Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmie iespaidi par Apple Watch

    Jaunākie raksti

    Šonedēļ esmu devies dažu dienu komandējumā uz Londonu – apskatīties jauno Huawei Ascend P8 viedtālruni (par pirmajiem iespaidiem uzrakstīšu jau rītvakar), taču tā kā esmu šajā negaidīti saulainajā un siltajā pilsētā ieradies labu laiku iepriekš, centos tvert iespēju apskatīt arī citus gadžetus. Citi (normāli?) cilvēki nokļūstot svešās zemēs skrien pa galvu pa kaklu lūkoties muzejus un parkus, bet mani tas ne pārāk interesē. Es drīzāk cenšos turēties pie sev tīk labi zināmajām tehnoloģijām un ik pa laikam nopirkt ierīces, kas Latvijā īsti nav atrodamas.

    Vēl no paša rīta Rīgas lidostā pie brokastu kafijas izlasīju ziņu par to, ka Motorola Moto 360 viedpulksteņa cena samazināta līdz smiekla 165 ASV dolāriem un jau gandrīz pasūtīju šo verķi, bet paspēju apķerties, ka tā taču ir Android Wear ierīce no kuras ir vēl mazāk jēgas nekā no manā rīcībā esošā (un ļoti slābani izmantotā) Pebble Steel. Kad biju veiksmīgi nepabeidzis šo pirkumu, atcerējos, ka vakar pirms gulētiešanas iedomājos, ka varētu atbraukt mājās ar iPhone 6, kura pirkumam briestu jau pāris mēnešus (kaut arī no otras puses, sajūsminos par Lollipop knifiem uz sava OnePlus One). Tomēr apskatot Apple Store cenas sapratu, ka iPhone lētāk nopirkt Rīgā nevis Londonā. Ak, šis eiro kurss. Bet tad es atcerējos, ka pirms dažām dienām taču Apple palaidis Apple Watch iepriekšpasūtīšanu. Fiksi uzmetu aci Apple Store informācijai un secināju, ka pulksteņi jau ir uz vietas. Tāpat manīju iespēju pieteikties uz to izmēģināšanas sesiju un par laimi pusstundas gājiena attālumā esošajā Apple Store varēju uzspēt izmēģināt pulksteni pēdējā sesijā pirms veikala slēgšanas. Domāts darīts, āvu kedas un devos ielās.

    Reklāma

    Cilpojot uz veikalu aizdomājos, ka Apple Watch ir ļoti nozīmīgs produkts, jo to Apple veidoja pilnībā bez Stīva Džobsa līdzdalības. Tāpat mani joprojām tirda pārdomas vai šī ierīce spēs iekustināt viedpulksteņu jomu kā tādu. Apple veikalu atradu mazliet pariņķojot pa rajonu un pamaldoties pa nešpetni nosauktu tirdziņu. Nē, Apple Watch šeit laikam nebūs atrodami.

    2015-04-14 19.00.01

    Pašā veikalā jau uzreiz varēja redzēt lielas Apple Watch reklāmas un vairākus galdus zem kuru stikliem paslēpušies visu trīs Apple Watch versiju pārstāvji. Atgādināšu, ka Apple Watch viedpulksteņi ir nopērkami divos izmēros (38mm un 42mm) un trīs kolekcijās. Lētākie ir alumīnija korpusā tērptie Apple Watch (cenas sākot no $349 par 38mm modeli un $399 par 42mm modeli), mazliet dārgāki ir nerūsējošā tērauda korpusos tērptie Apple Watch sērijas pulksteņi (cenas sākot no $549 dolāriem par 38mm modeli un $599 par 42mm modeli) un paši dārgākie ekskluzīvie 18 karātu zelta korpusos tērptie Apple Watch Edition pulksteņi maksā sākot no $10 000. Pulksteņi Apple mājaslapā ir pasūtāmi jau no 10. aprīļa un ASV, Lielbritānijā, Ķīnā, Austrālijā, Kanādā, Francijā, Vācijā, Japānā un Honkongā būs nopērkami no 24. aprīļa. Pie tam Apple Watch Edition zelta modeļi nebūs pieejami kurā katrā veikalā.

    DSC06474

    Un šie ir tie “slavenie” dārgie zelta Apple Watch. Novietoti zem stikla un tiem pieskarties var vienīgi iepriekš Apple mājaslapā piesakot vizīti. Pēc skata tādi paši Apple Watch kā pārējie, taču zelta krāsā. Mūsdienās tik daudziem produktiem ir zelta versijas, ka liela daļa cilvēku no malas pat nepateiktu, ka zelta Apple Watch ir patiešām veidots no zelta. Slikti, jo šādas ierīces valkātājs nesaņems gaidīto atzinību un sajūsmu. Un to taču gribētos, ja par gadžetu izlikta milzu nauda.

    Gaidot savu rindu uz individuālo prezentāciju, palūkojos apkārt pa veikalu un pamanīju, ka pulksteņi ir piestiprināti pie galdiem. Tiem blakus stikla klucī iebūvēti displeji (iPad?), kuros var labāk iepazīties ar ierīcēm, to iespējām un cenām. Lai arī pulksteni nevar paņemt pilnībā, tas darbojas ne pārāk agresīvā demo režīmā un var pabakstīt pa tā ekrānu un paspaidīt pogas.

    DSC06465

    Kāds tad ir tas Apple Watch? Pulkstenis ir diezgan biezs un tāds “apaļīgs”, bet ne pārlieku liels. Kopumā ierīce atgādina mazu noapaļotu ziepju gabaliņu. Korpusa uzbūve jau ierastajā lieliskajā Apple manierē – viss šķiet labi salikts kopā un rada stingrības un uzticamības sajūtu. Lai arī iPhone 6 ir atgriezies pie apaļīgām dizaina formām, tomēr man joprojām tas atgādina iPhone pirmsākumus, kad vēl nezinājām, ka iPhone 4 – iPhone 5s būs kantaini. Lielā mērā Apple Watch man atmiņā atsauc tieši pirmo iPhone. Ņemot vērā, ka tas ir jauns produkts, tad neesmu tālu no patiesības.

    Ierīces kreisajā sānā nav nekādu pogu, taču labajā pusē tādas ir divas. Zemāk izvietots taustiņš, kas vizuāli un uz pieskārieniem atgādina iPhone/iPad ekrāna blokēšanas pogu. Tomēr pulksteņa gadījumā tam ir cita funkcija. Piespiežam vienreiz un tiks izsaukts iecienīto kontaktu saraksts, lai varam veikt zvanus un sūtīt ziņojumus. Piespiežam divreiz un pulkstenī tiks atvērta Apple Pay maksājumu sistēma. Man šķiet, ka ne man vienīgajam šī poga vismaz iesākumā radīs neērtības, jo automātiski liksies, ka tā bloķē ekrānu. Par to rūpējas tas, ko Apple sauc par digitālo kroni (Digital Crown). Izskatās pēc uzvelkama mehānisma, kas ir “parastajos” pulksteņos. Tas tik tiešām griežas un to var piespiest kā pogu. Ļoti interesanta pieredze, jo neviens cits no kaut cik populārajiem šobrīd nopērkamajiem viedpulksteņiem nav ticis tālāk par vienkāršu pogu. Grūti spriest cik šāds mehānisms ir ērts, tomēr pēc dažu minūšu darbošanās man nebija pret to lielu pretenziju. Saturs ritinās saprotami un pārskatāmi un pogu ir ērti piespiest, lai ieslēgtu displeju un tiktu pie aplikāciju saraksta.

    Displejs ir pietiekami spilgts un krāsas tiek attēlotas košas. Tāpat tā Retina izšķirtspēja garantē to, ka displejs izskatās izteikti labāk nekā vairumam citu konkurentu. Uzreiz gan jāpiezīmē, ka demo ierīces nedarbojas pilnībā plūdeni. Pārslēdzoties starp aplikācijām, bija novērojamas aiztures un pirmajos šīs ierīces apskatos var lasīt, ka brīdī, kad Apple Watch sazinās ar telefonu, ierīce var “iebremzēt” pat uz dažām sekundēm. Te tev nu bija slavenā Apple plūdenība. Android Wear ierīces, manuprāt, darbojas ātrāk. Apple gan sola ar programmatūras uzlabojumiem izskaust šo bremzēšanu. Mazliet parokoties pa pulksteņa paziņojumu sadaļu un aplikācijām, radās sajūta, ka tas viss izskatās kaut kā seni. Tāda sajūta, ka saskarne dveš pēc elementiem, ko esam pieredzējuši “pirms iOS 7” ērā. Varbūt palietojot ilgāk šo ierīci, manas pieredze mainītos.

    Apple Watch lietotāja saskarne
    Apple Watch lietotāja saskarne

    10 minūtes pirms veikala slēgšanas pie manis beidzot pienāca veikala darbiniece un uzprasīja vai es esmu tas Kristofs, kas bija pieteicies uz Apple Watch apskati. Pēc manas apstiprinošās atbildes meitene dažas minūtes būrās pa sava iPhone sistēmām (izskatījās, ka viņa lieto arhaisku iPhone 4 vai 4s, kam aizmugurē piestiprināts ķieģeļa izmēru aksesuārs) līdz beidzot nonācām pie galda ar pulksteņiem. Meitene savu darba kluci pielika pie galda malas un mūsu acu priekšā izšļūca atvilktne ar vairākiem pulksteņiem. Testa nolūkiem šoreiz bija pieejami abu izmēru Apple Watch dažādās krāsās un ar dažādām siksniņām.

    DSC06481

    Nu, ko, ķeramies pie pulksteņiem? Noliekot blakus abu izmēru pulksteņus, tie nešķiet ļoti atšķirīgi, tomēr uzvelkot uz rokas var just, ka “mazais” modelis ir mazliet mazāks. Tam ir arī īsākas siksniņas un vairums no tām pat nespēja aptvert manu makano roku. Sudrabotā metāliskā siksniņa ir tā saucamā Milanese Loop un tās galā ir magnēts, ko izverot caur pulksteņa apakšu var “pielipināt” pie pašas siksniņas. Interesanta konstrukcija un magnēts šķita gana “lipīgs”, lai to paši nejauši neatplēstu vaļā. Rievotā ādas siksniņa no malas izskatās plastmasīga, tomēr uz rokas tai nav ne vainas. Silikona siksniņa izskatās un uz rokas jūtas kā jebkura cita šāda materiāla siksniņa, nekas pārsteidzošs. Siksniņu nomaiņa ir ļoti vienkārša – ierīces aizmugurē pie siksniņas piespiežam mazu podziņu un izvelkam siksniņu no korpusa. Mehānisms izskatījās ērts, saprotams un uzticams.  Kopumā pircējs var izvēlēties starp 38 dažādiem Apple Watch noformējumiem (versiju un siksniņu konfigurācijām). Tātad liela izvēles brīvība šo ierīci pielāgot pēc saviem ieskatiem un milzu loģistikas dabas murgs Apple nodrošinot ierīču un aksesuāru pieejamību. Lai nu izdodas!

    Jau iepriekš internetā biju patecinājis siekalu par tumšo Apple Watch modeli un arī “dabā” tas izskatās vienkārši fantastiski. Es gan tam gribētu melnu metāla siksniņu, bet arī šī (silikona) nebija slikta. Zemāk bildē var arī labi redzēt zem pulksteņa izvietotos sensorus, kas mēra pulsu. Tāpat pulksteņa apakšā izvietoti lādēšanas elementi. Pulkstenis ar vienu uzlādi spēj izvilkt 18 stundas un tad tas būs jāliek uz doka lādēties. Pie rokas gan Apple meitenei nebija doka ko parādīt.

    No Apple veikala izgāju lielās pārdomās iegrimis. Apple Watch ir interesanta ierīce, ko pavisam noteikti gribēšu patestēt ilgstošāk, tomēr vismaz šādā izpildījumā tā manī nerada nepārvaramu vēlmi to iegādāties. Ir ļoti skaidri jāsaprot, ka tas ir pirmās paaudzes produkts, kas mēģina darīt uzreiz daudzas lietas un kā jau tas šādos gadījumos pierasts, rezultāts ir tāds ne pārāk pārliecinošs. Lai ierīce spētu ar vienu uzlādi darboties vismaz pilnu darba dienu, to ir nācies sabremzēt un tas ir jūtams kā ierīces iebremžēšana. Pulkstenis nav tā ierīce, ko esam paraduši redzēt bremzīgu, tāpēc Apple Watch šajā ziņā nepriecē. Bet vispār Apple Watch (un jebkuru citu tehnoloģiju kompānijas veidotu viedpulksteni) nevajadzētu salīdzināt ar normāliem un nopietniem rokaspulksteņiem. Tās ir divas pavisam dažādas ierīces, kuras vieno tikai daļa nosaukuma.

    Es gan vēl pacentīšos līdz šī produkta testam saprast priekš kam vispār viedpulksteņi ir vajadzīgi. Mēs esam tik ļoti pieraduši pie mūsu telefoniem, ka pat prātā nenāk daļu no to funkcijām atdot kādai citai ierīcei par kuru tāpat būs jārūpējas – jāpievērš mūsu tik dārgā uzmanība un jāuzlādē katru nakti. Man patiešām nav skaidrības vai mums to vispār vajag.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    15.04.2015 07:59

    Apakšdaļa ar 4 sudraba ripiņām izskatās labāk par ekrāna daļu. Arī informāciju var šādu tādu iegūt, kad dienas beigās Watch baterija jau sausa.

    x
    15.04.2015 09:05

    Izskatās jau, ka uz rokas nēsājamie bimbuļi domāti nesamērīgi lielo telefonu lietotājiem, lai ikreiz nav jākustina lielā lāpsta. Ja uz rokas var redzēt laiku, neatbildētos zvanus vai ka tuvojas notikums kalendārā, tad jau neko. Bet ja kāds te mēģina iestāstīt, ka sīkais ekrāns un podziņas ir pilnvērtīgs rīks, kas var aizstāt telefonu – neticu ne grama.

    Gatis
    15.04.2015 10:16

    Es tiešām nesaprotu, no kurienes tas viedpulksteņu izlaišanas bums radies. Vai tiešām kāds no esošajiem/bijušajiem viedpulksteņiem ir bijis tāds veiksmes stāsts, lai pārējām kompānijām būtu skaidrs, ka nu ir jāiegulda šajā lietā? Vai arī te ir likts uz kārti, ka piedāvājums radīs pieprasījumu? Bailes atpalikt, ja nu tomēr šī pulksteņu lieta panesās megapopulāri, tāpat kā action cameras lieta?
    Sporta pulksteņi – jā, to izplatību un popularitāti saprotu, bet tomēr liekas ka visi šitie ir no citas šnites.

    x
    15.04.2015 10:49
    Reply to  Gatis

    Nu, kāpēc ne. Būtībā jau VT arī nav vajadzīgi, 90% viņos kasa olas, es atvainojos par tiešumu. Un ir neliela daļa cilvēku, kuriem VT nozīmē darba pienākumus, peļņu un tmldz. Ja tu kādam parādi, cik patīkami ir kasīt olas un vienlaicīgi pārdod olu kasāmo uzparikti, pie viena dodot mājienu ka kaimiņa kasāmais ir sliktāks par tavējo…mēs joprojām dzīvojam mītu pasaulē, nekas jau nav mainījies. Mītu un olu kasīšanas laikmets.

    Uldis M.
    15.04.2015 12:20
    Reply to  Gatis

    Arī tad kad tika veidots pirmais iPhone Viedtālruņu niša nīkuļoja un nebūt vēl nevienam ražotājam nebija veiksmes stāsta šajā lauciņā.Tas pats bija arī ar iPadu – arī planšetes līdz tam nīkuļoja… Vienkārši Apple cer ka kārtējo reizi viņiem izdosies labu ideju pacelt lietojamā līmenī.

    Gatis
    15.04.2015 12:51
    Reply to  Uldis M.

    Man gan personīgi liekas, ka neizdosies. Ne jau, ka man nepatiktu apple. Tomēr visus citus gadžetus vienmēr ir jau gribējies no paša sākuma, kad tādi parādījās – ipod, planšetes, aizvien lielāki viedtelefoni, action cameras utt. kaut arī nebija nekādas vajadzības pēc tiem. Šajā gadījumā tiešām ir sajūta – nu priekš kam tādu pirkt un kāda jēga? Varbūt tas tā tikai man :)

    Uldis M.
    15.04.2015 13:25
    Reply to  Gatis

    Nu kas zin, galvenais jau to visu pareizi pasniegt. Man personīgi arī iPada ideja sākumā šķita diezgan greiza – nelikās pareizi to darbināt uz mobilā OS… Bet nu jau pāris gadus gribu tādu. Līdzīgi arī ar šo pulksteni – sākumā likās ka pilnīgi nevajadzīga figņa, bet pēc oficiālās prezentācijas pat sakārojās, ja vien tā cena būtu adekvātāka…
    Ok, šis produkts neradīs tādu masu sprādzienu kā savulaik iPhone vai iPad, bet nu domāju ka pamazām vien tas savu vietu atradīs… Zin kā – viens nopērk – pazīmējas draugiem, tiem arī iepatīkas, arī kāds no tiem nopērk, pazīmējas saviem draugiem, u.t.t.

    15.04.2015 13:34
    Reply to  Uldis M.

    Nu nezinu, jāsāk tomēr ar pielietojuma radīšanu. Pagaidām šie pulksteņi kaut kādā mērā darbojas kā telefona “pagarinātāji” (paziņojumi attēloti uz rokas, lai nav no kabatas jāņem telefons), nosacītas fitnesa ierīces (kaut cik kalitatīva aktivitāšu uzskaitīšana) un maksājumu rīki (Apple Pay gan pagaidām tikai mazliet sāk kļūt pieejams ASV). Kad visi šie punkti būs aktuāli mūsu pusē, tad būs interese arī par ierīcēm. Varbūt tas notiks un varbūt nenotiks.

    Tā pazīmēšanās draugu lokā īsti neko nenozīmē. Zinu gana daudz gadījumus, kad cilvēks nopērk viena cita tehnoloģiju ražotāja viedpulksteni, pazīmējas un pēc pāris nedēļām saprot, ka tomēr šī ierīce ir nekam nederīga un noliek to plauktā uz mūžiem.

    Artūrs
    15.04.2015 10:59

    kā bija, pietiek ar mazo ekrānu vai lielākais ir patīkamāks?

    15.04.2015 12:19
    Reply to  Artūrs

    Tas ir atkarīgs no paša rokas izmēriem. Personīgi man atbilstošākais izmērs bija “lielais”. Ja roka mazāka, tad labāks būs “mazais” modelis.

    Uldis M.
    15.04.2015 12:32

    Lūk atkal ejam virzienā – lielais ekrāns somā, mazais rokā… Ar ko tad šis variants ir labāks par iPadu somā un mazu (3.5″ vai 4″) iPhone rokā? Jā, ok – pulsa mērīšana, u.t.t. var jau būt…
    bet nu kā tad bija sākotnēji? bija iPhone – ērti lietojams, ērti nēsājams gadžets – kura vienīgais trūkums bija ne visai ērtā interneta pārlūkošana 3.5″ ekrānā – tāpēc tika uzražots iPads… Bet tauta gribēja aprobežoties ar vienu ierīci visam – tāpēc nācās palielināt telefonu, tad vēl palielināt un vēl – un nu tas aiziet Planšetes nišā un attiecīgi mums vajag otru mazo ierīci kas padara dzīvi ērtāku… interesants cikls… :)

    15.04.2015 12:54
    Reply to  Uldis M.

    Jāsāk ar to, ka planšetes vairs īsti nepērk. Vieni to skaidro ar bezjēdzību, citi ar to, ka paši saražojuši tik labas vecās planšetes, ka jaunās neviens pagaidām nepērk.

    Man kā izbijušam planšetes īpašniekam jāsaka tā, ka telefonu izmēri, ekrāni un ātrumi sen pārspļauj planšetes, pārlūkot internetu esam pieraduši arī 5.0″ ekrānā. Godīgi sakot esmu atvieglots, ka atkratījos no planšetes.

    Sony, Samsung arī diez ko vairs neskrien taisīt planšetes. Pēdējos mēnešos vispār sausums jaunu planšetu iznākšanā.

    davfreim
    15.04.2015 15:01
    Reply to  Artis Abols

    Laikam nebiji izvēlējies pareizo produktu, planšeti ērtības ziņā nepārspēt, mācībām ideāla rīks, visas grāmatas, prezentācijas, dokumenti utt. vienmēr pa rokai.

    Maris Laudams
    15.04.2015 21:43

    Tas gudrais pulkstenis izskatās pēc lētā ķīnieša sūda. Kad iznāca pirmais iPhone, tad bija wow. Ipad – wow. Iwatch – ķīnieši šādus smart watch ražo gadiem. Sūc

    15.04.2015 21:48
    Reply to  Maris Laudams

    Nu jau, nu jau. Dabā uzreiz var gan saskatīt, gan sataustīt atšķirību. Apple produkti ne tikai izskatās, bet arī darbojas kā “īstā” manta. Vairums ķīniešu zīmolu produktu varbūt izskatās kaut cik OK, bet paņemot rokā uzreiz jūti kāds tas ir mēsls.

    Maris Laudams
    15.04.2015 21:55

    Neapšaubu, ka ražošanas kvalitāte ir nesalīdzināma. Funkcionalitāti vispār nav jēga apskatīt.
    Ne jau par to ir stāsts.

    Apple uztaisa smart watch, kas dizaina ziņā ir viens no neskaitāmiem. Ebay atrodi 20$ vērtus ķīniešu sūdus un viņi visi kā viens izskatās tieši tā kā iwatch, tikai atšķirībā no iwatch ir pieejami tirgū dažus gadus.
    Kur ir kaut viena inovācija? funkcionalitāte tāda pati kā citiem, dizains prasts “generic”.

    edgku
    16.04.2015 09:15

    “Dzīvs” raksts. Man patīk. Pat varu piedot dažu komatu brīvsoli :)

    Kārlis
    16.04.2015 13:28

    Es domāju, ka šo pirks daudzi, jo ja tev ir aifons, aipads, makbuks, aimaks un vēl kautkas no apple, tad jau nekas cits neatliek kā pirkt. Un nedod dies, kādam draugam tāds jau būs, bet tev vēl nebūs. :D Cilvēki jau sen nepērk lietas, tāpēc, ka tās būtu vajadzīgas, bet tāpēc ka citiem ir. Viss kas apple jāizdara – jāiekustina pūlis, lai sāk pirkt.

    Reklāma