Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa varētu kļūt neatkarīga no Ķīnas akumulatoriem jau tuvāko gadu laikā

    Jaunākie raksti

    Tiek lēsts, ka Eiropai ir visai labas iespējas tikt vaļā no Ķīnā ražotiem akumulatoriem un attiecīgi arī atkarība no šāda tipa Ķīnas ražojumiem. Šīs gan ir teorētiskas aplēses, nevis jau izrakti pamati akumulatoru rūpnīcām. Aplēses veiktas, pamatojoties uz dažādu ražotāju ziņojumiem un paziņojumiem presē.

    Tāpat aplēses norāda, ka Eiropā līdz 2030. gadam lielākie akumulatoru ražotāji varētu būt CATL, Northvolt, ACC, Freyr un Volkswagen Group.

    Eiropa pati varētu saražot aptuveni divas trešdaļas no nepieciešamajiem katodiem, šobrīd Eiropas līmenī ir 12 uzņēmumi, kas aktīvi darbojas akumulatoru ražošanas jomā. Kopumā Eiropai izziņotas 17 akumulatoru un to sastāvdaļu ražotnes. Lielākie jau esošie vai būvniecības stadijā esošie projekti ir Umicore Polijā, Northvolt Zviedrijā un BASF Vācijā.

    Diemžēl Eiropai nāksies iepirkt pilnīgi visu litiju, to Eiropā šobrīd neiegūst, bet dažādi avoti norāda, ka līdz 2030. gadam Eiropa varētu pati iegūt vai no uzticamākiem pārdevējiem iepirkt ap 50% litija. Kopumā šobrīd esot 24 projekti, kas saistāmi ar litija piegādēm un pārstrādi, to skaitā ir Vulcan Energy Resources Vācijā un Eramet Francijā.

    Vēlreiz piebildīšu, ka šīs ir aplēses uz papīra, arī daudzi minētie projekti vēl ir sākuma stadijā vai pat vēl tikai tiek veidoti. Tāpat tiek norādīts, ka atkarību no Ķīnas varēs mazināt tikai tad, ja akumulatoru ražošanai un izejvielu piegādei būs lielāks un pieejamās atbalsts par fosilās enerģijas projektiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Diginauts
    30.01.2023 11:42

    Paļauties uz diktatūru resursiem ir sevis muļķošana.

    davix
    30.01.2023 14:16

    “ja akumulatoru ražošanai un izejvielu piegādei būs lielāks un pieejamāks atbalsts par fosilās enerģijas projektiem.” Ja biznesu jau pamatā plāno stutēt uz valsts subsīdijām/valsts protekcionisma, tātad tas sanāk nerentabls. Vai tā nebūs naudas apguve šaurākam vai plašākam cilvēku lokam zem birkas “zaļā politika”.

    KKTK
    30.01.2023 14:47
    Reply to  davix

    Žēl protams, brauc ar ko gribi, degviela vai baterijas, tāpat visu laiku jāatbalsta diktatori un bandīti… :/

    Last edited 1 year ago by KKTK
    krissss
    31.01.2023 13:15

    Drīz jau šo ļoti nepieciešamo litiju sāks iegūt tepat – t.i. Somija vai Norvēģija..?! Kaut kur bija rakstīts ka tur atklātas cēlmetālu raktuves un apjomi ir vairāk kā vajag…

    Reklāma