Web Analytics
More
    Reklāma

    Licencēta LU un RTU kopīgā doktorantūras programma “Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas”

    Jaunākie raksti

    29. septembrī Augstākās izglītības aģentūras Studiju kvalitātes komisija pieņēma lēmumu izsniegt licenci Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) kopīgajai doktora studiju programmai “Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas”. Šādi ir vainagojies abu augstskolu speciālistu kopdarbs vairāku gadu garumā, kura rezultātā universitātes ir kļuvušas par Eiropas Kodolpētniecības centra asociēto dalībvalsti.

    Studiju programmas izveidē kopā ar abu universitāšu profesoriem, mācībspēkiem un pētniekiem aktīvi piedalījās arī zinātnieki no Eiropas Kodolpētījumu organizācijas CERN un 2018. gadā izveidotās CERN Baltijas grupas, kas šobrīd apvieno deviņas universitātes un pētniecības institūtus no trim Baltijas valstīm, kas garantē, ka šī ir starptautiska studiju programma.

    Reklāma

    Lekcijas studējošajiem šajā studiju programmā kopā ar LU un RTU mācībspēkiem lasīs arī vieslektori no CERN un Baltijas valstu universitātēm.

    “Šī studiju programma ir unikāla ne tikai Latvijā, bet tai praktiski nav analogu Eiropā kopumā, jo tā organiski apvieno vienā studiju programmā divas būtiskas augstu enerģiju fizikas pētniecības komponentes – pašu modernāko fiziku, kas virza mūsu izpratni par materiālo pasauli, ar inženieru augstākajiem sasniegumiem daļiņu paātrinātāju būvniecībā,” uzsver studiju programmas līdzdirektors LU profesors Mārcis Auziņš.

    Katram doktorantam būs divi vadītāji – viens no LU vai RTU un otrs no CERN. Daļu no studiju laika doktoranti pavadīs Eiropas Kodolpētniecības organizācijā CERN, Ženēvā.

    “Tā ir nebijusi iespēja jaunajiem fiziķiem un inženieriem no Latvijas piedalīties unikālos pētījumos ar pasaulē lielāko elementārdaļiņu paātrinātāju – Lielo hadronu paātrinātāju CERN – mācīties un strādāt iedvesmojošā vidē,” papildina M. Auziņš.

    Pirmo studējošo uzņemšana jaunizveidotajā studiju programmā notiks jau š. g. oktobrī.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma