Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple atjaunina savas iWork ofisa aplikācijas, plus maza deviācija MS Office for iPad virzienā

    Jaunākie raksti

    Šonakt (pēc mūsu laika) Apple atjauninājusi savu par iWork saukto ofisa aplikāciju trijotni Pages, Keynote un Numbers, uzlabojot to savietojamību ar Microsoft Office dokumentu formātiem un pievienojot jaunu funkcionalitāti saskaņā ar Apple tik netipiski publiskoto atjaunojumu plānu tuvākajiem 6 mēnešiem.

    Atjauninātas ir visas iWork aplikāciju versijas – gan Mac OS X, gan iOS, gan Web. Ja īsumā mēģinām uzskaitīt izmaiņas, tad tā ir iespēja kopīgot failus “read only” režīmā, virkne klūmju labojumu un ātrdarbības uzlabojumu, paplašināts AppleScript atbalsts, uzlabota savietojamība ar Microsoft Office failu formāta dokumentiem importā un eksportā (piemēram, pptx atbalsts failu eksportā), kā arī ePub formāta eksporta uzlabojumi Pages, prezentācijas režīma interfeiss Keynote, u.c.

    Reklāma


    Personīgi man interesanta šķiet iOS Keynote jaunievestā iespēja zīmēt ar pirkstu slaidā reāllaika režīmā – domāju, to novērtēs jo īpaši tie jaukie skolotāji un pasniedzēji, kuri iPad izmanto mācību darbā, kur šāda interaktīvās tāfeles funkcionalitāte līdz šim prasīja pārslēgšanos uz citu aplikāciju (piemēram, Educreations vai ExplainEverything).

    Izmaiņas skārušas arī lietotāja interfeisu – par izmaiņu savietojamību ar reālās dzīves vajadzībām varēšu spriest tikai pēc zināma izmēģinājumu laiciņa.

    Ja atgriežamies atpakaļ vēsturē, tad jauno iWork aplikāciju parādīšanās izraisīja līdzīgu lietotāju sašutuma reakciju, kā Final Cut Pro pāreja uz Final Cut Pro X – ļaudis sūdzējās, ka ir zudušas virkne iespēju, kuras bija iepriekšējā aplikāciju versijā. Iemesls bija tas, ka Apple šīs aplikācijas pārrakstīja no jauna (64bit) ar mērķi izveidot vienotu koda bāzi un funkcionalitātes paritāti visām trim versijām (galddatora, mobilajai un interneta) (jāteic, gan, ka lielais vairums lietotāju pat nepamanītu, piemēram, AppleScript atbalsta trūkumu, bet, ja reiz visi kliedz, kāpēc gan stāvēt ciet muti :) ). Rezultāts bija Apple netipiska notikušā atzīšana un solījums atņemtās iespējas (komplektā ar jaunām) ieviest ar aplikāciju atjauninājumiem pus gada laikā – šodien sperts viens no soļiem šai ceļā.

    Mac un iOS ierīču lietotāju (jo īpaši – topošo) galvenais ieguvums no jaunā iWork gan laikam ir tas, ka Apple ofisa aplikācijas ir par velti jaunajām ierīcēm (iOS – ar aktivizāciju pēc 01.09.2013., OS X – ar aktivizāciju pēc 22.10.2013.). Atgādināšu, ka pirms tam OS X aplikācijas maksāja 17,99 EUR katra, bet to iOS analogi – 7,99 EUR. Protams, ja uz jūsu Apple iD ir kaut viens jauns Mac/iOS ierīce, tad iWork aplikācijas būs pieejamas AppStore “purchased” sadaļā arī uz citiem jūsu datoriem/iOS ierīcēm, pie tam, no Apple viedokļa, kamēr vien nav runa par juridisku personu, tā nav nekāda zagšana vai krāpšanās.

    Cita starpā, nevaru noturēties neatgādinājis, ka nupat savu 4 gadu ilgušo svārstīšanos beidza Microsoft, izlaižot Microsoft Office versiju iPad un tādējādi savā ziņā atzīstot savas līdzšinējās mobilo platformu stratēģijas maldīgumu – Redmonda cerēja izkarot cik-necik jūtamu vietu tirgū ar Surface&Co, bet tas nepiepildījās, tāpat, kā cerības, ka Microsoft Ofisa aplikāciju trūkums būs iemesls biznesam un parastiem pircējiem nepirkt iPad. Tā gadās.

    Sākums ir daudzsološs – lai arī pilna Microsoft Office aplikāciju funkcionalitāte prasa Office 365 abonementu, šobrīt Word, Excel un PowerPoint ir vienas no populārākajām aplikācijām AppStore. Protams, patiesais Microsoft guvums naudas izteiksmē gan būs redzams tikai pēc tam, kad lietotājiem beigsies mēnesi garais iepazīšanās periods un, lai dokumentus ne tikai apskatītu, bet arī rediģētu, būs nepieciešams Office 365 abonements. Ja tāds jums jau ir, vai arī izmantoto ierīču skaits ir pietiekami liels (domāju, 3, 4 vai visas Office 365 licencē pieļautās 5), lai ikgadējā 99,99 EUR abonentmaksa būtu racionāls solis, tad Microsoft piedāvātā iespēja ir visai vilinoša, jo īpaši, Windows datoru/ofisa lietotājiem.

    No otras puses, PowerPoint būs iespējams prezentēt datorā izveidotas prezentācijas, kas ir nozīmīgs ieguvums Windows un Microsoft Office for Mac lietotājiem, kuri ne par ko nevēlas iesaistīties abonēšanas spēlītēs, bet ne mazākā mērā nevēlas Keynote <–> PowerPoint failu importa sagādātos £$£@!%^ brīžus.

    Izmēģināju Microsoft Office for iPad. Ir labs, ar pārdomātu ergonomiku/skārienvadībai draudzīgu interfeisu – daudziem lietotājiem tieši tas, kas vajadzīgs. Ja vēl būtu padomājuši par iespēju drukāt (AirPrint) izveidotos dokumentus…

    Man un citiem iWork (OS X / iOS) lietotājiem ceļu aizšķērso Microsoft Office iPad aplikāciju nespēja importēt/eksportēt nevienā citā (visvairāk trūkst iWork un PDF) faila formātā, kā .docx, .xlsx un .pptx – ja reiz visi dokumenti datorā, mākonī un plācenī ir .pages, .keynote un .numbers, tad trīs Office for iPad aplikācijas ir pārāk mazs iemesls kardināli mainīt dzīvi, pie tam, par to vēl piemaksājot.

    Taču, kā jau teicu, noteikti ir gana daudz iPad lietotāju, kam Microsoft Office for iPad padarīja un padarīs dzīvi vienkāršāku un labāku. Un tas ir apsveicami. 

    -Interesanti, kādas ofisa aplikācijas savā iPad izmanto Tu?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma