Web Analytics
More
    Reklāma

    Leica izziņo pilna kadra matricas fotoaparātu ar nenomaināmu objektīvu

    Jaunākie raksti

    Leica tikko izziņojusi jaunu pilna kadra matricas fotoaparāta modeli Leica Q. Tam ir nenomaināms objektīvs, kas Leica Q padara par visai ierobežota pielietojuma fotoaparātu, tomēr Leica uzskata, ka Q modelis ir ideāli piemērots tā dēvētajiem ielu fotogrāfiem. Leica Q ieguvusi Summilux 28 mm f/1.7 ASPH objektīvu un visai vājprātīgu 4250 dolāru cenu.

    Leica Q modelis ietilpst jaunā ražotāja izvēlētā kameru segmentā, kur to jau sagaida Sony Cyber-shot DSC-RX1 pilna kadra matricas fotoaparāts. Atšķirībā no Leica M tālmēra fotoaparātu sērijas, Leica Q ieguvusi elektronisku skatu meklētāju un skārienjūtīgu ekrānu. Daudzi smiesies, jo Leica Q pieejama arī tāda pasaulīga izlaidība kā autofokuss.

    Reklāma

    Leica Q iespējams papildināt ar 35 mm un 50 mm skata leņķi samazinošām lēcām. Fotoaparātam ir 24 megapikseļu CMOS pilna kadra matrica, kas pieļauj ISO vērtības līdz pat 50 000.

    Leica var uzskatīt par unikālu fotoaparātu ražotāju. Iespējams, ka Leica ir pēdējais neatkarīgais fotoaparātu un objektīvu ražotājs Eiropā. Leica M bajonetes objektīvu pieslēgvietas forma pirmo reizi pie pircējiem nonāca 1954. gadā kopā ar Leica M3 un kopš tā laika nav mainīta (tas gan neattiecas uz Q modeli, jo tam nav maināmi objektīvi). Tātad – pat modernam, digitālam Leica M modelim varēsi uzlikt piecdesmito gadu objektīvu. Dullākais ražotāja klāstā pieejamais objektīvs ir 50 mm f/0.95 Noctilux.

    leica-q leica Q_1

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis Jurjans
    11.06.2015 11:45

    Gribēšu gan oponēt. Leica pasaulē tā cena ne tuvu nav vājprātīga.
    Tas pats Sony RX1R maksā gandrīz tikpat lielu kosmosu – un Sony, vismaz starp tiem cilvēkiem, kas uz šī gala kamerām skatās, ir tikpat cienījams zīmols uz kameras, kā tādam latvietim-vidējam, teiksim, Samsung automašīnas. It kā strādā, dara visu, ko vajag, bet laikam labāk tomēr Audi dīzeļuniversālu… :D
    Leica ir Leica.

    11.06.2015 11:58
    Reply to  Andis Jurjans

    Leica pasaulē neviena cena nav vājprātīga ;) Tomēr neesam raduši par muļķkameru tik daudz maksāt. Jā, piesaucam Sony, piesaucam Sigma, bet tāpat vismaz pie mums tādus fotoaparātus iegādājas ļoti reti kurš.

    Uldis M.
    11.06.2015 12:12
    Reply to  Andis Jurjans

    nu nesaki vis… Sony ir ļoti audzis fotokameru jomā – jo sevišķi kopš nopirka Minolta. Kā nekā Sony ir lielākais gaismasjūtīgo sensoru ražotājs pasaulē, un pat daudzi citi populāri kameru brendi izmanto Sony ražotus sensorus. Jā latvieši ir principiāli un konservatīvi ļautiņi un labprātāk izvēlas populārus brendus. Un galu galā RX1R nav kamera fotostudijai… Tā ir Entuziastu kamera – tieši tāpat kā Leica… Tā ir kamera ceļotājiem, mirkļa tvērējiem – tiem kuriem ir svarīga ne tikai augsta kvalitāte, bet arī kompaktums. Vidējam latvietim to nesaprast, un arī nav jāsaprot.

    Andis Jurjans
    11.06.2015 14:57
    Reply to  Uldis M.

    Uldi, es neteicu, ka Sony kameras nav labas, esmu gluži pretējās domās – tās ir daudzejādās ziņās IZCILAS. Arī Samsung automašīnas noteikti tādas ir, tāpat kā KIA un citas, kuras tradicionāli Latvijā pieņemts uzskatīt par vājākām.
    Es saku, ka ir cilvēku grupa, kura neskatīsies uz Sony. Vienkārši tāpēc, ka neskatīsies. Jo ir taču Leica.

    Rūdolfs Rancāns
    11.06.2015 13:13
    Reply to  Andis Jurjans

    Ņemot vērā, ka tā ir Leica, šī tiešām pat ir laba cena. Tehnoloģijas arī nav nekādas aizvēsturiskās. Vienīgi nedaudz dīvaina šķiet objektīva izvēle, 35mm tādam ziepītim piestāvētu daudz labāk.

    11.06.2015 13:59

    Cik var noprast, ir leņķi mazinošas lēcas uz 35 un 55 mm. Tas gan nav ideāls risinājums, tomēr labāk nekā nekas.

    Uldis M.
    11.06.2015 15:28

    Nu man gan šķiet ka taisni platleņķis ir pareizākais variants kamerai kurai nemainās objektīvi… jo platleņķis ir vis praktiskākais un universālākais objektīvs – derēs 90% ikdienas situāciju – nobildēt smuku landscape vai ģimenes bildi istabā. Jā, ok portreti ar to nesanāks tik smuki, bet tie jau ir tāds specifisks lauciņš…

    11.06.2015 16:41
    Reply to  Uldis M.

    Tiesa, bet nevajag aizmirst, ka te ir runa par pilna kadra matricu, kur mm nozīmē tieši to, kas rakstīts, nevis cropmatrica ar 1.5x (Sony), 1.6x (Canon) un 2.0x (Oly).

    Man gribētos sliekties uz to, ka 28 mm uz pilna kadra ir par platu! Tas ir 18…19 mm uz crop. Nezinātājiem – tik cik kita objektīviem ierasts platais gals. Tomēr Sony 35 mm RX1 uz pilna kadra šķiet jēdzīgāks.

    Uldis M.
    12.06.2015 08:53
    Reply to  Artis Abols

    Jā, es labu apzinos situāciju un runāju par pilna kadra milimetriem, un manuprāt, 28mm nav nemaz par platu, bet gan pašā laikā! Sony RX1 35mm objektīvs ir arī vēl ok, un tomēr manā skatījumā jau mazāk praktisks par 28mm.
    Ok, galu galā jau viss atkarīgs no situācijas, bet personīgi es dzīvē esmu biežāk saskāries ar situācijām kad prasās platāku leņķi nekā vairāk iezūmētu… Parsonīgi man sakarīgākais variants šķiet 28mm vai pat 24mm platais gals un otrs objektīvs krietni šaurāks – piem. 85mm smukiem portretiem… Viss kas grozās pa vidu šiem diviem ir ne īsti šis ne tas – vienkārši ar pārāk šauru pielietojumu…

    x
    11.06.2015 21:09

    Tad jau var saukt par ziepīti jebkuru kameru ar nenoņemamu objektīvu, bet tad uzreiz par ziepīti kļūst arī Makina 67, piemēram. Ne parāk saprotu, ko īsti cilvēki domā, saucot par ziepīšiem kameras ar pilnu kontroli pār setingiem. Vairums amatieru DSLR nekad nesaņem citus objektivus bez kita 18-55, tie arī sanāk ziepīši :)

    Leica tak ražo arī kautkādus kompaktus ar 35mm objektīvu, pat vairākus, un cena mazāka kā šim. APSC sensori, bet kurš tad te pa īstam nevar iztikt bez pilnā kadra….

    Rūdolfs Rancāns
    11.06.2015 21:21
    Reply to  x

    Šajā kontekstā vārds ziepītis nekāda gadījumā nav sliktā nozīmē, tikai kā fotoaparāta tipa apzīmējums – kompakts fotoaparāts ar nenoņemamu objektīvu.

    x
    11.06.2015 22:20

    Ziepīši bija visvienkāršākie filmu aparāti, pilnībā automātiski, vairumā gadījumu bez AF un ar ierobežotu ekspozīju diapazonu. Jebkurš mūsdienu ciparu kompakts ir regulējams vairāk, nekā ir spējīgs aptvert vidējais lietotājs. Kas ir kopīgs ziepītim un kompaktam? Pareizi, tikai tas ka tos izmanto fotografēšanai. Vismaz man liekas, ka apzīmējums ziepītis ir…teiksim, ar pārāk lielu vēstirisko kontekstu?

    x
    11.06.2015 16:00

    Pirms gadiem M9 (pirmais Leicas pilnā kadra apirāts), jauns maksāja 9 stabus. Bez objektīva, atzīmēsim. Par šo cenu es domāju, nav vērts gremzties. Un ja kāds sāktu pieminēt speciālo un jubilejas izlaidumu cenas, kas sākas ar 20K….

    28mm ir daudz jēdzīgāk par 35mm kas ir ne šis, ne tas. Gaumes atšķiras, protams, bet ja būtu klasiskie 50mm iedomājos, kāda jezga saceltos.

    AF izskaidrojams vienkārši – nav noslēpums, ka daudzi L-kameru pircēji ir cilvēki, kam ir vienkārši aplam daudz naudas un aplam maz pacietības, un tālmēra fokusēšana tos no vienas puses fascinē jo nav kā visiem un vispār ir kruta, no otras – tie ilgojas pēc tā, lai kamera viņu vietā uzņem šedevrus.

    Vai šis ir rebadžots panasonic modelis, es nezinu, un atzīšos, arī necenšos to noskaidrot. Lai tas paliek forumiem un tiem, kuri gribētu nopirkt L par zemāku cenu.

    11.06.2015 16:44
    Reply to  x

    Principā ģimenes veiksmīgākais gals šobrīd lieto Typ 240, ja kādu interesē, varētu sarunāt apskatiņa uzveidošanai.

    x
    11.06.2015 22:30
    Reply to  Artis Abols

    Kāpēc ne, domāju daudziem būtu interesanti. Kaut vai tāpēc, ka 90% cilvēku diez vai pat nojauš, kā sadzīvo mūsdienu un pagātnes tehnoloģijas. Kopš Epsons izstājās no spēles, neviens cits neražo DRF un diez vai kāds cits arī ražos.

    Reklāma