Web Analytics
More
    Reklāma

    Kursors.lv aptauja: Vai tu pērc aplikācijas, mūziku un filmas?

    Jaunākie raksti

    Šodien Twitterī kārtējo reizi sanāca uzdurties sarunu biedram, kas visā nopietnībā deklarēja, ka savām mobilajām ierīcēm aplikācijas nepērk. Iespēju robežās tiek izmantotas bezmaksas aplikācijas un vienmēr jau var vajadzīgo nospert internetā. Atklāti sakot, man nav pretenziju pret pirātismu, ja tas tiek izmantots satura iepazīšanās nolūkos un cilvēkam tomēr ir iekšēja vēlme digitālā satura radītājam samaksāt par tām aplikācijām, dziesmām vai filmām, kas ir iepatikušās. Tomēr es nespēju domāt labas domas par tiem cilvēkiem, kas digitālo saturu iegūst tikai pirātiskā ceļā un to uzskata par vienīgo pareizo soli. Viņi noteikti sabiedriskajā transportā brauc par zaķi un ik pa laikam no veikalu plauktiem savās kabatās ieslidina pa kādai šokolādītei.

    Par laimi manā tuvāko draugu lokā nav daudz šādu cilvēku un vairumam ir gan galva uz pleciem, gan rokas, kas nebīstas darba un spēj nodrošināt ienākumus ar kuriem nosegt satura iegādes izmaksas. Mēs pieturamies pie uzskata, ka par saturu maksāt ir pareizi un atbalstām servisus, kas ļauj ērti tikt pie grāmatām, mūzikas un filmām. Mēs esam tie cilvēki, kas ir starā par Spotify un ar nepacietību gaidām, kad Latvijā oficiāli būs pieejami idejiski līdzīgie filmu nomas servisi Netflix vai Hulu. Ar vienu aci esam gan pamanījuši Lattelecom interaktīvās televīzijas filmu nomu, tomēr pagaidām vīpsnājam par tur pieejamo filmu skaitu (saprotot, ka arī tās sagādāt noteikti nav bijis viegli). Mūsdienās pat grāmatu lasīšana var būt kā nomas pakalpojums un tas mani vairs nekā neizbrīna. Gribi pamēģināt? Tepat Latvijas e-grāmatu iesācējuzņēmums Fastr Books piedāvā šādu iespēju.

    Reklāma

    Es nebeidzu brīnīties par cilvēkiem, kam digitālā satura vieglā ieguve rada sajūtu, ka visiem datu nesējiem ir jābūt pilniem ar svaigāko mūziku, filmām un spēlēm. Es uzskatu, ka šī greizā domāšana būtu jāizravē jau bērnībā, kad jaunajam cilvēkam veidojas vērtību sistēmas izpratne. Un te pat nav tik ļoti stāsts par to, ka satura radītāji mirst badā (kas gan daļā gadījumu nav tālu no patiesības), bet drīzāk par ikdienas saraustītību un kopējo nespēju koncentrēties. Ja tev ir miljons dziesmu, filmu un aplikāciju ar vēl vairāk miljoniem dažnedažādu paziņojumu, vairs nav iespējas pienācīgā kvalitātē pievērsties kādam noteiktam uzdevumam un visa dzīve paiet lēkāšanā. Tas, ka pie kaut kā var tikt viena acu mirkšķa attālumā, nenozīmē, ka tev to vajag visu un uzreiz. Ja pēkšņi parādītos iespēja veikalā par velti paņemt mantas, tu skrietu grābt pilnīgi visu? Un ko tu pēc tam ar tiem pamperiem vai puķu dobju mēslojuma pakām iesāktu?

    Tas ir viens no būtiskākajiem iemesliem kāpēc es joprojām neesmu atlauzis savu spēļu konsoli. Varbūt neesmu mierā ar to, ka spēles maksā tik daudz, toties pavadīšu zināmu laiku, lai saprastu vai tiešām man to spēli vajag. Rezultātā nopērku tikai to, ko gribu spēlēt un nepavadu pusi dzīves tupi blenžot ekrānā. Ar filmām ir līdzīgi. Es neesmu gatavs tērēt laiku bezjēdzīgām un stulbām filmām un dažas reizes gadā izvēlos noskatīties filmas ar kaut kādu jēgu un nozīmi. Arī grāmatas vairumā gadījumu izvēlos pirkt, jo tad tās gluži vienkārši man uzreiz ir ērti pieejamas no visām manām ierīcēm.

    Iespējams es dzīvoju kaut kādā naivo ilūziju mākonī un visu esmu sapratis totāli greizi un nepareizi. Tomēr ar šī raksta palīdzību vēlos noskaidrot kāda ir jūsu attieksme par digitālā satura iegādi. Lūdzu aizpildīt zemāk redzamo aptauju un tāpat aicinu plašākas diskusijas izvērst komentāru sadaļā. Ja saturu pagaidām neiegādājies, tad man interesē kāpēc tā un kam ir jānotiek, lai digitālā satura iegāde šķistu pavisam normāla padarīšana? Ko tu māci saviem bērniem?

    Vai tu pērc aplikācijas, mūziku un filmas?


    • Šo to pērku un šo to iegūstu pirātiskā ceļā (143 balsis)
    • Digitālo saturu pārsvarā iegūstu pirātiskā ceļā (65 balsis)
    • Izmantoju tikai bezmaksas vai citos legālos veidos iegūstamu saturu (56 balsis)
    • Digitālo saturu pārsvarā pērku (30 balsis)
    • Par saturu maksā tikai mīkstie! Es visu speru (30 balsis)

    Kopā nobalsojuši: 324


    Loading ... Loading ...
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hh
    11.06.2014 16:19

    Neatradu pareizo atbilžu variantu, kas būtu – Izmantoju tikai bezmaksas vai citos legālos veidos iegūstamu saturu + Digitālo saturu pārsvarā iegūstu pirātiskā ceļā

    Žans
    11.06.2014 16:38

    Par mūziku, kuru pats klausos maksāju jau pāris gadus, bet ja vecāki paprasa kaut ko viņiem novilkt, tad ilgi laužos un beigās novelku no torrentiem, bet viņi tāpat neklausās.
    Filmas no terrentiem arī nāk, jo tur vienkārši viņas iznāk ātrāk nekā iTunes Store, bet uz kino man nepatīk iet.
    Ar seriāliem ir tā, ka lietoju maksas servisu “soap4.me”, bet tur tie seriāli tiek pievienoti no torrentiem, bet kāpēc es maksāju par to? Jo viņiem ir hack uz Apple TV 2/3 un seriāli iznāk ātrāk nekā Netflixa un nav reklāmu kā Hulu.
    Aplikācijas pērku, jo lietoju Apple gadžetus un kā ir zināms mums ir vislabākie izstrādātāji un viss kvalitatīvākas aplikācijas par kurām arī nav žēl samaksāt.

    Hichys
    11.06.2014 17:11

    Mūziku pērku iTunes jo:
    Nav jāuztraucas par kvalitāti
    Albumart noformējums
    Pieejams visās iOS ierīcēs
    Tīra sirdsapziņa

    Elvijs Jaunzems
    11.06.2014 18:36

    Pērkot saturu, domāju šādi – viena spēle, programma vai albums maksā tik, cik viens kebaba komplekts. Pirms iegādes es domāju – vai man to kebabu vajag? Vai neesmu ēdis pietiekami? Varbūt izstrādātājam, mūziķim vai autoram tas kebabs ir vairāk nepieciešams?

    Tādēļ vienmēr kvalitatīvu saturu atlīdzinu. Kopš esmu Steam lietotājs, neesmu piratējis spēles, tāpat aplikācijas, kuras lietoju ikdienā un kuras uzskatu par kvalitatīvām un noderīgām, esmu iegādājies Play Store vai nopircis PRO licenci, ja ir tāda iespēja. Tādējādi vienīgais saturs, kas manā datorā vai tālrunī ir nelegāls, ir video un seriāli, un tas arī tikai līdz brīdim, kad Latvijā ienāks Netflix.

    mankulito
    17.06.2014 13:45

    tikai pats windows zagts :D

    still rocking
    11.06.2014 21:55

    Mobilās aplikācijas – jā, pērku, jo patīk atbalstīt autorus.
    Esmu nopircis arī pāris parastās programmas datoram (Windows videi), sen gan tas bija, bet nu tomēr.

    Mūzika – nav mans lauciņš, pa retam paklausos kādu internet radio.
    Filmas – noteikti nepērku, pēdējo reizi kad Latvijā nopirku legālu DVD disku (n-gadus atpakaļ), tas bija sagatavots tik nožēlojamā kvalitātē, ka kopš tā laika nolēmu nekad un neko nepirkt (runa par filmām).

    Pirāti, ftw. Legāls saturs Latvijā nemaz nav pieejams tām lietām, kas mani interesē (retas pasaules filmas oriģinālvalodās ar subtitriem angliski). Pirāti daudzos gadījumos ir fanāti par savu lietu (es nerunāju par komerciāliem pirātiem, kas ar filmām “pelna” naudu, to es nosodu un neatbalstu).

    kseo
    12.06.2014 00:00
    Reply to  still rocking

    fanātiskie pirāti – godīgs un jauks apzīmējums! pilnībā piekrītu :)

    Automatic
    12.06.2014 08:59
    Reply to  kseo

    +1

    Nettwerk
    12.06.2014 04:23

    Visu peerku, saakot ar muuziku, filmaam, beidzot ar progtammaam gan prieksh telefona, gan datora. Saakot ar 0.99 EUR cenu beidzot ar 1700 EUR par programmu. Neatzistu programmu, audio, video zagsanu. Izmantoju no sakuma Trial, ja zinu ka izmantoshu tad noteikti iegadajos.

    Automatic
    12.06.2014 08:57
    Reply to  Nettwerk

    Nobirdināji zīmulīšus? Malacis, neaizmirsti uzasināt. ;)

    Automatic
    12.06.2014 08:57

    Mūziku pērku CD formātos – digitāli pirkt mūziku, piedodiet, ir craps. To gan es “aizņemos”, taču man ļoti patīk aiziet uz mūzikas ierakstu veikalu un nopirkt kāroto CD, ar visu albuma artworku, utt. Protams, tikai mīļāko izpildītāju ierakstus iegādājos fiziski. Par softiem – nu, daļu pērku, daļu “aizņemos”. Es neuzskatu, ka tagad būtu jānosoda cilvēki, kuri visu lādē no neta. Daudziem varbūt tā ir vienīgā iespēja kaut kā sākt dzīvot. Es runāju par jaunajiem dizaineriem, māksliniekiem, fotogrāfiem, kuri sākumā nevar nopirkt PS par 800USD. Jā, varbūt naudas nepietiek pat izīrēšanai. Ja cilvēks to dara kaut kāda mērķa vārdā, tad mērķis attaisno līdzekļus, taču, ja urļiks vienkārši atbloķē Xbox lai visu vakaru onlainā rautu fragus uz vecmammas TV, tad, manis pēc, viņam var iesvērt arī LifeTime banu un pasaule no tā sliktāka nekļūs. Jā, es zinu, ka tā skaitās zagšana un tagad hipsteriem ir mega trends ignoranti nosodīt visus, kuri savam ābolītim nospēruši aplikāciju, taču es zinu arī to, ka Adobe corp. darbinieki ir gana paēduši. Vai zagt no bagātnieka ir normāla rīcība? Katram savs. Pēc idejas tas jau ir tādā krievu stilā – ai viņam daudz, viņš biezais buržujs, viņš jau var iedot citiem. No otras puses, kāda velna pēc… Read more »

    tox3
    12.06.2014 13:48
    Reply to  Automatic

    Nav uzreiz jāizmanto PhotoShop, bet diemžēl izglītības iestādēs parasti ar alternatīvām neaizraujas. Un rezultātā mākslinieks samācījies PS pogu spaidīšanas secību neko citu nespēj.

    Reinis Ru
    12.06.2014 19:52
    Reply to  tox3

    Es zinu pāris studentu, kuri knapi kompim un/vai fočukam sagrabinājuši (arī to pašu ar vecāku palīdzību) un daždesmit eiro nereti ir maksa par “kojām” vai īres dzīvokli. Kristap, es nesaku, ka vajag zagt, bet vēlējos pateikt to, ka dažreiz jaunajiem censoņiem pat pārdesmit eirīšu ir izšķiroša summa. Neiet runa par tādiem, kuri ņaud, ka viņiem nav naudas, taču tajā pašā laikā katru piektdienu skrien uz “Džastu” vai “Pulkvedi” un plosto. Pats personīgi zinu cilvēku, kurš nācis no ārkārtīgi nabadzīgiem apstākļiem – knapi kompi nopirka un joprojām bildē ar apm. 8 gadus vecu DSLR, taču ir izmācījies, ir sazīmējis darbu attiecīgajā sfērā un viss iet uz augšu. Ja viņam nebūtu iespējas “nospert” attiecīgos softus, ar kuriem pašmācības ceļā viņš ir ļoti daudz apguvis, tad, iespējams, tagad sēdētu pie kases Super Netto, vai tamlīdzīgi. Vienkārši viela pārdomām.

    12.06.2014 11:16

    Mūziku ņemu no zaycev.net (ja neatrodu, tad izlīdzos ar youtube klipu konvertēšanu uz mp3). Ir tikai pāris gadījumi, kad nav ne tur, ne tur. Pāris reizes ir izdevies atrast Soundcloudā, ko arī var nokonvertēt uz mp3. Bet pa lielam mūzikai laiks neatliek. Ja tiešām uznāk vēlme, tad pasēžu Soundcloudā. Maksāt netaisos. Lai gan vienreiz nopirku- dikti gāja pie sirds Arņa Medņa projekts Openworld, ko bez maksas nevarēja dabūt. CD pēdējo reizi pirku vairāk nekā pirms 10 gadiem. Filmas skatos online versijā. Man nerūp kā šo lapu uzturētāji pie tā satura tiek un vai viņi no tā pelna (zinu, ka neko daudz viņi tur nevar sakasīt no reklāmām). Ja to pasākumu vienā brīdī nogriezīs, tad meklēšu torentus. Ja arī to noraus- gaidīšu, kad konkrētā filma tiks rādīta TV. Bet maksāt netaisos. DVD pēdējo reizi pirku pirms gadiem 8- 9. Toties man ir paliela VHS kolekcija, ko baigi labprāt digitalizētu, jo tādu apjomu (kādas filmas 40 ir tādas, ko palaikam gribās noskatīties vēlreiz) vilkt no torentiem baigais slinkums. Spēlītes spēlēju tikai bezmaksas un ne reizi pat nav ienācis prātā pirkt. Varu iztikt vispār bez. Grāmatas… elektroniski nelasu. Pamatā tāpēc, ka elektroniski tāpat nav pieejams tas, ko man vajag un pareizā valodā. Turklāt… Read more »

    Tritons Pritons
    12.06.2014 12:58

    Es maksāju par piekļuvi globālajam tīmeklim.

    tox3
    12.06.2014 13:51

    Cenšos pēc iespējas sadzīvot ar bezmaksas programmatūru. Dažas programmas arī ir nopirktas. Seriālus gan no torrentiem velku

    12.06.2014 18:11

    Lielu daļu nepērku, jo nav nemaz tādas iespējas, patīk skatīties seriālus, kurus LV var skatīties tikai pirātiskā ceļā. Mūziku arī pērku reti, jo nav tik daudz laika klausīties un auto parasti cieņā radio un ziņas, pie PC parasti youtube.
    Filmas neiegādājos, jo iegādāties filmas @itunes ir dārgi, tā vietā diezgan bieži eju uz kino.
    Visvairāk iegādājos aplikācijas @appstore, jo tiešām cenas ir niecīgas, par to cenu 1x var aiziet paēst kaut kur, bet aplikācija tev ir uz mūžu un ja aplikācija ir tiešām laba, man nav žēl atbalstīt autoru.

    Mahmuds
    12.06.2014 20:57

    Nepērku neko, bet palasot šeit komentārus priecājos, ka ir ļaudis, kuri ir gatavi maksāt gandrīz par visu! Ja tādu nebūtu, tad diez vai kāds rakstītu softu, uzņemtu filmas u.c., tā kā cienīsim Viņus!

    hh
    13.06.2014 14:19
    Reply to  Mahmuds

    Jā, es ar pabrīnījos, ka cilvēki sākuši pirkt. Prieks par tiem, tātad kaut kas iet ar uz augšpusi, pats gan žuliks esmu, nu neko nepadarīsi..

    Archijs
    13.06.2014 14:56

    Es atbildēju, ka pārsvarā pērku. Mūsdienās vairs nav tik dārgi, tāpēc var nopirkt kā šķiet.
    1) Mūzika – maksāju par spotify. Pa retam nopērku kādu plati;
    2) Spēles – maksāju, parasti iegādājos Steamā;
    3) Aplikācijas – visas pirktas iPadam, Windows Phonam neko neesmu pircis, visas freeware
    4) Kino – reti skatos, bet ja skatos tad kino. Nepanesu kino uz laptopiem / monitoriem.
    Agrāk seriālus vilku uz nebēdu, pēdējos gados esmu tik TBBT skatījies, tāpēc arī atbilde, ka “pārsvarā”

    13.06.2014 15:26

    PC spēles no Humble Bundle, Steam un Origin izpārdošanām. Xboxam šis tas no zavvi.com (Pēdējās 3 spēles no šejienes) un amazon.co.uk (Pēdējā laikā nekas nav pirkts, jo tagad ir sālīta cena par sūtīšanu) + pāris lietas no Xbox Game Store (tikai tad, ja laba cena). PC spēlēm ir arī kolekcija no kādreiz torrentos iegūtajām. Pēdējo gadu laikā no torrentiem gan nekas īpaši nav ņemts, ja nu vienīgi testēšanai un vēlāk tā pat nopirkts oriģināls. Zinu vēl pāris cilvēkus, kas tā dara. Ja patīk un gribi spēlēt MP – nopērc. Nepatika? Izmet un aizmirsti. Mūziku es lielā daudzuma esmu ņēmis no torrentiem, bet tikai tāpēc, ka savā laikā naudas tik pat kā nebija + kolekcija ir tāda, ka varētu lietotu mašīnu nopirkt, ja par to visu būtu maksāts. Pēdējā laikā gan izmantoju iTunes mūzikas iegādei + arī bandcamp, soundcloud un citas bezmaksas iespējas. Torrenti joprojām tiek izmantoti, bet reti – pārsvarā vecām dziesmām utml. Talkā nāk arī Spotify, Fiziskos diskus, ja pērku, tad tikai pašmāju mūziku. Savējie jaatbalsta. :) Video – lielākoties skatos YT saturu, tā kā baigi neaizraujos ar seriāliem utml. Filmas vai nu tiek skatītas kino, vai nopirkts disks. Torrenti arī tiek izmantoti. Softs – Jaatzīst, ka te viss,… Read more »

    Krotow
    16.06.2014 15:28

    Pērku gan spēles (Steam, Play), gan tās maksas vai par ziedojumiem programmas, kuras ir nepieciešmas un ir to vērtas, lai būtu lietderīgi pabalstīt to attīstību. Arī filmas, kuras šķiet to vērtas, lai paturētu kolekcijā ne tikai elektroniskā formā. Pārējās programmas tiek ņemtas no Opensource pasaules.

    Filmu pirātiem paldies par iespēju pārliecinaties, vai ta vai cita filma ir to vērta, lai iegādātos. Pateicoties viņiem, ir izdevies neiekrist ar diezgan pamatīgu drazu, kas no malas glīti izskatās.

    19.06.2014 23:38
    Reply to  Krotow

    Par tām drazām +1

    Marcis Buhholcs
    10.07.2014 17:10

    Sirdij tuvas spēles, filmas un mūziku pērku. Ne tikai digitāli bet arī “fiziski”.
    Mājās ir paliela DVD un BD disku kolekcija, paldies amazon :)
    Softu – sen neesmu datoram neko licis, to kas ir esmu nopircis, vairāk neko nevajag.
    Telefonam spēles un aplikācijas, mēdzu pirkt vai lietoju to bezmaksas versijas.
    Ja apsis patīk – iepērku.

    Reklāma