Web Analytics
More
    Reklāma

    Gigabyte GSmart Guru GX apskats

    Noteikti ražotāja labākais viedtālrunis (vismaz no tie, ko esmu redzējis). Pamatīgs mīnuss ir standarta kameras lietotnes vājprāts, bet tas ir labojams ar citām kameru lietotnēm no Play veikala.

    Jaunākie raksti

    Manuprāt, Gigabyte ir pietiekami liels un prestižs uzņēmums, bet iepriekš vismaz viedierīču lauciņā no tā esam redzējuši dažādus viedtālruņu dizainus un budžeta klases risinājumus. Šoreiz manās rokās ir nonācis ražotāja mēģinājums iespiesties augstvērtīgāku viedtālruņu tirgū.

    Kā esmu jau pāris reizes iepriekš atzīmējis, ir būtiski nenoslinkot un papētīt zāles zaļumu arī budžeta klases viedtālruņu segmentā, kas Latvijā nenoliedzami ieņem būtisku tirgus daļu. Iepriekš apskatītie budžeta klases viedtālruņi izcēlās ir vienu vai divām niansēm, taču šodienas varonis ir pavisam interesants viedtālrunis, kas vairs neatbilst budžeta cenu kategorijai, tomēr vēl arvien GSmart Guru GX cena ir salīdzinoši konkurētspējīga.

    Atzīmēšu, ka ik pa laikam Latvijā nonāk kāds viedtālrunis, ko pēcāk vairākus mēnešus varu izmantot par atskaites punktu. Senāk tas bija Moto G, tad nāca Just5 Blaster, bet to no troņa salīdzinoši veikli nometa Meizu m1 note. Bet tas ir mans atskaites punktu saraksts Android budžeta klasē un katrs pats var izvēlēties savu mīluli.

    GSmart Guru GX 020

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 4.4.4 KitKat
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.0 collas, 1080 x 1920, ap 441 ppi, OGS, Corning Gorilla Glass 3
    • Procesors: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615, četri 1.7 GHz Cortex-A53 kodoli, četri 1.0 GHz Cortex-A53 kodoli, Adreno 405 video apakšsistēma
    • RAM: 2.0 GB
    • Atmiņa: 32 GB, microSD līdz 64 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0 (LE), 4G
    • Kameras: 13 megapikseļi (SONY Exmor IMX214 RS BSI sensors), 4208 x 3120 punkti, LED zibspuldze, HDR. 1080p ar 30 fps video. 5.0 megapikseļu priekšējā kamera
    • FM Radio: ir
    • GPS: ar A-GPS un GLONASS
    • Papildus: e-kompass, divas SIM kartes (microSIM + nanoSIM) vai viena microSIM + microSD
    • Izmēri un svars: 139 x 69 x 7 mm, 115 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2300 mAh
    • Krāsas: melna
    • Cena: sākot no 270 eiro interneta veikalos

    GSmart Guru GX 003

    Izskats un uzbūve

    Gigabyte šoreiz spējuši pārkāpt sev pāri un GSmart Guru GX pats pamatīgi atšķiras no ierastā GSmart izskata, kā arī viedtālruņa iepakojums norāda uz kādu dullu plānu. Iepakojums veidots vecas grāmatas izskatā, tā ir apjozta ar jostas imitāciju. Tiesa, grāmatā ir vien pāris lapas, bet visu pārējo tilpumu aizņem viedtālrunis un tā aksesuāri. Jāatzīst, ka iepakojums piesaista uzmanību laikā, kad pat Apple un Samsung mēģina samazināt iepakojumu apjomus un to izmaksas. „Zaļie” arī tikai noelstos, ieraudzījuši GSmart Guru GX kasti.

    Pats viedtālrunis ir plāns un tas nav atverams, tātad arī akumulators nav nomaināms. SIM un atmiņas kartes tiek ievietotas atvilktnītēs. Teorētiski GSmart Guru GX ir divu SIM karšu viedtālrunis, bet viena no atvilktnītēm ir ar dubultu funkciju – tajā var ievietot vai nu SIM karti, vai microSD karti. Jāpiemin, ka GSmart Guru GX komplektācijā ir iekļauta 4 GB microSD karte un tas ir uzskatāms par ārkārtīgu retumu mūsdienu viedtālruņos.

    GSmart Guru GX 016

    4 GB microSD kartei noteikti nav nekas gigantisks, tomēr tā noder vismaz jauninājumu uzstādīšanai. Vēl GSmart Guru GX komplektā ir ekrāna plēve, lādētājs, microUSB vads un adata SIM karšu atvilktnīšu atvēršanai. Austiņas komplektā nav iekļautas.

    Ar 139 x 69 x 7 mm izmēriem un 115 g svaru GSmart Guru GX uzskatāms par nelielu un vieglu 5.0 collu ekrāna viedtālruni. Diemžēl fiziskie GSmart Guru GX izmēri likuši upurēt akumulatora ietilpību un tā ir 2300 mAh, kas 5.0 collu viedtālrunim ar modernu un visai jaudīgu procesoru var dažbrīd izrādīties par maz.

    Atturīgi noformētas pogas un kameras acs, bet zem ekrāna atrodamas skārienjūtīgas pogas, kuras gan būtu bijis patīkami neredzēt. Noteikti neesmu pogu fans un priekšroku dodu pogu joslas izvietošanai ekrānā, it īpaši, ja pogas nav izgaismotas, kā tas ir arī GSmart Guru GX gadījumā.

    Kopumā GSmart Guru GX uzskatāms par vienu no kvalitatīvāk uzbūvētajiem Latvijā salīdzinoši maz zināmo viedtālruņu ražotāju paraugiem. GSmart Guru GX nav nevienas liekas detaļas, izvirzījuma vai nianses, kas kādam potenciālam pircējam varētu nepatikt. Diemžēl tas padara viedtālruni visai neinteresantu, kā arī vienīgā pieejamā krāsa (melnā) liecina, ka GSmart Guru GX vairāk paredzēts biznesa cilvēkiem, nekā jauniešiem vai dāmām.

    Ekrāns

    Daži vārdi jāmin arī par GSmart Guru GX ekrānu. Tas veidots IPS LCD tehnoloģijā, ekrānam ir pieklājīgas 5.0 collas un 1080 x 1920 izšķirtspēja, kas dod ap 441 ppi ekrāna punktu blīvumu. Izvēlētais IPS panelis šoreiz rāda ļoti augstvērtīgu bildi, kas var bez diskusijām stāties blakus lielo ražotāju flagmaņu IPS ekrānu sniegumam. Tiešām patīkami, ka beidzot Gigabyte izvēle kritusi uz lielisku ekrānu.

    Visur tiek solīts, ka GSmart Guru GX ekrānu sargā Corning Gorilla Glass 3, bet man ar kaunu nākas atzīt, ka nelielas švīkas (vismaz manas lietošanas laikā) paspēja iezagties GSmart Guru GX ekrānā. Ar Corning Gorilla Glass 3 tik vienkārši un ātri skrambām nebūtu jārodas. Jāuzmanās un jālīmē komplektā iekļautā ekrāna aizsargplēve.

    GSmart Guru GX 014

    GSmart Guru GX saņēmis arī žestu vadību. Katrs pats var aktivizēt (vai neaktivizēt) pāris žestus, kas tiek reģistrēti ar plaukstas pārvilkšanu pār ekrānu dažādos virzienos. Žestu vadība pieļauj ekrāna bloķēšanu, pilnas paziņojumu joslas parādīšanu, kā arī mūzikas atskaņotāja un galerijas izsaukšanu. Reti kurš mazais ražotājs vispār apsvēris savu viedierīču papildināšanu ar šādiem patīkamiem sīkumiem.

    Saskarne un lietotnes

    Biju jau gandrīz par faktu pieņēmis, ka GSmart viedtālruņi saņem gandrīz standartizētu Android attiecīgās operētājsistēmas versijas saskarni, ko papildina Google Now palaidējs un pāris nianses, kas saistītas ar mobilo sakaru tīkliem divām SIM kartēm un MediaTek procesoriem. Šoreiz viss ir pilnīgi pretēji, bet ne ideāli.

    Saskarnes kopējais izskats ir pamatīgi uzlabots un tam piešķirti vaibsti, ko man gribētos salīdzināt ar LG izveidoto saskarni. Lai arī GSmart Guru GX saņēmis Android 4.4.4 KitKat, tomēr vismaz augšējā rīkjosla veidota Lollipop stilā, kas šoreiz nav nekas peļams. Lollipop stilā ieturēta arī viedtālruņa iestatījumu sadaļa.

    GSmart Guru GX scr 025 GSmart Guru GX scr 037 GSmart Guru GX scr 044 GSmart Guru GX scr 034 GSmart Guru GX scr 033 GSmart Guru GX scr 035

    Būtisku papildinājumu saskarnei dod pievienotās “liekās” lietotnes Battery Doctor un CM Security. Abas lietotnes ir agresīvas, tās lietotāju aplaimo ar dažādiem paziņojumiem, pieprasījumiem un vienkārši bezjēdzīgu informāciju, tāpēc vismaz man uzreiz no tām bija vēlme atvadīties. Diemžēl Battery Doctor un CM Security darbību var tikai atslēgt, bet lietotnes nav pilnībā atinstalējamas.

    Ja jau pie sūdzībām esmu ķēries, tad norādīšu, ka augšējā rīkjoslā vienmēr būs informācija par neievietotu otru SIM karti, kaut gan tās vietā čuč microSD karte. Tas ir nedaudz nepārdomāti.

    GSmart Guru GX scr 028 GSmart Guru GX scr 029 GSmart Guru GX scr 003 GSmart Guru GX scr 002 GSmart Guru GX scr 045 GSmart Guru GX scr 007

    Jāatzīst, ka GSmart Guru GX saskarni pat varētu dēvēt par glītu (pēc Battery Doctor un CM Security aizvākšanas). Saskarei ir pāris patīkamas nianses, viedtālrunim pieejami t.s. OTA jauninājumi un citas iespējas, kas GSmart Guru GX nostāda līdzās lielo ražotāju spējām. Nevienā mirklī neparādījās paziņojumi par lietotņu apstāšanos vai ko tikpat nepatīkamu.

    Ātrdarbība un akumulators

    Pirmo reizi praksē sastopos ar Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 procesoru. Tam ir četri 1.7 GHz Cortex-A53 kodoli un četri 1.0 GHz Cortex-A53 kodoli, kā arī Adreno 405 video apakšsistēma. Sintētiskās veiktspējas testos Snapdragon 615 saņem gandrīz divas reizes mazāku punktu skaitu par Snapdragon 810 procesoru, bet kaut kā Snapdragon 615 arī dažkārt pamanās jūtami uzsilt.

    Dzīvē ar Snapdragon 615 spējām ir gana un, visticamāk, arī pāri paliek. Publiskā telpā Snapdragon 615 tiek vērtēts aptuveni Snapdragon 800 līmenī, tikai Snapdragon 615 saņēmis vairākas jaunas tehnoloģijas un Snapdragon 615 arī spēj prātīgāk tērēt enerģiju. Snapdragon 615 var uzskatīt par pāreju starp vecākiem 32-bitu procesoriem un jaunajiem 64-bitu procesoriem.

    GSmart Guru GX scr 018 GSmart Guru GX scr 021 GSmart Guru GX scr 012GSmart Guru GX scr 019 GSmart Guru GX scr 022 GSmart Guru GX scr 023

    GSmart Guru GX uzstādīts lietotāja nenomaināms Li-Ion 2300 mAh akumulators. Aptuveni tādas pašas ietilpības akumulatori tika uzstādīti lēnīgajos viedtālruņos ar Snapdragon 400 procesoriem. Neuzskatu, ka ir prātīgi veidot plānu viedtālruni, ziedojot akumulatora ietilpību, tomēr GSmart Guru GX procesors spēj rīkoties taupīgi, tāpēc milzīga skāde darbības laikam ar vienu uzlādi netiek nodarīta, bet vienmēr var vēlēties vairāk.

    Ar ievietotu vienu SIM karti un ieslēgtiem datu savienojumiem GSmart Guru GX izdzīvos aptuveni pusotru diennakti ar vienu uzlādi. Noteikti taupīgāki lietotāji spēs sasniegt arī pilnas divas diennaktis. Viedtālrunim nav nekādas atsevišķi izdalītas energotaupības iespējas, tāpēc nāksies paļauties uz Android KitKat un Snapdragon 615 sadarbības spējām.

    GSmart Guru GX 013

    Fotogrāfijas

    GSmart Guru GX aprīkots ar 13 megapikseļi kameru. Tai ir Sony Exmor IMX214 RS BSI sensors, 4208 x 3120 punktu izšķirtspēja, LED zibspuldze un HDR uzņemšana. Kamera filmē 1080p ar 30 kadriem sekundē. Viedtālrunim ir arī 5.0 megapikseļu priekšējā kamera. Exmor IMX214 sensors atrodam arī Oppo Find 7 un OnePlus One viedtālruņos.

    GSmart Guru GX scr 011 GSmart Guru GX scr 010 GSmart Guru GX scr 008

    Ražotājs lielās, ka GSmart Guru GX kameras sensors aprīkots ar kaut ko, kas tiek dēvēts par SME-HDR (Spatially Multiplexed Exposure HDR). Ja var pareizi noprast, SME-HDR viena attēla uzņemšanas laikā veic divas dažādas kadra ekspozīcijas, tāpēc [teorētiski] iespējams izveidot HDR attēlu bez statīva un ar kustīgiem objektiem tajā. GSmart Guru GX ir arī automātiskā HDR uzņemšana, kad viedtālrunis pats izvēlas HDR, nevis ierasto attēla uzņemšanu. Diemžēl saulainā laikā kameras lietotne kaut ko nespēj izrēķināt un viss (it īpaši debesis) krāsojas mākslīgi zils.

    Vismaz es nespēju atrast automātiskās HDR uzņemšanas atslēgšanas iespējas. Iespējams, ka automātiskā HDR aktivizēšana ir pašā Sony Exmor IMX214 sensorā vai GSmart Guru GX nemāk ar to pareizi apieties, jo citās kameru lietotnēs HDR netiek aktivizēts automātiski un gala rezultāts ir nedaudz baudāmāks. Ciešamus rezultātus ieguvu ar GEAK Camera, labāk veicās Google veidotajai Camera lietotnei, tā bija visai nestabila, bet deva ļoti asus un detalizētus attēlus. Pavisam patīkami uzvedās Camera51 lietotne, bet tās veidotajiem attēliem nedaudz trūka asums un detalizācija.

    Jāatzīst, ka pirmo reizi saskaros ar viedtālruņa kameru, kas ir tik kaprīza un ar dažādām lietotnēm iegūstami tik atšķirīgi rezultāti. Lielisku Sony Exmor IMX214 sensoru pieviļ ražotāja uzstādītā lietotne, bet arī citas Play veikala lietotnes nedarbojas ideāli.

    Konkurenti

    Konkurence šajā cenu kategorijā nav ļoti spēcīga, jo pusotru gadu veci flagmaņi vēl nav paslīdējuši zem 300 eiro un pēdējos mēnešos arī nekas spēcīgs šajā cenā nav nācis klāt. GSmart Guru GX trumpji ir spēcīgs un moderns procesors, kā arī labs ekrāns un savienojumi, bet pieviļ kamera un akumulatora ietilpība.

    Manuprāt, GSmart Guru GX konkurents nr. 1 ir par aptuveni 30 eiro lētākais Meizu m1 note. Varētu uzskatīt, ka Meizu m1 note ir līdzvērtīga uzbūves materiālu izvēle, kamera darbojas labāk un m1 note ir būtiski ietilpīgāks akumulators. Jau sākumā atzinu, ka citiem ražotājiem būs ļoti sarežģīti ko likt pretī m1 note cenai un iespējām.

    Mūžīgi jaunais LG G2 maksā 270 eiro par 32 GB versiju (235 eiro par 16 GB versiju) un arī LG G2 piedāvā līdzvērtīgu uzbūvi, labāku kameras darbību un ietilpīgāku akumulatoru. Tiesa, šis modelis jau uzskatāms par novecojušu.

    Nesen apskatītais Galaxy A5 interneta veikalos maksā sākot no 260 eiro, tam ir mazāk jaudīgs procesors, bet patīkamāki uzbūves materiāli un Android 5.0 Lollipop. Arī šis ir viens ļoti iecienīts viedtālruņu modelis Latvijā.

    Līdzīgā cenā būs stipri senais Sony Xperia Z1 par aptuveni 265 eiro, bet tam ir augstvērtīgāki materiāli, Lollipop jauninājums un 20.7 megapikseļu Sony kamera. Diemžēl Xperia Z1 nākas iztikt ar ne visai daiļu TFT ekrānu.

    GSmart Guru GX 011

    Noslēgumā

    Ar Gigabyte GSmart Guru GX tehnisko specifikāciju viss ir labākajā kārtībā. Viedtālrunis saņēmis jaunu astoņu kodolu Snapdragon 615 procesoru, tam ir Sony veidots kameras sensors, 32 GB atmiņa un 2 GB RAM, kas apmierinās lielāko Android lietotāju daļu. Jā, varētu vēlēties lielākas ietilpības akumulatoru, bet Snapdragon 615 procesors var darboties arī taupīgi, tāpēc darbības laiks ar vienu uzlādi ir ļoti atkarīgs no izmantoto lietotņu saraksta.

    Pirmo reizi varu sacīt, ka GSmart viedtālrunim ir sakopta saskarne, kurā jūtama ne tikai Google ietekme. Saskarne ir glīta un atgādina Android Lollipop, bet zem tās vismaz pagaidām ir 4.4.4 KitKat. Snapdragon 615 procesors (pareizāk sakot – MediaTek neesamība) varētu nozīmēt, ka GSmart Guru GX varētu arī tikt pie Lollipop jauninājuma. Par GSmart Guru GX ātrdarbību nav neviena iebilduma.

    GSmart Guru GX 022

    Nevienas ražotāja uzstādītās lietotnes darbība netika pēkšņi apturēta, bet lietotājiem derētu tikt vaļa no pāris liekām lietotnēm. Tiesa, Google Camera lietotnes darbība ik pa laikam tika apturēta, bet to esmu novērojis arī daudzos citos viedtālruņos.

    Kopumā uzskatu, ka GSmart Guru GX ir viena liela nepilnība un tā ir ražotāja uzstādītās kameras darbība. Par laimi, Android pieļauj tās aizstāšanu kaut vai ar 10 citām kameras lietotnēm no Play veikala, kas pamatīgu uzlabo iegūtās fotogrāfijas.

    Ir interesanti vērot, kādus papildus labumus Gigabyte gatavs piedāvāt pircējiem, lai tie izvēlētos ražotāja dārgā gala viedtālruni. Lielie viedierīču zīmoli par to pašu tehnisko specifikāciju prasītu vismaz 100…150 eiro vairāk, tāpēc GSmart Guru GX var uzskatīt par veiksmīgu viedtālruņa modeli.

    Apskata tapšanas laikā pieķēru sevi pie domas, ka 2013. gada rudenī iznākušais Nexus 5 maksāja ap 350 latiem, kas šodien būtu par 500 eiro. Tobrīd 300…350 lati šķita pieņemama cena par šādu viedtālruni, bet šobrīd jau divas reizes lētākam viedtālrunim ir jāatbilst ļoti augstām prasībām un tikai tad tas tiek uzskatīts par kaut cik jēdzīgu izvēli. “Vecajā naudā” GSmart Guru GX maksātu zem 200 latiem, kas ir ļoti, ļoti laba cena šādam viedtālrunim un pusotru gadu atpakaļ tā būtu neticama cena. Tā iet uz priekšu attīstība!

    Gigabyte GSmart Guru GX cenas Latvijas Interneta veikalos

    Noteikti ražotāja labākais viedtālrunis (vismaz no tie, ko esmu redzējis). Pamatīgs mīnuss ir standarta kameras lietotnes vājprāts, bet tas ir labojams ar citām kameru lietotnēm no Play veikala.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Displejs
    7
    Kamera
    4
    Veiktspēja
    8
    Programmatūra
    6
    Baterija
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    15.05.2015 22:08

    “liekās” lietotnes – liekotnes

    17.05.2015 14:39
    Reply to  x

    :) Bloatware, jā.

    Skats
    19.05.2015 10:59

    No komentāru trūkuma varam redzēt ka Gsmart dārgākā gala ierīces neliekas pārāk interesantas.
    Bet kā budžeta viedtālruņi tie nav slikti, pats esmu bērnam pāris nopircis.

    19.05.2015 13:17
    Reply to  Skats

    Jā, tā izskatās. Ja ierīce maksā lielāku naudu, tad laikam cilvēki vairāk sliecas skatīties uz tā saucamo “A zīmolu” produkciju. Un īsti nevar pārmest. Budžeta ierīču klasē gan jau kādu gadu vai divus var atrast labus eksemplārus no “B zīmolu” aparātiem. Tie maksā maz un darbojas kaut cik uzticami.

    19.05.2015 20:32
    Reply to  Skats

    Jā, mazajiem zīmoliem šajā Nexus 5, LG G2 cenā būtu jāpiedāvā izcili risinājumi, lai paņemtu pircēju.

    Reklāma
    Noteikti ražotāja labākais viedtālrunis (vismaz no tie, ko esmu redzējis). Pamatīgs mīnuss ir standarta kameras lietotnes vājprāts, bet tas ir labojams ar citām kameru lietotnēm no Play veikala.Gigabyte GSmart Guru GX apskats