Web Analytics
More
    Reklāma

    Īpašs kērlinga robots uzveic Korejas komandu

    Jaunākie raksti

    Kāds interesants eksperiments noticis starp Korejas nacionālo kērlinga izlasi un speciāli radīto robotu, lai salīdzinātu, kurš tad mūsdienu pasaulē ir spēcīgāks – cilvēks vai mašīna.

    Šajā reizē gan trīs no četriem gadījumiem veiksmīgāks izrādījies robots Curly, kas kopumā ir bijis pārsteigums pašiem eksperimentā iesaistītajiem, jo kērlings patiesībā ir ļoti sarežģīts sporta veids, kurā labākie profesionāļi meistarību attīsta 15 un 20 gadu garumā, un ir daudz tehnisku nianšu.

    Reklāma

    Kērlinga spēles uzbūve ir pietiekami speciāla, kurai neveltīšu pārāk daudz laika, taču no šī eksperimenta ir jāpaņem tas, kā realitātē notiek robotu un mākslīga intelekta apmācība. Viens no izaicinājumiem ir dažādu simulāciju veidošana, kuras aizņem ļoti ilgu laiku, tāpēc lai taupītu laiku uz reāliem izmēģinājumiem, inženieri bija radījuši virtuālu vidi, kura pietuvināta fizikas likumiem, lai maksimāli apmācītu mākslīgo intelektu dažādiem spēles elementiem un situācijām.

    Tā kā kērlings notiek uz ledus, tad arī pati vide ir viens no ļoti nozīmīgajiem faktoriem, jo tā nekad nebūs vienāds. Kas patiesībā ir papildus mainīgais, uz kuru labāk var reaģēt cilvēks, tāpat no tehniskās sporta puses, cilvēki var izmantot šīs speciālās slotas, samazinot akmens un ledus berzi, ko robotam nebija iespējams darīt, kas apgrūtināja tā darbību. Taču beigās izrādījies, ka programmētie algoritmi ir bijuši pietiekami labi, lai uzveiktu īstus spēlētājus.

    Šis eksperiments aktualizē to, cik daudz informācijas patiesībā robotam ir jāspēj apstrādāt un sniegt kaut kādu rezultātu, uz ko cilvēka prāts spēj reaģēt ar loģiku, bet mehāniska iekārta vadās pēc noteiktas kārtības. Taču kērlinga spēlē šī kārtība un, piemēram, ledus kvalitāte nav konstanta vērtība, kas var pārslogot elektronisku sistēmu un likt tai uzvesties haotiski, kamēr cilvēks spēj izvērtēt situāciju un rīkoties pēc kādas sajūtas ne kalkulācijas.

    AvotsWIRED
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jurčiks
    25.09.2020 13:12

    Raksts par kērlinga noteikumiem būtu pat interesanti.. kērlinga noteikumi laymana valodā man ieinteresēja pat vairāk nekā fakts ka robots uzvarēja :p

    digitalk
    26.09.2020 00:04

    vai nu es kaut ko nezinu, vai tomēr kērlinga noteikumi ir daudz vienkāršāki par Texas Hold’em pokeru… tikai kādas 5-6 būtiskas rules.

    geksis
    27.09.2020 10:43

    Interesantāk būtu paskatīties uz rezultātu pret Kanādas vai Zviedrijas vīriešu izlasi.

    The researchers published a paper on Curly in Science Journal and said the robot won three of four matches “against expert human teams”—South Korea’s top-ranked women’s curling team and a reserve squad for the national wheelchair team–slightly narrowing the gap between machines and humans.

    Reklāma