Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīna aicina pāriet uz globālu ceļošanas sistēmu, kuras pamatā ir QR kodi

    Jaunākie raksti

    Iepriekšējā nedēļas nogalē attālināti norisinājās G20 samits, kurā šoreiz fokuss tika likts uz Covid-19. Šajā sakarā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nāca klajā ar aicinājumu izveidot “globālu mehānismu”, kas ar QR kodu palīdzību dotu iespēju atsākt starptautisko ceļošanu.

    Sji Dzjiņpins norādīja, ka QR kodi palīdzētu ātrāk identificēt ceļotājus un noteikt to veselības stāvokli. Konkrētāk, pēc šiem kodiem, pamatojoties uz nukleīnskābju testa rezultātiem, varas iestādes varētu noskaidrot, vai cilvēkam ir vai nav Covid-19. Tikmēr cilvēktiesību aizstāvji brīdina, ka šāda pieeja varētu veicināt plašāku politisko uzraudzību, kā arī atsevišķu sabiedrības grupu atstumtību.

    Reklāma

    Tikmēr pašā Ķīnā QR kodi tiek plaši izmantoti kopš februāra, lai palīdzētu ierobežot Covid-19 izplatību. Automātiski ģenerēts QR kods jau piešķirts ikvienam Ķīnas pilsonim, un tas kalpo kā veselības stāvokļa rādītājs. Šie kodi, kurus iespējams nolasīt ar mobilo ierīci, iezīmējas dažādās krāsās atkarībā no tā, kāds ir cilvēka veselības stāvoklis. Zaļš kods ļauj brīvi ceļot, savukārt oranžs vai sarkans norāda, ka cilvēkam nepieciešams karantīnā uzturēties līdz divām nedēļām.

    QR kodi atšķirīgās valstīs tiek izmantoti citādāk, taču tieši Covid-19 laikā to pielietojums ir stipri dažādojies. Piemēram, Singapūras un Austrālijas iedzīvotāji šos kodus izmanto, lai reģistrētu savu apmeklējumu tirdzniecības centros, restorānos, darba vietās un citviet. Šādi iespējams vieglāk izsekot Covid-19 izplatībai.

    AvotsBBC
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1034
    24.11.2020 11:39

    Pfffff…..kāda no tā jēga? Pilnīgi vesels cilvēks iekāpj izbrauc no mājas un pēc vairākām lidostām un lidmašīnām viesnīcā iečekojas jau inficējies. Ko tieši QR kods šeit atrisina? Kamēr identificēs, kamēr atsekos….pārnese jau notiek.

    Vienīgais, kas patīk – QR kodi, ko Ķīnā izmanto arī maksājumiem. Tā pati biļete ar QR kodu darbojas pilnīgi jebkurā telefonā un tas ir tas, uz ko jāiet, nevis jāmēģina aptvert vairāku veidu elektroniskos maksājumus, kas nedarbojas bez noteikta čipa (piem. NFC) telefonā.

    Vika
    24.11.2020 14:36

    Interesanti, ka šāda tipa Kursora rakstos par ĶTR tehnoloģijām nav norādes uz potenciālajiem riskiem, kas rodas, izmantojot ĶKP tehnoloģijas kā Ķīnā, tā ārvalstīs. QR kodi, digitālā valūta, 5G ir skaisti, bet, ja tas nozīmē atbalsta sniegšanu “technologically-backed” autoritātismam, tad varbūt vajadzētu padomāt divreiz.

    Kursors.lv
    24.11.2020 14:39
    Reply to  Vika

    Kā tad nav, ka ir: “Tikmēr cilvēktiesību aizstāvji brīdina, ka šāda pieeja varētu veicināt plašāku politisko uzraudzību, kā arī atsevišķu sabiedrības grupu atstumtību.”?

    Last edited 3 years ago by Kristaps Skutelis
    Jānis
    24.11.2020 18:56

    Baidos, ka tā saucamie cilvēktiesību aizstāvji paši ir tikai personas, bet uz personām cilvēktiesības neattiecas…

    Vika
    25.11.2020 09:09

    Paldies par atbildi! Bet tas, ko vēlējos teikt, ir ka riski skar ne tikai cilvēktiesību jomu, lai neteiktu vairāk.

    Kursors.lv
    25.11.2020 09:53
    Reply to  Vika

    Protams, visa dzīve sastāv no vieniem riskiem.

    Jānis
    24.11.2020 18:55

    Lūk jums pirmais aicinājums ieviest globāli Bībelē pieminēto “zvēra zīmi”. Pagaidām gan ne uz cilvēka paša, bet tad jau ilgi vairs nebūs jāgaida. Visi jau sen aizmirsuši to Nirnbergas tiesas sprieduma sadaļu, kurā noteikts, ka cilvēkam piešķirt numuru un ar to apzīmogot ir noziegums pret cilvēci. Kaut gan, kāds gan sakars personai ar cilvēku, da nekāds, bet apkārt mums, ar retiem izņēmumiem, ir tikai personas.

    Krotow
    25.11.2020 12:21
    Reply to  Jānis

    Vai personas kods vai sociālā dienesta numurs citur nav piešķirts numurs? Nu labi, var jau arī likvidēt uzvārdus un atsaukties uz “Jāni no Valmieras” :)

    25.11.2020 14:52
    Reply to  Krotow

    > Vai personas kods vai sociālā dienesta numurs citur nav piešķirts numurs?

    Ir, bet tie vismaz “mētājas” pa dažādām sistēmām, no kurām kaut ko izkasīt vismaz kaut kā nebūt ierobežo valsts/savienības individuāla politika (cik nu iespējams) pretēji tam, ka cilvēka identifikators ir globāls un tad to var izsekot jebkur/jebkam.

    Līdzšinējā pieredze gan liek domāt, ka agrāk vai vēlāk to “cēlu mērķu” labad ieviesīs, bet tad atkal notiks kaut kas dēļ kā tas tiks atcelts – mazākā mērogā šādu epopeju var piemēram redzēt ar ASV biometriskajām (sejas) atpazīšanas sistēmām. Dažādu lielizmēra kompaniju (tai skaitā arī valsts iestāžu) drošības incidenti arī nerada (vismaz daļas) sabiedrības uzticību par “labajiem nodomiem” – viss iet pa spirāli..

    Kafs Bucs
    25.11.2020 12:37

    Ķīnieši jau nu grib gan popularizēt savu totalitārismu un kārdinat ar to citus priekšnieķeļus. Kuriem nav nekas pretī paverdzināt tos, kurus ir iespējams.
    Bet brīvība svarīgāka par štrunta c-19.
    Sen jau vīrusa kaitējums ir daudz mazāks par “cīņas pret vīrusu” nodarīto kaitējumu.

    Kursors.lv
    25.11.2020 13:00
    Reply to  Kafs Bucs

    O, Gobzemes avs pieklīdusi :)

    Kafs Bucs
    25.11.2020 14:37

    Nejauši gugle izmeta lapu..:)
    Bet Gobzems ir kārtīgs puika.

    Kafs Bucs
    25.11.2020 14:39

    Kur esam nonākuši – viens Ķīnas totalitārā komunistu režīma priekšsēdētājs mācīs pārejai pasaulei kā dzīvot un ceļot.:(

    Reklāma