Web Analytics
More
    Reklāma

    Kanādas likumdevēji sodīs pilsoņus, kuri būs pastrādājuši noziedzīgas darbības uz Mēness

    Jaunākie raksti

    Nav nekāds noslēpums, ka uz Mēness gluži kā visā kosmosā likumi īsti nepastāv un principā vari tur darīt to, ko vēlies, ieskaitot darbības, par kurām uz Zemes saņemtu sodu – sākot no atkritumu atstāšanas aiz sevis līdz pat draudiem cita dzīvībai. Izskatās, ka Kanāda vismaz no savas puses cer to mainīt.

    Kanāda aizvadītajā ceturtdienā grozīja savu kriminālkodeksu, kas ļaus saukt pie atbildības par noziegumiem, ko Kanādas astronauti pastrādājuši misijās uz Mēnesi vai, atrodoties uz tā virsmas. Tāpat izmaiņas paredz to, ka ārvalstu astronauti, kuri apdraud Kanādas astronauta drošību vai dzīvību, arī var tikt sodīti saskaņā ar Kanādas tiesību aktiem.

    Reklāma

    Kanādas kriminālkodeksā jau ir iekļautas noziedzīgas darbības, ko šīs valsts astronauti pastrādājuši Starptautiskajā kosmosa stacijā, un, par ko jāsaņem sods. Taču jaunie grozījumi tagad attiecas arī uz Mēness misijām, piemēram, to pašu “Artemis” programmu, kurā līdztekus Eiropas Kosmosa aģentūrai, Japānas Aviācijas un kosmosa izpētes aģentūrai piedalās arī Kanādas Kosmosa aģentūra. Programmas ietvaros NASA tuvāko gadu laikā plāno nosūtīt cilvēkus atpakaļ uz Mēnesi.

    Jāpiebilst, ka pašreiz darbības kosmosā visai brīvi regulē 1967. gadā noslēgtais Kosmosa līgums, kas paredz, ka valstis pašas uzrauga un ir atbildīgas par savu astronautu rīcību kosmosa telpā.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma