Web Analytics
More
    Reklāma

    HP Pavilion 14 Chromebook apskats

    Konkrētā ierīce ir novecojusi un tehniski nepārliecinoša, bet hrombuku ideju man tik un tā spēja "nopārdot".

    Jaunākie raksti

    Iedomājamies sapņu valstību, kurā eksistē tādi portatīvie datori, kas visu laiku darbojas zibenīgi ātri, nekad nekaras, ir vienkārši lietošanā un maksā tikai dažus simtus eiro. Skaista bilde, vai ne? Patiesībā Google jau no 2010. gada aktīvi darbojas pie tieši tādu datoru projekta attīstīšanas. Tos kopumā sauc par hrombukiem (no vārda Chromebook) un pašas ierīces veido tādi labi zināmi datoru ražotāji kā Acer, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Toshiba un dažu labu datoru ir radījis pats Google.

    Kā jau varam nojaust no datoru nosaukuma, tajos ir iestrādāts Google Chrome tīmekļa pārlūks. Tas laikam būtu pārāk saudzīgi teikts. Lai arī datorus darbina Linux operētājsistēma, tomēr lietotājs darbojas tikai ar Chrome tīmekļa pārlūku un to papildinošiem spraudņiem, ko var iegūt no Chrome Web Store. Tas ir tā kā parasts dators, taču bez iespējas uzstādīt programmas. Jap, nekāda Microsoft Office, VLC vai pierasto spēļu. Pirmā doma varētu būt pavisam negatīva, sak, priekš kam man tādu s*du? Pēc vairāku dienu aktīvas padarbošanās ar šo datoru, nākas atzīt, ka man iepatikās hrombuku ideja un patiesībā vienu šādu datoru es labprāt iegādātos arī pats personīgai lietošanai. Bet par visu pēc kārtas.

    Reklāma

    Es jau iepriekš dažādās tehnoloģiju izstādēs biju redzējis un pat mazliet apčamdījis hrombukus, tomēr tā kā tie Latvijā nav īsti nopērkami, tad nebiju dabūjis palietot ilgāk. Vienu brīdi biju apsvēris domu pasūtīt to no ārzemēm, bet kaut kā nebiju to realizējis. Pagājušajā nedēļā man uzzvanīja lieliskais Raimonds no foršā Mobilly un ieminējās, ka viņiem ofisā ir viens hrombuks, ko varētu man iedot uz dažām dienām patestēt. Sak, paspēlējies un pastāsti arī citiem par saviem iespaidiem. Tā nu šis melnais portatīvais dators nonāca uz mana eksperimentu galda.

    Konkrētā ierīce nav pavisam svaiga. HP Pavilion Chromebook ir pirmais HP veidotais hrombuks un savulaik tas maksāja 329 ASV dolārus. Ierīcei ir 14 collu displejs un to darbina Intel Celeron procesors ar 2 GB operatīvo atmiņu un 16 GB iebūvēto atmiņu. Ar ierīci varēsim pieslēgties pie WiFi bezvadu interneta tīkliem un tai ir arī Bluetooth atbalsts. Dators sver nepilnus 2 kg. Tātad, kopumā nekas dižs.

    Datora tehniskā specifikācija

    • Displejs: 14 collu displejs ar 1366 x 768 pikseļu izšķirtspēju
    • Procesors: divkodolu 1.1-GHz Intel Celeron 847
    • Atmiņa: 16 GB
    • Savienojumi un pieslēgvietas: WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 3.0, 3 x USB, Combo Headphone/Mic Jack, Ethernet, HDMI, 2-1 atmiņas karšu lasītājs

    Datora uzbūve un dzelžu raksturojums

    HP ar šo ierīci nav izvēlējies radīt revolūciju portatīvo datoru nišā un tas ir būvēts uz jau pārbaudītas Pavilion 14 Sleekbook bāzes. Pats dators nav ne smuks, ne nesmuks. Melns un spīdīgs (glossy) dators, kādus noteikti esam redzējuši desmitiem ja ne simtiem. Un ne tajos augstākajos veikalu plauktos. Korpuss uz tausti ir lēts, labi speķojas un pievelk visa veida netīrumus. Tomēr par spīti ierīces lētumam, tā izskatās diezgan labi kopā salikta un pat samērā izturīga. Pa gabalu ierīce izskatās pēc parasta datora un tikai pieejot tuvāk uz tā vāka pamanīsim Chrome logo.

    hp-chromebook-1

    Datora kreisajā sānā izvietota 3.5 mm audio pieslēgvieta, USB 2.0 ports un Kensington drošības slēdža caurums. Otrajā pusē atradīsim vēl divus USB 2.0 portus, HDMI pieslēgvietu, Ethernet tīkla pieslēgvietu, lādēšanas ligzdu, SD/MMC atmiņas karšu slotu un divas diodes, kas paziņo par ierīces darbību.

    hp-chromebook-2

    hp-chromebook-3

    Dators aprīkots ar tīri normālu tastatūru. Jā, klabināšana pa taustiņiem būs dzirdama, tomēr rakstīšana man sanāca diezgan raita. Un to es saku kā izlutināts MacBook lietotājs. Ar hrombukiem var rakstīt arī latviski, taču mīkstinājuma simboliem būs jāizmanto Alt taustiņš. Nekad mūžā nebiju šādi rakstījis (esmu apostrofa cilvēks), bet dienas laikā var piešauties arī pie tik ačgārnas drukāšanas. Ierastā Windows vai Cmd taustiņa vietā hrombukiem novietots meklēšanas taustiņš ar ko var izsaukt meklēšanu. Nospiežam šo taustiņu un varēsim meklēt informāciju tīmeklī un Chrome spraudņus. Arī skārienpaliktnis nav perfekts, tomēr pilnībā lietojams (tam ir divi fiziski taustiņi) un šis tas lieks. Tā kā HP izmanto jau gatavu platformu, tad amizantā kārtā virs skārienpaliktņa izvietoto gaismas diodi mēs nekad neredzēsim degot (tā paredzēta, lai paziņotu, kad skārienpaliktnis ir ieslēgts Windows vidē).

    hp-chromebook-4

    hp-chromebook-5

     

    Ja mēs runājam par datora 14 collu displeju, tad tas ir, maigi izsakoties, viduvējs. 1366 x 768 pikseļu izšķirtspēja nebūs patīkama, lai ilgstoši lasītu un nepalīdzēs arī ekrāna lielā vēlme atstarot uz to krītošo gaismu. Tāpat arī skatu leņķi nav diez ko plaši, visu laiku nāksies grozīties pie ekrāna, lai trāpītu pareizajā skata leņķī pret to. 5/10.

    Kā tas viss darbojas kopā? Jāsaprot, ka hrombuku sistēmas prasības nav tieši salīdzināmas ar tām, kas attiecas uz parastajiem datoriem. Chrome OS operētājsistēma pati par sevi ir ļoti ātra un vienīgo slodzi lietotājs var radīt ar savām darbībām Chrome tīmekļa pārlūkā. Tāpēc var teikt, ka procesora un videokartes jauda būs nepieciešama tīmekļa vietņu attēlošanai un operatīvās atmiņas apjoms noteiks to cik daudz cilnes pār varēsim atvērt pārlūkā. Es nemēģināju vienlaicīgi atvērt gaziljons pārlūka cilnes, taču ar manām ikdienā izmantojamajām ~10-15 lapām dators tika galā svilpodams. Ar to es domāju, ka dators naski grieza riņķī savus ventilatorus un jūtami sildīja manu klēpi. Dators iestartējas nepilnās 10 sekundēs un jaudas pietiek, lai atskaņotu 1080p HD video. Ja tomēr gribēsim ar to vērt vaļā simtiem lapu, varam mēģināt 2 GB operatīvo atmiņu palielināt līdz 4 GB. HP vēsta, ka tiek izmantoti standarta SoDIMM atmiņas moduļi.

    Baterijas darbības laiks nepriecē. Tehniskajā specifikācijā norādīts, ka dators izmanto četru šūnu 37 Wh Li-Ion akumulatoru, kam būtu jādarbojas līdz 4 stundām ilgi. Praksē pēc dažu dienu lietošanas secināju, ka tas vairāk velk uz kādām 2-3 stundām. Iespējams savu lomu spēlē tas, ka ierīce jau labi lietota iepriekš. Bet kopumā nekāda diži liela autonoma darbošanās nesanāks. Bet atkal, ja jau ierīcei visu laiku vajadzīgs WiFi, tad gan jau kaut kur tuvumā būs arī elektrības rozete.

    Tā kā dators ir aprīkots ar webkameru, tad ar to varēsim veikt arī videozvanus. Google rekomendē izmantot savu Hangouts servisu, bet var mēģināt izmantot arī kādu citu servisu, kam ir tīmekļa versija. Nekāda dižā kvalitāte kamerai nav, bet aptuvenas cilvēka aprises varēs saskatīt.

    Par dzelžiem pabeigsim uz kaut cik pozitīvas nots. Datorā iebūvētie Altec Lansing skaļruņi ir tīri labi un noderēs, lai apskaņotu YouTube video vai kādu tiešsaistes straumēšanas servisu, piemēram, Spotify.

    Chrome OS un datora iespējas

    Hrombuki nederēs visiem. Punkts! Tomēr ir liela daļa cilvēku, kas pie datora pieiet tikai, lai pārbaudītu savu e-pastu, izlasītu kādu ziņu vai paskatītos kas jauns viņu sociālo tīklu kontos. Tīmekļa pārlūkošana mūsdienās vairs nav tik ierobežota kāda tā bija pirms kaut vai dažiem gadiem. Tagad mēs ar saviem tīmekļa pārlūkiem varam iesākt ļoti daudz ko – skatīties filmas, klausīties mūziku, lasīt ziņas, darboties sociālajos tīklos, veikt videozvanus un pat uzrakstīt un nosūtīt pa e-pastu kādu dokumentu. Tiešsaistes servisi ir saauguši kā sēnes pēc lietus un patiesībā pēdējos gados es pats arvien vairāk darbus daru internetā nevis atsevišķi uz datora uzstādāmās programmās. Tādā laikmetā nu dzīvojam.

    Chrome OS savā būtībā ir ļoti minimālistiska operētājsistēma. Ieslēdzam datoru, pieslēdzamies pie bezvadu interneta tīkla un piesakāmies ar savu Google kontu (ir arī viesa pieeja, ja nav Google konta). Tas arī viss, dažu sekunžu laikā esam tikuši iekšā galvenajā mājas ekrānā.

    Screenshot 2014-07-18 at 09.38.57

    Lietotājs var nomainīt ekrāntapeti uz sev tīkamāku, bet var ļaut to automātiski mainīt pašam datoram. Man šāda funkcija sasodīti patīk Windows Phone telefonos un tāpēc arī šajā ierīcē iemantoja manu atzinību. Kreisajā malā uz “palodzes” (to var automātiski paslēpt vai pārvietot uz citu ekrāna malu) redzēsim iznestās “aplikācijas” (Chrome spraudņus vai saites) un pogu ar ko var izsaukt meklētāju un “aplikāciju” sarakstu. Savukārt labajā sānā redzēsim mūsu lietotāja profila bildi, pulksteni, baterijas un tīkla indikatorus un paziņojumu bloku. Turpat var tikt pie ierīces iestatījumiem, kas ir diezgan plaši ņemot vērā, ka pa lielam tas ir pārlūks.

    Screenshot 2014-07-18 at 09.39.58

    Screenshot 2014-07-18 at 09.40.08

    Šis ir skats kādā tipisks hrombuks pavadīs 99% sava darbības laika. Ja jau tajā nav nekā cita ko darīt, tad klīdīsim pa tīmekli kaķēnu meklējumos. Bet tas nav nekas slikts, jo šo lietu dators dara vienkārši burvīgi. Viss notiek zibenīgi un bez lieka čakara. Tas ir tā kā no normāla (bremzīga un gļukaina) datora iznesta (visforšākā) interneta pārlūkošanas funkcija un tādējādi padarīta ērta un lietojama.

    Screenshot 2014-07-21 at 19.16.45

    Noteikti daļai no jums interesē tas kā šis dators darbojas ar lokāliem datiem vai ārējiem datu nesējiem, piemēram, USB zibatmiņām. Patiesībā viss ir diezgan labi. Ja mēs kādu failu lejupielādējam, tas uz datora saglabājas mapē Lejupielādes. Turpat failu pārlūka logā redzēsim arī Google diska mapi – varam ērti operēt ar mākoņservisā saglabātajiem datiem, tos lejupielādēt vai no datora augšuplādēt uz Google disku. Starp citu, hrobuku pircējiem Google uz 2 gadiem piešķirs 100 GB vietas savā mākoņservisā. Ja pieslēgsim pie datora USB zibatmiņu vai atmiņas karti, pie datiem tiksim šajā pašā logā un varēsim tos pārvietot kur vien sirds vēlas. Tātad, ja nav bailes no Google mākoņservisiem, tad vienkāršām failu darbībām ar hrombuka spējām pilnībā pietiks.

    Screenshot 2014-07-21 at 19.17.20

    Vai hrombuku var izmantot bezsaistes režīmā? Tehniski, jā, bet praktiski diez vai to darīsim. Proti, daļai Google servisu ir pieejamas versijas, kas ļauj tos kaut kādā mērā darbināt bez pieslēguma internetam. Piemēram, GMail e-pasta aplikācijā varam sadrukāt e-pastus un tie tiks nosūtīti līdzko pieslēgsimies sakariem. Bet principā no hrombuka būs pavisam, pavisam maz jēgas, ja centīsimies to izmantot bez pieslēgšanās internetam.

    Secinājumi

    Tā kā nav lielas jēgas tik daudz spriedelēt par pašu ierīci (lasi, ir pieejami daudz un labāki hrombuki), tad labāk koncentrēšos uz savām pārdomām par Chrome OS un hrombukiem kā tādiem. Zini, šī ir viena no divām ierīcēm, kas pagājušās nedēļas laikā mani ir patiešām pozitīvi pārsteigusi (OK, pačukstēšu, otra ir Nokia Lumia 930). Es dažus pēdējos gadus biju izteikti skeptisks par hrombukiem. Sak, kāda jēga no datora ar ko nevar darīt nopietnus darbus. Jā, šis dators vairumam no mums vēl kādu laiku nespēs kļūt par pamata datoru, tomēr es biju patīkami pārsteigts par to cik daudz es ar šo ierīci varu paveikt. Vai arī precīzāk būtu teikt, cik daudz mana ikdiena ir saistīta ar darbošanos internetā.

    Man mājās uz galda stāv MacBook Air, ko esmu pieslēdzis pie cilvēcīga izmēra monitora un ārējas tastatūras un peles. Ja man vajag pastrādāt, tad sēžos pie galda un daru savus darbus. Tā kā dators ir pieslēgts pie citām ierīcēm, tad to nemēdzu bez lielas vajadzības slēgt nost un staipīt apkārt pa māju. Līdz šim citās istabās biju izlīdzējies ar planšetdatoru, kas man patīk kā satura uzņemšanas ierīce, tomēr ciest nevaru uz planšetdatoriem ievadīt garākus tekstus (pat ar ārējām tastatūrām). Visai ātri planšetdatora vietā paņēmu testa hrombuku un izmantoju to, lai uzņemtu savu ikdienas ziņu devu un pat sagatavoju vairākus Kursora rakstus. No sākuma baidījos par bildēm, taču visai ātri atradu tiešsaistes attēlu redaktoru Pixlr, kas man aizvietoja Pixelmator, ko darbinu uz Mac. Tātad, ikdienas darbojas no hrombuka man ir vairāk jēgas nekā no planšetdatora.

    Man patiešām patika Chromebook izcilā ātrdarbība, stabilitāte un lietošanas vienkāršība. Es domāju, ka šādu ierīci varētu sarūpēt maniem vecākiem, ja viņiem nebūtu regulāri jādrukā nopietnāki/sarežģītāki dokumenti. Lai gan, domāju, ka arī šo “problēmu” var atrisināt ar Google Dokumentiem vai Microsoft Office tīmekļa aplikācijām. Toties viņiem nebūtu jāmokās ar nenovēršamām bremzēm, nesaprotamiem lodziņiem un vīrusiem. Bez tam, hrombukam es varēšu pieslēgties attālināti, lai palīdzētu tikt galā ar kaut kādām neskaidrībām. Hā, vispār laba doma. Būs jāapsver šāds eksperiments. Ceru, ka mamma šo nelasa :)

    Īsumā – hrombuks var kalpot kā otrais dators. Pie tam ne tikai mājās, bet arī birojā. Mājās daļai lietotāju šis “otrais” dators laika gaitā var kļūt par biežāk lietojamo ierīci, bet darba apstākļos šādas ierīces var izmantot kā pagaidu darbarīkus, kamēr tiek gādāts jauns vai nomaiņas dators. Protams, pie noteikuma, ja darba specifika ļauj darboties no interneta. Konkrētā testa ierīce jau ir tehniski novecojusi, taču aktuālie hrombuki ir aprīkoti ar ļoti labiem displejiem, pamatīgu iebūvētās atmiņas apjomu un baterijām, kas ierīci pie dzīvības spēj noturēt visas dienas garumā. Pie tam, šīs ierīces maksā izteikti mazāk nekā citi “parastie” datori. Google ziņo, ka pēdējā ceturksnī kopā ar partneriem skolām ir pārdevuši jau miljonu hrombuku. Iespaidīgi!

    Konkrētā ierīce ir novecojusi un tehniski nepārliecinoša, bet hrombuku ideju man tik un tā spēja "nopārdot".

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Displejs
    6
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    6
    Baterija
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KLF
    21.07.2014 22:32

    Paldies autoram, interesanti, izglītojoši, kā saka A+++ :)

    davfreim
    22.07.2014 00:21

    Interesanti paldies par rakstu.

    22.07.2014 10:21

    Tiem cilvēkiem, kuriem tik tiešām 100% vajadzīgs tikai Browseris, kāpēc viņiem neder planšete? Lētāk un kompaktāk.

    22.07.2014 12:01
    Reply to  normis

    Te ir vēl viena maza nianse – ko mēs gribam darīt ar to pārlūku? Ja tikai aplūkot saturu, tad hrombuks pa lielam nav daudz spējīgāks par tipisku planšetdatoru. Personīgi es tīmekļa pārlūku izmantoju lielākiem vai mazākiem rakstu darbiem un rakstīt uz planšetdatora man nepatīk. Tāpēc dodu priekšroku kaut kam, kas vairāk atgādina datoru. Bet, jā, lielam vairumam hrombuki un planšetdatori spēs piedāvāt aptuveni vienādas iespējas.

    23.07.2014 00:59
    Reply to  normis

    Ir atkal viens “bet”… uz planšetes bakstāmā ekrāna tu garus palagus cik ērti spēj uzdrukāt? :) Tāpat meklēsies pēc fiziskas tastatūras… ChromeOS varētu būt kā atbilde. Tikai, jā – varētu ar laiku tais kompjos iemontēt arī skārienjūtīgos ekrānus :)

    Gvido
    23.07.2014 09:20
    Reply to  Krist2ps

    Vienmēr jau var planšetei iegādāties fizisku klaviatūru, ja jādrukā “palagi” + planšete ar klaviatūru svērs mazāk un būs ilgāks baterijas mūžs

    23.07.2014 14:23
    Reply to  Gvido

    Nu, tas jau, protams. Ja jau ir iegādāta planšete, tad jau dēļ tā neies pārdot nost, lai tikai speciāli ChromeOS iegādātu :) Es jau vairāk domāju tiem, kas izvēles priekšā – ChromeOS vs. Android :)

    Gvido
    23.07.2014 15:42
    Reply to  Krist2ps

    Pat ja ir izvēles priekšā – drīzāk planšeti, jo chromebook nemaz nav tik revolucionāri lēts. <- bet tas ir tikai mans viedoklis

    28.07.2014 21:40

    Gandrīz iegādājos Chromebook, bet tam velnam nav Skype un Lync. No biznesa viedokļa švaki. No privātā lietotāja – gandrīz vai bezjēdzīgi.

    30.07.2014 10:52
    Reply to  Artis Abols

    Chromebook pielietojums biznesa vidē ir diezgan ierobežots, tomēr mājas lietotājam ar tā iespējām varētu pat būt pietiekami. Skype var izmantot webiski caur Outlook.com. Par Lync gan nezinu, ibo nelietoju tādu zvēru.

    vérotájs
    02.09.2014 21:04

    Domáju par Chromebook, bet ja tik vnk funkciju ká printésanu caur USB kabeli uz elemetaru printeri ‘sis nespéj veikt, tá vietá mákonprinté’sana, labák ne.

    hay111
    25.01.2017 15:25

    Sveiki, vai varat man ieteikt “lap top”? Man to vajag tikai internetam un dažu prezentāciju veidošanai, arī mācībām noderētu un vēlos no lētā gala…

    Reklāma
    Konkrētā ierīce ir novecojusi un tehniski nepārliecinoša, bet hrombuku ideju man tik un tā spēja "nopārdot". HP Pavilion 14 Chromebook apskats