Web Analytics
More
    Reklāma

    Jāpopularizē Latviju kā labvēlīgu vietu investīcijām tehnoloģiju jaunuzņēmumos jeb startup

    Jaunākie raksti

    Latvijas tehnoloģiju startup pārstāvošā nodibinājuma “TechHub Riga” valdes priekšsēdis Andris K. Bērziņš un datu vizualizācijas rīka “Infogram” dibinātājs Uldis Leiterts tikās ar ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski. Šī tikšanās turpināja EM sadarbību ar TechHub, lai pārrunātu, kur aktīvāka valsts iesaiste var palīdzēt Latvijai kļūt par pievilcīgāku vietu tehnoloģiju startup attīstībā.

    “Lai arī mēs esam valsts ar senām tradīcijām skaitļošanā un spējam nodrošināt reģionā konkurētspējīgu izglītību, tomēr pieprasījums pēc programmēšanas speciālistiem pasaulē joprojām ir ļoti liels un tas turpinās tikai pieaugt. Tāpēc jo īpaši svarīgi redzēt Latvijā attīstāmies uzņēmumus, kuri spēj izmantot mūsu programmēšanas kapacitāti, lai radītu pieprasītas aplikācijas globālajam tirgum un TechHub Riga klastera uzņēmumi šo spēju ir pierādījuši. Nav noslēpums, ka viens šāds veiksmīgs produkts perspektīvā spēj ienest tautsaimniecībā ievērojamus līdzekļus. Tie ir līdzekļi, kurus būs iespējams ieguldīt modernizējot mūsu IT izglītību, attīstot zinātni un radot arvien jaunas darba vietas un produktus ar augstāku pievienoto vērtību”, uzsvēra ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

    Reklāma

    Latviju jau tagad atpazīst kā strauji augošu tehnoloģiju startup centru

    Sarunā ar ministru “TechHub Riga” valdes priekšsēdis Andris K. Bērziņš norādīja: “Pēdējo gadu laikā Latvijas tehnoloģiju startup kompānijas strauji attīstījušās, kļūstot par redzamu uzņēmējdarbības sastāvdaļu. Starptautisku atzinību ieguvuši “Infogram”, “Froont”, “Cobook” un citi. Tas ļāvis uzņēmumiem piesaistīt gan ievērojamas investīcijas, gan radīt jaunas darbavietas, kā arī nest Latvijas vārdu pasaulē. Latvijai ir liels potenciāls kļūt par Ziemeļvalstu reģiona tehnoloģiju “smadzeņu” centru.”

    “Infogram” vadītājs Uldis Leiterts atzina, ka pēdējo gadu laikā ir būtiski palielinājusies ārvalstu investoru interese: “Latvija ir mazs tirgus, tādēļ tehnoloģiju startup kompānijas jau pašā sākumā orientējas uz globālajiem tirgiem. Mums ir gan radošas idejas, gan enerģija un tik nepieciešamās tehnoloģiju zināšanas. Labākais, kā valsts var mums palīdzēt – noņemt dažādus birokrātijas šķēršļus un ļaut mums strādāt. Savukārt ārvalstu investīcijas palīdz kļūt par nopietniem starptautiskiem spēlētājiem. Piemēram, kopš gada sākuma  “Infogram” būtiski attīstījis savu datu vizualizācijas piedāvājumu. Plānots, ka gada beigās mūsu komandā būs jau 30 cilvēku.”

    Jānoņem birokrātiskie šķēršļi un jāpiedalās ar līdzfinansējumu

    Tikšanās laikā ar ekonomikas ministru tika pārrunāti vairāki virzieni, kas var sekmēt vēl straujāku tehnoloģiju startup nozares attīstību Latvijā:

    • Finansējuma pieejamība starptautisku kontaktu dibināšanā.  Jauno kompāniju izaugsmei var palīdzēt valsts līdzfinansējums dalībai starptautiskos biznesa attīstības pasākumos, tā saucamajos, akseleratoros. Tas atbrīvo jaunās startup kompānijas no nepieciešamības piekrist neizdevīgām investīcijām, kad riska kapitāla investori pret ieguldīto naudu vēlās iegūt nesamērīgi daudz uzņēmumu kapitāldaļu. Lai arī jau šobrīd Latvijas Investīciju un Attīstības aģentūra (LIIA) piedāvā dažādus finanšu instrumentus, tomēr tos izmantot kavē birokrātiskais slogs pieteikšanās un atskaišu sistēmā.
    • Nodokļu atvieglojumi un birokrātijas mazināšana. Startup kompāniju pārstāvji ir gatavi aktīvāk iesaistīties likumdošanu procesos. Nepieciešams izveidot atvieglotu nodokļu maksātāju statusu jauniem uzņēmumiem ar ārzemju kapitālu un PVN numuru, kas nepieciešams, lai veiktu komercdarbību ārzemēs. Jāpielāgo mikrouzņēmuma statusu jaunuzņēmumiem, kas saņem ārvalstu finansējumu un veic globālu komercdarbību. Šobrīd mikrouzņēmuma statusu iegūt un individuālus darbiniekus algot nevar, ja piesaistīti ārzemju investori vai finanšu investori vispār.
    • Finanšu rīki ārvalstu investoru intereses palielināšanai. Tāpat nepieciešams veikt aktivitātes, kas popularizē Latviju kā labvēlīgu vidi investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos. Labs piemērs ir Somija, kur valsts riska kapitāla fonds “Tekes” investē jaunuzņēmumā un, ja tas piesaista papildu ārvalstu investīcijas, tad “Tekes” dubulto savu ieguldījumu. Arī Latvijā var ieviest līdzīgus līdzfinansējuma modeļus, kas valsti pozicionē kā straujas attīstības startup centru, padarot to pievilcīgu gan jaunajiem uzņēmējiem, gan investoriem. Tai pat laikā jāievieš dzīvē plānotos akseleratora fondus, kuri var palīdzēt jauniem uzņēmumiem izaugt lielākiem un piesaistīt tālāko ārzemju kapitālu.
    • Jaunu  akselerācijas fondu izveide.  Jauno kompāniju izaugsmei visā pasaulē aktīvi izmanto akselerācijas fondus. Tas dod iespēju startup kompānijām īsā laikā attīstīties un pilnveidot konkurētspēju tādā mērā, ka ir iespējams piesaistīt ārējos investorus uzņēmumu tālākakai attīstībai. Latvijai ir būtiski attīstīt šadus fondus jau tuvākajā laikā no ES fondiem līdzekļiem.

    „Valdība jau šobrīd strādā pie vismaz 10 atbalsta instrumentiem, kuri palīdzēs jaunajiem tehnoloģiju uzņēmumiem ar labām idejām uzņemt apgriezienus. Starp tādiem instrumentiem būs izaugsmes kapitāla fondi, aizdevumu garantijas, eksporta kredīta garantijas un citi. Tas ieliks labu pamatu, lai nākamajos 7 gados mēs ieraudzītu vēl vairāk uzņēmumu, kuri attīstās tikpat veiksmīgi kā jau pieminētie – “Inforgram”, “Froont”, “Cobook””, tikšanās laikā norādīja ekonomikas ministrs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    01.08.2014 12:46

    Mūsu agresīvais kaimiņš daudziem šobrīd radīs šaubas, vai vērts ko uzsākt Baltijas valstīs.

    01.08.2014 12:52

    + ar LV nodoklju sistemu tiek zem udens paspiests katrs, kas ko grib sakt, tapec ari pats uznemumu registreshu UK.

    01.08.2014 13:59
    Reply to  mankulito

    Vai tad šobrīd nav hipsterīgāk reģistrēt uzņēmumus Igaunijā? Bet ja nopietni, tad cik esmu dzirdējis, UK tā uzņēmuma reģistrēšana ir sasodīti laikietilpīgs un dārgs process un par to spļaudās visi man zināmie paziņas (stārtapu ļaudis), kas šim procesam gājuši cauri. Pašam ar to ir pieredze un vari nomierināt, ka velns nav tik mells kā to mālē?

    01.08.2014 17:48

    Pohuj, kas ir hipsterīgi, piereģistrēties kā sole trader ir elementāri, ko var izdarīt, pat uz uk nebraucot. Nezinu, kādus mēslus esi saklausījies.

    01.08.2014 22:28
    Reply to  mankulito

    Nu, kas tā par valodiņu?! Mēs te neesam Zilupes gaterī, kurā tev varbūt arī būtu pietiekami ar “sole trader” statusu. Šeit tiek runāts par nopietniem uzņēmumiem ar miljonos mērāmu potenciālu. Domā taču līdzi savam rakstītajam!

    01.08.2014 22:45

    Protams, protams, te jau vajag vismaz akciju sabiedribu katram, kad adsense pelna 10 centus dienā, lol. Visi uznemumi uk sak ar sole trader, tur negarina krānus ar latu vērtiem sia. Palasi vairāk par uk grāmatvedību, nevis pontus mētā, miljonār topošais.

    Reklāma