Web Analytics
More
    Reklāma

    49% interneta lietotāju klausās mūziku mobilajā tālrunī

    Jaunākie raksti

    Latvijas iedzīvotāji aizvien biežāk mūziku klausās savā tālrunī, un šobrīd vispopulārākais saturs mobilajās ierīcēs ir pašu lejupielādēta mūzika un radio, liecina Latvijas Mobilā Telefona (LMT) sadarbībā ar pētījumu aģentūru Omnicom Media Group veiktais pētījums. Drīzumā šī situācija mainīsies, jo arī Latvijā arvien lielāku popularitāti iegūst mūzikas straumēšanas servisi.

    Populārākais mobilajā tālrunī klausītais saturs ir pašu lejupielādēta mūzika – to klausās vidēji 33% aptaujas dalībnieku, biežāk vīrieši (37%) nekā sievietes (29%), liecina pētījuma dati. 23% aptaujas dalībnieku atzinuši, ka mobilajā tālrunī klausās radio. Latvieši salīdzinoši biežāk mūziku klausās interneta vietnē YouTube (12% pretstatā 2% cittautiešu) un dažādas mūzikas straumēšanas aplikācijās, piemēram, Spotify (9% pretstatā 2% cittautiešu).

    Reklāma

    „Pasaules tendences liecina, ka tagad mūziku telefonā, kā arī planšetē un datorā mēs arvien vairāk nevis lejupielādēsim, bet klausīsimies tiešsaistē internetā. Līdz ar to LMT kopš 10. jūlija piedāvā klientiem pasaulē populārāko mūzikas straumēšanas servisu Spotify. Tas ļauj mobilajā telefonā legāli klausīties vairāk nekā 20 miljonu dziesmu. Šo trīs nedēļu laikā Spotify lietotne jeb aplikācija izvirzījusies Latvijā populārāko lietotņu topa pirmajās vietās. Tas nozīmē, ka jau tagad LMT savā ziņā ir izmainījis mūzikas tirgu Latvijā līdzīgi kā to izdarījām mobilo sakaru tirgū ieviešot Brīvību,” norāda LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

    Kopumā 49% interneta lietotāju Latvijā mūziku klausās savā mobilajā tālrunī. Visaktīvākie mūzikas patērētāji ir vīrieši – 56 % aptaujas dalībnieku norādījuši, ka ikdienā savā tālrunī klausās mūziku. Sievietes nedaudz retāk savus tālruņus izmanto šādiem mērķiem – 49 % aptaujas dalībnieču norādījušas, ka mūzikas baudīšanai lieto tālruņus.

    Mūzikas klausīšanās mobilajā tālrunī izteikti raksturīga jauniem cilvēkiem, visbiežāk mūziku mobilajās ierīcēs klausās jaunieši vecumā no 15-29 gadiem – vairāk nekā 70 % aptaujas dalībnieku atzinuši, ka ikdienā šiem mērķiem izmanto viedierīces, liecina pētījuma dati.

    LMT snapshots aptauju Mūzika mobilajā tālrunī veica pētījumu aģentūra Omnicom Media Group laika posmā no 02.06.2014-09.06.2016. Aptaujā piedalījās 760 respondenti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    03.08.2014 13:47

    Nestraumēs visi, lai kā operatoriem gribētos bešennās naudas par internetu noslaukt. Var optiku dzīvoklī ievilkt par to naudu, ko prasa par 1 gb.

    03.08.2014 14:02
    Reply to  mankulito

    Būs cilvēki, kas maksās arī gana daudz par internetu un būs (vairāk) cilvēku, kas negribēs par to maksāt. Bez tam, katrs var izvēlēties sev labāko piedāvājumu, jo nav jau tā, ka pie visiem mob. sakaru operatoriem internets maksā vienādi.

    Ja runājam par pašu straumēšanu, tad paskaties cik daudz klausās radio. Tā jau ir tā pati straumēšana, tikai bez paša iespējas ietekmēt ko klausies. Teiksi, ka radio vairums klausās WiFi tīklos? Iespējams, tas tā arī ir, taču arī Spotify (varbūt arī citus līdzīgus servisus) var izmantot gan bezsaistes, gan tiešsaistes režīmos. Kad man ir laiks un vēlme čakarēties, es uz datora sametu dziesmas Spotify pleilistēs un mob. ierīcēs tās nosinhronizēju klausīšanai bezsaistē. Bet parasti jau slinkums to darīt un mūzika tiek vienkārši straumēta. Svarīgāks gan ir fakts, ka situācija mainās un es domāju, ka jau pāris gadu laikā no šiem 7% straumētāju skaits pieaugs vairākkārtīgi.

    Uldzha
    04.08.2014 09:04

    Nu vēl jau ir oldscool variants ar FM radio klausīšanos mobilajā tālrunī… pieļauju ka daļa no tiem kas aptaujā minējuši radio klausīšanos – to dara FM viļņos…

    Raivis Rasnačs
    03.08.2014 14:51

    Pagaidām vēl pieturos pie vecās metodes – manuāli samest MP3 failus telefonā. No straumēšanas servisiem galvenokārt attur lielās izmaksas par datu pārraidi, bet varbūt nākotnē paradumus nāksies mainīt, jo straumēšana ļauj izvairīties no pārdesmit dziesmu “laišanas uz riņķi”.

    marsinsh
    03.08.2014 15:06

    Man arī patīk vecā labā metode 32GB kartiņu piepildīt ar muzonu ;) Vai FM radio ;) Vai interneta radio ja ir 3G ;) Streamot savu kolekciju par netu ? Tas ir riktīgi caur d*&~u ;)

    03.08.2014 15:12
    Reply to  marsinsh

    Mūzikas klausīšanās straumēšanas servisos ir nevis “riktīgi caur d*&~u”, bet gan pavisam savādāka pieeja. Un nav teikts, ka tas ir labāk vai sliktāk par fiziskas (cik nu digitālā kolekcija vispār var būt fiziska) kolekcijas uzturēšanu. Abām pieejām ir savi plusi un arī mīnusi.

    Atceros tos laikus, kad cietie diski datoriem bija mērāmi dažos gigabaitos un toreiz man lielākā daļa no jau tā mazās diska vietas bija aizņemta ar mūziku. Pleiliste pat bija izdrukāta uz vairākām A4 papīra lapām. Tagad tas šķiet smieklīgi, taču savulaik tas bija pavisam nopietni. Laika gaitā kaut kā sāku vairāk klausīties interneta radio (pamatā miera mūziku) un vienā nelāgā dienā paša kļūmes dēļ nejauši izdzēsu disku, kur biju gadiem ilgi krājis mūziku. No tā brīža vairs neesmu saņēmis atsākt krāt mūziku un muzikālo pavadījumu gūstu interneta radio un pēdējos pāris gados pārsvarā Spotify. Ja tur ir pieejams tas ko gribas klausīties, tad neredzu lielus trūkumus.

    Kāpēc tu veido savu mūzikas kolekciju? Vai tā sastāv no kaut kādu mazāk zināmu bliču darbiem, kas varētu arī nebūt mūzikas servisos? Man patiešām interesanti kādi ir tavi vadmotīvi.

    marsinsh
    04.08.2014 08:07

    Pirmkārt jau sportify un līdzīgi servisi ir par maksu, nelielu bet tomēr …
    Otrkārt datu pārraide vismaz manam tarifu plānam ir limitēta (700MB), nū OK vēl tunein radio izmantošanai pietiek ;)
    Treškārt gadās pāris vietas, kur (vismaz bitei) 3g ir uz robežas (kaut kur betona sienās u.t.t., arī Rīgā), un tad paliek čarkstošs FM vai microSD ;) Par ārzemēm jau nerunāsim, bet OK tas ir 1-2reiz gadā ;)
    Ceturtkārt, jā patīk paklausīties pa brīžiem eurodance 90, kas varētu būt ne tik lielā kolekcijā kā man (varbūt kļūdos)

    04.08.2014 08:15
    Reply to  marsinsh

    Hm, kas vainas tam, ka noderīgs serviss maksā naudu? Tu taču mūziku pērc tāpat (diskos vai failos), ja?

    marsinsh
    04.08.2014 08:23

    Neticēsi bet atrodu pa velti ;)

    04.08.2014 08:24
    Reply to  marsinsh

    Kāpēc ne? Ticēšu gan. Ir gana daudz mūzikas, ko to autori labprāt atdot par velti. Īpaši jau elektronikas lauciņā.

    Ēriks
    03.08.2014 15:28

    Telefonā tas vēl der, bet citur? Piemēram, mašīnā man nav vēlēšanās katru reizi likt telefonu klāt. Ērtāk dziesmas salikt flešā vai atmiņas kartē, jo tad ir garantija, ka man dziesmas būs piejamas jebkurā gadījumā. Bet interneta radio gan izbaudu visai bieži, jo kvalitāte ir daudz stabilāka un ne visi radio ir pieejami manā dzīves vietā.

    03.08.2014 15:34
    Reply to  Ēriks

    Ar auto ir kā ir. Jaunāki auto prot caur Bluetooth atskaņot mūziku, kas ir telefonā (man gan ar pašu jaunāko MINI tas tā arī neizdevās), bet vecākiem var krāmēties ar vadiem (AUX gadījums) vai slēgt klāt USB zibatmiņu kādā no aftermarket maģiem (tā es darīju iepriekšējam auto). Tagad ir mazliet jaunāks, kam es negribu ravēt laukā iebūvēto maģi un pats pie audio vada (AUX) pieslēdzu telefonu vai planšetdatoru. Braucot garākus gabalus telefons tāpat ir pielīmēts pie loga, lai rāda ceļu vai mazos zaļos cilvēciņus.

    GundarsBarons
    03.08.2014 16:27

    Man diezgan līdzīgi, iekāpjot auto, telefonu uzreiz ielieku turētājā, jo bez wazes nebraucu ne km. Iespraust aux vadu tel. austiņā aizņem 2sek. Pārējo jau izdara programma – startē wazi, bluetooth ar auto audiosistēmu un pa walkman laižu vai nu mp3 vai interneta radio. Vienīgais besī, ka bez tel. root nevar uzlikt, lai gps startētos automatiski. Izkāpjot no auto, pēc 3 min. viss pats atslēdzas, lai bateriju neēd. Straumēšanai ir nākotne, varbūt vēl ne tagad, jo mobilais nets tomēr vēl salīdzinoši dārgs un pat tajās 20milj. Spotify dziesmās es piemēram nevaru atrast to, ko gribu. Nākas rakties pa netu, savilkt mp3 un turēt tos atmiņā.

    Ēriks
    03.08.2014 17:04

    Vadus pat vēl varētu paciest, bet žēl visu laiku telefonu spīdzināt. Jo klausoties no telefona, tas visu laiku jātur pie lādētāja. Savukārt, tas taču samazina baterijas mūžu?

    03.08.2014 17:16
    Reply to  Ēriks

    Labs arguments par to baterijas mūžu. Es gan neesmu drošs, ka tas tiek samazināts būtiski. Tipisks telefons mūsdienās tāpat tiek mainīts ik pēc diviem gadiem un iespējams, ka pa šo laiku bateriju nevaru uzspēt būtiski sačakarēt.

    Ēriks
    03.08.2014 17:33

    Tur Tev varētu piekrist. Bet labi, ka pastāv izvēle, jo katrs var sev izvēlēties ērtāko variantu. Un domāju, ka nākotne šāda veida mūzikas klausīšanās būs pilnīgi pašsaprotama, jo laiki un paražas mainās.

    Uldzha
    04.08.2014 09:37
    Reply to  Ēriks

    Savukārt es uzskatu ka katru reizi iekāpjot mašīnā vienot vēl klāt telefonu un starēt vēl kādu mūzikas klausīšanās servisu ir apgrūtinoši, it sevišķi ja tu braukā pa pilsētu – bieži un īsus gabalus… Man patīk kāpt mašīnā un braukt, un lai mūzika fonā skan automātiski. Ok, varbūt mūzikas izvēle vietējās Rīgas radiostacijās nav tā plašākā un visām gaumēm pieejamākā, bet dažas no raidstacijām priekš manis ir ok… Ja konkrētā dziesma nepatīk – tad ērti var pārspaidīt citus saglabātos kanālus un pa kādu parasti skan kaut kas klausāms. Ar garajiem pārbraucieniem ir savādāk, jo aizbraucot tālāk no Rīgas, FM viļņos paliek mazāk ko klausīties – tad gan esmu ar mieru pieslēgt telefonu, bet atkal… tur sākas cita problēma – ne visur ir stabils 3G pārklājums – pat LMT… līdz ar to arī straumēšana sāk rīstīties – un tas ir vēl kaitinošāk par sliktu mūziku FM viļņos. Tāpēc es priekšroku dodu MP3 mūzikai sarakstītai diskos kas salikti disku mainītājā – tādejādi veidojot pieklājīgu mūzikas kolekciju mašīnā… Var jau būt ka es esmu vecmodīgs, bet man patīk ka braucot varu neatlaižot rokas no stūres pārslēgties no radio uz savu mūziku kad Radio viļņos vairs neko prātīgu netver… protams, es neesmu tehnoloģiju nīdējs, un… Read more »

    GundarsBarons
    06.08.2014 13:33
    Reply to  Uldzha

    Kad braucot kāds uzzvana, no telefona skanošā mūzika pati pieklust (lēni, ar pāreju), un atskan zvana signāls. Nospiežu uz stūres atbildēšanas pogu un runāju. Pabeidzis sarunu, uz stūres nospiežu otru pogu, sarunu pabeigt – un automātiski atkal sāk skanēt iepriekšējā mūzika. Nevienu sekundi neesmu atrāvis rokas no stūres un skatienu no ceļa. Jo stūres pogas ir ar labu taktilo īpašību un uz tausti nekad nenokļūdīsies. Iespējams, tas atkarīgs no auto un no telefona iespējām. Telefonam jau trešais gads iet un auto arī nav pēdējā izlaiduma. Viss strādā. Pierkītu, ja zona ir slikta, tad straumētā mūzika raustās un kretinē. Tāpēc arī man ir mp3 ar playlistēm katram garstāvoklim. Sākumā palaid un klausies.

    Rūdolfs Putniņš
    03.08.2014 19:32

    Kamēr esmu ceļā vai darbā, tikmēr klausos Spotify un saredzu platformas potenciālu. Tomēr nopietnākai klausīšanai izmantoju FiiO X3 pleijeri ar kartiņu iekšā. Netiek mans Nexus 5 galā ar balansēto armatūru austiņu slodzi un skaņa ir tikai apmierinoša. Nereti nākas aplauzties, ka Spotify nav atrodami tie ieraksti, ko esmu paradis klausīties no mājas audiotēkas. Nav piemēram PILNĪGI nekas no ECM Records.

    Mājai Spotify var aizstāt radio, bet noteikti ne mērķtiecīgi izveidotu audiotēku ar retiem un vērtīgiem ierakstiem.

    Reklāma