Web Analytics
More
    Reklāma

    Dambju būvētais un Horelika pilotētais eO PP02 elektroauto sasniedz finišu “Paikspīkā”

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā gadā latvieši savā pirmajā mēģinājumā Pikes Peak International Hill Climb kalnā braukšanas sacīkstēs piedzīvoja avāriju, tomēr plinti krūmos nemeta un šogad jau ar pavisam jaunu uz Tesla Roadster bāzes būvētu elektroauto šajās sacīkstēs piedalījās otro reizi.

    Autoinženiera Andra Dambja vadībā izstrādātajā PP02 automobilī ir uzstādīts elektromotors ar maksimālo īslaicīgo jaudu 360 kW (490 ZS), kura vadību veic eO izgatavotais kontrolieris. Enerģiju nodrošina 40 kWh liela litija jonu akumulatoru paka, kas eO izpildījumā ir par trešdaļu vieglāka kā tuvākajiem konkurentiem. “Šo mezglu izstrāde un savstarpēja integrācija ir mūsu uzņēmuma kompetence, ko novērtē gan mūsu partneri, gan konkurenti,” stāsta Dambis. “Mūsu resursus pašreiz novirzām šo komponentu attīstīšanai, tāpēc ir pavisam loģiski izmantot jau gatavu “ārējo čaulu” jeb automobiļa šasiju. Par piemērotāko izvēlējāmies pasaulē zināmo Tesla Roadster, kas tā arī nekad vēl nav redzēts sacensību trasēs.”

    Reklāma

    Šogad Jāņa Horelika pilotētais auto veiksmīgi sasniedza 20 kilometrus garās trases finišu un uzstādīja 12:57.536 laiku un 55.560 km/h vidējo ātrumu ierindojoties ceturtajā vietā savā klasē. Kopumā “Elec-Electric Modified” klasē piedalījās pieci dalībnieki un izstāšanos šogad piedzīvoja deviņkārtējais Paikspīkas uzvarētājs Nobuhiro Tajima. Ātrākais šīs klases braucējs amerikānis Gregs Treisijs ar Mitsubishi auto trasi pieveica 9:08.188 ar 78.805 km/h vidējo ātrumu. Aiz viņa palika Japānas pārstāvji Hiroši Masuoka (9:12.204, 78.232 km/h) un Ikuo Hanawa (12:18.019, 58.535 km/h). Kopvērtējumā elektroauto klases uzvarētājs Gregs Treisijs palika otrajā vietā aiz Romāna Dumā, kas trasi pieveica ar 9:05.801 laiku un 79.150 km/h vidējo ātrumu.

    Par galveno uzdevumu šogad komanda izvirzījusi elektroiekārtu pārbaudi, lai nodrošinātu to veiksmīgu pielietojumu nākotnes projektos. Tā kā auto veiksmīgi sasniedza finišu, tad mērķi var uzskatīt par sasniegtu. Jācer, ka Dambju veidotie elektroauto šajās sacīkstēs piedalīsies arī nākamgad.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma