Web Analytics
More
    Reklāma

    Cooler Master Notepal Ergostand IV klēpjdatora dzesēšanas paliktņa apskats

    Jaunākie raksti

    Iepriekš neesam dikti aizrāvušies ar dažādu mazo datoru aksesuāru apskatiem, bet nu ir laiks iestartēt šādu ierīču apskatus! Vari sagaidīt, ka tuvāko nedēļu laikā apskatīsim vēl vairākus mazos gadžetiņus, kam parasti neatliek laiks.

    Viens no apskatāmajiem gadžetiņiem ir aptuveni 50 eiro maksājoša klēpjdatora leņķī pacelšanas pamatne Cooler Master Notepal Ergostand IV ar iebūvētu ventilatoru dzesēšanai un pat USB sadalītāju. Šāda klēpjdatora leņķī pacelšanas pamatne noderēs gan darbam no mājām, gan arī datorspēļu entuziastiem, kas savas virtuālās cīņas vada klēpjdatorā.

    Reklāma

    Patīkami, ka Cooler Master Notepal Ergostand IV nav kārtējais plastmasas grabulis ar skaļu ventilatoru, kā tas dažkārt gadās līdzīgu aksesuāru ražotājiem. Nevaru gan teikt, ka Notepal Ergostand IV viss ir izveidots perfekti, dažas nianses ir paciešamas, bet tās varēja arī nebūt.

    Cooler Master Notepal Ergostand IV pieejams vien melnā krāsā, tas veidots no visai labas plastmasas un metāla. Šai klēpjdatora leņķī pacelšanas pamatnei ir gumijotas peciņas, kas samazina vibrācijas un trokšņus.

    Paredzēts, ka klēpjdatora leņķī pacelšanas pamatne izmantojama kopā ar gandrīz jebkuru klēpjdatoru izmēros līdz 17 collām. Uz Notepal Ergostand IV vēl 14 collu klēpjdators izskatās pieņemami, 13.3 collas sāks izskatīties nedaudz komiski, bet vēl arvien lietojami. Lai nenoslīdētu, dators balstās uz divām atvāžamām peciņām, kas atrodas uz Notepal Ergostand IV virsmas.

    Kopējie Cooler Master Notepal Ergostand IV izmēri ir 370 x 265 x 40 mm, ierīcē ir ievietots visai kvalitatīvs 140 mm ventilators. Ventilatora pagriezieni pieregulējami no 700 līdz 1400 apgriezieniem minūtē. Tiek solīts, ka klēpjdatora leņķī pacelšanas pamatnē izmantotais ventilators nodrošina 46.8 ±10% CFM gais plūsmu un 1.24 mm/H2O gaisa statisko spiedienu. Tāpat tiek solīts, ka pie 1400 apgriezieniem minūtē ventilators strādās ar līdz 29 dBa troksni.

    Avots: Cooler Master

    Te uzreiz var piebilst, ka pat pie 1400 apgriezieniem minūtē Notepal Ergostand IV iebūvētais ventilators būs knapi dzirdams, bet to vispār nemanīsi, kad ieslēgsies klēpjdatora sīciņā dzesēšanas sistēma. Ja ventilators nav nepieciešams, to var izslēgt pavisam. Tad Cooler Master Notepal Ergostand IV darbojas kā parasts klēpjdatora leņķī paceļošs paliktnis.

    Cooler Master Notepal Ergostand IV var pieregulēt piecos dažādos leņķos, bet ir jāņem vērā, ka tie ir visai agresīvi leņķi, ne visi klēpjdatori ir gana plaši vaļā atvāžami. Biznesa klases klēpjdatorus parasti var atvērt gana plaši vaļā, bet spēlēm paredzētie klēpjdatori ne vienmēr plaši atveras, jo tiem jau aizmugurē ir dzesēšanas atveres.

    Avots: Cooler Master

    Manās acīs lielākā Notepal Ergostand IV problēma pēc kāda laika varētu būt neiespējamā ierīces izjaukšana tīrīšanai. Te var nākties izlīdzēties ar kādu nelielu kompresoru vai saspiestā gaisa baloniņu, lai notīrītu ventilatora spārnus. Vienlaikus gan jāņem vērā, ka Cooler Master Ergostand IV darbības laikā ir pacelts leņķī pret galdu, attiecīgi ierīcē tiek ierauts visai niecīgs putekļu daudzums.

    Cooler Master Ergostand IV izmanto enerģiju no klēpjdatora USB pieslēgvietas, vienlaikus klēpjdatora leņķī pacelšanas pamatne izmantojama par USB sadalītāju (te ir veselas četras USB pieslēgvietas), bet jāņem vērā, ka te ir tikai USB 2.0 ātrumi, kas nozīmē, ka varēsi pieslēgt klāt peli un tastatūru, bet datus labāk te nekopēt. Kaut gan arī jaunajos iPhone viedtālruņos Lightning pieslēgvieta piedāvā šos pašus nožēlojamos USB 2.0 datu pārraides ātrumus. Lādēt gan nekādas ierīces pie Cooler Master Ergostand IV nevajadzētu.

    Diemžēl Cooler Master Ergostand IV ir arī izgaismojums. Zilgans, visai prasts izgaismojums priekšpusē. Tas varēja arī nebūt vai vismaz būt atslēdzams. Labā ziņa ir tā, ka zilganajam izgaismojumam var priekšā piestumt tastatūru, tad šīs Fast & Furios divtūkstošo gadu atraugas neredzēsi.

    Avots: Cooler Master

    Tagad parunāsim par Cooler Master Ergostand IV spējām dzesēt klēpjdatorus. Te noteikti ir jāņem vērā, ka lielais 140 mm ventilators būs tieši tik spējīgs, cik lielas ir klēpjdatora atveres tā apakšdaļā. Ofisa klēpjdatori jau tāpat ir vēsi un klusi, tos pietiks tikai uzlikt uz leņķī pacelšanas pamatnes, lai redzētu uzlabojumus. Parasti biznesa klēpjdatoriem ir niecīgas peciņas, tie savu dzīvi pavada piespiesti pie galda un smokoši uzmesti uz segas vai spilvena. Vismaz manam HP EliteBook apakšdaļā ir visai sīkas atveres, kas neļauj Cooler Master Ergostand IV 140 mm ventilatoram daudz palīdzēt datora dzesēšanā.

    Moderni ofisa klēpjdatori ir gandrīz pasīvi, Apple līdz ar M1 procesoru atnākšanu MacBook Air pavisam atstājis bez aktīvās dzesēšanas sistēmas. MacBook Pro tā gan saglabāta un MacBook Pro arī uzrāda labāku veiktspēju. Bet ne par to ir stāsts.

    Vislielāko ieguvumu no Cooler Master Ergostand IV 140 mm ventilatora varam sagaidīt tieši spēlēm paredzētos klēpjdatoros. Jo lielākas atveres ir spēlēm paredzētā klēpjdatora apakšā, jo efektīvāk 140 mm ventilators varēs piedalīties datora dzesēšanā. Protams, sākumā būtu ideāli savest kārtībā (iztīrīt) spēlēm paredzētā klēpjdatora dzesēšanas atveres un ventilatorus no putekļiem, tikai tad var pievērsties šādiem eksperimentiem ar papildus dzesi.

    Spēlēm paredzēta klēpjdatora pacelšana nost no galda virsmas jau samazina procesora un videokartes temperatūras par vismaz dažiem grādiem.

    Pamērīju, ka Cooler Master Ergostand IV 140 mm ventilators spēja par aptuveni 3 līdz 5 grādiem uzlabot gan procesora (AMD Ryzen 7 3750H), gan arī videokartes (Nvidia GeForce GTX 1650) temperatūras spēlēs. Te gan jāatzīst, ka ASUS klēpjdatoram ir visai mazas dzesēšanas atveres apakšdaļā. Jo lielākas atveres klēpjdatora apakšā, jo vairāk vēsu gaisu 140 mm ventilators spēs sadzīt iekšā klēpjdatorā.

    Cooler Master Ergostand IV vairāk varētu nākt talkā klēpjdatora dzesēšanai vasarā. Tagad ziemā istabā ir ap 20 grādiem, kamēr vasarā temperatūra istabā var pārkāpt 25 grādu robežu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Morgen
    26.02.2022 21:05

    Jā, šie divi šķiet būtiski mīnusi:
    – “problēma pēc kāda laika varētu būt neiespējamā ierīces izjaukšana tīrīšanai”,
    – neatslēdzams “zilgans, visai prasts izgaismojums priekšpusē”.

    Jautājums: vai tās 2 peciņas datora noturēšanai uz virsmas nekādīgi netraucē plaukstu locītavām? Pēc Cooler Master promobildes izskatās, ka lieliem, bieziem gaming datoriem problēmas neradīsies, bet vai tās netraucēs, ja uzliks kādu plānāku datoru?

    Last edited 2 years ago by Morgen
    Reklāma