Web Analytics
More
    Reklāma

    Izglītības un zinātnes ministre sumina pasaules informātikas olimpiādes laureātus

    Jaunākie raksti

    Trīs sudraba medaļu ieguvējus Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē, kā arī viņu pedagogus trešdien svinīgā pasākumā Izglītības un zinātnes ministrijā godināja ministre Ina Druviete, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa un Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntis Vasiļevskis.

    Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete uzskata, ka sasniegtie rezultāti ir lielisks piemērs citiem skolēniem: “Jūsu sniegums pasaules informātikas olimpiādē pierāda: Latvija ir talantu zeme, ko novērtē arī starptautiskā mērogā. Mums šie talanti jācenšas vairāk balstīt. Medaļnieki rāda lielisku piemēru citiem skolēniem, apgūstot zināšanas ārpus pieņemtajiem standartiem un nepārtraukti paplašinot savas zināšanas. Liels paldies arī pedagogiem un skolotājiem, kuru entuziastiskais darbs ir būtisks jebkuru panākumu stūrakmens.”

    Reklāma

    “Esmu gandarīta par iespēju apsveikt mūsu skolēnus ar sasniegumiem Taipejā – komandas izcīnītās medaļas ir vēl viens uzskatāms apliecinājums IKT nozares veiksmīgas attīstības perspektīvām Latvijā. Ceru, ka šis notikums kļūs par atspēriena punktu viņu karjerās. Šādi panākumi vieš optimismu, ka IKT nozare pārskatāmā nākotnē var rēķināties ar konkurētspējīgu darbaspēku. Lai arī Latvijas IKT industrija ir kļuvusi par vienu no galvenajiem valsts ekonomikas un eksporta izaugsmes veidotājiem, tomēr nozares izaugsmi neveicina jaunu IKT speciālistu ierobežotā pieejamība. Tāpēc būtiski ir apzināties, ka pamatus jauniešu kompetencei inženierzinātnēs, informācijas tehnoloģijās un eksaktajos mācību priekšmetos ir jāliek jau skolas gados,” stāsta Latvijas Informācijas un Komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

    “Izcīnītās medaļas ir smaga un cītīga darba rezultāts. Mums ir nacionālās izlases sporta jomā, savukārt šie skolēni ir liela daļa no Latvijas nacionālās komandas izglītības jomā. Ceru, ka jūs būsiet kā elki un iedvesmotāji, lai arī citi jaunieši vairāk pievērstos savu intelektuālo spēju attīstībai. Liels paldies arī skolotājiem, kuru ieguldītais darbs skolēnu izaugsmē un talanta izkopšanā ir nenovērtējams,” teic Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntis Vasiļevskis.

    “Informācijas tehnoloģijas un robottehnika būtiski maina ekonomikas un nodarbinātības struktūru. Roboti jau šodien ļauj Vācijas rūpnīcām konkurēt ar Āziju izmaksu ziņā. Lielo datu analīze būtiski uzlabo diagnozes spēju vēžu pacientu ārstniecībā. Informācijas tehnoloģiju industrija Latvijā aug katru gadu veidojot gan jaunas darba vietas, gan jaunus uzņēmumus, gan veiksmīgas pētnieku grupas. Tā ir unikālā iespēja jauniem cilvēkiem ieguldīt savā zināšanu kapitālā ar lielisku atdevi,” tendences iezīmē “Accenture Latvia” direktors Maksims Jegorovs.

    “Mēs patiesi priecājamies sveikt Latvijas skolēnus par viņu izcilajiem panākumiem pasaules informātikas olimpiādē. Tas apliecina, ka mēs protam izskolot izcilus talantus, kas ļauj Latvijai sacensties ar pasaules IT lielvalstīm. Mēs ceram, ka viņu panākumi iedvesmos jauniešus apgūt IT profesijas un nest Latvijas vārdu pasaulē. Ir ļoti svarīgi dalīties un stāstīt par šiem sasniegumiem, lai sabiedrība līdzās sportistiem un kultūras jomas izcilniekiem pazītu un lepotos ar programmētājiem, fiziķiem un matemātiķiem,” gandarīts par sasniegto ir “Exigen Services Latvia” valdes loceklis un programmatūras izstrādes vadītājs Pēteris Krastiņš.

    „Viens no Latvijas nākotnes stūrakmeņiem ir izglītoti, aktīvi un idejām bagāti jaunieši. Turklāt, tieši tehniskie prāti ir tie, kas visvairāk nepieciešami Latvijas ekonomikas izaugsmei. Mūsu skolēnu atkārtotie panākumi – medaļas Pasaules IT olimpiādē apliecina, ka Latvijā aug jauna, spēcīga IT speciālistu paaudze un tā ir laba ziņa Latvijas IKT nozarei, kurā darba vietu piedāvājums krietni pārsniedz pieejamo speciālistu skaitu. IKT nozare lepojas, atbalsta un arī turpmāk atbalstīs šo talantu palikšanu Latvijā,” stāsta Jānis Kirilka, Lattelecom Technology valdes loceklis.

    Jau ziņots, ka Vispasaules skolēnu informātikas olimpiāde IOI’2014 no 13. līdz 20. jūlijam notika Taipejā (Taivānā), un tajā Latvijas komanda saņēma 3 sudraba godalgas. Medaļas izcīnīja Rīgas 89.vidusskolas 11.klases skolnieks Aleksejs Zajakins, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 10.klases skolnieks Aleksejs Popovs un Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieks Kristaps Čivkulis. Savukārt jaunākais izlases dalībnieks – Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 9.klases skolnieks Ingus Jānis Pretkalniņš šoreiz palika aiz apbalvoto svītras, bet guva nenovērtējamu pieredzi.

    Latvijas izlase bija pārliecinoši labākā starp Baltijas valstu komandām. Lietuvieši izcīnīja divas bronzas godalgas, bet Igaunijas komandas aktīvā bija viena sudraba medaļa. Mūsu komandu Taivānā vadīja SIA “Tom Sawyer Software – Latvia” speciālisti Rūdolfs Opmanis un Artūrs Verza. IOI Starptautiskās komitejas sastāvā darbojās LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Mārtiņš Opmanis. Skolēnus startam Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādei sagatavoja skolotāji Sergeju Meļņiks, Aija Lūse, Igors Tjaževs, Andrejs Liepiņš un Eduards Pladers

    Latvijas izlase uz Taipeju pilnā sastāvā varēja doties, pateicoties Valsts izglītības satura centram un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijai (LIKTA), galvenajiem partneriem – “Accenture Latvia”, “Exigen Services Latvia” un “Lattelecom”, kā arī partneru un atbalstītāju sniegtajam atbalstam – “ABC Software”, “Cube”, “DPA”, “Progmeistars”, “Tom Sawyer Software“ un “Transporta un sakaru institūts”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma