Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Portable SSD T1 ārējā diska apskats

    Niecīga izmēra, ļoti ātrs un mežonīgi dārgs ārējais cietais disks. Pielietojumu varētu atrast video apstrādes profesionāļi.

    Jaunākie raksti

    Kā moderni mēdz tagad sacīt, esam izbriduši ārpus savas komforta zonas, lai nedaudz apskatītu ne tikai viedtālruņus. Izmēģināšanai ir saņemts interesants un gandrīz pat unikāls produkts – ārējais cietais disks ar 1 TB ietilpību, bet tas nav parasts disks. Kā vēsta nosaukums, Samsung Portable SSD T1 ir SSD tipa cietais disks ar pamatīgu ātrumu un niecīgiem izmēriem. Sākotnēji biju ļoti skeptisks pret Samsung Portable SSD T1, jo tas neizpildīja pāris funkcijas, ko gaidīju no tik niecīga izmēra ārējā cietā disku, bet par visu pēc kārtas!

    Gandrīz jau esam pieraduši, ka operētājsistēmas šodien liekam uz aptuveni 120 – 240 GB SSD diskiem, jo tie ir nesalīdzināmi ātrāki par HDD, turklāt minētās, saprātīgās ietilpības SSD cenas ir novēlušās līdz ļoti pieņemamiem apmēriem. Bet lielākas ietilpības SSD vēl arvien ir visai ekskluzīvi dārga prece, ko neviens necenšas izmantot datu uzglabāšanai – tai mums ir vecie, labie HDD ar perfektu cenas un ietilpības atteicību. Samsung Portable SSD T1 dodas pret visu ierasto, jo tas ir ietilpīgs (pieejami arī 250 GB un 500 GB modeļi), tas ir paredzēts datu uzglabāšanai un nekādas operētājsistēmas uz tā virsū netiks liktas. Vismaz Samsung Portable SSD T1 tam nav pamatā paredzēts.

    Reklāma

    Samsung SSD T1 005

    Samsung Portable SSD T1 lieliski sadarbosies ar Windows un Mac datoriem, bet biju cerējis, ka to būs iespējams pievienot arī kādai mobilai viedierīcei. Diemžēl Samsung Portable SSD T1 ar viedtālruni sadarboties nevēlējās, kaut arī tika izmantots USB OTG kabelis, kas labprāt savieno viedtālruni ar flash atmiņām. Iespējams, ka viedtālrunis nespēj Samsung Portable SSD T1 pienācīgi apgādāt ar nepieciešamo enerģiju, bet tomēr būtu bijis patīkami, ja Samsung Portable SSD T1 bez problēmām savienotos ar planšetdatoru un viedtālruni. Šī arī ir lielākā iebilde pret Samsung Portable SSD T1 darbību.

    Ultrakompakts dizains

    Samsung Portable SSD T1 pamatā ir Samsung SSD 850 Evo cietais disks, bet 2.5 collu izmēra versija aizstāta ar daudz mazāko mSATA SSD versiju. T1 izmēri bez savienojuma kabeļa ir 64 x 53 x 9 mm. Tātad Samsung Portable SSD T1 ir mazāks par maksājumu karti un tik plāns, ka to var somā viegli pazaudēt. T1 svars ir vien 30 grami, jo tas viss veidots no plastmasas. Varētu vēlēties pamatīgāku uzbūvi par Samsung Portable SSD T1 cenu, jo korpuss ir pustukšs un nedaudz grabošs. Arī glancētā plastmasas daļa ķēpājas un ātri noskrambāsies.

    Savienojumu nodrošina 12 centimetrus garš USB 3.0 savienojuma kabelis. Tiek izmantots standarta kabelis, tāpēc to varēsi jebkurā mirklī nomainīt pret vēlamā garuma USB 3.0 savienojuma kabeli. Ar to arī beidzas Samsung Portable SSD T1 komplektācijas saturs, kas ir visai skumīgi tik dārgam produktam. Varēja būt iekļauts kāds maciņš diska pārnēsāšanai.

    Ja jau runājam par iepakojumu saturu, tad jāmin, ka Samsung Portable SSD T1 tiek piedāvāta tikai trīs gadu garantija, kamēr 850 Evo SSD (uz ko balstīts T1) ražotājs nodrošina piecu gadu garantiju, bet 850 Pro – pat 10 gadu garantiju.

    Samsung-Portable-SSD-T1-Disassembled

    Tehnoloģijas

    Samsung Portable SSD T1 saņēmis vairākas ražotāja izvēlētās tehnoloģijas, kas atrodamas arī 850 Evo modelī. 3D-NAND nodrošina viltīgu atmiņas šūnu vertikālu novietojumu, kas ļauj samazināt SSD izmantoto virsmas laukumu. Tiek minēts, ka tādējādi iespējams samazināt SSD ražošanas izmaksas.

    Samsung izveidotā TurboWrite uzlabo ierakstīšanas ātrumu ar dažām tehnoloģiskām niansēm, kas man līdz galam nav īsti izprotamas. Diskā tiek veidotas ātrā ieraksta šūnas, kas pēcāk visu informāciju pārnes uz lēnākiem SSD apgabaliem. Vismaz tā ir noprotams no Samsung bukleta.

    Darba uzsākšana

    Sākotnēji Samsung Portable SSD T1 no rūpnīcas nāk ar mazu FAT32 diska nodalījumu, kurā ir darba uzsākšanai nepieciešamā Samsung Portable SSD programmatūra. Atkarībā no operētājsistēmas, Samsung Portable SSD T1 pēc tam tiek formatēts par NTFS vai HFS+.

    Samsung izveidotā lietotnes piedāvās arī pārsaukt disku citā vārdā un iestatīt AES 256-bitu drošības atslēgu. Tā šobrīd skaitās labākā datu aizsardzības šifrēšana. Ja gadīsies paroli nozaudēt vai aizmirst, tad gan visi dati iet zudībā. Diemžēl tas pats attiecas arī uz pašu SSD tehnoloģiju – ja kas brūk, dati vairs nav glābjami. HDD datu zudums diska sabojāšanās gadījumā vēl ir glābjami. Tas var būt dārgi, tomēr iespējams.

    Samsung-Portable-SSD-T1 Clipboard03

    Ātrdarbība

    Samsung Portable SSD T1 reālos datu kopēšanas un nolasīšanas apstākļos ir ļoti veikls ārējais disks, tam negadās piekāpties manam esošajam 2.5 collu 1 TB ārējam HDD ar USB 3.0 ne par mata tiesu. Arī lasīšanas un rakstīšanas ātruma pārbaudes programmatūra uzrādīja milzīgas ātrdarbības starpības starp 1 TB HDD un 1 TB SSD.

    Izmēģināju Samsung Portable SSD T1 arī pie USB 2.0 pieslēgvietas, kur tas uzrādīja aptuveni 28 MB/s rakstīšanas un 30 MB/s lasīšanas ātrumu, kas ir ļoti tuvs HDD sniegumam.

    Samsung reklāmās gan pazib 450 MB/s ātrumi, bet tos diez vai reāli dzīvē kāds spēs iegūt. Tomēr vēl arvien Samsung Portable SSD T1 uzskatāms par ātrāko kompakta izmēra ārējo disku tirgū. Atļaušos norādīt, ka intensīvas datu ierakstīšanas laikā Samsung Portable SSD T1 mēdz jūtami uzsilt, bet arī ātri atdzist uzreiz pēc darbu pabeigšanas. Ilgākā laikā tas var negatīvi ietekmēt ierīces “veselību”.

    Ātrdarbības testi tika veikti ar klēpjdatoru, kam ir i5-4200U procesors, 12 GB RAM, 120 GB SSD, Windows 7 HP 64-bitu operētājsistēma un divas USB 3.0 pieslēgvietas. Jaudīgākas komponentes un Windows 8.1 dotu augstākus testu rezultātus, kas pārsniegtu 400 MB/s, bet īsti netuvojas solītajiem 450 MB/s.

    Kopsavilkums

    Neticami niecīga izmēra ārējais SSD disks ar 1 TB ietilpību piedāvā mežonīgu ātrumu, bet par to nākas maksāt ap 440 eiro, kas pa kabatai būs tikai retajam. 500 GB Samsung Portable SSD T1 cena ir nedaudz pieņemamāki 230 eiro, kamēr 250 GB T1 versija maksās ap 140 eiro, kas varētu būt paciešami par šāda izmēra un ātruma ārējo cieto disku. Faktiski Samsung Portable SSD T1 paredzēts biznesa lietošanai, jo privātpersonas izvēlēsies mazākas ietilpības USB flash tipa atmiņas vai ārējos diskus ar HDD.

    LaCie piedāvā 500 GB ārējo SSD disku ar papildus aizsardzību pret triecieniem. Tam ir USB 3.0 un Thunderbolt savienojumi, jo LaCie savu produkciju bieži mēdz ražot Mac datoru īpašniekiem, kas necenšas pārlieku taupīt uz datortehnikas izmaksām. Attiecīgi arī cena ir graujoša – 500 eiro par 500 GB SSD ārējo disku vai 900 eiro par 1 TB.

    Transcend izveidojis ESD400 SSD ārējo cieto disku ar 512 GB ietilpību un USB3.0 savienojumu. Ārējā cietā diska cena ir ap 250 eiro, tātad arī šis nav nekāds lētucis.

    Samsung Portable SSD T1 varētu būt ideāls risinājums pietiekami lielu un ātru rezerves kopiju izveidošanai. Pat video rezerves kopiju izveide vai rediģēšana norisinās bez lielām iebildēm.

    Pie lielajiem mīnusiem jānorāda cena, tikai trīs gadu garantija un nespēja savienoties ar Android viedierīcēm. Varētu vēlēties, lai Samsung Portable SSD T1 uzbūve būtu nedaudz augstvērtīgāka. Vismaz man šķiet, ka par prasīto cenu būtu jauki saņemt arī taustāmus cenas pamatojumus.

    Patīkami, ka Samsung ietvēris komplektā arī AES 256-bitu datu šifrēšanas programmatūru.

    Samsung Portable SSD T1 cenas Latvijas Interneta veikalos

    Niecīga izmēra, ļoti ātrs un mežonīgi dārgs ārējais cietais disks. Pielietojumu varētu atrast video apstrādes profesionāļi.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    07.07.2015 17:01

    Cenas nav tik kosmiskas ņemot vērā to ka tas ir SSD… Personīgi es pagaidām palikšu pie klasiskajiem ārējiem HDD – kā datu uzglabāšanas ierīce HDD tomēr rada lielāku drošības sajūtu… Jā ātrums nebūs tas, bet nu reizi mēnesī nobekapot infu – ātrums pietiekošs. neko – pagaidīšu kādus gadus 5 – tad jau SSD būs kļuvuši vēl lētāki un labāki (iespējams pat lētāki par HDD), tad gan varēs izmantot SSD arī kā Backup disku kompja iekšējam 2TB SSD diskam :)

    Vitālijs Sikuriņecs
    07.07.2015 22:22

    Pagaidām negribās uz SSD turēt neko svarīgāku par OS un spēļu funkcionālajiem failiem, kurus mirklī var atgūt vienkārši pārinstalējot, no bekupa. FOTO, darbi tikai HDD.
    Lūk mazs raksts, kurš neglaimo Samsungam par šo tēmu un viena datucentra ķibelēm. https://blog.algolia.com/when-solid-state-drives-are-not-that-solid/ Tur gan vainīga TRIM funkcija + LINUX bet nu… shit happens.

    x
    07.07.2015 22:46

    >ārējos diskus ar HDD

    vai tas nebūtu vienkārši ārējais HDD? nav jēgas dēvēt par disku kastīti, kurā ievieto hdd.

    08.07.2015 09:13
    Reply to  x

    Šajā gadījumā der precizēt.

    Žans
    08.07.2015 10:44

    Man kā reiz ir Samsung 850 EVO uz 500GB ielikts PATRIOT 2.5 GAUNTLET3 USB 3.0 kastītē. Raksta/lasa virs 400 MB/s

    Žans
    08.07.2015 10:45
    Reply to  Žans

    Pati kastīte.

    08.07.2015 12:08
    Reply to  Žans

    Izmaksas kopā ar kastīti zem/ap 200 eiro sanāk, ja?

    Žans
    08.07.2015 12:28
    Reply to  Artis Abols

    Varētu būt ap 200 eiro. Man tāda konfigurācija sanāca pašam negribot. Vienkārši pārdevu veco MacBook Pro, bez SSD un tā sanāca kā Retina MacBook Pro protams to 2.5collu SSD nevarēja iebāzt iekšā, tā nu izdomāju nopirkt to kastīt (16,35 EUR, 1a.lv).

    Eduards
    23.07.2015 14:56

    Varētu uztasīt apskatu par vairākiem M.2 SSD, bet tos kur read speeds ir virs štukai :)

    Reklāma
    Niecīga izmēra, ļoti ātrs un mežonīgi dārgs ārējais cietais disks. Pielietojumu varētu atrast video apstrādes profesionāļi.Samsung Portable SSD T1 ārējā diska apskats