Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPad mini (2012) apskats

    Apple iPad mini ir lielisks planšetdators, ko gribas skriet un iegādāties.

    Jaunākie raksti

    Vēl pirms trīs gadiem es uzskatīju, ka planšetdatori ir nekam nederīgas ierīces un man tādu nevajag. Gadu vēlāk spontāni iegādājos toreiz aktuālo otrās paaudzes Apple iPad planšetdatoru un ierīce mainīja manas domas. Lai arī planšetdators man neaizvietoja datoru, tomēr daļu savu ikdienas funkciju es patiešām sāku darīt uz iPad. Pagājušajā vasarā es nespēju noturēties pretī kārdinājumam un iegādājos ASUS Nexus 7.

    “Lielais” (~10 collas)  iPad ir ērta ierīce, ja sēdi mājās, bet tas kļūst ne pārāk praktisks, ja vēlies ikdienā nesāt apkārt. Tāpēc toreiz izlēmu pamēģināt lietot kādu “mazā” (~7 collas) izmēra planšetdatoru un visu pēdējo gadu mans ikdienas kompanjons bija Nexus 7. Kopumā tas joprojām ir labs produkts (galvenokārt cenas dēļ), taču šobrīd tam ir saradušies arī vairāki vērā ņemami konkurenti. Atzīšu, ka pēc ilgstošākas iPad lietošanas man bija grūti pārslēgties uz Android planšetdatoru, jo daudzas aplikācijas tam nav pieejamas un pats Android joprojām darbojas draņķīgāk par iOS. Pēdējo mēnešu laikā mans Nexus 7 bija kļuvis jūtami lēnīgs un vairāk laika pavadīja somā nevis manās rokās. Es neesmu iemācījies sadzīvot ar mobilajām ierīcēm, kas nespēj darboties plūdeni. Planšetdators kā ierīce nu ir kļuvusi par neatsveramu manas ikdienas sastāvdaļu, tāpēc sāku raudzīties pēc alternatīvām.

    Pagājušajā rudenī Apple prezentēja iPad mini, toreiz es par to rakstīju šādus vārdus:

    Man ļoti patīk iPad mini ideja un principā pret šādu ierīci es labprāt nomainītu savus iPad 2 un Nexus 7. Tiesa, nedomāju, ka steigšos iegādāties pirmās paaudzes iPad mini. Mani tomēr satrauc (relatīvi) novecojušais tehniskais izpildījums. Pieņemu, ka nākamajā vasarā Apple noprezentēs uzfrišinātu iPad mini ar Retina displeju un tad gan varēs to iegādāties. Pagaidām žonglēšu ar saviem abiem planšetdatoriem (vai starpposmā nopirkšu svaigāku lielā izmēra iPad – displeja dēļ).

    Kad jaunie iPad mini atceļoja uz Latviju, devos uz tuvāko ābolu veikalu, lai savām acīm apskatītu jaunos produktus. Toreiz izteicos, ka mani tomēr neapmierina iPad mini displeja izšķirtspēja un pirkumu neizdarīju. Amizantā kārtā līdz šī raksta tapšanas brīdim esmu iespējis veiksmīgi notirgot savu veco iPad, mājsaimniecībā ieviest jauno “lielo” iPad un pārstāt mīlēt Nexus 7. Pagājušo nedēļu pavadīju iPad mini, ko man uz testu laipni sagādāja iDeal. Atgriezies atpakaļ Latvijā, cilpoju uz tuvāko ābolu bodi un nopirku pats sev melnu iPad mini. Kā jau te nesen biju izteicies, ja Apple produktu iegāde nav paredzēta, tos nedrīkst ņemt rokās.

    Apple iPad mini
    Apple iPad mini

    Apple iPad mini tehniskie parametri

    Ekrāns: 7.9 collas, 1024 × 768 pikseļu izšķirtspēja (~163 ppi)
    Atmiņa: 512 MB RAM, 16/32/64 GB atmiņa
    Procesors: 1 GHz A5 divkodolu procesors
    Kamera: 5 megapikseļu iSight kamera (720p), 1.2 megapikseļu priekšējā FaceTime kamera
    Datu pārraide: 3G, Wi-Fi, Bluetooth
    Operētājsistēma: iOS
    Baterija: Li-Po 16.3 Wh
    Izmērs un svars: 200 x 134.7 x 7.2 mm, 308 g
    Cenu kategorija: sākot no 230 Ls

    iPad mini ir fantastisks metāla korpuss

    Raugoties uz teju ikvienu Apple radīto produktu, nāk prātā šāds teikums: “Apple sells premium products at premium prices to premium customers“. Ja par trešo punktu es vēl padiskutētu, tad pirmie divi ir precīzi. Apple pamatīgi piedomā pie produktu dizaina, korpusa materiālu izvēles un kopējās sajūtas, kas rodas paņemot rokā šīs ierīces. Gan Nexus 7, gan Kindle Fire HD (kas Latvijā nav īsi aktuāla ierīce) tirgū ielauzās visam pa priekšu nesot 199 ASV dolāru (~150 Ls) cenu zīmi. Šīs ierīces tika veidotas ar domu radīt jaunu lēto planšetdatoru tirgus nišu. Ja šķiet, ka uzņēmumiem šādas lētas ierīces nenes peļņu, tad ir jāpadomā vēlreiz. Jo ierīces lētākas, jo vairāk cilvēku tās spēj iegādāties un vairāk no tiem lietos dažādus tīmekļa pakalpojumus, kas ir Google un Amazon pamatbizness. Savukārt, Apple lielu daļu savu ienākumu gūst no pašu ierīču pārdošanas un arī šoreiz svarīgāk bija radīt jaunu papildus produktu nevis lētu iPad, kas aprītu esošo “lielo” iPad tirgu. Šī pieeja atspoguļojas arī iPad mini dizainā. Tas neizskatās pēc samazināta “lielā” iPad, drīzāk pēc uzpūsta jaunā iPod touch vai iPhone 5.

    “Lielais” iPad, “mazais” iPad un iPhone 5

    Apple izlēma necīnīties ierīces cenas kaujā un par 329 ASV dolāriem (~230 Ls) piedāvāt nostrādātāku produktu. Vismaz korpusa ziņā tas Apple ir izdevies. Salīdzinot ar iPad mini, visi citi manis apskatīties “mazie” planšetdatori izskatās pēc plastmasīgām rotaļlietām. iPad mini metāla korpuss ir 7.2 mm plāns un ierīce pieejama melnā vai baltā krāsā. Patestējis balto (pareizāk būtu teikt, pelēko) modeli, sev nopirk melno, kas izskatās vienkārši fantastiski. Tiesa, melnais arī vairāk velk uz tumši pelēko un lielā mērā krāsa līdzinās iPhone 5 krāsojumam.

    2013-07-03_1516

    Ierīce sver 308 gramus, vieglāka par Nexus 7 un ērti noturama vienā rokā. iPad mini ir par ceturtdaļu plānāks un uz pusi vieglāks par “lielo” iPad. “Mazos” planšetdatorus to izmēru dēļ bieži vien gribēsim turēt rokā kā grāmatu un šādā aspektā iPad mini ir lielisks. Tā kā iPad mini savā klasē izmanto mazliet lielāku displeju nekā konkurenti, tad Apple inženieriem nācās upurēt ierīces rāmja biezuma rēķina. Ierīci turot rokā bieži vien sanāks aizskart to ar pirkstu, taču arī par to ir padomāts. iPad mini saprot, ka ekrāna malās var atgadīties šādi nevēlami pieskārieni un tie netraucēs lietot ierīci. Ja paņemam Nexus 7, pieskaramies tā displejam ar pirkstu, tad ar otru roku vairs nevarēsim ierīci vadīt – tā gluži vienkārši nereaģēs uz pieskārieniem. iPad mini šī problēma ir likvidēta un neveiksmīgi pieskārieni displejam netraucē lietot ierīci.

    IMG_0496

    Uz ierīces atradīsim aptuveni tādus pašus vadības elementus kā uz “lielā” iPad. Zem ekrāna novietota Apple produktiem tik pierastā apaļā “Mājas” poga, kas ir mazāka pat par to, kas atrodama uz iPhone 5. Tas gan īpaši neatsaucas uz ierīces lietojamību, lai gan pēc Nexus 7 lietošanas gribētos sagaidīt Apple produktu bez šādas fiziskas pogas. Augšā pa labi novietota ierīces ieslēgšanas/izslēgšanas un ekrāna bloķēšanas poga un pa kreisi – standarta 3.5 mm audio pieslēgvieta. Labajā sānā pašā augšā atradīsim mazu slēdzīti ar ko var apklusināt ierīci vai ieslēgt/izslēgt tā displeja automātisko pagriešanu. Zem tā divās pogās sadalīts skaļuma regulators. Viss ērti aizsniedzams un piespiežams.

    IMG_0497

    Ierīces apakšā ieraudzīsim skaļruņa caurumus (tie līdzīgi izskatās arī uz iPhone 5) un spēj izdot laukā tīri sakarīgu skaņu. Pa vidu starp tiem izvietota jaunā Lightning pieslēgvieta, kas Apple produktos parādījās līdz ar iPhone 5. Konektors ir kļuvis krietni mazāks un to var iespraust ierīcē abos veidos. Tagad vairs nebūs jāmokās mēģinot iIerīces pieslēgt lādētājam tumsā. Protams, jaunajiem Apple produktiem vairs nederēs daudzie (vecie) datu kabeļi un aksesuāri, ko gadu gaitā bijām savilkuši mājās. Daļējs risinājums ir ~20 Ls dārga pāreja, bet principā jāsaprot, ka ir laiks sākt pirkt jaunus vadus un aksesuārus. Diemžēl iPad mini standarta komplektācijā nav iekļautas jaunās feinās EarPods austiņas, bet arī tās ir 20 Ls jautājums.

    IMG_0500

    IMG_0491
    Jaunais Lightning datu kabelis

    Savam iepriekšējam iPad es izmantoju vāciņus, kas ierīci nosedz no abām pusēm. Tādējādi pat pēc gada lietošanas iPad bija teju perfektā vizuālā stāvoklī, taču arī ierīce ar to kļuva biezāka un smagāka. Nexus 7 es gadu nonēsāju somā bez nekādiem vāciņiem un jāsaka, ka nekādus lielos skrāpējumus tā nespēja uzķert. No otras puses, tā ir zemākas klases ierīce un nebūtu arī īpaši liela bēda apskrāpēt tā plastmasīgo korpusu. Pērkot savu iPad mini, es izvēlējos Apple Smart Cover vāciņu, kas ar magnētu pielīp pie viena ierīces sāna un nosedz tikai displeju. Man ir baža, ka pēc gada lietošanas aizmugure būs jūtami apskrāpēta, bet es nevēlos vairs izmantot biezus vāciņus. Jebkurā gadījumā vāciņi ir ļoti rekomendējami un principā ar tiem iPad mini būs ērtāk noturams rokā. Kā nekā korpuss tomēr ir metālisks un gana slidens.

    Apple iPad mini
    Apple iPad mini ar Smart Cover vāciņu

    Kopumā iPad mini ir veidots vislabākajās Apple tradīcijās un ierīces korpusa izpildījums ir visaugstākajā līmenī. Nopērkot šādu ierīci tu saproti par ko esi samaksājis to nebūt ne tik mazo naudas apjomu. Ne kurš katrs cita ražotāja produkts spēj radīt šādu sajūtu. Taisnības labad jāsaka, ka ne kuram katram patērētājam tas ir tik būtiski.

    iPad mini jauda, kameras un baterija

    Ierīces sirds ir 1 GHz divkodolu A5 procesors. Tas ir pavecs procesors un tādu pašu izmanto “vecais” iPad 2. Arī operatīvās atmiņas apjoms ir iPad 2 līmenī – 512 MB. GeekBench 2 veiktspējas testā ierīce ieguva 759 punktus. Salīdzinājumam, jaunais “lielais” iPad savāca 1763 punktus, iPhone 5 – 1628 punktus un mazliet vecākais iPhone 4S – 622 punktus. Tādējādi iPad mini nav pati jaudīgākā Apple radītā ierīce un aplikācijas uz tā ielādēsies lēnāk nekā uz jaunākā “lielā” iPad. iPad mini nav lēns, bet lēnāks par jaudīgākajiem sugas brāļiem. Ja gribam aktīvi kapāt spēlītes, tad gan iPad mini diez vai būs labākā izvēle. Ierīce ir pieejama ar 16 GB, 32 GB vai 64 GB iebūvēto atmiņu un to nav iespējams papildināt ar atmiņas kartēm. WiFi modelis darbosies 802.11 a/b/g/n tīklos gan 2.4 GHz, gan 5 GHz režīmos un nodrošina arī Bluetooth 4.0 sakarus. Ir pieejama iPad mini versija, kurā var ielikt SIM karti un planšetdators spēj nodrošināt mobilo datu pārraidi 3G un 4G tīklos. Starp citu, LMT apstiprina, ka iPad mini darbosies uzņēmuma 4G tīklā. iPad mini nevarēsim izmantot kā telefonu, lai veiktu zvanus GSM tīklos. 3G modelim būs jāizmanto nano SIM kartes (gluži kā jaunajā iPhone 5). Pagaidām iPad mini darbojas ar iOS 6, taču jau rudenī tai pienāksies arī jaunā un pagaidām neviennozīmīgi vērtētā iOS 7 versija.

    iPad mini ir aprīkots ar 5 megapikseļu aizmugurējo iSight kameru (spēj uzņemt 1080p video) un 1.2 megapikseļu priekšējo FaceTime kameru (spēj uzņemt 720p video). Tāda pati aizmugurējā kamera tiek izmantota vecajos iPhone 4. Kārtējo reizi redzams, ka iPad mini liela daļa sastāvdaļu ir saslaucīti kopā no veco daļu pārpalikumiem rūpnīcās. Uzņemto attēlu un video kvalitāte ir viduvēja, taču pagaidām es planšetdatorus neuztveru kā nopietnas ierīces ar ko iemūžināt skaistākos dzīves notikumus. Pieņemu, ka man nepiekritīs tie tūristu bari, kas ar saviem iPad bildē Vecrīgas smukumus. Teiksim tā, priekšējā kamera būs OK video čatiem, bet ar aizmugurējo varēsim trīs reizes gadā nobildēt kaut ko, ko nevaram paņemt līdzi, bet gribam atcerēties kas tur bija rakstīts.

    iPad planšetdatori vienmēr ir bijuši labi slaveni ar savu ilgo baterijas darbības laiku un arī iPad mini neliek vilties. Oficiāli tiek norādīts 10 stundu darbības laiks WiFi ierīcēm un 9 stundu darbības laiks iPad mini, kas spēj izmantot mobilo datu pārraidi. Dažādu apskatnieku rakstos ir minēti pats līdz 12 stundām ilgi darbības laiki un arī es pats varu apliecināt to, ka iPad mini baterija “tur” ļoti ilgi.

    Vai displeja izšķirtspēja ir iPad mini problēma?

    Jaunais mazais iPad mini ir aprīkots ar 7.9 collu displeju, kas darbojas ar 1024 x 768 pikseļu izšķirtspēju (163 ppi). iPad mini displejam ir tāda pati izšķirtspēja, kā vecajam otrās paaudzes iPad. Toreiz man uz “lielā” iPad tā šķita nožēlojami zema (132 ppi) un neko daudz negaidīju no iPad mini. Situācija ir labāka, jo tie paši pikseļi ir saspiesti mazākā displeja platībā, tomēr ar aci var saskatīt atsevišķus pikseļus un tādējādi smalkāki uzraksti būs mazliet izplūduši. Pieņemu, ka īpaši piekasīgi būs tie cilvēki, kas ir darbojušies ar ierīcēm, kas aprīkotas ar augstas izšķirtspējas displejiem (piemēram, Apple produkti ar Retina displejiem). Kopumā iPad mini displejs ir kvalitatīvs, jo krāsas tiek attēlotas precīzi, tas ir pietiekami labi saskatāms gan no sāniem, gan Saules gaismā, taču izšķirtspēja daļai konkurējošu produktu būs augstāka. Tam pašam Nexus 7 ir 1280 x 800 pikseļu izšķirtspēja (216 ppi), taču mazliet mazāks 7 collu displejs. Vizuāli to apskatīt un lietot ir patīkamāk nekā iPad mini displeju.

    iPad_screen_compare
    iPad displeju salīdzinājums (attēls no TheVerge.com)

    Viss liecina par to, ka nākamais iPad mini būs aprīkots ar Retina displeju un tādējādi tiks izlabots faktiski vienīgais būtiskais šīs ierīces trūkums. Kāpēc tad es nopirku iPad mini, ja jau mani neapmierina tā displejs? Labs jautājums. Nedēļu patestējot šo mazo planšetdatoru, es sapratu, ka, ikdienas lietošanā var pierast arī pie šāda displeja un tas nesagādā lielas problēmas. Nākamais displejs būs labāks, bet arī šo var lietot (pat ilgstošākai lasīšanai) un iOS platformas iespēju dēļ (lasi, aplikāciju un satura) esmu pagaidām gatavs pieciest šo mazo neērtību. Tāpat nākamais iPad mini būs jāpērk nost un par to vairs īsti diskusiju nav, jāsagaida tikai kad tas tiks noprezentēts.

    iOS vs Android

    Ja iepriekš ir lietots iPad planšetdators, tad paņemot rokā iPad mini var rasties sajūta, ka kaut kā neizdodas trāpīt pa pareizajām pogām. Lai arī ekrānā redzamais izskatās tāpat kā iepriekš, tomēr reāli viss ir kļuvis mazliet mazāks un arī man sākumā bija zināmas problēmas. Piemēram, Safari tīmekļa pārlūkā vai App Store aplikāciju veikalā es vēl tagad ne ar pirmo reizi spēju uztrāpīt uz krustiņa pogas, lai izdzēstu tekstu meklēšanas laukā. Lai arī ierīce mēģina uzminēt kur es spiežu uz ekrāna, tas ne vienmēr ir veiksmīgi. Pie tā pierod un es atviegloti nopūtos par savu ātro pierašanu pie tastatūras. Visādi citādi iPad mini izskatās un darbojas kā klasisks iPad. Tas ir labi un tieši tāpēc mēs pērkam tieši iPad pat, ja kāds Android aparāts tīri tehniskajā ziņā ir pārāks. iOS platforma joprojām kvalitatīvu planšetdatoriem pielāgotu aplikāciju ziņā ir priekšā Android un kopumā iPad ir daudz patīkamāk lietojams planšetdators nekā jebkurš cits Android aparāts. Windows 8 ierīces? Jā, interesanti, bet par tām parunāsim pēc pāris gadiem, kad Microsoft kūrētās platformas ietvaros būs visas nepieciešamās aplikācijas.

    2013-07-03 14.23.08
    iPad mini mājas ekrāns

    Pat gadu palietojot Nexus 7 un kopumā paliekot visnotaļ apmierināts ar ierīces sniegumu, atgriežoties pie iPad jūtos kā nonākot mājās. Uz Android ierīces es tā arī neiemanījos atrast tikpat labu Newsstand alternatīvu elektronisko žurnālu lasīšanai un arī visas citas aplikācijas uz iPad izskatās un darbojas labāk. Bet es redzu, ka Android attīstās milzu soļiem un ticu, ka jau pēc pāris gadiem platforma beidzot darbosies labi. Ak, jā, esmu no tiem cilvēkiem, kas ierīces grib lietot nevis nemitīgi urķēt un tas laikam arī izskaidro kāpēc man iPad patīk labāk. Tomēr katram savi lietošanas paradumi, vēlmes un spējas. Tāpēc labi, ka mums šobrīd ir ļoti plašas izvēles iespējas.

    2013-07-03 14.20.08
    Newsstand – te es lasu digitālos žurnālus

    Rezumē

    Apple iPad mini ir lielisks planšetdators! Jā, tas nav lēts, tas izmanto slēgtu iOS platformu, tā iebūvēto atmiņu nevar papildināt ar lētām atmiņas kartēm un displeja izšķirtspēja nav vienā līmenī ar konkurentiem. Tomēr pat par spīti visiem šiem trūkumiem, iPad mini ir ierīce, ko gribas skriet un iegādāties. Gluži tāpat kā ikvienu citu iPad pār citiem Android aparātiem. Paņemot rokā iPad, tu saproti par ko maksā – ierīces metāla korpuss ir īsts mākslas darbs un iOS tev ļaus ērti atlaisties dīvānā un bez liekām galvassāpēm uzņemt vēlamo saturu. Ziniet, ir cilvēki, kam nevajag neko vairāk par iespēju vienkārši lietot ierīci bez liekas galvas lauzīšanas. Vai es plānoju mainīties uz iPad mini ar Retina displeju? Jā, jo tas beidzot būs pilnībā pabeigts iPad mini.

    O, es dzirdu šūmēšanos auditorijā. Ja saki, ka Android ir labāks un ar to var ērti skatīties torrentos nospertus video, kā arī darīt vēl visādas cēlas darbības, tad viss ir vienkārši – tev iPad nav vajadzīgs. Jā, viss ir tik vienkārši. Uzmet aci Samsung Galaxy Note 8.0, tur pat ir irbulis un iespēja veikt balss zvanus.

    Apple iPad mini ir lielisks planšetdators, ko gribas skriet un iegādāties.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    10
    Displejs
    6
    Kamera
    6
    Veiktspēja
    8
    Programmatūra
    8
    Baterija
    9
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Imants
    26.05.2014 19:09

    Gaidu ipad mini retina (2) apskatu.

    Reklāma
    Apple iPad mini ir lielisks planšetdators, ko gribas skriet un iegādāties.Apple iPad mini (2012) apskats