Web Analytics
More
    Reklāma

    Elektriskie irbulīši spēs stimulēt sāļu garšu

    Jaunākie raksti

    Latviešiem noteikti patīk sāļi ēdieni, un zinu cilvēkus, kuri pat to nepagaršojot, drošībai pieber klāt vēl drusciņu. Tad nu Japānas vēlme radīt elektriskos irbulīšus, kas varētu stimulēt sāļu garšu, varētu būt labs risinājums veselības uzlabošanai un garšas saglabāšanai.

    Nevar noliegt, ka ir ēdieni, kuri bez sāls negaršo tik labi, tomēr lielākoties tas ir saistīts ar mūsu smadzenēm un to kā uztveram garšu. Tāpat ir zināms, ka sāls un cukurs nav tie labākie draugi mūsu veselībai, un kopumā to daudzumu uzturā vajadzētu samazināt. Tāpēc Meidzi universitāte Japānā kopā ar ekspertiem un valsts veselības ministriju ir atbalstījusi projektu, kas izstrādā speciālus elektriskos irbulīšus. Ar elektriskā impulsa palīdzību tie būs spējīgi ēdājam likt sajust sāļāku ēdiena garšu, kaut arī patiesībā gatavošanas procesā tas ir samazināts.

    Reklāma

    Mērķis ir samazināt japāņu patērēto sāls daudzumu uzturā par 20%, tomēr tas nozīmē arī garšas izmaiņas un tās pasliktināšanos, jo ir jau radies pieradums. Lai to panāktu, viens no ēdienu irbulīša galiem ir aprīkots ar metāla kontaktu, kas nodod elektrisko strāvu ar noteiktu viļņu formu ēdāja mutē. Tas ietekmē nātrija hlorīda un mononātrija glutamāta jonus, tādējādi uzlabojot garšas kārpiņu sāļuma sajūtu. Protams, šis elektriskais strāvas impulss nebūs jūtams lietotājam, līdz ar nav jāuztraucas par nepatīkamu sajūtu mutē.

    Aktuālie testi parādījuši, ka šī tehnoloģija ļauj ēdienu padarīt pat 1,5 reizi sāļāku pēc sajūtām, kas nozīmē, ka tas ir pietiekami liels apmāns, samazinot īsto sāls daudzumu ēdienā. Šis gan nav pirmais šāda veida risinājums, jo iepriekš radīta dakša, kas spēj stimulēt gan sāļo, gan saldo garšu.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma