Web Analytics
More
    Reklāma

    „SQUALIO” izstrādājis programmatūras testēšanas rokasgrāmatu vadītājiem

    Jaunākie raksti

    „SQUALIO” ir izstrādājis „Programmatūras testēšanas rokasgrāmatu vadītājiem”, kas ir pirmais šāda veida izdevums latviešu valodā. Rokasgrāmata veidota kā informatīvs materiāls uzņēmumu augstākā un vidējā līmeņa vadītājiem ar vispārīgu pamatinformāciju par programmatūras testēšanu un tās nepieciešamību. Lasītājam nav nepieciešamas priekšzināšanas IT nozarē, jo rokasgrāmatā vairāk tiek aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar procesu vadību un organizāciju, mazāk pievēršoties testēšanas tehniskajām metodēm.

    Programmatūras testēšana dod iespēju vadītājiem izprast programmatūras gatavību, apzināties riskus, kas saistīti ar programmatūras palaišanu ekspluatācijā, lai pieņemtu pamatotus lēmumus un izvairītos no dažādām negaidītām un nepatīkamām situācijām, kas saistītas ar programmatūras problēmu konstatēšanu to lietojot jau klientiem.

    Reklāma

    „SQUALIO” valdes loceklis Sandis Kolomenskis: „Šis ir unikāls materiāls, kas pirmo reizi būs pieejams latviešu valodā. Rokasgrāmatu veidojuši Latvijā labākie testēšanas speciālisti, balstoties uz ārvalstu pieredzi un zināšanām. Esam pārliecināti, ka „Programmatūras testēšanas rokasgrāmata vadītājiem” būs noderīga ikvienam profesionālim, kurš strādā ar IT tehnoloģijām – sākot ar IT struktūrvienību vadītājiem, tehniskajiem direktoriem, līdz pat IT projektu vadītājiem.”

    Mūsdienās labas un kvalitatīvas programmatūras izstrādes pamatnosacījums ir programmatūras testēšana, kuras galvenais mērķis ir atrast problēmas programmatūrā un palīdzēt nodrošināt kvalitatīvas programmatūras izstrādi. Vadītājiem priekšstata iegūšanai par programmatūras testēšanas nepieciešamību un testēšanas nozīmi kvalitatīvas programmatūras izstrādē īpaši tiek rekomendētas rokasgrāmatas sadaļas, kurās ietverta informācija par testēšanas stratēģiju, testēšanas komandas izveidi un psiholoģiskajiem aspektiem nosakot testēšanas mērķus, kas var likt aizdomāties un izvērtēt to, vai uzņēmumā šiem jautājumiem tiek veltīta pietiekoši liela uzmanība.

    Dr.habil.dat., prof. Juris Borzovs par rokasgrāmatu: „Tūkstošiem gadu ir zināms, ka kļūdīties ir cilvēka dabā, un programmētāji arī ir tikai cilvēki. Tāpēc programmprodukta radīšanas procesa neatņemama sastāvdaļa ir uzrakstītā pārbaude, testēšana. Turklāt kļūdīties mēs varam visneiedomājamākos veidos, tāpēc testēšanai nepieciešams ne mazāk spēcīgs intelekts, automatizēti rīki un pieredze. Pats svarīgākais, ko vadītājs, kas pats nav datorsistēmu izstrādes profesionālis, var iegūt no šīs grāmatas – atziņu, ka pat ļoti virspusējs testēšanas procesa apraksts aizņem desmitiem lappušu, tātad, jādomā, prasa nozīmīgus resursus: gan laiku, gan kvalificētus darbiniekus.”

    Rokasgrāmata būs noderīga arī profesionāļiem, piemēram, sadaļas, kurās aprakstīti testēšanas veidi, testēšanas pieejas, testēšanas vieta programmatūras izstrādes dzīves ciklā, testēšanas līmeņi – šeit ietverta informācija par testēšanas vietu programmatūras izstrādes procesā un tehniska rakstura informācija par testēšanas pamatjautājumiem.

    Iepazīties ar rokasgrāmatu rekomendē arī Signe Bāliņa, Dr. oec., Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente: „Programmatūras testēšana ir viens no kvalitatīvas programmatūras izstrādes pamatnosacījumiem. „SQUALIO” izstrādātā Programmatūras testēšanas rokasgrāmata vadītājiem ir ļoti vērtīgs materiāls, kas satur pamatinformāciju par programmatūras testēšanu. Rokasgrāmatā vairāk tiek aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar programmatūras izstrādes un testēšanas procesu organizāciju. Rokasgrāmata sniedz priekšstatu par programmatūras testēšanas nepieciešamību un testēšanas nozīmi kvalitatīvas programmatūras izstrādē, kas piemērota vadītājiem. Savukārt profesionāļiem rokasgrāmata sniedz ieskatu par testēšanas veidiem un pieejām, par testēšanas vietu programmatūras izstrādes dzīves ciklā un testēšanas līmeņiem. Rekomendēju iepazīties ar šo rokasgrāmatu un izmantot to, ja Jūsu darbs saistīts ar programmatūras izstrādi.”

    Rokasgrāmata bez maksas elektroniskā formātā pieejama šeit interneta vietnē http://squal.io/squalio_testesanas_rokasgramata.pdf

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    he
    09.04.2014 14:36

    Labi, ka kāds kaut ko darba.
    Šeit tiešām ir tikai teorijas pamatu pamati. Lai varētu runāt jau par kaut ko nopietnāku, ir ļoti būtiski jāpaplidina šis materiāls.

    Reklāma