Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas video un audio jomu profesionāļi stāsta par savu pieredzi ar Apple Mac Pro superdatoru

    Jaunākie raksti

    “iDeal” veikals, kas ir oficiālais Apple produktu izplatītājs Latvijā, audio un video testiem nodeva vienu no jaudīgākajiem datoriem – jauno Mac Pro. Šā superdatora video pieredzē dalījās “Film Angels Studio” izpilddirektors Ivo Ceplevičs, par audio un benchmarkiem pastāstīja DJ un producents Roland Privert.

    “Ar jauno Mac Pro testējām programmas Adobe Premiere CC, Da Vinci Resolve, Final Cut Pro X ar Red Epic, Phantom, Arri Alexa materiālu. Rezultāti ar Premiere bija iespaidīgi, jo ar pēdējo atjauninājumu tā atbalsta Mac Pro videokartes, kas uz tām novirza konkrētus sarežģītus aprēķinus. Tas nozīmē, ka iespējams strādāt ar krāsu korekciju, keying, blur un transformāciju efektiem bez tā sauktā rendera, ietaupot laiku un ļaujot strādāt bez liekiem pārtraukumiem. Videokartes atbalsta arī Adobe pakā iekļautā SpeedGrade aplikācija, kas nodrošina iespēju komplicētākām krāsu korekcijas darbībām darboties reālā laikā. Arī Final Cut Pro X ir optimizēts Mac Pro videokartēm un spēj atspēlēt Red Epic kameras materiālu pilnā izšķirtspējā, savukārt Blackmagic DaVinci Resolve – pagaidām optimizēts dažādu kameru (izņemot RED) krāsu korekcijai un Mac Pro videokartēm, kas ļauj renderēt krāsu korekciju ar ātrumu līdz pat 100 kadriem sekundē HD formātā,” stāsta “Film Angels Studio” izpilddirektors Ivo Ceplevičs.

    Reklāma

    Ātrais iebūvētais cietais disks un arī Thunderbolt 2 ārējie cietie diski ļauj strādāt ar praktiski jebkādu materiālu uzreiz pēc filmēšanas bez nepieciešamības to pielāgot montāžai, kā tas bieži ir bijis līdz šim. Mac Pro ir aprīkots ar pēdējās paaudzes Intel procesoriem, līdz ar ko noteikti kādu laiku nebūtu jāuztraucas par datora ātrdarbības trūkumiem. Ir arī ziņas, ka neoficiāli būs iespējams nomainīt Mac Pro procesoru uz jaudīgāku, saprotams, laužot garantiju. Tam ir pēdējās paaudzes Thunderbolt 2 interfeiss, kurš šobrīd sāk ieņemt lomu video apstrādes industrijā un ne tikai. Nav šaubu, ka tas kļūs par jauno profesionāļu standartu, gluži kā Firewire 800 iepriekš. Turklāt tas ir ļoti kluss, kas ir patīkami, lai arī kādas funkcijas veiktu ar šo datoru.

    Vienīgie sarežģījumi potenciāli varētu rasties cilvēkiem, kuri ir pieraduši strādāt ar daudzām perifērijām, jo, tā kā datorā nav iespējams pievienot komponentes, tas viss aizņems vietu uz galda. Ar daudz ierīcēm varētu rasties haoss.

    “Jauno Mac Pro noteikti varu ieteikt video profesionāļiem, tam ir visas nepieciešamās komponentes kvalitatīvam darbam ar video. Arī programmatūras ražotāji pielāgojas šim datoram, atjaunojot un uzlabojot savas programmatūras darbību tieši šiem datoriem, tostarp Adobe, Blackmagic, Avid u.c. Kā arī var minēt – tas, protams, ir gaumes jautājums, bet priekšrocība šim datoram ir tieši Mac vide, kas multimediju profesionāļiem ir draudzīgāka jau daudzus gadus. Vēl jaunais Mac Pro atbalsta 4K monitorus, kas ir visai jauna lieta un vēl nav sasniegusi vienkāršos patērētājus, taču arī tas, neapšaubāmi, ir nākotnes standarts, un Mac Pro ir tam gatavs. Gribētu vēl piebilst, ka ne visas šīs lietas ir ekskluzīvas tieši jaunajam Mac Pro, taču alternatīvas piedāvā tikai daži ražotāji, un līdz šim jaunais Mac Pro piedāvā vispilnīgāko iespēju klāstu,” skaidro Ivo Ceplevičs.

    Latvijā daudzsološais DJ un producents Roland Privert dalījās Mac Pro audio pieredzē: “Veicu trīs dažādus audio testus – Flash (SSD) atmiņas ātrdarbības testu, izmantojot 192 kHz, 24 bitu audio failus, un pie vairāk nekā 120-130 audio celiņiem Flash atmiņas noslogojums nepārsniedza 40%. Tas ir pietiekami, lai komfortabli strādātu ar visprasīgākajiem, uz audio celiņiem bāzētiem projektiem. Izmēģināju uz Diva VST/AU plug-in bāzētu testu, Diva ir viena no populārākajiem VST/AU plug-in, tā ir prasīga attiecībā uz procesoru, virtuālajiem sintezatoriem, tā precīzi emulē analogo sintezatoru skaņu. Testa rezultātā jaunais Mac Pro atskaņoja 18-20 44,1 kHz instances. Visbeidzot veicu Apple Logic Pro Evan multicore benchmark testu. Šajā testā dators ir ~20-25% ātrāks par iepriekšējo modeli līdzīgā konfigurācija (6-core 3,5 jaunajam, 6-core 3,33 vecajam). Rezultāts tika sasniegts: 150-160 celiņi jaunajam Mac Pro pret 125 vecajam 5,1 modelim. Pēc veiktajiem testiem secinu, ka datora veiktspēja darbam ar audio pašlaik nav ievērojami lielāka par iepriekšējā modeļa veiktspēju. Pieļauju gan, ka nākotnē, kad tiks uzlabota audio apstrādes programmatūra, tas varētu mainīties.”

    Akcentējot Mac Pro pozitīvās īpašības, noteikti jāmin datora darbības skaļums – Mac Pro ir kluss, kas attiecīgi ļauj to brīvi turēt darba istabā; darbojoties ar audio, tam ir vērā ņemama nozīme. Dators ir veidots “ar skatu uz nākotni”, jo tirgū tikai šobrīd sāk parādīties pirmās paaudzes Thunderbolt audio kartes, kamēr dators atbalsta jau otrās paaudzes Thunderbolt, kā arī Mac Pro iespējams uzlabot, pēc vajadzības nomainot RAM vai SSD. Savukārt sarežģījumi un papildu izmaksas var rasties tiem lietotājiem, kuri izmanto Avid, UAD u.c. PCI/PCIe kartes un iekšējos HDD/SSD datu nesējus.

    “Dators, līdz audio apstrādes programmatūra sāks atbalstīt OpenCL, manā skatījumā ir vairāk piemērots video editoriem. Tas nav mans lauciņš, tāpēc grūti komentēt, bet, vadoties pēc informācijas, kuru esmu lasījis forumos, dators īpaši labi darbojas ar Final Cut Pro X. Lai arī pagaidām nav nekādas precīzas informācijas par to, kad, piemēram, Apple Logic Pro sāks atbalstīt audio apstrādi, izmantojot videokartes, pieļauju, ka nākotnē audio apstrādes programmatūra tomēr sāks sastrādāties ar jaunā Mac Pro videokartēm, kas attiecīgi palielinās datora veiktspēju. Vēlējos uzsvērt, ka kopējā datora ātrdarbība varētu ievērojami uzlaboties, kad audio apstrādes programmatūra sāks atbalstīt OpenCL jeb audio procesēšanu, izmantojot videokartes. Iekšējā Flash atmiņa ir jūtami (redzami) ātrāka pat par to, kura pieejama pirmās paaudzes Macbook Pro ar Retina ekrānu. Atkārtošu, ka dators ir veidots “ar skatu uz nākotni” – tirgū ir tikai dažas pirmās paaudzes Thunderbolt un USB 3.0 skaņas kartes. Summējot nākotnes Thunderbolt 2 skaņu kartes apvienojumā ar audio programmatūras videokaršu atbalstu, tas ir labs rādītājs datora iegādei ilgtermiņam. Dators ir ātrākais Mac risinājums,” atzīst DJ un producents Roland Privert.

    “iDeal” veikalā Mac Pro standarta konfigurācijā (modelis EM253, ar četru kodolu Intel Xeon procesoru, 12 GB atmiņu un 256 GB PCLe flash atmiņu, Dual AMD Fire Pro D300 grafisko procesoru) maksā 3086 eiro, savukārt ar palielinātu jaudu (modelis MD878, ar sešu kodolu Intel Xeon procesoru, 16 GB atmiņu, Dual AMD Fire Pro D500 grafisko procesoru) – 4096 eiro. Iespējams palielināt Mac Pro jaudu atkarībā pēc klienta vajadzībām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma