Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA tuvāko desmit gadu laikā plāno divas misijas uz Venēru

    Jaunākie raksti

    Tā kā Marsu pašreiz jau pēta veselas trīs valstis, laiks ķerties pie nākamās planētas kārtīgākas iepazīšanas. To arī NASA tuvāko desmit gadu laikā paredz darīt. Kosmosa aģentūra nākusi klajā ar vēsti, ka plāno divas jaunas robotu misijas “DAVINCI +” un “VERITAS”, kuru laikā roboti palīdzēs izprast, kāda ir Venēra un vai tā kādreiz varētu būt apdzīvojama.

    Zīmīgi, ka šīs būs pirmās misijas 30 gadu laikā, kurās ar jaunu tehnoloģiju palīdzību planētu varēs iepazīt pavisam citādāk. Pirmā no misijām, kuru plānots veikt 2028. gadā, ir “VERITAS”. Tās laikā zonde ar tādu pašu nosaukumu riņķos ap planētu un veiks kartēšanu. Ar modernākas aparatūras palīdzību būs iespēja iegūt asākus uzņēmumus, kas sniegs labāku priekšstatu par planētas ģeoloģisko vēsturi. Tāpat NASA centīsies noskaidrot, vai uz Venēras joprojām aktuāli ir tādi procesi kā plātņu tektonika un vulkānisms.

    Reklāma

    Misiju “DAVINCI +” plānots sākt gadu vēlāk. Tā ir īpaša ar to, ka būs pirmā ASV rīkotā misija Venēras atmosfērā kopš 1978. gada. Kosmosa kuģis ar tādu pašu nosaukumu “DAVINCI +” uzņems planētas virsmas tuvplāna fotogrāfijas. Pēc tam kārta būs robotiskajai zondei, kas Venēras atmosfērā pētīs gāzes un citus elementus.

    Zīmīgi, ka lielāka interese par Venēras izpēti radās pērn, kad atsevišķa starptautisku pētnieku komanda publicēja atzinumu, ka Venēras mākoņi satur kaitīgu gāzi – fosfīnu. Tas norāda uz to, ka, iespējams, uz Venēras atrodama kāda dzīvība, jo fosfīnu galvenokārt rada tikai dzīvi organismi. Citi pētnieki šo apgalvojumu ir apstrīdējuši, un kaut kādu skaidrību šajā visā var ieviest tikai “DAVINCI +” un “VERITAS” misijās atklātais.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alberts Kviesis
    06.06.2021 23:08

    Nezinu, ko tur iesākt. Dienā +200 grādi, naktī mīnus -50. Izpēte ir vēl bezcerīgāka par attālāko Marsu. Venērai var vienīgi papētīt grunts sastāvu drošākajos apgabalos. Ekskursijām tā nederēs ar varbūtību 99.99%. Marss gan varēs tikt ar laiku potenciāli apdzīvots. Pat uz zemes izrādās, ka audzēt lielos angāros vairāku līmeņu puķu dobēs ir drošāk nekā to visu darīt pļavā. Nevajag ne pesticīdus, ne par lietu vai saules gaismu jāuztraucas. Raža un noiets garantēti. Liels angārs ar LED lampām un bačoks ar lietus ūdens rezervēm+sūknis. Bizness uz urrā

    Last edited 2 years ago by Alberts Kviesis
    ziedonis
    14.06.2021 11:22

    https://lv.wikipedia.org/wiki/Fosfīns
    kaut kā neizskatās ka fosfīns būtu pazīme dzīvībai

    14.06.2021 11:56
    Reply to  ziedonis

    metāns arī nav nekāda veselīgā gāze, tikai liellops to purkšķina nepārtraukti.

    Reklāma