasti tie varētu būt līdzīgi % kā Apple Pay gadījumā.

    Matiss
    06.10.2015 11:49

    Ir kādas ziņas kad šī tipa maksājumi būs pieejami Latvijā?

    06.10.2015 13:06
    Reply to  Matiss

    Klīst runas, ka vairākas bankas gatavojas savos izdotajos POS termināļos iekļaut NFC vai līdzvērtīgu maksāšanu bez PIN koda ievadīšanas. Laikam šobrīd Narvesen klientu kartes jau darbojas ar NFC, attiecīgi Narvesenam teorētiski ir hārdvāre. Bet te ir runa par mazām summām līdz 10 vai 20 eiro.

    Par Apple Pay un citiem – ziņu nav. Nav arī attiecīgi POS termināļi.

    Anonīms
    06.10.2015 16:36
    Reply to  Artis Abols

    Sākot ar 2016. gada 1. janvāri jaunajiem POS jābūt ar NFC un ar 2020. gadu pilnīgi visiem POSiem jābūt aprīkotiem ar NFC. (MasterCard obligātā prasība) Tā nav banku iniciatīva, kaut ko modernizēt – tās ir liekas, nekam nevajadzīgas izmaksas bankai. Gan jau ar 2020. gadu ieviesīs prašibu, ka visām jaunām kartēm jābūt ar “contactless” fīču un reāli tikai tad varēsim sākt runāt par kaut kādiem “contactless” apjomu pieaugumiem. Kamēr neviens nepiespiež, tikmēr nekas nenotiek.

    Es
    07.10.2015 01:53
    Reply to  Anonīms

    Tas ir milzīgs risks. Es nekad negribētu bankas karti ar nfc. Krāpniekiem tas ir tik easy lai nolasītu visu nepieciešamo kartes info. Nē, paldies.

    07.10.2015 08:27
    Reply to  Es

    Tieši tāpēc šāda risinājuma norēķini ies tikai līdz 10 vai 20 eiro. Pēc tam būs jāvada iekšā PIN kods, pirkstu nospiedums vai radzenes skenēšana.

    acc
    07.10.2015 11:25
    Reply to  Artis Abols

    NFC maksājumiem limits tika pacelts liekas septembrī līdz 40 EUR. bet šie darījumi tiek procesēti online un izdevējs apstiprina katru no tiem līdzīgi kā normālu chip&pin darījumu, tik daudz, kā var neveikt pin validēšanu. NFC var arī tikt izmantots offline maksājumos, bet tur tiešām limiti ir samazināti liidz 20 eur normālos POS terminālos.

    Jānis
    07.10.2015 10:53
    Reply to  Es

    Esmu ASV maksājis 60$ tikai novelkot karti, bez PIN ievades. Un tā bija LV izdota MasterCard. Bail nebija:)

    acc
    07.10.2015 11:15
    Reply to  Es

    muļķības… jā, ir iespējams nolasīt to, ko atļauj nolasīt bez atslēgām, bet tas ir apmēram tas pats informācijas apjoms, ko jebkurš var ieraudzīt uz kartiņas priekšpuses, kamēr savu kartiņu spraud iekšā terminālā… bet tālāk nav īpaši ko apsākt, ja nu vienīgi minēt CVV interneta veikalos, kur banka jau pēc pāris neveiksmīgiem mēģinājumiem kartiņu noteikti iezīmēs ka potenciāli kompromitētu… NFC tikai aizstāj fizisku savienojumu līdz chipam, kurš vienalga piedalās maksājumā ģenerējot kriptogrammas un pārējo…

    acc
    06.10.2015 16:54
    Reply to  Artis Abols

    Lai bezkontakta kartes strādātu vajag atbilstošu infrastruktūru – pieņēmēja bankai jānodrošina tirgotāji ar POS termināliem, kas suportē NFC, bet izdevēja bankai jāizdod kartes, kurās ir NFC. ja ir tikai viena puse, tad nekas prātīgs nenotiks.
    Eksistējošā NFC hardware tirgotājiem, ja vien tas nav maksājumu karšu procesora dots customizēts POS terminālis, parasti nedod nekādu labumu/priekšrocību.

    Attiecīgi pēc tam, kad ir infrastruktūra, var pievērsties Apple Pay – tie, kuriem ir kartiņa, kuru izdevis kāds eksistējošs Apple Pay draudzīgs izdevējs, var sākt maksāt ar telefonu kā minimums mazos maksājumus visur, kur akceptē NFC (ja vien pieņēmēja banka kautko nesalaiž principiāli grīstē). Parējie gaida, kamēr viņu kartiņu izdevēja banka ievieš un nosertificē maksājumu sistēmu tokenizāciju atbalstošu risinājumu un noslēdz līgumu un atkal nosertificē to pašu ar Apple. Pārējie mobilie maksājumi būs līdzīgi (google pay, samsung pay, etc), tik daudz, ka nemāku pagaidām komentēt par sertifikāciju ar atbilstošajiem vendoriem.

    teorētiski, VISA Europe prasība ir no nākamā gada visiem jaunajiem tirgotājiem izsniegt terminālus kuri suportē bezkontakta maksājumus, un līdz 2019 gada beigām pilnīgi visiem termināliem ir jāuztur bezkontakta maksājumi,

    Kaspars
    06.10.2015 18:05

    Es neizmantoju šo Apple pay galvenokārt tā iemesla dēļ, ka mana bankas karte jau ir ar contactless un ar to process ir ātrāks. Kāda jēga man to pašu, turklāt lēnāk, vēl dublēt telefonā? Ātrāk ir ar karti, vienkārši pielikt pie lastītāja, nekā vērt app telefonā un tur bakstīties. Pamanīju arī, ka no kartes nolasa ātrāk nekā no telefona, īpaši sab tr biļetes pērkot- pie vārtiņiem ilgāk jāstāv kamēr nolasa.

    acc
    07.10.2015 01:03
    Reply to  Kaspars

    Nu nav viss absolūti rozā ar to pašu Apple Pay :). šajā gadījuma varētu būt vairāki papildus nosacījumi, dēļ kuriem karte darbojas veiklāk.
    Apple Pay ir piesiets maksājumu sistēmas tokenizācijai, rezultātā pilnīgi visi darījumi iet caur maksājumu sistēmu, pat tie, kurus mēdz saukt par “on-us”, kad izdevēja un pieņēmēja banka ir tā pati organizācija, un maksājums varētu tikt veikli noprocesēts bankas iekšienē. Tāpat visi Apple Pay maksājumi tiek nosūtīti izdevējam apstiprināšanai reālā laikā, kamēr contacless maksājumi ar kartiņu bieži tiek izpildīti “offline”, un izdevējs saņem tikai notifikāciju par to, ka darījums ir noticis. Tad nu rezultātā maksājumi ar mobilo iekārtu var būt nedaudz “lēnāki”. no otras puses, Apple Pay var lietot tur, kur normāls contactless nestrādās, jo tas tiek pielīdzināts chip&pin lietojumam lai arī komunikācija ar terminālu ir caur NFC.
    nu un ja tas ir TransportForLondon, tad tas ir pavisam atsevišķs stāsts…

    Kaspars
    07.10.2015 12:57
    Reply to  acc

    jap, TFL arī biju domājis, bankas contactless darbojas momentāni, gluži kā viņu e-talons jeb oyster karte, bet caur telefonu- nedaudz lēnāk, protams, nav runa par minūtēm, bet kad aiz tevi stāv 10 super steidzīgi cilvēki, arī dažas sekundes velkas kā mūžība :D

    Cik lasīju, tad Apple tieši uz Lielbritāniju lika ļoti lielas cerības, jo tur ir ļoti plaša šī contactless infrastruktūra, krietni labāka nekā amīšu zemē, un balstoties uz britu pieredzi, viņi plānoja ieviest to visu arī Austrālijā, kur arī esot laba contactless infrastruktūra.

    Neesmu pētījis kā tas darbojas, bet ja ir tā, ka tas skaitās kā chip&pin darījums, tad, tam vajadzētu būt labam ārzemēs, jo contactless kartes jau darbojas tikai savā zemē, citur tās netiek atbalstītas, un tad nu tur Apple Pay varētu būt priekšrocība.

    acc
    07.10.2015 13:19
    Reply to  Kaspars

    contactless darbojas visur, kur ir contactless zīmīte neatkarīgi no valsts, bet banka teorētiski var ieviest ierobežojumus produktu līmenī.
    Apple Pay neskaitās chip&pin, bet gan tiek pielīdzināts tam. Apple Pay izmanto tā saukto consumer device authentication – klients tiek autentificēts uz klienta iekārtas izmantojot biometriju vai passcode/pin. Šī autentifikācija tiek uzskatīta kā līdzvērtīga offline pin ievadei, un tādēļ uz šiem darījumiem netiek attiecināti standarta bez-pina NFC maksājumu limiti, protams pie nosacījuma, ka pieņēmēja pos termināli ir attiecīgi pārprogrammēti.

    Kaspars
    07.10.2015 13:28
    Reply to  acc

    Nav gan gluži tā, ka darbojas visur, kur ir contacless termināļi. Pats tikko biju Spānijā, tur manas kartes nedarbojās, mēģināju vairākās vietās un nekā, aizmirsu paskatīties McDonaldā, tur varbūt būtu gājis.

    Tāpāt tagad pētot sausu interneta info par to kā ir ar tām ārzmēm- US arī manas kartes nedarbojas, jo citas sistēmas apakšā un līdz ar to Eiropas kartes tur neder. Tiesa, Spānijai it kā vajadzēja būt, bet nu, viss no pārdevēja atkarīgs.

    Reklāma