Web Analytics
More
    Reklāma

    Arī šogad divi jaunieši no Latvijas piedalīsies astronautu apmācību programmā ASV

    Jaunākie raksti

    Sestdien, 10. maijā, konkursa „Mums pieder debesis 2014” erudīcijas finālā tika noskaidroti tie divi jaunieši – viens zēns un viena meitene – kas šovasar dosies uz Starptautisko kosmosa nometni ASV (International Space Camp©). Viserudītākā dalībniece meiteņu konkurencē izrādījās Estere Savicka no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, savukārt puišu konkurencē laurus plūca Oskars Raudiņš no Rīgas Valsts tehnikuma.

    „Abi šī gada konkursa uzvarētāji – Estere un Oskars – pēdējā konkursa kārtā pārliecinoši izvirzījās vadībā, demonstrējot gan spēcīgu loģisko un stratēģisko domāšanu, gan zināšanas kosmosa jomā. Visdrīzāk tas skaidrojams ar abu jauniešu pastiprināto interesi par kosmosu un ar to saistītām tehnoloģijām – Estere brīvā laikā nodarbojas ar zvaigžņu vērošanu, savukārt Oskars aktīvi darbojas raķešu modelēšanas pulciņā”, skaidro Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Kosmosa tehnoloģiju klastera vadītāja Maija Cēbere.

    Reklāma

    Abi jaunieši ir patiesi gandarīti par paveikto un ar nepacietību gaida vasaru, kad varēs beidzot doties uz Starptautisko kosmosa nometni ASV (SpaceCamp). Te abus gaida intensīva treniņu programma, kas sniegs ieskatu astronautu dzīvē un piedāvās piedalīties simulētās kosmosa misijās. Tā arī ir lieliska iespēja iepazīties ar jauniešiem no visas pasaules, gūt ievērojamu pieredzi un iedvesmu turpmākai kosmosa izpētei. Arī jauniešus atbalstīt atbraukušie vecāki ir gandarīti par savu atvašu sasniegumiem un tic, ka šīs nometnes sniegtajai pieredzei jauniešu dzīvē un izglītības izvēlē būs liela nozīme.

    Konkursa erudīcijas fināls norisinājās 3 kārtās, privātskolas „Patnis” telpās. Pirmajās divās konkursa kārtās 11 finālisti tika sadalīti jauktās komandās pēc rotācijas principa un kopā vāca punktus, atbildot uz jautājumiem, kas saistīti ar kosmosu, kā arī piedaloties SIA „Aspired” organizētā darbnīcā „Cālis kapsulā”. Apkopojot rezultātus, konkursa trešajā kārtā – Superfinālā iekļuva 2 meitenes un 2 zēni ar augstāko punktu skaitu. Superfinālistu vidū bija arī Karīna Elīze Jātniece (Rīgas 54. vidusskola) un Vitālijs Šaverda no Rīgas Valsts tehnikuma.

    Sākotnēji konkursa 11 finālistus noteica skatītāji, balsojot par konkursa darbiem konkursa mājas lapā www.mumspiederdebesis.lv, un žūrija, kurā bija iekļauti pārstāvji arī no Rīgas Tehniskās universitātes un Ventspils Augstskolas, vērtējot darbu atbilstību noteiktiem kritērijiem, piemēram, idejas oriģinalitāte un jaunrade, sarežģītības pakāpe un iespēja darbu turpmāk izmantot, lai veicinātu jauniešu izpratni un interesi par kosmosa tehnoloģijām.

    Ar fotoreportāžu no konkursa noslēguma pasākuma iespējams iepazīties ŠEIT.

    Konkursu organizē Kosmosa tehnoloģiju un pakalpojumu klasteris, finansējot to projekta “Kosmosa tehnoloģiju un pakalpojumu nozares attīstība 2012-2015” ietvaros, kas īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējumu. (Projekta Nr. KAP-2.3.2.3.0/12/01/015, Līguma Nr. L-KAP-12-0006)

    Konkursu atbalsta: Draugiem.lv, Ventspils Augstskola, Ilustrētā zinātne, Chaula.TV, StarSpace, Skrīveru Saldumi, Aspasia un Kursors.lv.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma