Web Analytics
More
    Reklāma

    Plakans zivsacs objektīvs varētu samazināt viedtālruņu kameru izvirzījumus

    Jaunākie raksti

    Tā dēvētie zivsacs objektīvi (objektīvs, kas veido ļoti platu leņķi, bet attēls nav lineārs, tas ir kā spilvendrāna uzstiepts uz spilvena) parasti ir visai dārgi, jo tiek izmantoti vairāki liektie lēcu elementi. Tas arī padara zivsacs objektīvus lielus un smagus.

    MIT pētnieki atraduši iespēju zivsacs objektīvus padarīt mazākus, izmantojot plakanas lēcas objektīvu uzbūvē. Tādējādi pastāv iespēja samazināt izmērus kameru objektīviem, kā arī dažādam medicīniskajam aprīkojumam.

    Reklāma

    Pētnieki nodēvējuši savu izgudrojumu par metalens, objektīvam izveidoti mikroskopiski iegriezumi, kas ienākošo gaismu novada uz gaismjūtīgās matricas tāpat kā to darītu pamatīga izmēra zivsacs objektīvs.

    Pētniekiem šobrīd izdevies izveidot jaunā tipa zivsacs objektīvu ar 60 grādu skatu leņķi, kas 35 mm filmas jebšu pilna kadra matricas mērogos būtu aptuveni 35 mm objektīvs. Ar šādu objektīvu izdevies uzņemt augstas izšķirtspējas attēlus.

    Ar jauno tehnoloģiju varēs panākt līdz 180 grādu skatu leņķus, nepievienojot klāt nekādus papildu elementus objektīvam. Pagaidām prototipi izveidoti tikai infrasarkanajai gaismai (starojumam), bet pētnieki ir gatavi arī pielāgot objektīvu redzamās gaismas spektram.

    Avotsgizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jurčiks
    23.09.2020 09:32

    oh, lielais brālis tagad labāk redzēs kas atrodas tev apkārt katru reizi kad izņemsi telefonu no kabatas!

    Reklāma