Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicina meitenes un sievietes pieteikties vizītei CERN, Eiropas Kodolpētniecības centrā Šveicē

    Jaunākie raksti

    Lai veicinātu meiteņu un sieviešu aktīvāku iesaisti zinātnē, Riga TechGirls izsludina pieteikšanos iespējai doties apmaksātā braucienā uz CERN – Eiropas Kodolpētniecības centru – Ženēvā, Šveicē 2023. gada jūnija beigās.

    Eiropas Komisijas dati rāda, ka sākumskolas vecuma meitenes un zēni izrāda interesi par zinātni vienlīdzīgi, taču pamatskolas pēdējos gados dažādu iemeslu dēļ meitenes sāk izvairīties no zinātnes, tehnoloģiju, inženierijas, matemātikas (STEM) un IKT priekšmetiem. Pieejamie dati liecina, ka tikai viena no trim STEM absolventiem ir sieviete. “Girls go CERN” projekta mērķis ir iedvesmot un mudināt meitenes un jaunas sievietes izvēlēties zinātni kā savu nākotnes profesiju, kā arī popularizēt CERN Latvijā.

    Reklāma

    “Šis projekts ļaus dalībniecēm ne tikai iepazīt talantīgākos zinātniekus un sniegs ieskatu, kādas iespējas var piedāvāt šādas globāli nozīmīgas pētniecības organizācijas, bet veicinās arī Latvijas redzamību un atpazīstamību zinātnē, tajā skaitā CERN. Zināšanu apmaiņa ir īpaši svarīga, lai rastos inovācijas un jaunie censoņi varētu atnest labāko praksi arī uz Latviju.” komentē Riga TechGirls līdzradītāja Līna Marta Sarma.

    “Latvijas CERN stratēģija paredz jēgpilnu un koordinētu valsts dalību CERN asociētās dalībvalsts statusā, un tas nozīmē, ka mēs varam izmantot CERN kā cilvēkresursu sagatavošanas platformu, organizējot izglītojošus un STEM popularizējošus pasākumus šajā globāli nozīmīgajā zinātnes centrā. Latvijai stratēģiski svarīgi ir rosināt jauniešu interesi par STEM jomām, veicināt CERN atpazīstamību un parādīt jaunajiem cilvēkiem, ka viņiem ir iespējas strādāt un mācīties CERN. Tā kā projekta “Girls go CERN” mērķis ir veicināt to, lai vairāk meiteņu un jaunu sieviešu izvēlas mācīties kādā no STEM jomām, arī CERN Nacionālais kontaktpunkts Latvijā atbalsta meitenes un sievietes šajā ceļā un aicina doties uz CERN, lai iepazītos ar daudzveidīgajām karjeras iespējām CERN un ar to saistītajās zinātnes jomās,” saka Latvijas pārstāvis CERN un Rīgas Tehniskās universitātes profesors Toms Torims.

    Projektam “Girls go CERN” aicinātas pieteikties meitenes un sievietes, sākot no 16 gadu vecuma, kuras plāno savu karjeru saistīt ar zinātni un tehnoloģijām. Vizītes laikā dalībnieces varēs iepazīties ar CERN pētījumu virzieniem un aktivitātēm un iedvesmoties no STEM nozares izcilākajiem zinātniekiem. Visus ar vizīti saistītos izdevumus segs Riga TechGirls organizācija.

    “Es devos uz CERN 2019. gada Ēnu dienā un tur ēnoju Tomu Torimu. Biju ļoti iedvesmota, redzot darbinieku aizrautību, jo sarunas par aktualitātēm zinātnē nerimās arī pusdienu pārtraukumos un pēc darba laika. Atgriežoties no Ēnu dienas, man bija skaidrs plāns, ka ir jātiek darbā CERN, jo tā ir īstā vieta, kur apgūt jaunākās tehnoloģijas kopā ar labākajiem pasaules līmeņa speciālistiem. Pateicu vecākiem, ka nu droši zinu, ka gribu mācīties līdz pat doktorantūrai!” stāsta CERN 2022. gada Tehnisko studentu programmas dalībniece un Latgale TechGirls līdzradītāja Valentīna Elizabete Dzjumane.

    Braucienu finansiāli atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, savukārt to organizē Riga TechGirls organizācija sadarbībā ar CERN Nacionālo kontaktpunktu Latvijā.

    Vairāk informācijas: rigatechgirls.com/girlsgocern

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    grh
    04.04.2023 16:03

    Dzimumu diskriminācija at it’s finest.

    Biteme
    04.04.2023 17:15
    Reply to  grh

    Nevis diskriminācija, bet attīstības valstīm raksturīgie procesi – izvilkt sievietes no mājsaimniecības/ģimenes un pavērt durvis uz dzīvesveidu, kas ļauj būt neatkarīgām no pelnošā vīrieša.

    Mani gan izbrīna tas, ka Latvija joprojām ir to valstu vidū, kur šie procesi ir jāstimulē un specifiski jābalsta….likās, ka pēdējo 20 gadu laikā ir radušās gan iespējas, gan izveidojusies tendence. Mums taču nav nekādu reliģisko vai sociālo barjru sievietēm darīt jebkuru darbu. Ir tik daudz sieviešu gan IT sfērā, gan jurisprudencē, ekonomikā utt. Vai ir iespēja, ka organizatori vienkārši noraksta līdzekļus?

    Jānis
    05.04.2023 06:09
    Reply to  Biteme

    Raksts un aktivitāte ir dzimuma diskriminācija! Pluss ko tu gribi vilkt? Pēc statistikas sievietes 50+% vairāk iegūst augstāko izglītību. 4000 meitenes gadā un 2000 puikas. Kaut kas tāds. Atbalsts, papildus aktivitātes pie šādiem skaitļiem sen būtu jāsniedz puikām. Kaut kā jau Eu nauda jāvāc. Eu sen dominē neadekvāta, apšaubāmas ideoloģijas kultivēšana un vīriešu diskriminācijas atbalsts. Riga tech girls, lai cik stilīgi nebūtu ir diskriminācijas kantoris. Tur nav ko lepoties. Džeki vienīgi nav tādu precedentu! Parasti IT neatkarīgi no dzimuma uzņem, atbilsti zināšanām laipni lūdzu.

    Last edited 1 year ago by Jānis
    Jānis
    05.04.2023 06:28
    Reply to  Biteme

    Diskriminācija ir nepelnīta vai negodīga attieksme vai apiešanās pret kādu vai kādu grupu, balstoties uz viņu īpašībām vai piederību noteiktai kategorijai, piemēram, dzimums, rase, etniskā izcelsme, reliģija, seksuālā orientācija, invalīdu statuss, vecums vai citas līdzīgas īpašības.
    valid justification. uz to arī viņi izbrauc, ka nedabū pa mizu. Tas kā pamato un kurš. Valdē Rīga Tech ir tik sievietes! Kā tas nākas? Vai tik tiešàm LV ir sieviešu diskriminācija šaj jomā? Pamatot to nevar.

    Last edited 1 year ago by Jānis
    Ivis
    04.04.2023 16:37

    “.. taču pamatskolas pēdējos gados dažādu iemeslu dēļ meitenes sāk izvairīties no zinātnes, tehnoloģiju, inženierijas, matemātikas (STEM) un IKT priekšmetiem” vai tas varētu būt saistīts ar to, ka viņām sāk interesēt instagrams, šopings un puiši? Just asking.

    Krotow
    04.04.2023 18:02
    Reply to  Ivis

    Vienai daļai noteikti. Taču sabiedrības un paaudžu ietekmi noliegt arī nevar. “Vecajā Eiropā” dzimumu diskriminācija plauka un ziedēja vēl pirms tā pārvērtās par Āzijas un Āfrikas uzņēmīgo nabagu ar zināmu attieksmi pret sievietēm kolektoru. Tai pašā Vācijā sievietēm neoficiāli algas joprojām ir zemākas un karjeras iespējās sarežģījumi lielāki. Boļševiku attieksme pret sievietēm, ko pie mums ieviesa PSRS okupācijas laikā, paradoksālā kārtā dzimumu līdztiesībai nostrādāja par labu. Un tagad jābremzē alternatīvi apdāvinātais gals, kura izpratnē heteroseksuāls baltais vīrietis ir anahronisms.

    Last edited 1 year ago by Krotow
    Munins
    05.04.2023 09:20

    Bērnus, lai dzemdē migranti.

    bobis
    10.04.2023 23:22

    Si zinatnes nozare saistas ar radiaciju, ne katram liela velme taja iesaistities, beigu rezultata vienkarsi dabut darbu kas saistas ar AES.

    Reklāma