Web Analytics
More
    Reklāma

    Aptauja: Jau katrā trešajā Latvijas mājsaimniecībā ir planšetdators

    Jaunākie raksti

    Planšetdatoru lietotāju skaits turpina pieaug un jaunākie dati parāda, ka katrā trešajā Latvijas mājsaimniecībā ir planšetdators, turklāt daļai lietotāju (5%) ir pat divas vai trīs ierīces. Liela daļa planšetdatoru lietotāju ierīcē lieto video saturu – no tiem 54% straumē un lejupielādē video, bet 32% skatās video un TV pārraides, noskaidrots Samsung dzīvesstila indeksā LIVING.

    Planšetdators – ierīce individuālai lietošanai

    Pētījumā secināts, kas atšķirībā no citām ierīcēm, piemēram, televizora un datora, kuru parasti vienlaicīgi patērē vairāki cilvēki, planšetdatorus biežāk izmanto viens cilvēks. Ierīcē tiek skatīti gan video, gan lietots internets (78%), meklētājprogrammas (70%), kā piemēram, Google, sociālie tīkli (62%) un e-pasts (58%). Minētās funkcijas tiek izmantotas vidēji par trešdaļu biežāk, nekā mobilajos telefonos. Planšetdatorus katru dienu lieto jau septiņi no desmit respondentiem, vismaz reizi nedēļā katrs trešais, bet retāk nekā reizi nedēļā tikai 7%.

    Reklāma

    Jauni skatīšanās paradumi – trends „Binge-Watching”

    Sabiedrības loma mainās no pasīviem uz aktīviem patērētājiem, jo īpaši video vērošanā. Tāpēc radies trends „Binge-Watching” – video satura organizēšana pēc indivīda personīgajiem ieskatiem un atbilstoši vēlmēm. Aktuāla ir mērķtiecīga video skatīšanās, nevis skatīšanās tikai tāpēc, ka tas tiek rādīts un ir pieejams. Tāpat lietotājiem arvien svarīgāk ir patērēt video neierobežotā apjomā – svarīga ir iespēja redzēt, piemēram, četras seriāla sērijas pēc kārtas, nevis vienu, kā piedāvā tradicionālā televīzija.

    „Izmaiņas video paradumos un arī planšetdatoru lietošanas pieaugums saistāms ar ierīces fleksibilitāte – to ir ērti izmantot jebkurā laikā un vietā. Atbildot uz pieaugošo video skatīšanās popularitāti lietotāju vidū, ražotāji rūpējas par jaunām tehnoloģijām, kas nodrošina kvalitatīvu un nemainīgu attēla kvalitāti gan tumsā, gan spožā saules gaismā. Piemēram, nupat kā iznākušajam Galaxy Tab S planšetdatoram ir jaunas paaudzes ekrāns – SUPER AMOLED, kas ievērojami uzlabo krāsu kvalitāti salīdzinājumā ar ierasto LCD ekrānu. Turklāt arvien tiek domāts arī par citām izklaides iespējam, piemēram, jaunajā planšetdatorā noteiktu laiku ir pieejami bezmaksas elektroniskie žurnāli – Forbes, Vogue, GQ, Bloomberg un citi,” stāsta Māris Ķikāns, Samsung Electronics Baltics Telekomunikāciju vadītājs Baltijas valstīs.

    Igauņi iecienījuši daudzveidību un funkcionalitāti

    Salīdzinot ar Latviju, pārējās Baltijas valstīs planšetdatoru izplatība ir nedaudz lielāka – Igaunijā ierīce ir par 5% izplatītāka (35% mājsaimniecību), bet Lietuvā par 2% izplatītāka (32% mājsaimniecību). Turklāt igauņi plašāk izmanto planšetdatora funkcijas, piemēram, par 17% biežāk lietot e-pastu, par 16% uzņem video, par 14% fotogrāfē, bet aplikācijas izmanto par 12% vairāk.

    Planšetdatorus Latvijā visvairāk lieto iedzīvotāji vecumā no 35 – 44 gadiem (35%), bet vismazāk (20%) vecumā no 55 – 65 gadiem. Visvairāk planšetdatoru īpašnieku dzīvo Pierīgā (36%), bet vismazāk Zemgalē (23%), Kurzemē un Vidzemē (25%).

    Samsung dzīvesstila indekss LIVING ir pētījums par sabiedrības paradumiem digitālajā laikmetā un to, kāda ir tehnoloģiju nozīme mūsu dzīvē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Papildu pētījumu ciklā padziļināti tiek apskatītas tādas tematiskās jomas kā mobilitāte, zaļā domāšana un saziņas veidi ģimenē. Dzīvesstila indeksu LIVING veikusi tirgus pētījumu kompānija „GfK Custom Research Baltic” interneta vidē. Izlases lielums ir 2155 respondenti visā Baltijā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    re-mix
    07.08.2014 09:04

    Par daudz jums to PR rakstu sāk palikt….

    07.08.2014 16:33
    Reply to  re-mix

    Speciāli uzmetu aci rakstu statistikai un tur balts uz melna rakstīts, ka katru mēnesi to skaits ir mērāms tikai dažos desmitos un īpaši neaug. Šorīt laikam uztrāpīji brīdī, kad tie bija nopublicēti vairāki uzreiz. Principā tos izvēlos publicēt rīta pusē, lai jau ap pusdienlaiku būtu “aprakušies” ar citu (noderīgāku) mūsu veidotu saturu. Turās! :)

    Ivars Šaudinis
    07.08.2014 09:22

    PR, kas rada nepareizu priekšstatu par planšetdatoru skaitu mājsaimniecībās, jo aptaujas internetā mēdz būt neobjektīvas, jo tās vienkārši nespēj teorētiski sasniegt visus potenciālos respondentus.

    Tikai tos, kam pieejams internets un tos, kas mēdz apmeklēt kādas konkrētas vietnes vai saturu, kurā šī aptauja ir ievietota. Vai tas atspoguļo visu mājsaimniecību “viedokli”?

    Ja aptaujas veicēji būtu nodrošinājuši vienlīdz lielu iespēju, ka tiks aptaujāta mājsaimniecība bez interneta pieslēguma kā ar pieslēgumu, tad aptauja būtu vērā ņemama…

    07.08.2014 09:46

    Jā, es arī uzskatu, ka “interneta vidē” veiktās aptaujas mēdz būt visnotaļ attālas no reālās situācijas. Tagad mazliet statistikas. Latvijas Interneta Asociācijas apkopotā statistika liecina, ka 67% no mājsaimniecību ir pieslēgušās platjoslas interneta pakalpojumiem. Te vairāk info: http://lia.lv/statistika/

    davfreim
    07.08.2014 09:54

    Nu manā paziņu lokā un ģimenē gandrīz visiem ir planšetes, kādas nu kuram, kam Apple, kam Nexus, citam kaut kāds ķīnietis, bet tiešām reti kurajam nav planšete. Pat sīkajiem ir 1st gen iPad, kurš ir atdots un vēl dzīvo un var spēlēt spēlītes un sēdēt youtube.

    07.08.2014 16:36
    Reply to  davfreim

    No rīta Twitterī bija vairāki cilvēki, kas teica, ka ne viņu, ne tuvāko draugu mājsaimniecības nav šādu ierīču. Tāpēc tā patiesība ir kaut kur pa vidu.

    Nettwerk
    11.08.2014 00:21

    Teikshu ka dalja taisniibas rakstaa ir. Gimenee mums katram sava plansete. Un buus planshetes pieaugums. Sievai tiks nodota manis pashreizeejaa Surface Pro jo apgreidoahos uz 3 paaudzes un meitai Surface. Bet nu vecaakaa plansete dosies pensijaa vai nu mammai tiks nodots. Dators sen netiek izmantots, jo ar sievu, gimeni sazinos caur epastu, Lync, vai BBM. Kas ir pieejams uz mobilajaam ieriiceem. Lai arii mammai ir 62 gadi, vinja lieto datoru, planseti, vai Lumia 925. Un vinja pati maak uzstaadiit programmas datora, telefonaa. Tikai reizem vinja uzraksta ka nevar ieiet Lync. Bet nu tur ir tas ka vinja nav nomainijusi paroli. Jo Office 365 pieprasa reizi menesi nomainiit paroli. Taa ka nekautreeshos teikt ka man mamma ir moderna.

    Reklāma