Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Note 4 apskats

    Labākais Samsung radītais viedtālrunis, kas šobrīd var tikt uzskatīts arī par labāko Android milztelefonu.

    Jaunākie raksti

    2011. gadā, izlaižot pirmo ar 5.3 collu displeju aprīkoto Galaxy Note sērijas viedtālruni, Samsung aizsāka jaunu ierīču kategoriju. Toreiz tik lieli viedtālruņi, jeb milztelefoni vai fableti (phablet) bija kas pavisam nepierasts un par pirmo Galaxy Note ierīces lielā izmēra un iekļautā irbuļa dēļ zobojās daudzi. Arī es neticēju, ka šādas ierīces sagaida spoža nākotne. Tomēr Samsung savā pārliecībā bija stiprs uzņēmums un turpināja attīstīt šo ierīču sēriju līdz padarīja to par vienu no saviem veiksmes stāstiem. Kopā ar vēl vienu savu veiksmes stāstu Galaxy S II paskatā, Samsung burtiski uzšāvās mobilo ierīču Everestā. Pavei, beidzot pat Apple ar savu jauno iPhone 6 Plus milzi kopē Samsung.

    Aiz loga savam loģiskajam noslēgumam tuvojas 2014. gads un Samsung septembra sākumā pasaulei atrādīja jaunāko Galaxy Note sērijas pārstāvi – Samsung Galaxy Note 4. Kā ierasts, tas sevī ietver pašas jaunākās un spējīgākās tehnoloģijas, milzīgu īpaši augstas izšķirtspējas displeju un patīkamas vēsmas dizaina un korpusa uzbūvē izmantoto materiālu ziņā. Nekur nav pazudis arī S Pen irbulis. Šajā ierīcē Samsung ir iestrādājis visas savas labākās tehnoloģijas un tādējādi tā ir uzņēmuma lepnums. Tomēr nu Galaxy Note vairs nav vienīgais labi nostrādātais milztelefons. Šādas ierīces piedāvā teju visi vērā ņemamie mobilo ierīču ražotāji un arī Apple iekāpšana šajā ringā Samsung padara nervozu.

    Reklāma

    Galaxy Note sērijas ierīces man saistās ar īsteniem darbarīkiem aizņemtiem cilvēkiem, kam svarīgs liels displejs (lai redz vairāk kalendāra ierakstu vai e-pastu), gaumīgs dizains un ietilpīgs akumulators. Atklāti pateikšu, ka visnotaļ siltas jūtas esmu lolojis pret pagājušā gada Galaxy Note 3 (nopirkt to gan vēl neesmu iespējis), tāpēc ar interesi gaidīju jauno ierīci. Esmu divas nedēļas kā savu primāro sakaru ierīci lietojis jauno Galaxy Note 4 un šajā apskatā pamēģināšu saprast vai varu to nosaukt par labāko aizejošā 2014. gada milztelefonu.

    DSC04164

    Tehniskie parametri

    • Displejs: 5,7 collu Quad HD Super AMOLED (2560 x 1440), Gorilla Glass 3
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 805 2.7 GHz četrkodolu procesors (ar Adreno 420 GPU) vai Exynos 5433 1.9 GHz astoņkodolu procesors (ar Mali-T760 GPU)
    • Atmiņa: 32 GB (papildināma ar microSD atmiņas kartēm līdz 64 GB)
    • Operatīvā atmiņa: 3 GB
    • Operētājsistēma: Android 4.4.4 KitKat ar TouchWiz saskarni
    • Kameras: 16 megapikseļu galvenā kamera ar optisko attēlu stabilizāciju un 3.7 megapikseļu priekšējā kamera
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2 x 2 MIMO), NFC, Bluetooth v 4.1 (BLE, ANT+), USB 2.0, MHL 3.0, IR LED (tālvadības pultij)
    • Izmēri un svars: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm, 176 g
    • Akumulators: Li-Ion 3220 mAh (ātra uzlāde)
    • Cena: ap 700 eiro

    Korpuss un uzbūve

    Jau veidojot Galaxy Note 3 Samsung izmēģināja jaunus dizaina paņēmienus. Lai arī tā bija pilnībā no plastmasas veidota ierīce, aizmugurējais vāciņš mēģināja izskatīties pēc ādas (nebija piemirsts pat par “viltotu” šuvuma līniju). Lai arī šāda dizaina pieeja ierīci nepadarīja gaumīgāku (imitācija ir un paliek imitācija), tomēr nesa vismaz vienu praktisku labumu – telefons labāk turējās rokā.

    Jaunais Galaxy Note 4 pa gabalu izskatās ļoti līdzīga ierīce, tomēr neļaujiet sevi piemānīt pirmajam iespaidam! Jaunā telefona uzbūvē ir izmantots metāls (ierīces rāmis veidots no alumīnija) un aizmugurējais vāciņš, lai arī joprojām veidots no plastmasas un turpina imitēt ādu, kļuvis mazliet piezemētāks (lasi, aizvākta šuvuma imitācija). Tādējādi arī jaunais Galaxy Note 4 neizslīdēs no rokām un vismaz pa gabalu izskatās pēc premium klases ierīces. Vēl viens plastmasas vāciņa pluss – to var viegli noņemt, lai lietotājs var pēc savas vēlēšanās nomainīt bateriju. Šo iespēju nāktos zaudēt brīdī, kad Samsung izlemtu veidot pilnībā metālā tērptu telefonu. Salīdzinot ar Apple iPhone 6 Plus, šim Samsung produktam vēl ir kur augt korpusa kvalitātes un izmantoto materiālu ziņā, tomēr nevar noliegt to, ka Galaxy Note 4 rokā jutīsies drošāk (nav tik “slidens” kā iPhone 6 Plus).

    Vispār patīkami vērot, ka Samsung beidzot savas dārgā gala Android ierīces sāk veidot ar metāla korpusiem. Nesen apskatītais Samsung Galaxy Alpha mums ļoti patika un arī Galaxy Note 4 šajā ziņā ir par kārtu augtsvērtīgāka ierīce par saviem priekšgājējiem.

    Patīkami redzēt, ka Samsung metāla korpusu nav veidojis tikai metāla izmantošanas dēļ. Tas ir labi nostrādāts un rada dārgas un kvalitatīvas ierīces sajūtu. Tas ir būtisks uzlabojums arī pār Galaxy S5. Ierīces abos sānos izvietotie skaļuma regulēšanas un ekrāna bloķēšanas taustiņi ir novietoti ērtā augstumā un tos var labi sataustīt un nospiest pat neskatoties uz telefonu.

    DSC04169

    Interesanti, ka jaunajā Galaxy Note 4 Samsung ir atkāpies no microUSB 3.0 pieslēgvietas izmantošanas un atgriezies pie izmēros krietni mazākā microUSB 2.0. No vienas puses, zaudēts datu pārraides ātrums, taču no otras – uzlabots ierīces dizains. Iespējams, ka nākamo šīs sērijas ierīci redzēsim jau ar jauno USB Type-C tipa portu, kas ļaus to izmantot “no abām pusēm” gluži tāpat kā Apple veidoto Lightning portu.

    2014-10-21 09.46.16

    Jaunajā Galaxy Note 4 nekur nav pazaudēts fiziskais “Mājas” taustiņš un arī tas nostrādāts godam. Gluži tāpat kā Samsung Galaxy S5 arī šajā ierīcē tas kalpo kā pirkstu nospiedumu nolasīšanas sensors. Te gan vēlos piezīmēt, ka ikdienas lietošanā šī funkcija nav diez ko ērta. Redzi, iPhone 5s/6/6 Plus pietiek pirkstu tikai uzlikt uz sensora, lai ierīce mūs atpazītu. Savukārt, Samsung telefonu gadījumā pirksts ir jāslidina pār sensoru un pat Galaxy S5 ir izmēros pārāk liela ierīce, lai to varētu ērti izdarīt turot ierīci vienā rokā. Tāpēc nav pat svarīgi, ka Galaxy Note 4 pirkstu nospiedumu sensors ir uzlabots (man šķita, ka tas atpazīst manus pirkstus labāk nekā to spēja Galaxy S5), jo praksē šī funkcija ir pagalam neērta. Šeit es gaidu uzlabojumus: vai nu pārnesam sensoru uz ierīces aizmuguri (kā tas izdarīts ar HTC One max vai jauno Huawei Ascend Mate 7) vai likvidējam nepieciešamību pēc pirksta šļūkāšanas pār sensoru.

    DSC04177

    Abpus fiziskajai mājas pogai novietoti divi skārienjutīgi taustiņi, kas darbojas divos režīmos. Ja kreiso taustiņu nospiedīsim uz īsu brīdi, telefons parādīs pēdējo izmantoto aplikāciju sarakstu (ar iespēju tās atvērt vairākas uzreiz vienā logā). Ja šo taustiņu paturēsim ilgāk, tad tiks izsaukti telefona vai konkrētās atvērtās aplikācijas iestatījumi. Līdzīgi darbojas arī otrs taustiņš. Piespiežam to uz īsu brīdi un paspersim soli atpakaļ vai iziesim no aplikācijas. Paturam šo taustiņu ilgāk un ieraudzīsim ātrās aplikāciju palaišanas joslu (par to vairāk lasi vēlāk).

    Kad pasaule beidza sajūsmināties par iPhone 6 locīšanos, acīgi ļaudis pamanīja, ka arī Galaxy Note 4 var būt problēmas ar uzbūvi. Proti, daļā telefonu starp displeju un rāmi bija novērojama sprauga, kurā var brīvi ievietot vizītkarti. Samsung pat nācās izplatīt oficiālu paziņojumu, kurā uzņēmums skaidroja, ka “Tā tam ir jābūt!”. Testa ierīcei šādu šķirbu nenovēroju, viss kārtībā.

    Aizmugurējais vāciņš noņemams vienkārši, spēs izturēt pat pavisam brutālu locīšanu un atpakaļ uzliekams vienkārši un bez šķirbām. Šajā ziņā izcils murgs ir Nokia Lumia 830 aizmugurējais vāciņš, ko nav iespējams piestiprināt bez šķirbām. Galaxy Note 4 nevar lepoties ar ūdens vai vismaz mitruma izturības spējām.

    DSC04196

    Kopumā man patika Galaxy Note 4 dizains un korpusa uzbūve. Samsung ir ticis galā ar vienu no savām būtiskākajām “problēmām”, kas ir bijusi īpaši aktuāla tieši dārgajiem modeļiem. Beidzot šīs ierīces izskatās un rokā jūtas patiešām labi. Vēl gan ir kur augt līdz HTC vai Apple līmenim, taču es ticu, ka Samsung tas būs pa spēkam.

    Protams, Galaxy Note 4 var ievietot dažāda paskata vāciņos un šogad Samsung ir noslēdzis sadarbības līgumu arī ar aksesuāru ražotāju Montblanc. Tas ir radījis vairākus ļoti augstas kvalitātes maciņus šim telefonam. Vispār būtu ļoti labi, ja Samsung piedāvātu savu telefonu nokomplektēt tā kā to ar savu Moto Maker piedāvā Motorola. Šādi lietotāji paši varētu, piemēram, izvēlēties krāsas un pievienot īstas ādas aizmugurējo vāciņu. Īpašiem izvirtuļiem noteikti patiks arī sadarbībā ar Swarovski tapušais “spīzdīgais” aizmugurējais vāciņš.

    m s1

    Lietošana ar vienu roku

    Samsung Galaxy Note 4 nav mazs telefons un pat neskatoties uz to, ka tam ir tāda paša 5.7 collu izmēra displejs kā savam priekšgājējam, jaunais telefons ir kļuvis par pāris milimetriem garāks un biezāks. Tāpat par 8 gramiem ir pieaudzis jaunās ierīces svars. Svara pieaugumu varam norakstīt uz metāla izmantošanu korpusa uzbūvē (tātad, par to neturam ļaunu prātu) un tā kā ierīces platums ir palicis praktiski tāds pats, tad jaunā ierīce rokā nejūtas lielāka. Tas ir labi!

    DSC04165

    Samsung nemēģina izlikties, ka tik lielu telefonu varēs ērti lietot turot vienā rokā un tāpēc ir izstrādājis vairākas funkcijas, kas var lieti noderēt, lai tiktu galā ar šo milzi. Piemēram, atliek starp kontaktiem atrast to, kam vēlamies zvanīt, pielikt telefonu pie auss un tas pats uzsāks zvanu. Sīkums, bet patīkami. Ja ar diviem pirkstiem pavilksim uz leju no ierīces augšpuses (kreisajā sānā), tiksim pie ātrajiem iestatījumiem. Tur izvēlamies “Taust. panelis” un turpmāk ekrāna stūrītī rādīsies maza balta josliņa uz kuras nospiežot, tiksim pie Android vidē ierastajiem navigācijas taustiņiem. Šo paneli var padarīt caurspīdīgāku, lai tas neaizsedz aplikācijas. Tas var palīdzēt ierīci ērtāk lietot ar vienu roku.

    2014-10-20 12.58.29 2014-10-20 12.58.51 2014-10-20 12.58.57

    Ja atvērtu aplikāciju no augšējā labā sāna pavilksim uz ekrāna centru, tā tiks attēlota samazinātā lodziņā, ko var stumdīt pa visu ekrānu un novietot pāri citām aplikācijām. Šādi attēlotas aplikācijas var arī minimizēt, tad tās tiks attēlotas ar apaļām ikonām (gluži tāpat kā Facebook Messenger čata sarunas). Diemžēl ne visas aplikācijas ir iespējams attēlot uznirstošajos logos, šī iespēja vairāk attiecas uz iebūvētajām aplikācijām, piemēram, tīmekļa pārlūku, ziņojumu vai telefona aplikāciju u.c.

    Tāpat ir iespējams vienlaicīgi darbināt vairākus uznirstošos lodziņus, lai ātri un ērti pārnestu informāciju no vienas aplikācijas uz citu. Aplikāciju lodziņus var arī izplest pa visu ierīces ekrāna platumu (vidējā bilde zemāk) un paturot ilgāk atgriešanās taustiņu (pa labi no Mājas pogas), tiks izsaukta josla ar aplikācijām. To var izkārtot pēc sirds patikas un nospiežot uz kādas aplikācijas ikonas, tā atvērsies jaunā uznirstošajā lodziņā. Praksē ikdienas lietošanā man šīs funkcijas neiedzīvojās, taču es saskatu dažus kaut cik noderīgus pielietojuma veidus. Piemēram, vienā lodziņā tīmekļa pārlūks ar kādu svarīgu informāciju un otrā – ziņojumu aplikācija, kurā rakstam SMS iekļaujot informāciju no tīmekļa vietnes.

    2014-10-19 18.41.26 2014-10-20 13.15.18 2014-10-19 18.57.52

    multitasking_0

    Nekur nav pazudušas jau arī iepriekš redzētās “vienas rokas lietošanas” funkcijas. Mēs varam likt ierīcei rādīt mazāku un pie sāna “pielipušu” tastatūru, vispār samazināt visu ekrānu un pat ieslēgt tā saucamo vienkāršo režīmu, kad teksts un ikonas kļūst milzonīgas. Tas viss ir patiešām forši, bet pašā saknē liek apšaubīt vai šādas ierīces iegāde vispār ir bijusi nepieciešama.

    2014-10-20 13.26.48 2014-10-20 13.27.34 2014-10-20 13.24.21

    Kurš lielāks Samsung Galaxy Note 4 vai Apple iPhone 6 Plus? Atbilde – aifons ir mazliet lielāks.

    DSC04140

    Līdz šim labākais Samsung displejs

    OK, esam nonākuši līdz Galaxy Note 4 lepnumam – 5.7 collu lielajam 2560 x 1440 pikseļu izšķirtspējas (~515 ppi) AMOLED displejam. Tātad, displeja izmērs nav kļuvis lielāks par Galaxy Note 3 izmantoto displeju, taču izšķirtspēja ir būtiski paaugstināta (Galaxy Note 3 darbojas ar 1080 x 1920 pikseļu izšķirtspēju, 386 ppi). Hei, šim telefonam pat ir augstāka izšķirtspēja nekā iPhone 6 Plus (tiesa, krāsu attēlojuma ziņā daļā testu tas ābolproduktam piekāpjas). Es nevaru teikt, ka iepriekšējās paaudzes telefona displejs bija kaut kādā mērā slikts, taču jaunajam modelim tas ir krietni labāks. Augstāka izšķirtspēja ir viena lieta (tāpat virs >300 ppi pikseļu blīvuma lielu atšķirību neredzēsim), taču krietni uzlabots ir arī krāsu attēlojums. Lai arī joprojām augstas kvalitātes LCD displeji, ko savos dārgā gala produktos izmanto HTC, LG un Apple, spēj precīzāk attēlot krāsas, Samsung savus OLED displejus ir attīstījis patiešām labā līmenī. Ar to es vēlos pateikt, ka Galaxy Note 4 displejs ir patiešām kvalitatīvs, spilgts (automātiskajā režīmā tas spēj būt īpaši spilgts un tas noderēs spožos Saules staros) un košs. Displejs klāts ar Corning Gorilla Glass 3 aizsargstiklu, taču diezgan jūtami speķojas. Vienīgi augstā izšķirtspēja manī vieš bažas par baterijas darbības laiku. Bet par to mazliet vēlāk.

    Vēlos vērst jūsu uzmanību uz vienu svarīgu niansi. Testa telefonam novēroju zem ekrāna stikla iekļuvušu netīrumu vai sauju ar “beigtiem” pikseļiem. Īpaši uzmanīgi pētīju citu testētāju atsauksmes un redzēju, ka ar šādu problēmu neesmu vienīgais. Iespējams, pirmajām telefonu partijām Samsung kaut kas ir nogājis greizi ar kvalitātes kontroli. Es domāju, ka šīs problēmas tiks atrisinātas, tomēr pērkot telefonu es ieteiktu ieslēgt kādu aplikāciju ar baltu fonu un uzmanīgi izpētīt visu displeju. Šāds defekts var būt kā karote darvas medus mucā.

    DSC04211-2

    Skaņa ir OK, bet ne vairāk

    Laikā kad daļa konkurentu savās ierīcēs iebūvē pietiekami jaudīgus un kvalitatīvus uz ierīces lietotāju vērstus stereo skaļruņus, Galaxy Note 4 ir ticis pie viena ierīces aizmugurē noslēpta trokšņotāja. Virs tā korpusā ir mazs izbīdījums, tāpēc telefonu pilnībā neapklusināsim, ja noliksim to uz līdzenas virsmas. Atgādināšu, ka Galaxy Note 3 arī bija viens skaļrunis, taču tas bija vērsts uz leju (līdzīgi kā, piemēram, iPhone). Lai arī telefons ir pietiekami skaļš, tas šajā jomā piekāpjas, piemēram, HTC One M8. Tomēr, ja telefonu nemēģināsim izmantot kā televizora aizstājēju, ar iebūvētā skaļruņa iespējām būs pilnībā pietiekami. Man neradās nekādas pretenzijas pret balss sakaru kvalitāti un gana jūtams ir arī ierīces vibrozvans. Starp citu, telefonam ir uzlabota diktofona funkcija. Intervijas režīmā tas ieraksta ar diviem mikrofoniem, taču sanāksmes režīmā telefons spēj izšķirt pat līdz 8 sarunas dalībnieku balsis.

    DSC04184

    Kamera ar optisko attēla stabilizāciju

    Samsung Galaxy Note 4 ir aprīkots ar 16 megapikseļu aizmugurējo kameru (attēlveidošanas sensors no Sony) un 3.7 megapikseļu (F1.9) priekšējo kameru. Atgādināšu, ka Galaxy Note 3 aizmugurējā kamera tika veidota uz 13 megapikseļu sensora bāzes. Tomēr tā nav vienīgā izmaiņa, jo Galaxy Note 4 klāt ir nākusi arī optiskās attēla stabilizācijas sistēma, kas fiziski cenšas likvidēt nevēlamas kustības (kameras elementi telefonā pārvietojas, lai kompensētu ierīces kustības) un tas ir veids kā uzlabot video stabilitāti un attēlu kvalitāti slikta apgaismojuma apstākļos. Visādi citādi Galaxy Note 4 kamera darbojas līdzīgi kā Galaxy S5 kamera un atšķirība būs jūtama vien slikta apgaismojuma apstākļos, kur lieti noder stabilizācija.

    Pāris komentāri par selfijiem. Tas tagad ir viens no karstākajiem tematiem viedtālruņu kameru sakarā un Samsung priekšējā kamera ir diezgan veiksmīga, tā spēs uzņemt labākus selfijus tumšos apstākļos (piemēram, piektdienas izklaižu laikā), telefons mēģinās retušēt seju un klāt nācis jauns platā selfija režīms, kas izskatās pēc panorāmas bildes. Šādi bildē dabūsim ne tikai mūsu daiļo seju, bet arī kolēģus, draugus vai cilvēkus, kuru vārdus nākamajā rītā vairs neatcerēsimies.

    DSC04182

    Zem kameras ieraudzīsim vēl dažus sensorus, kas paredzēti sirdsdarbības mērīšanai (gluži tāpat kā Galaxy S5), skābekļa koncentrācijas noteikšanai asinīs (jaunums) un Saules ultravioletā starojuma noteikšanai (jaunums). Nevarētu teikt, ka šie sensori darbojas 100% korekti un bieži vien telefons nespēja noteikt manu sirdsdarbību. Varbūt esmu miris? Šie dati tiek izmantoti S Health aplikācijai un ļauj kaut kādā mērā sekot līdzi savai veselībai. Ar šo aplikāciju automātiski sadarbojas arī Samsung veidotie veidpulkteņi, piemēram, jaunais Gear S.

    Principā kameras aplikācija ir vienkārša lietošanā, tomēr, kā jau Samsung produktā pierasts, tajā ir sabāzta vesela gūzma dažādu iestatījumu un režīmu (ko var lejupielādēt klāt kā esam to ieraduši darīt Sony ierīcēs).

    2014-10-20 17.11.15

    2014-10-20 17.11.05

    2014-10-20 17.11.24

    Filmējot video var just, ka lieti noder jaunā procesora sniegtās iespējas. Īpaši tas jūtams uzņemot 4K izšķirtspējas video no kura gan pagaidām lielas jēgas nebūs un šiem video tāpat ir 5 minūšu ierobežojums. Īsumā – video būs pietiekami kvalitatīvs laba apgaismojuma apstākļos.

    Ja mēs runājam par fotogrāfiju kvalitāti, tad tā ir laba, tomēr nevajadzētu domāt, ka pilnīgi visas bildes tādas izdosies. Jūtamā daļā gadījumu man bildes sanāca izplūdušas, bet tas vairāk izskaidrojams ar to, ka šī telefona kamera nav tik ātra (fokusēšanās ziņā) kā, piemēram, iPhone telefonos. Tomēr, ja apgaismojums ir labs un roka stabila, bildes sanāks ļoti labas. Vakaros un lietainā laikā bildes var sanākt arī ne pārāk labas un ar to būs jāsamierinās (kā nekā sensors šajos apstākļos darbojas ne īpaši labāk par Galaxy S5). Zemāk vairāki piemēri.

    2014-10-11 12.08.05
    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā
    2014-10-17 10.19.42
    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā
    2014-10-17 10.13.01
    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā
    20141011_131546
    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā
    2014-10-19 17.56.59
    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā

    1080p video piemērs (slikta apgaismojuma apstākļos): http://failiem.lv/g/nkjzoof#aa/2014-10-19+15.00.41.mp4.

    Programmatūra: Android 4.4.4 un “vieglāks” TouchWiz

    Galaxy Note darbojas ar Android 4.4.4, kam pāri “pārvilkta” Samsung izstrādātā TouchWiz lietotāja saskarne. Ar lielu prieku redzu, ka Samsung to mēģina atvieglināt no vienkārši nenormālā brīžiem pagalam nenostrādāto funkciju klāsta, kas vajāja Galaxy S3 un Galaxy S4 viedtālruņus. Beidzot TouchWiz arī izskatās kaut kādā ziņā neitrālāka vide, taču tas lielā mērā ir arī gaumes jautājums. Personīgi man beidzot Samsung veidotā saskarne vairs tik ļoti nekrīt acīs. Nepārprotiet, Galaxy Note 4 funkciju joprojām ir vairāk nekā tipiski ikdienā var vajadzēt, tomēr tās tagad ir veiksmīgāk paslēptas iestatījumu ekrānos. Un labi, ka tā.

    Man arī ir radusies sajūta, ka beidzot Samsung ierīces lietošanā ir kļuvušas krietni plūdenākas. Līdz iOS plūdenumam, protams, vēl tālu, tomēr kopumā situācija kļuvusi manāmi labāka. Ceru, ka Android 5.0 (Lollipop) situāciju vēl vairāk uzlabos.

    Vienīgi esmu novērojis, ka svaigākajās Android versijās ikonas kļūst arvien lielākas. Tipiskai ierīcei tas ir pluss, jo lietotājam nu ir vieglāk trāpīt uz ikonām un viss šķiet pārskatāmāk. Tomēr Galaxy Note 4 sakarā es neatteiktos no krietni sablīvētākas saskarnes, kurā es vienā ekrānā varētu sabāzt krietni vairāk ikonu rindu un citas informācijas.

    2014-10-20 18.03.37 2014-10-20 18.03.46 2014-10-20 18.03.52

    2014-10-20 18.07.57 2014-10-20 18.07.18 2014-10-20 18.07.28

    2014-10-20 14.07.37 2014-10-20 14.07.25 2014-10-20 20.27.08

    S Pen iespējas

    S Pen irbulis Galaxy Note sērijas ierīcēs ir bijis no paša sākta gala un tas ir viens no būtiskākajiem ierīces pārdošanas argumentiem. Tas, cik tas ir noderīgs ikdienas lietošanā, ir pavisam cits jautājums. Būs cilvēki, kam patīk ar to veikt dažādus pierakstus un būs cilvēki, kas tā arī nespēs rast pielietojumu šim plastmasas gabalam. Es pat ar lielu piespiešanos un mēģināšanu tā arī nespēju ikdienas darbos iedzīvināt S Pen, tomēr saredzu, ka tas var būt noderīgs. Galvenais, nevajag ticēt Samsung un domāt, ka tas pilnvērtīgi rada to pašu sajūtu it kā mēs rakstītu ar pildspalvu pa papīru. Tā gluži vienkārši nav taisnība. S Pen irbuļa lietošana joprojām jūtas kā plastmasas gabala slidināšana pār stiklu.

    Galaxy Note 4 irbulis (salīdzinot ar Galaxy Note 3) ir kļuvis vieglāk noturams rokā (jaunais irbulis ir rievots) un krietni jutīgāks. Ja Galaxy Note 3 irbulis varēja “sajust” 1000 piespiediena spēka līmeņus, tad jaunajā telefonā tas ir kļuvis divas reizes jutīgāks un spēj izdalīt pat 2000 dažādus piespiediena spēkus. Piespiežam irbuli stiprāk un uzzimēsim biezāku līniju. Tas var lieti noderēt cilvēkiem, kas savos telefonos mēdz aktīvi veikt piezīmes vai pat kaut ko ieskicēt vai uzzīmēt. Irbuļa poga joprojām ar tausti ir grūti atrodama un nespiežas nemaz tik viegli. Pats irbulis telefonā turas stabili un izķeksēt vai atpakaļ iebāzt to nav nekādu problēmu.

    DSC04191

    Ko tad mēs varam iesākt ar S Pen irbuli? Mēs varam telefonā veikt piezīmes un piezīmju lapiņas pat piestiprināt pie mājas ekrāna. Tāpat varam izgriezt kādu ekrāna daļu un uz tās veikt piezīmes. Irbuli var izmantot, lai ērti iezīmētu tekstu – turam piespiestu irbuļa pogu un velkam pāri mūs interesējošam teksta gabalam. Tāpat darbīgiem cilvēkiem noteikti patiks iespēja paturēt irbuli virs kalendāra ieraksta (nepieskaroties ekrānam) un redzēt vairāk informācijas par konkrēto kalendāra ierakstu. Savukārt, galerijas aplikācijā varam ar irbuli ērti izvēlēties un iezīmēt vairākus attēlus (jātur piespiesta irbuļa poga). Parastās taustiņu tastatūras vietā ir iespējams pierakstīt tekstu un telefons to mēģinās atpazīt (principā tas pat atpazīst latviski uzrakstītu tekstu). Tomēr praksē tas nedarbojas ne tuvu perfekti un ātrāk būs pierakstīt tekstu klabinot to taustiņu pēc taustiņa. PEN.UP aplikācijā varam apskatīties kādus mākslas darbus ar telefonu ir veikuši cilvēki visā pasaulē.

    2014-10-20 18.14.33 2014-10-20 18.16.50 2014-10-20 18.19.50

    2014-10-20 18.20.27 2014-10-20 18.22.31 2014-10-20 18.25.58

    select_0

    Veiktspēja un baterijas darbība

    Galaxy Note 4 dzelžu ziņā ir īstens čempions! Tas ir aprīkots vai nu ar Qualcomm Snapdragon 805 2.7 GHz četrkodolu procesoru ar Adreno 420 GPU (modelis N910S), vai Exynos 5433 1.9 GHz astoņkodolu procesoru ar Mali-T760 GPU (modelis N910C). Ierīcei ir 3 GB operatīvā atmiņa (~2.18 GB pieejami, ja nav atvērta neviena aplikācija) un ātra 32 GB iebūvētā atmiņa, ko var papildināt ar microSD atmiņas kartēm līdz 64 GB. Tas ir viens no jaudīgākajiem šobrīd nopērkamajiem viedtālruņiem un tāds tas paliks vēl vismaz pusgadu.

    2014-10-20 18.49.28 2014-10-20 19.18.49 2014-10-20 19.22.04

    Telefons darbojas 2G (GSM), 3G (WCDMA) un 4G mobilajos tīklos. Qualcomm Snapdragon 805 darbinātā versija nodrošina LTE Cat6 atbalstu līdz 300 Mbps lejupielāžu ātrumam, kamēr Exynos modelis nodrošina LTE Cat4 atbalstu līdz 150 Mbps lejupielāžu ātrumu. Telefons atbalsta NFC, Bluetooth 4.1 (BLE, ANT+), Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac MIMO PCIe (2.4 GHz un 5 GHz) bezvadu savienojumus. Micro USB 2.0 portam ir USB OTG un MHL 3.0 atbalsts.

    Ideālos apstākļos (telefons tiek pie datu pārraides), tas ļoti ātri spēs noskaidrot savu atrašanās vietu izmantojot GPS, Glonass un Beidou satelītus (vidēji tās ir aptuveni padsmit sekundes). Ja telefonam nav piekļuves internetam (piemēram, ārzemēs esot), tad pilnīgi “no nulles” tas savu atrašanās vietu noskaidros minūtes divu laikā.

    Baterijas darbības laiks

    Galaxy Note sērijas ierīces man vienmēr ir saistījušās ar pamatīgām baterijām, kas telefonu pie dzīvības spēj noturēt aptuveni divas pilnas dienas. Ar šādām ekspektācijām es uzsāku testēt arī Galaxy Note 4. Un piedzīvoju lielu vilšanos. Pirmajā testa dienā man telefons “izbeidzās” vēlā pēcpusdienā un tas pats atkārtojās arī nākamajās dienās. Vēlreiz to nonullēju un iestatīju pa jaunam (ja nu kāds tehnisks gļuks piemeties?) un situācija uzlabojās tikai nedaudz.

    Lai arī ierīci darbina moderna platforma, kur ir padomāts par energoefektivitāti, tomēr izskatās, ka augstās izšķirtspējas displejs patiešām spēj radīt lielu slodzi uz tās nomaināmo 3220 mAh bateriju. Galaxy Note 4 man personīgi bija telefons, kas ir jāuzlādē katru mīļu dienu (daudz sarunu, sociālo tīklu un e-pasta) un šī nianse sagādāja vienīgo būtisko vilšanos jaunajā produktā. Proti, es augsto izšķirtspēju nomainītu uz Galaxy Note 3 1080p izšķirtspēju, bet paturētu divu dienu darbības laiku. Telefonam, protams, ir vairāki enerģijas saudzēšanas režīmi, kas noteikti var paildzināt ierīces darbības laiku no vienas uzlādes, taču tie traucē lietot telefonu pilnā apmērā.

    DSC04192

    Šajā telefonā ir iestrādāta ātrās uzlādes funkcija, kas ar saderīgu 9V lādētāju (piemēram, tādu, kas iekļauts ierīces standarta komplektācijā) pusstundas laikā ierīci var uzlādēt līdz pusei. Pilnai uzlādei būs nepieciešamas nepilnas divas stundas. Ja izmantosim vārgu (svešu) lādētāju, telefona uzlāde būs ilgs process.

    Secinājumi

    Samsung Galaxy Note 4 ir patiešām lielisks un labi nostrādāts Android milztelefons. Tas ir tīri gaumīgs pēc skata un metāla rāmis ir patīkams jaunums. Plastmasas aizmugurējais vāciņš ir labāks nekā Galaxy Note 3 un joprojām ir praktiski noderīgs, jo padara ierīci drošāk noturamu rokās un ļauj to ērti atvērt, lai nomainīt bateriju vai atmiņas karti. Telefonam ir ļoti labs AMOLED displejs ar īpaši augstu izšķirtspēju, kas padara ērtu ilgstošu smalku tekstu lasīšanu. Telefons ir aprīkots ar labām kamerām, kas pietiekama apgaismojuma apstākļos mūs priecēs ar labas kvalitātes attēliem un video. Aktīvi darbojoties baterijas pietiks vienai dienai.

    TouchWiz saskarne ar gadiem kļūst nobriedušāka un vizuāli tīrāka. Pie tam, Galaxy Note 4 var just, ka no tās tiek ravētas laukā mazāk noderīgas funkcijas un atstātas un uzlabotas svarīgākās. Telefons piedāvā patiešām plašas vairāklogu (multitasking) iespējas, kas aktuālas būs īpaši prasīgiem telefonu lietotājiem – darbarūķiem. S Pen irbulis ir piedzīvojis mazus, bet svarīgus uzlabojumus. Tas ir kļuvis vēl jutīgāks, precīzāks un ērtāk noturams rokā. Galaxy Note 4, viennozīmīgi, ir labākā irbuļa realizācija mobilajā ierīcē.

    Šo telefonu testa režīmā lietoju aptuveni divas nedēļas un ne mirkli negribēju to likt malā, lai ķertos pie citiem Android telefoniem. Es pat teikšu, ka tas ir pagaidām labākais Samsung radītais Android viedtālrunis darbīgiem un aktīviem cilvēkiem.

    Bez liekas domāšanas šo telefonu var iegādāties tie cilvēki, kas vēlas regulāri telefonā veikt piezīmes, meklē ierīci ar lielu augstas izšķirtspējas displeju un milzu jaudu, kā arī ir gatavi par to samaksāt. Šai ierīcei ar līkumu var iet esošie Galaxy Note 3 lietotāji, kā arī tie, kam neinteresē milzīgi telefoni. Arī Apple produktu lietotājiem labāka izvēle būs jaunais iPhone 6 Plus. Tas kopumā būs ērtāk un vienkāršāk lietojams, taču Galaxy Note 4 piekāpsies funkciju un iespēju ziņā. Tāpat tiešs konkurents ir Huawei Ascend Mate 7, kura korpuss veidots pilnībā no metāla un kas par mazāku cenu spēj piedāvāt lielāku veikstpēju (vismaz spriežot pēc sintētiskajiem veiktspējas testiem). Drīzumā Kursors.lv varēs lasīt arī Huawei ierīces apskatu.

    Man patika

    • Liels un kvalitatīvs augstas izšķirtspējas displejs
    • Smuks pēc skata un labi nostrādāts korpuss
    • Jaudas pietiek atliektiem galiem
    • S Pen irbulis var noderēt
    • Vairāklogu (multitasking) režīmi var noderēt
    • Laba kamera

    Man nepatika

    • TouchWiz vēl nav līdz galam sakārtota vide
    • Joprojām pārāk daudz funkciju un sarežģīta lietošana
    • Baterija “tur” tikai vienu pilnu darba dienu

    Samsung Galaxy Note 4 tirdzniecības sākums Latvijā – 24. oktobris atsevišķās tirdzniecības vietās (LMT), bet sākot ar 27. oktobri pie visiem operatoriem un lielākajās elektropreču tirdzniecības vietās. LMT tirdzniecībā būs N910F modelis ar Cat6 atbalstu, citur – N910C Exynos versija ar Cat4 mobilās datu pārraides standarta atbalstu.

    Labākais Samsung radītais viedtālrunis, kas šobrīd var tikt uzskatīts arī par labāko Android milztelefonu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Displejs
    9
    Kamera
    9
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    8
    Baterija
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    21.10.2014 12:20

    Paldies par apskatu!

    īpaš paldies par apstiprinājumu faktam, ka šis nav upgrade note3 lietotājiem.

    Kristaps Hercmanis
    21.10.2014 18:09

    Labs apskats, interesanti ka Note3 baterija pavelk normāli 2 dienas, bet jaunais modelis bez visām super saving modem to neiespēj. Tomēr liekas dīvaini, ka cilvēki,kas fano par bleķā Iphoniem (kuri tāpat visbiežāk tiek ievilkti lētā gumijas apvalkā), piemirst šo: https://www.youtube.com/watch?v=AELWzQ_IXvk , būtu objektīvi arī to pieminēt,protams, nav vienādu triecienu vai negadījumu, bet kaut kādas tendences tas iezīmē. Vismaz pagaidām nespēju sevi piespiest Note3 nesāt ar “coveri”, jo tas tik tiešām lieliski ir lietojams bez tā.

    Naurelijs
    25.10.2014 00:21

    Nefanojam, bet lietojam un izbaudam.

    Kristaps Hercmanis
    25.10.2014 12:10
    Reply to  Naurelijs

    Mans opis arī lieto un izbauda savu 1986. gada Moskvich, viņam nevajag kondišku, stūres pastiprinātāju, ABS, kruīza kontroli, elektroniskos logu pacelājus utt., jo bail ka, redz, kaut kas var noplīst.:)

    Guest
    25.10.2014 12:15
    Reply to  Naurelijs

    :D

    Guntis
    21.10.2014 21:42

    Apskatu lasīju pa diagonāli, bet nu tomēr iekrita dažas lietas acīs… 1. atmiņas kartes atbalsta 128GB lielas 2. Būtu ļoti forši, ja apskata sākumā tiktu uzrakstīts, kura no versijām tiek testēta (protams, pēc testu rezultātiem to var redzēt), kāpēc tieši konkrētā, kādas ir to atšķirības utt… 3. par kameru liekas drusku aizdomīgi, ir lasīts pilnīgi pretējais šim tekstam – “…bildes sanāca izplūdušas, bet tas vairāk izskaidrojams ar to, ka šī
    telefona kamera nav tik ātra (fokusēšanās ziņā) kā, piemēram, iPhone
    telefonos”. Vēl, pie kameras – raksti, ka bildes tumsā nav labas, bet ir tak stabilizācija + ir redzētas bildes citur, kur ir arī piemēri tumsā (šajā apskatā to nez kāpēc nav…) un bildēm nav nekādas vainas. Tad jājautā – ar ko tās tiek salīdzinātas/ Ar DSLR veikumu, vai kā?

    22.10.2014 09:08
    Reply to  Guntis

    Paldies par komentāru! Ja ražotāja mājaslapā ir rakstīts, ka telefons atbalsta microSD atmiņas kartes līdz 64 GB, tad es diemžēl nevaru rakstīt citādi. Es gan pieņemu, ka praksē darbosies arī lielākas atmiņas kartes.

    Kas attiecas uz modeļu variantiem, tad papildināšu veiktspējas sadaļu ar to, kura ierīce tika testēta. Lietotājam (ja viņš telefonu pērk kā nākas pie operatora) nav lielas atšķirības – abi varianti ir praktiski vienādi.

    Ja runājam par kameru, tad kopumā tā ir laba, ja laukā spīd saulīte un čivina putniņi. Brīdī kad diena apmācas vai pienāk vēls vakars, bildes ne vienmēr būs kvalitatīvas. Bet tas īpaši nepārsteidz, jo tā tas notiek ar vairumu telefonu. Jā, optiskā attēla stabilizācijas sistēma darbojas, tomēr arī tā nespēj paveikt brīnumus. Īsumā – man ar šo telefonu ne vienmēr izdevās uzņemt labus attēlus un daļā gadījumu pie vainas bija lēna fokusēšanās vai vispār lēna kameras aplikācijas darbība. Un šīs lietas vienmēr (pat zemapziņas līmenī) tiek salīdzinātas ar iPhone, kas ir ātras un ērtas bildēšanas etalons pat, ja bilžu kvalitāte (īpaši vakaros) pieklibo.

    Reinis Ru
    30.10.2014 20:45

    Kristap, par bilžu izplūšanu – pamēģini izslēgt attēla stabilizāciju (jā, lol, es to pateicu :D ). Note3 bija tāda pati problēma – kolīdz krēslaināks vai iekšelpas, bildes ļoti izplūda. Izslēdzu SMAAAART attēla stabilizāciju (man nav ne jausmas, ko Samsung saprot ar vārdiem “attēla stabilizācija”) un aparāts parāva uz augšu ISO, taču ļāva saglabāt pietiekami lielu slēdža ātrumu, lai bildes nebūtu izplūdušas. Tagad viss notiek forši. Varbūt, ka ar Note4 arī nostrādā. :)
    P.s. – paldies par aprakstu, nepirkšu. :D Turpināšu baudīt to, ko sniedz Note3.

    Jānis
    08.07.2015 17:13
    Reply to  Reinis Ru

    Jā tu zinātu, kā darbojas optiskā stabilizācija tad tu saprastu.
    vis atkarīgs kā tiek fotogrāfets ja kustība ir liela stabilizācija uzķers labāku bildi, kā bez stabilizācijas, ja atstutē telefonu uz galda tad protams jātslēdz stabilizācija, jo tā imitē nepārtrauktas kustības!!
    Tā pat kā ar objektīviems ar stabilizāciju, ja izmanto statīvu stabilizācija jāatslēdz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    kocis11
    04.11.2014 06:37

    Kā īsti ir ar rādio klausīšanos?

    04.11.2014 08:49
    Reply to  kocis11

    Šim telefonam nav FM radio funkcijas, tāpēc būs jāiztiek ar interneta radio.

    kocis11
    04.11.2014 19:18

    Bet kāpēc dažiem foršiem agregātiem nav FM radio iespēju?

    Zvirbuliene
    17.08.2015 14:26

    Nezinu nezinu. Ekrāns nespeķojas gan. Otrajam noutam gan speķojās dikti. Un bildes sanāk ideālas. Gan tumsā,gan sliktā laikā. Esmu laimīga ar šo telefonu. Nouti vislabākie :)

    Girts
    22.05.2016 16:50

    Šodien atnāca update uz Android 6.0.1.

    Normunds59
    03.02.2017 15:52

    Labdien.Vēlos zināt Jūsu viedokli ,vai 2017 gada sākumā ir vērts pirkt Samsung Galaxy Note4?

    Kristaps Skutelis
    03.02.2017 16:02
    Reply to  Normunds59

    Nevaru rekomendēt šobrīd iegādāties tik vecu viedtālruni.

    Normunds59
    04.02.2017 06:05

    Paldies par atbildi.Vēlos tel.ar lielu ,vismaz 5,7 collu ekrānu,labu skaņu,labu kameru kuru vienkārši lietot autom.režīmā ar foto 19:6.Jaudai nav lielas nozīmes,jo spēles uz tel. nespēlēju,galvenais lai nebremzē.Vēl skatos uz Note5,LG V10,Motorola x style,pēdējais ir pats lētākais.Vai arī iemaksāt pusi un ņemt uz līzingu Huawei 9 vai LG V20?Huawei 9 nesaprotu kameru,vai 20 mpx.kamera uzņem krāsainu foto ar 19:6 un cik tāds foto ir liels mb.Meklēju

    Samsung Galaxy A9 Pro (2016),BET lv. to nevar nopirkt,liekas būtu man kā vajag.Uzreiz varu atļauties tērēt 400,varbūt 500 euro par tel.Pašlaik man ir LG G5 pirkts oktobrī un to man uzdāvināja,bet tas man par mazu,jo daudz sarakstos ar bērniem UK facebook messenger,whatsap ,skype un vajag tel.ar lielāku ekrānu,protams LG G5 citādi nav ne vainas.

    Lapsinieks
    04.02.2017 16:26
    Reply to  Normunds59

    @#$%^&*&^%$#$%^& neviens neražo sensorus 16:9 malu attiecībā, visi sensori ir klasiskā malu attiecībā. uzliekot 19:9 tev ir tā pati bilde tikai ar nošņāptām malā. jebkurai kamerai var uzlikt šādu iestatījumu. tieši tāpat, kā uzlikt kvadrātu.

    Reklāma
    Labākais Samsung radītais viedtālrunis, kas šobrīd var tikt uzskatīts arī par labāko Android milztelefonu.Samsung Galaxy Note 4 apskats