Web Analytics
More
    Reklāma

    Starptautiskajā Ģimenes dienā atklāj unikālu platformu bērnu attīstībai

    Jaunākie raksti

    Š.g. 15. maijā, Starptautiskajā Ģimenes dienā, atklāj unikālu platformu pirmsskolas vecuma bērnu attīstībai. Mazo ekspertu skolā (www.mazoekspertuskola.lv) ir pieejami pedagogu izstrādāti materiāli, kas radīti, lai palīdzētu attīstīt bērnu izziņas, saskarsmes un citas nozīmīgākās prasmes. Patlaban platformā pieejami 163 uzdevumi 105 bērnu aktivitātes stundām.

    “Latvijas situācijas izpēte liecina, ka šāda interneta platforma ir tiešām nepieciešama. Aprīlī veiktais pētījums, aptaujājot 2 – 6 gadīgu bērnu vecākus, liecina – 45% respondentu trūkst ideju un informācijas, kā pavadīt kvalitatīvi laiku ar bērniem. 41% šo informāciju un iedvesmu kā primārā ārējā avotā meklē tieši internetā,” saka Gunta Jurča, Mazo ekspertu skolas idejas autore un Danonki pārstāve. „Visvairāk vecākiem pietrūkst praktisku materiālu, ideju aktīvai laika pavadīšanai ar bērniem mājās vai ārā, kā arī izdoma radošiem uzdevumiem vai izklaidējošai laika pavadīšanai kopā ar ģimeni.”

    Reklāma

    „Pētījums apliecina tendenci – vecāki ir tiešām ieinteresēti aktīvai laika pavadīšanai ar bērniem,” uzskata Daina Kājiņa, Latvijas Privāto Pirmsskolu Biedrības un bērnudārza CreaKids vadītāja, projekta satura izstrādes partnere. „Ticu, ka vecāki, pateicoties šai platformai, kļūs arvien drosmīgāki un atvērtāki laika pavadīšanai ar bērniem radošā veidā. Lai bērns izaugtu neatkarīgs, aktīvs un veselīgs, vecākiem ir vissvarīgākā loma. Mazo ekspertu skola uzrunās vecākus ar jēgpilnu un rotaļīgu saturu.”

    Mazo ekspertu skola – sākot no krāsošanas līdz pat pārgājieniem brīvā dabā

    Online vietne piedāvā 6 sadaļas ar izglītojošiem materiāliem, ietverot valodas mācīšanos, loģisko domāšanu, sociālās un komunikācijas prasmes, veselīgu dzīvesveidu, kā arī izklaidi ar ģimeni. Visi materiāli ir praktiski uzdevumi, kurus iespējams izdrukāt un lietot mājas apstākļos. Tie aptver plašu aktivitāšu klāstu, sākot no punktu savienošanas un krāsošanas līdz pat veselīgām receptēm un dabas vērošanas pamācībai pārgājiena laikā. Dažādu jomu speciālisti ir piedalījušies uzdevumu izstrādē un novērtēšanā – pedagogi, logopēds, pediatrs, psihologs, uztura speciālists u.c. Tāpat arī platformas tapšanā piedalījušies sabiedrībā zināmi vecāki kā TV seja Anna Rozīte, filmēšanas producente Krista Preisa, aktrise un modele Dagmāra Legante, un daudzi citi.

    2/3 Latvijas pirmsskolas bērnu vecāki uzskata, ka nepietiekami daudz laika pavada ar saviem bērniem

    Pētījuma rezultāti liecina, ka 61% no 2 līdz 6 gadus veciem bērniem lielāko daļu darbadienu pavada ar bērnudārza audzinātājām. Turklāt lielākā daļa vecāku jeb 66% darba dienās pavada ar bērnu tikai 1 līdz 2 stundas. Brīvdienās kopā būšanas laiks ir divas reizes ilgāks – nedēļas nogalēs vecāki pavada ar bērniem aptuveni 5 stundas laika.

    „Visvairāk vecāki pavada laiku ar bērniem pastaigājoties (73%), sarunājoties (64%) vai spēlējoties ar rotaļlietām (52%). Pētījums parāda arī dažas atšķirības kopīgā laika pavadīšanā atkarībā no bērna vecuma. Piemēram, vecāki ar 2 līdz 3 gadus veciem bērniem vairāk pastaigājas, spēlējas ar rotaļlietām vai klausās kopā mūziku. Vecāki kopā ar 3 līdz 4 gadu veciem bērniem vairāk laiku velta grāmatām, savukārt 5 un 6 gados aktuālākas ir fiziskas aktivitātes vai intelektuālas spēles,” saka G. Jurča. „Uzmanības vērts fakts – 35% no aptaujātajiem vecākiem uzskata, ka TV skatīšanās vai datorspēles uzskatāmas par kvalitatīvu kopīgu laika pavadīšanas veidu.”

    „Pētījām arī to, cik lielu brīvību vecāki sniedz saviem bērniem, jo patstāvīga lēmumu pieņemšana ir svarīgs punkts bērna attīstībā. Rezultāti rāda, ka līdz pat 10% vecāku neatbalsta bērna neatkarību – nepieļaujot bērnam izvēles iespēju nedz ēdiena izvēlē, nedz brīvā laika pavadīšanā. Lielākā daļa tomēr ļauj vaļu bērna brīvībai, sniedzot iespēju izvēlēties, kādu apģērbu vilkt mājās un ko ēst mājās vai ārpus tās. Mazāk autonomijas bērniem ir drēbju izvēlē ārpus mājas, kā arī izvēloties ģimenes brīvā laika pavadīšanas veidu vai pirmsskolas iestādes vai aktivitātes,” stāsta G. Jurča.

    Būtiskākā motivācija vecākiem pavadīt vairāk laika kopā ar bērniem ir mazuļu garīgā attīstība (65%), gūta bauda no kopā pavadītā laika (60%) un iespēja tā veidot labākas attiecības ar bērnu nākotnē (52%).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma