Web Analytics
More
    Reklāma

    Google prezentē pašu izstrādātu auto bez stūres un pedāļiem, kas atgādina koala

    Jaunākie raksti

    Vairs nav nekāds noslēpums, ka Google vismaz pēdējos 5 gadus aktīvi darbojas pie robotizētu automobiļu izstrādes. Līdz šim tie ir bijuši Toyota un Lexus modeļi, kas aprīkoti ar dažnedažādām sensoru, radaru tehnoloģijām un spēj droši pārvietoties bez cilvēka līdzdalības. Kalifornijas štatā šādiem auto pat ir atļauts piedalīties satiksmē. Zemāk var noskatīties video, kas parāda kā Google autonomie auto piedalās reālā satiksmē.

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=bDOnn0-4Nq8]

    Reklāma

    Šodien Google prezentēja savu jaunāko Google X (trako ideju) komandas garadarbu – pašu izstrādāto robotizēto automobili, kam nav ne stūres, ne pedāļu un kas vizuāli atgādina Fiat 500 ar koalas lāča “seju”. Automobilī ir iebūvēta start/stop poga, displejs, kas attēlo maršrutu un divi ar drošības jostām aprīkoti sēdekļi. Tādējādi šis divvietīgais elektroauto ir pavisam vienkāršs lietošanā. Tiek domāts ar par drošību – izmantoti droši vējstikli, putu materiāla virsbūves elementi un auto maksimālais ātrums ir ierobežots pie 40 km/h. Pie tam auto ir pilnībā apstādināms nospiežot vienu pogu. Konkrētais prezentētais auto ir agrīns prototips, taču Google plāno radīt 100 šī auto vienības. Tuvākajā laikā šis auto tiks testēts Kalifornijā, bet nākotnē Google sadarbībā ar partneriem plāno izvērst šo projektu un iespējams pat tuvā nākotnē šādu auto būs iespējams iegādāties. Baumo, ka Google veic pārrunas ar takšu “killeri” Uber.

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CqSDWoAhvLU]

    Ar šiem auto Google vēlas uzlabot satiksmes drošību, jo šobrīd visā pasaulē auto negadījumos ik gadu iet bojā vairāk nekā 1.2 miljoni cilvēku. Google ir izpētījis, ka lielākajā daļā gadījumu no negadījumiem varētu izvairīties un robotizēti automobiļi spēs pieņemt ātrākus un pareizākus lēmumus. Vairāk par Google centieniem radīt autonomus auto var iepazīties projekta Google+ lapā un zemāk īss video par šo tēmu.

    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=cdeXlrq-tNw]

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hh
    28.05.2014 09:49

    Jautājums vai šāds dators spēs paredzēt no malas izlidojošu riteņbraucēju.. Cilvēks, protams, ar var nepamanīt..

    KKTK
    28.05.2014 10:41
    Reply to  hh

    Pameklē video – kompis ļoti labi spēj ieraudzīt velobraucējus gan priekšā gan sānos gan aizmugurē. Pietam ir iestrādāta loģika, kas liek palaist visus velobraucējus pirms pats nogriežas.

    ezisxl
    28.05.2014 10:09

    to hh
    riteņbraucēju tak arī kompis vadīs!

    Edgars
    28.05.2014 10:28

    Forši, nevaru vien sagaidīt kad cilvēkiem liegs pašiem vadīt auto pa koplietošanas ceļiem :)

    Kaspars
    28.05.2014 11:36

    Nākotne tā noteikti ir, un kļūdas (kaut to pašu velo nepamanot) noteikti būs daudzreiz mazāk nekā cilvēkam vadot auto..bet nu vienmēr būt pasažierim…a ko, ja man patīk braukt? lai tas paliek brīvdienu vaļasprieks??
    kamēr vien būs izvēle, tikmēr mani uz tāda veida autiņu nepārsēdinās..

    Piu
    28.05.2014 13:50
    Reply to  Kaspars

    Kamēr auto uztver par pārvietošanās līdzekli – šis projekts ir lielisks. Kā tur seiviete teica video – tagad braukšanas laikā var darīt daudz, ko citu, nedomājot par pašu braukšanas procesu. Tas ir krietni daudz laika, kad palasīt grāmatu, parunāties, pastrādāt…
    Ja gribi braukt pats – lieto neautonomu auto, es nedomāju ka tie tik ātri izzudīs, lai Tu savā dzīvē pieredzētu tikai autonomus automobiļus uz ielām. Iespējams risinājums ir vairāki auto ģimenē ;)

    BTW
    28.05.2014 21:09

    Iztēlojaties, ja visas šāda tipa mašīnas vēl salsēdz tīklā. Iepriekšējā mašīna nodod ziņu nākamajai ka no sānielas tuvotas traks fiksītis :)

    Reklāma