Web Analytics
More
    Reklāma

    Google rada Eddystone – konkurentu Apple iBeacons Bluetooth raidītājiem

    Jaunākie raksti

    Pirms diviem gadiem palaistais Apple iBeacons bezvadu raidītāju projekts varbūt nav iemantojis tādu popularitāti kā Apple varētu vēlēties, tomēr nav arī tā, ka šajā jomā nenotiek pilnīgi nekas. Arī Latvijā mēs esam rakstījuši (un testējuši) šāda tipa tehnoloģijas. Piemēram, Latvijas Nacionālā bibliotēka ir aprīkota ar raidītājiem, ko nodrošina uzņēmums KNOQ un kopā ar mobilo aplikāciju apmeklētāji var interaktīvā veidā uzzināt ko jaunu. Savā būtībā šie raidītāji ļauj bez papildus darbībām (no lietotāja puses) informēt par dažādiem notikumiem, piemēram, atlaidēm veikalā līdzko kā pircējs noeejam garām kādam plauktam, informāciju par gleznas autora dzīves gājumu brīdī, kad stāvam tai blakus vai sabiedriskā transporta grafiku, kad atnākam uz pieturu. Beidzot šādu raidītāju biznesā iesaistās arī Google.

    Google sadarbībā ar partneriem ir radījusi Eddystone projektu, kas ļaus izstrādāt BLE (Bluetooth Low Energy) raidītājus un tos pavadošās tehnoloģijas/servisus. Projekta kods ir atvērts un to var brīvi izmantot ikviens interesents, lai izstrādātu aplikācijas Android, iOS un arī citām ierīcēm, kas atbalsta BLE raidītājus. Google pati neplāno nodarboties ar raidītāju ražošanu un šo uzdevumu uzticēs partneriem, kas radīs šīs ierīces. Tehnoloģija nav pārlieku dārga un lētākie raidītāji maksās nepilnus 10 ASV dolārus.

    Reklāma

    Bluetooth raidītāji nodrošina vienvirziena datu pārraidi un brīdī, kad mobilā ierīce saņem kāda raidītāja identifikatoru, tā spēj parādīt attiecīgu paziņojumu iegūstot papildus kontekstu no aplikācijā lokāli uzglabātas vai tīmeklī pieejamas informācijas. Google raidītāji spēj uzreiz nosūtīt plašāku informācijas klāstu (ne tikai identifikatorus). Tā piemēram Google raidītāji spēj nosūtīt saites (URL), šifrētus un laika gaitā mainīgus identifikatorus (ephemeral identifiers) un telemetrijas datus, kas var noderēt lielākas raidītāju flotes apkalpotājiem, lai, piemēram, atrastu ierīces, kam jānomaina baterijas.

    OK, dzelži un komunikācijas protokoli, protams, ir interesanti, tomēr lietotājam “vulgaris” interesē kā to visu izmantot uz viņa telefona vai planšetdatora. Google prezentēja Nearby API. Tas ļauj izstrādātājiem vieglāk radīt aplikācijas, kas spēj atrast un savienoties ar raidītājiem. Tāpat Google prezentēja arī Proximity Beacon API, kas ļauj izstrādātājiem saistīt raidītājus ar atrašanās vietas (un to pavadošo) informāciju. Šo API var izmantot arī kopā ar Places API, lai iegūtu plašāku informāciju par to, kas atrodas blakus raidītājam. Tāpat Google raidītāju sniegto informāciju spēs iestrādāt Google Now paziņojumu servisā.

    google_confidential_roundup-640x377

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma