Web Analytics
More
    Reklāma

    Tūristi uz Niagāras ūdenskritumu tagad var braukt ar elektriskiem prāmjiem

    Jaunākie raksti

    Dienā, kad tūrisms uzplauks no jauna un ceļot alkstošie tūristi atkal stāvgrūdēm rausies uz apskates vērtajām vietām, ceļš līdz uz Niagāras ūdenskritumam jau būs citāds. Vispār jau šobrīd ir. Ikviens, kurš vēlas redzēt ikonisko Niagāras ūdenskritumu, tagad uz to var doties ar elektrisko prāmi. Divi tādi tika prezentēti 6. oktobrī Ņujorkā.

    Izbraucienus ar šiem prāmjiem organizē uzņēmums “Maid of the Mist“, un tie ir vieni no pirmajiem šāda veida kuģiem, kas slīd pa ASV ūdensceļiem. Norādīts, ka abu kuģu baterijas uzlādējamas nieka septiņās minūtēs – laikā, kamēr pasažieri uzkāpj un nokāpj no šiem transportlīdzekļiem. Tikmēr pirmais pilnībā elektriskais pasažieru prāmis ASV savu ceļu no Alabamas krastiem uzsāka 2019. gadā. Tas liecina par to, ka elektriskie transportlīdzekļi, kā kuģi un prāmji ASV vēl ir diezgan liels jaunums un, domājams, ienesīs svaigas vēsmas ūdens tūrismā.

    Reklāma

    Pasažieru kuģu elektrificēšana ir daļa no globālas tendences, kas parādās ne tikai ASV. Somija 2017. gadā modernizēja un elektrificēja savu vecāko prāmi. Kopš tā laika elektriskie pasažieru kuģi ir parādījušies arī Dānijā, Spānijā, Indijā un Taizemē. Šveices bateriju ražotāja “Leclanche SA” izpilddirektors Anils Srivastava norādījis, ka iespējams elektrificēt pat 70% no globālās prāmju satiksmes.

    Satiksmei uz ūdens, kopumā ņemot, ir visai līdzīgs CO2 nospiedums kā aviācijas nozarei. Vienlaikus prāmji saražo salīdzinoši nelielu daļu oglekļa dioksīda, taču tos ir salīdzinoši vienkāršāk elektrificēt. Tajā pašā laikā jāsaka, ka baterijas vēl nav tik tālu attīstītas, lai aizstātu dīzeļdzinējus kravas kuģos un citos lielākos ūdens transportlīdzekļos. Šobrīd daudzsološākais risinājums tiek uzskatīts hibrīdie kuģi, kas kust uz priekšu ar alternatīvo degvielu.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    spriidiic
    13.10.2020 23:12

    Kas notiks , kad elektrotīkls uz kādu dienu/nedēļu tiks atslēgts ? Vai , kāda iemesla dēļ , nobruks ? Es par dīzeli , ar visām rokām un kājām .

    Reklāma