Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātniekiem ir plāns, kā novirzīt Zemi apdraudošus asteroīdus

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) ir izveidojuši pētījumu, kurā tiek informēts par to, kā mēs varētu novirzīt asteroīdus, kuriem ir potenciāls ietriekties Zemē pie noteiktiem ārējiem faktoriem.

    Pētījums atklājis divus gadījumus, kuros ir iespējams izvairīties no sadursmes. Viens no tiem ir asteroīda novirzīšana no trajektorijas Zemes virzienā, tiesa tas prasītu lielu enerģijas triecienu. Gluži kā filmā “Armagedons” ar Brūsu Vilisu galvenajā lomā, kurā naftas urbēji uzspridzināja asteroīdu, lai to sadalītu 2 daļās. Otra iespēja ir jau laikus novirzīt asteroīdu no “atslēgas cauruma” zemes orbītā, tādējādi izmainot asteroīda potenciālo trajektoriju ietriekties mūsu planētā nākotnē.

    Reklāma

    Lai īstenotu otro plānu, reaģēšanas soļi būtu atkarīgi no tā, cik laicīgi būtu pieejama informācija par tuvojošos asteroīdu. Ja tā ir pieejama vismaz 5 gadus iepriekš, tad būtu iespējams nosūtīt izlūkierīci un papildus objektu vieglai sadursmei, turpinājumā nosūtot lielāka izmēra trajektorijas ietekmētāju. Laika robežās no 2 līdz 5 gadiem joprojām varētu darboties ar līdzīgu plānu izmantojot izlūku, kas novestu pie sadurobjekta (angliski impactor) nosūtīšanas. Bet ja laiks ir mazāks par šo periodu, tad uzreiz ir jāsūta ar ko ietriekties asteroīdā, lai izmainītu tā virzienu. Mazāk par gadu visdrīzāk jau būtu par vēlu izmaiņām.

    NASA redzeslokā šobrīd ir 2 potenciālie asteroīdi, ar kuru palīdzību tiek ievākti dati un analizēta šī teorija. Tie ir 99942 Apophis un 101955 Bennu, no kuriem pirmais jau 2029. gadā būs ļoti tuvu šim “atslēgas caurumam”, teorētiski ieņemot noteiktu trajektoriju, tas ar laiku ietriektos zemē. NASA speciālā projektā OSIRIS-REx bija aizsūtījusi zondi, kura ievāca paraugus no asteroīda Bennu, un gatavojas paraugu saņemšanai 2023. gadā, kas sniegs ieskatu asteroīda sastāvā.

    ViaMIT
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    24.02.2020 10:47

    Galvenais, lai ir opcijas. BTW, kad uz asteroīdiem šausim AES izlietoto degvielu?

    LAN
    25.02.2020 06:44
    Reply to  KKTK

    Jā, Īlons varēja pie reizes Roadsterā ielikt, lai gan varbūt labāk nē, jo tas varētu radīt sliktu pirmo iespaidu citplanētiešiem…

    digitalk
    25.02.2020 07:45
    Reply to  KKTK

    ir aizdomas, ka pāris tuvākajos gadsimtos nešausim. neviens negribēs radioaktīvo lietu simttūkstoš kvadrātkilometros pēc teorētiski iespējama nesējraķetes sprādziena stratosfērā.

    Reklāma