Web Analytics
More
    Reklāma

    Neatbildētais jautājums – mēzt vai nemēzt viedtālruņa RAM

    Jaunākie raksti

    Tā saucamiem RAM boosteri nav pirmās nepieciešamības prece un pētījuma rāda, ka tos visbiežāk uzstāda lietotāji pēc reklāmas ieraudzīšanas kādā interneta vietnē. Lietotājs bez šaubīšanās pieļauj, ka šāda aplikācija būtiski palielinās viedtālruņa darbības ātrumu. Bet vai tā ir? Jāatzīst, ka pats arī taustos apkārt un tā arī neesmu guvis saprātīgu atbildi uz šo jautājumu.

    RAM, jeb brīvpiekļuves atmiņa (angļu: Random Access Memory – RAM) strādā pēc vienkārša principa – jo vairāk, jo labāk. Tūlīt kāds iebrēksies, kā tad ar 32-bitu sistēmām un maksimālā apkalpojamā RAM ierobežojumiem, bet Android vēl tik tālu nav nonācis. Drīz nonāks, bet vēl līdz vēlam rudenim jāuzgaida. Android KitKat ir gatavs strādāt arī ierīcēs ar 512 MB RAM, bet citu aplikāciju apetīte tikai vairojas. Facebook, Whatsapp, Swiftkey ir tikai daži rijīgākie un biežākie viesi mūsu viedtālruņos.

    XDA un citos forumos ir neskaitāmas diskusijas par šo tēmu, bet visas noved pie tā, ka RAM boosteri izslēdz liekās aplikācijas, tādējādi atbrīvojot RAM atmiņu. Gadās, ka izslēgti tiek arī sistēmu procesi. Aplikācijas pēc kāda mirkļa jau atkal ir gatavas startēties un “sēdēt” RAM atmiņā, kas gan pats par sevi netiek uzskatīts par lielu grēku. Par grēku tas kļūst, ja viedierīcei jau sākumā ir neliela brīvā vieta brīvpiekļuves atmiņā.

    Ar pārpildītu RAM atmiņu slimo dažas Samsung viedierīces, no diviem un pat trijiem gigabaitiem sistēma ar saskarni aizņem vairāk nekā pusi, bet ar to cīnīties ir ārkārtīgi sarežģīti. Šobrīd zem galda lādējas viens no šī gada gaidītākajiem viedtālruņiem, kam brīvi ir vien 500 MB – tik pat cik tikko resetotam Moto G.

    Vēl viena lielā problēma tiek saistīta ar root pieejas piešķiršanu viedierīcēm – tas ietekmē ierīces garantiju un absolūts vairākums to nemaz nevēlas darīt. Savukārt tādām aplikācijām kā Greenify šī root pieeja ir nepieciešama, lai varētu par aplikācijas darbību pavisam aizmirst.

    Vairāku dienu pētījumu laikā tā arī neesmu ticis pie saprātīgas atbildes – vai ir jātīra brīvpiekļuves atmiņa, varbūt KitKat pats tiek ar visu galā? Kā brīvpiekļuves atmiņas atbrīvošana un atkārtota aplikācijas startēšana ietekmē akumulatora darbības laiku?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reinis Ru
    23.07.2014 15:10

    Esmu savā ziņā vīlies Note3 – tā RAM parasti ir noslogots ap 70%. Ok, ne spēlītes, ne paša telefona veiktspēju tas nebremzē, bet, gluži vienkārši, “reāli besī ārā”.
    Es labprāt atbrīvotos no tonnas Samsung mēslu, kurus, diemžēl, izdzēst nav iespējams. Bļin, pat sū*a Flipboard tagad ir kā noklusējuma aplikācija un tas nekas, ka es šo appu nelietoju vispār. Knox, Hangouts, S Health, Voice Chat un vēl neskaitāmi draņķi, kuri man patiešām nav vajadzīgi, tikai “maisās pa kājām”. It kā nekādu RAM tīrītāju nelietoju, jo tie parasti diezgan ātri sēdina aķīti, un telefons PAGAIDĀM lido, un nebremzē (man tas ir 2 mēnešus). Kā būs vēlāk, nezinu. Varbūt arī rūtošu.

    Viedoklis
    23.07.2014 15:23

    Nu… Nu mēs it kā gaidījām secinājumus? Analīzi? Ieteikumus?

    Artis Abols
    23.07.2014 15:32
    Reply to  Viedoklis

    Virsraksts un teksts diezgan precīzi apraksta situāciju – jo dziļāk roc, jo vairāk ķīniešu. Šo var uzskatīt par skaļi izteiktām pārdomām, bet var uzskatīt arī par zvanu draugam vai publikas palīdzību.

    Pie konkrēta secinājum neesmu ticis :(

    Gigabaits
    23.07.2014 15:53

    Es esmu savu telefonu norootojis salicis pareizos settingos ko tik vel ne. greenify, du battery saver, du ram booster. un tagad spaidot izvelk 4 dienas. vislaik GPS 3G un Wi-fi

    Artis Abols
    23.07.2014 16:23
    Reply to  Gigabaits

    Par Greenify viss skaidrs, bet vai Du Battery un RAM boosteri paši neēd normālu RAM kusāku un neķimerējas gar aķi?

    Gigabaits
    23.07.2014 23:30
    Reply to  Artis Abols

    Viņi viens otru attīra! vel jau man visu laiku antivīrus kurš tīra RAMu!
    Battery saver praktiski nav vajadzīgs, bet viņš vienīgais pamanu procesus kuri rij daudz baču un kurus dažreiz tie RAM tīrītāji palaiž garām, jo tie aizņem maz vietu un tā rezultātā viņu par tik svarīgu neuzskata!
    Antivirus, Battery, Booster un Greenify kopā RAMā parasti mazāk par 25MB aizņem!
    Man Gsmart Aku A1! Kautkad skatījos cik daudz vietu var atbrīvot pilnībā visu kārtīgi iztīrot, sanāca 830MB, Bet parasti brīvi ir 450 – 500MB! Tādas lietas kā whatsappi, facebook, instagram, twitter, sistēmas, googles appi paņem savu daļu!
    + bateijai palīdz ja ar systemcontrol iztīra ik palaikam battery stats un dalvik cache! System cleanup arī tīri noderīgs rīks, var visus cachus iztīrīt!!

    Ivars
    23.07.2014 17:26

    500 metri brīvas atmiņas jau nu nevajadzētu būt problēmai. Neizmantots RAMs – zemē izmesta nauda. OS droši vien agresīvāk netīra atmiņu, jo nav nepieciešamības.

    23.07.2014 18:38

    The problem is that Android uses RAM differently than, say, Windows. On Android, having your RAM nearly full is a good thing. It means that when you relaunch an app you’ve previously opened, the app launches quickly and returns to its previous state. So while Android actually uses RAM efficiently, most users see that their RAM is full and assume that’s what’s slowing down their phone. In reality, your CPU—which is only used by apps that are actually active—is almost always the bottleneck.

    Vairāk: http://lifehacker.com/5650894/android-task-killers-explained-what-they-do-and-why-you-shouldnt-use-them

    netmaniack
    23.07.2014 22:59
    Reply to  mankulito

    Tur jau tā lieta. Daudzi jauc androīdu ar tādu galddatoru os kā Windows. Es neesmu gan spaidijis tādu flagmani kā Note vai jaunos S no Samsunga puses, tapēc nevaru neko teikt cik daudz no 2gb 70% traucē vai palīdz lietotājam. Vienīgais ko varu ieteikt ir likt portētu AOSP vai CM. (Domāju ka derēs arī OmiRoms, Paranoid android un citi zvēri) Vēl jau iespēja ir deaktivizēt aplikācijas kaut nezinu vai tā iespēja nav liegta, bet lieta ko nerekomendēju ir krāmēšanās gan task killeriem un ram būsteriem androīda vidē, sevišķi KitKat versijas frontē jo RAM menedžeris tika pārstrādāts/uzlabots krietni.

    LOOK
    23.07.2014 19:17

    Kā noprotu tad tēma atvērta diskusijai. Sony ļoti korekti ļauj caur lietotņu regulējumiem deaktivizēt aplikācijas (tai skaitā no rūpnīcas uzstādītās). Rezultāts līdzīgs kā Greenify, tikai bez palaišanas iespējas (nezinu cik ļoti sistēma šīs aplikācijas redz). Ja notiek dažādu aplikāciju instalēšana un otrādi, tad 6 mēnešu laikā sistēma ir samērā piedrazota (ar junk failiem) un bez root tiesībām to var iztīrīt tikai daļēji. Root uzstādīšanas process katram aparātam ir individuāls, tamdēļ samērā maz lietotāju to izmanto. Taču root dod iespēju vadīt daudzus procesus, un atmiņas izmantošanu tai skaitā. Root ļauj aplikācijas pārvietot uz ārējo atmiņu, tādejādi iekšējo atmiņu atstājot tikai sistāmai. Teorētiski šādi varētu saglabāties aparāta ātrdarbība neatkarīgi no aplikāciju skaita (neņemot vērā fona procesus). Patreiz runa ir par tālruņa iekšējo atmiņu, kura atvēlēta aplikācijām un sistēmai, kā arī par paplašināto atmiņu SD karti utt. Bez pieminētā Greenify ir tāds instruments kā App Qarantine, kas padara sistēmai neredzamas aplikācijas kuras ļoti reti tiek lietotas taču gribas atstāt tālrunī un vajadzības gadījumā izņemt no karantīnas un lietot. Aplikāciju skaits ko redz sistēma, tiešā veidā bremzē ātrdarbību kopumā (tāpēc arī ir radītds Greenify un App Qarantine). Nākamā svarīgā lieta, cik ļoti faili un datubāzes ir sadrumstalotas abās atmiņās. Bez root šo lietu sakārtot… Read more »

    būm
    23.07.2014 20:37

    Pieredze ar ram atbrīvotāju un līdzīgu baterijas taupītāju ir bijusi negatīva .Vienu brīdi ram atmiņu iztīra par kādiem 200-300mb ,bet ,kaut ko padarot brēc ,ka brīvi ir tikai ~100mb .Toties iebūvētajam ram pārvaldniekam visu laik ir brīvi līdz ~200mb.Vēl ir jāapzinās tas ka telefona visu iebūvēta rama apjomu nevarēs izmantot pilnībā piem no 2gb būs ramam pieajami 1,2gb vai tml. Bateriju taupītāji arī nav sevi pierādījuši varbūt aktīvi darbojoties ar telefonu tas iedarbojas ,bet ne gaidīšanas režīmā ,kad telefons stāv uz plauktiņa.
    Ps telefons ar nešpatno touchwizni.

    KLF
    23.07.2014 22:34

    Padalīšos savos iespaidos……. Sony Xperia S lietotājs, tikai pēc Root uzlikšanas ieguvu funkcijas kuras bija aktuālas (infinity scroll ekrānam un citus sīkumus) Par RAM – lai kā nebūtu iespringumam nav vietas vienmēr pietika (visi ram busteri utt. del.)
    Vienīgais ko iesaku lietotājiem ir Root tas ir to vērts ja apzinies ko dari, bet vilšanās Androīdā ir sekojoša cerēju ka var Visu salikt bez root kā vēlies un čiks vien sanāk tāpēc atkal piesaucu Root.
    Kā saka metālisti Roots Blody Roots
    PS. Links VS Pavaroti eku : https://www.youtube.com/watch?v=ItJDGysYgvk PLS. Bez naida tas jautrākam vakaram :)
    Ar cieņu

    24.07.2014 02:10

    Kā ne-Andoid lietotājam man šis raksts neko nedeva, varēja daudz dziļāk visu izklāstīt ar konkrētiem piemēriem un konkrētiem skaitļiem, ideāli būtu infografiki, kas ko ēd, cik daudz utt., ko var panākt ar dažādām rakstā uzskaitītajām programmām, ļoti īss un nepabeigtraksts, labprāt izlasītu ddz dziļāku rakstu…

    Artis Abols
    24.07.2014 08:11
    Reply to  davfreim

    Kā jau norādīju, internetā rodamie viedokļi tik krasi atšķiras, ka nav iespējams izvilkt ticamu esenci.

    Pagaidām ir tikts tik tālu, ka ar KitKat viss izskatās pieņemami, bet vecākas versijas nespēj tīrīt procesus pietiekami efektīgi, kas noved pie ierīces (vēl lielākas) bremzēšanas.

    Mani novērojumi liecina, ka nenormāli lielas slodzes sistēmai kopumā uzliek uzspiestie vidžeti pa visu ekrānu – BlinkFeed, Samsunga Flipboard, LG tagad arī ir savs G (džī) ekrāns ar nevienam nevajadzīgu šļuru. Pēc tam savu slodzi dod visādi viedie sekotāji, lai stopētu video, ja lietotājs novēršas no ekrāna un ražotāju pievienotie daudzlogu režīmi pat pašus trakākos procesorus noliek pie vietas. Īsāk sakot – zaraza ir lietotāju saskarnēs, kas ir pārpildītas ar neviena neizmantotām iespējām.

    LOOK
    24.07.2014 12:50
    Reply to  Artis Abols

    Vecākiem Samsung modeļiem ir tieksme visu sarakstīt log failā, kas uzpampst līdz nenormāliem apjomiem un konkrēti aizņem aplikācijām atvēlēto atmiņas vietu. Izdzēst šo failu var ievadot tehnisko kodu, tādejādi atbrīvojot teju 1/3 no visas atmiņas (root nav nepieciešams). Sistēma pati spītīgi šo failu nedzēš.

    Marcis Buhholcs
    24.07.2014 14:27
    Reply to  LOOK

    Vai cienīgais kungs nebūtu tik laipns un nepadalītos ar šo superslepeno kodu?
    Kā reiz ģimenē ir viena pirmās paaudzes Samsung Galaxy Tab 8.9 planšete.

    LOOK
    24.07.2014 18:53

    *#9900# SysDump menu dzēšam logcat.

    LOOK
    24.07.2014 14:43

    Nemācēšu teikt vai tas darbojas uz visām samsung ierīcēm.
    Jāuzspiež; *#9900# zvanīšanas režīmā un izvēlaties “Delete dumpstate/logcat”.

    Avots: http://www.guyrutenberg.com/2013/11/01/galaxy-s2-clearing-logs-on-an-unrooted-phone/

    šeit vēl visādi kodi: http://onenaijablog.com/2012/09/complete-list-of-samsung-secret-codes/
    vai http://www.reddit.com/r/Android/comments/1sl0ep/list_of_android_secret_codes_tips_and_tricks/
    xperia servisa menu *#*#7378423#*#*

    Reinis Ru
    24.07.2014 08:21
    Reply to  davfreim

    Tev, nabadziņam, viens rakstiņš neko nedeva? Ak vai, kā nu Tu to pārdzīvosi? Atkal piekakāsi visu komentāru sadaļu ar savām negācijām?

    KKTK
    24.07.2014 16:20

    Nesaprotu kāda jēga ir stādināt procesus, tīrīt atmiņu, lai atkal verot vaļā telefona grāmatiņu, sms vai ko citu atkal būtu bremze? Ir jādzēš saknē aplikācijas, kuras tu neizmanto. Jāatslēdz visādu push un citi servisi, ja tie nav vajadzīgi un pārējais lai dzīvo kā grib.

    Es esmu pamanījis, ka visslielākais efekts ir atjautīgi sarakstot Llama rūļus ;)

    Marcis Buhholcs
    25.07.2014 08:33

    Paldies!
    Hmmm… tikai kā planšetei tikt pie dialera…

    LOOK
    25.07.2014 14:19
    Reklāma