Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo IdeaPad L340 Gaming spēlēm paredzētā klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Lenovo uzskatāms par vienu no lielākajiem datoru ražotājiem pasaulē. Statistikā parasti Lenovo ir nedaudz zem HP, bet pamatīgi pārspēj Dell, Acer, Apple un citus ražotājus. Lenovo lielākais veiksmes stāsts ir ThinkPad uzticamo biznesa klases klēpjdatoru sērija, bet pēdējā laikā no Lenovo redzam arī vairākus visai plaši iekārotus spēlēm paredzētus klēpjdatoru modeļus.

    Lenovo Legion spēlēm paredzēto klēpjdatoru zīmols startēja 2017. gadā, Lenovo Legion sērijā atrodami visai kvalitatīvi spēlēm paredzēti klēpjdatori par gana pieejamu cenu. Iepriekš esam redzējuši Lenovo Legion Y530, kas uzskatāms par tiešu ASUS ROG un MSI Gaming sērijas klēpjdatoru konkurentu.

    Reklāma

    Interesanti, ka Lenovo nolēmis arī IdeaPad klēpjdatoru sērijai piedāvāt jaudīgākas komponentes, piedomājot pie datorspēļu entuziastu interesēm.

    Nevajadzētu jaukt IdeaPad L340 Gaming ar parasto IdeaPad L340 modeli, kas saņēmis pavisam citus procesorus, ekrānu, tastatūru utt. Faktiski tie ir divi pilnīgi nesaistīti klēpjdatori.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i5-9300H, 2.4 GHz
    • Videokarte: Nvidia GeForce GTX 1050 (3 GB, GDDR5) + Intel UHD Graphics 630
    • Operētājsistēma: Windows 10 Home
    • RAM: 8 GB DDR4 (max līdz 16 GB DDR4, 2666 MHz)
    • Ekrāns: 15.6 collu, IPS, 60 Hz, Anti-Glare pārklājums, 250 cd/m2, 45% Color Gamut, Nvidia G-Sync
    • Atmiņa: 256 GB PCIe 3.0 x2 NVMe SSD
    • Pieslēgvietas: 2x USB 3.1 Gen1 Type-A, 1x USB 3.1 Gen1 Type-C, 3.5mm Combo Jack, HDMI 2.0, RJ-45 Ethernet, Kensington Lock
    • Wi-Fi: 1×1 Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2
    • Svars: ap 2.2 kg (testam saņemtais sver 2068 g un lādētājs sver 600 g)
    • Izmēri: 363 x 254.6 x 23.9 mm
    • Akumulators: 45 Whr, Rapid Charge Technology
    • Papildu: izgaismota tastatūra, 2x 1.5 W skaļruņi
    • Krāsa: Granite Black
    • Cena: apskatam saņemtais dators maksā 710 eiro ar visu Windows 10 operētājsistēmu

    Izskats un uzbūve

    Mūsdienās nav gandrīz nekādu problēmu nopirkt lētu, vienkāršākām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet tas ne vienmēr būs glīti un kvalitatīvi izveidots. Šogad izdevies pat redzēt dažu ļoti dārgu klēpjdatoru palietotas automašīnas cenā, kuram šur tur pie ekrāna līmējas vaļā apmales, un viss korpuss krakšķ, kad datoru pacel no galda. Man par milzīgu pārsteigumu Lenovo IdeaPad L340 Gaming ar savu 700 eiro cenu ir uzbūvēts varbūt ne gluži kā tanks, bet datoram nav neviena vieta, neviena uzbūves komponente, ko varētu nodēvēt par vāju vai diskutablu.

    Jā, Lenovo IdeaPad L340 Gaming gadījumā pircējs nesaņems metāla korpusu, bet šaubos, vai šādā cenā kāds ražotājs ir gatavs uzstādīt metāla vāku. Toties Lenovo IdeaPad L340 Gaming pircējs var rēķināties ar ļoti atturīgu klēpjdatora dizainu, kas arī jau ir retums spēlēm paredzētos datoros. IdeaPad L340 Gaming nav ticis ne pie kosmiska dizaina, ne pie vājprātīgām dzesēšanas atverēm, ne pie izaicinoši krāsainas tastatūras. Uzskatu, ka daudzi potenciālie pircēji varētu meklēt tieši šādu, daļēji atturīgu klēpjdatoru, kas spētu arī kādu vidēji prasīgu spēlīti pakustināt.

    Lenovo mēģinājis IdeaPad L340 Gaming dizainā izmantot tumša alumīnija krāsu, kas, iespējams, attāli atgādina biznesa klases klēpjdatoros redzēto, bet tas paveikts atturīgi. Uz klēpjdatora vāka vienā sānā izvietots Lenovo logotips uz zilgana fona. Zilganā tēma izmantota arī tastatūras izgaismojuma noformējumā.

    Lenovo IdeaPad L340 Gaming uzskatāms par vienu no kompaktākajiem un vieglākajiem spēlēm paredzētajiem klēpjdatoriem tirgū. Tas ir tikai 363 x 254.6 x 23.9 mm liels un sver ap 2.2 kilogramiem. Jāņem gan vērā, ka barošanas bloks ir ļoti smags, kopā ar to dators somā svērs tuvu pie 3 kilogramiem (testam saņemtais klēpjdators sver 2068 g un lādētājs sver 600 g).

    Nedaudz dīvaini, ka dzesēšanas restes izvietotas datora aizmugurē, bet, atverot klēpjdatora ekrānu, tas aizsedz restes. Attiecīgi silto gaisu klēpjdators vismaz daļēji dzen gar ekrānu uz augšu. Nevaru gan teikt, ka Lenovo IdeaPad L340 Gaming dikti karstu un šī būtu milzīga problēma.

    Ar IdeaPad L340 Gaming izjaukšanu, uzbūves niansēm un apgreidošanu vari iepazīties Laptopmedia tīmekļa vietnē.

    Ekrāns

    IdeaPad L340 Gaming saņēmis 15.6 collu 1920 x 1080 izšķirtspējas IPS ekrānu ar 60 Hz atsvaidzi un 250 cd/m2 spilgtumu. Klēpjdatora ekrānam ir arī Nvidia G-Sync atbalsts, kas ir gana liels retums klēpjdatoros, bet jāņem vērā, ka Nvidia G-Sync būs ierobežots pielietojums, jo ekrānam ir tikai 60 Hz. Te gan jāņem vērā, ka Nvidia GeForce GTX 1050 videokarte arī neko diži vairāk no sevis nespēj izspiest modernākās spēlēs.

    250 cd/m2 spilgtums ir pieņemams vidēji gaišās telpās, bet ārā ar šādu ekrānu doties nav jēgas. Anti-Glare pārklājums nav pārāk agresīvs, tas nebojā krāsas un kontrastu, bet tāpat IdeaPad L340 Gaming ekrānu negribētos dēvēt par ideālu. Dators ir saņēmis zilās gaismas filtru.

    Klēpjdators saņēmis eņģes vai vismaz eņģu ideju no biznesa klases – ar vienu roku datoru atvērt nebūs iespējams, toties to var atvērt vaļā par gandrīz 180 grādiem. Neesmu gan pārliecināts, ka šādai iespējai ir milzu pielietojums spēlēm paredzētā klēpjdatorā.

    Virs ekrāna atrodas 720p tīmekļa kamera, tai ir iebūvēts privātuma vāciņš. Tādi pēdējā laikā atkal kļūst populāri.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    IdeaPad L340 Gaming saņēmis tīri lietojamu tastatūru ar zilganu izgaismojumu. Tastatūra būtu dēvējama par 90% layout, jo Home un Page Down pogas pārceltas uz ciparbloku. Spēļu datoram visai dīvaini, bet pogas uz augšu un uz leju ir izmēros saspiestas.

    Tastatūras pogas spiežas gandrīz lineāri, tastatūra gana labi izmantojama rakstu darbiem. IdeaPad L340 Gaming tastatūra nav nekas īpašs, bet arī divas reizes dārgākos klēpjdatoros redzētas daudz vājākas tastatūras.

    Tastatūras izgaismojumam ir trīs režīmi – izslēgts, vidēji spilgts un spilgts. Vidēji spilgto režīmu varēs redzēt tikai jau daļēji aptumšotā istabā.

    Skārienpaliktnis ir visai liels, bet tas ir pamatīgi novirzīts uz kreiso pusi. Skārienpaliktnis uzskatāms par atsaucīgu un precīzu, bet ar peli būs nesalīdzināmi ērtāka ikdiena.

    Pieslēgvietas

    Visas pieslēgvietas IdeaPad L340 Gaming klēpjdatoram izvietotas tikai kreisajā pusē, kas gan nav nekas unikāls, jo ASUS un citi ražotāji dara ļoti līdzīgi. Visticamāk, šāda pieeja saistāma ar dzesēšanas sistēmu.

    IdeaPad L340 Gaming kreisajā sānā ir uzlādes pieslēgvieta, Ethernet pieslēgvieta, HDMI 2.0, divas USB 3.1 Gen1 Type-A un viena USB Type-C pieslēgvietas, kā arī 3.5 mm austiņu pieslēgvieta. Ļoti būtu gribējies redzēt SD atmiņas karšu nolasītāju, bet to spēlēm paredzētajos klēpjdators ražotāji vairs nevēlas ievietot.

    Akumulators

    Lenovo IdeaPad L340 Gaming ir 45 Wh akumulators, ar to dators ofisa režīmā spēs izdzīvot knapas četras stundas, kas šāda tipa datoram ir pieņemami vai pat visai labi. Spēļu režīmā var rēķināties tikai ar 45 līdz 60 minūtēm.

    Atzīšos, ka neko daudz vairāk no spēlēm paredzēta klēpjdatora nebiju gaidījis, arī četras reizes dārgākos spēļu klēpjdatoros netiek ievietoti ietilpīgāki akumulatori. Ar īsu akumulatora darbības laiku ir jārēķinās, ja izvēlies šādas klases un pielietojuma klēpjdatoru.

    Programmatūra

    Pievienotā Lenovo lietotne atbild par datora atjauninājumiem, bet tieši to pašu paveic arī Windows 10 atjauninājumi. Lenovo lietotne vienu reizi veica BIOS atjauninājumu, ar to arī šīs lietotnes jēga tika izsmelta. Sākotnēji lietotne solīja iedāvināt 30 GB vietu Dropbox, ja vien pierakstīsies ar savu lietotājvārdu, bet pēcāk šis solījums kaut kur izplēnēja.

    Lenovo nepiemirst saviem klientiem arī drusku uzmākties ar McAfee antivīrusa izmēģinājuma versiju.

    Veiktspēja

    Lenovo IdeaPad L340 Gaming darbina Intel devītās paaudzes Core i5-9300H procesors kopā ar 8 GB RAM (palielināms līdz 16 GB RAM) un Nvidia GeForce GTX 1050 videokarti. IdeaPad L340 Gaming pieejams arī ar Core i7-9750H procesoru un GeForce GTX 1650 videokarti. Latvijas veikalos gan šādu komplektāciju raksta tapšanas laikā neatradu. Klēpjdators pieejams ar 256 GB PCIe 3.0 x2 NVMe SSD tipa atmiņu, teorētiski pieejami arī līdz 2 TB HDD un līdz 1 TB PCIe SSD tipa diski.

    Ikdienas darbiem IdeaPad L340 Gaming jauda būs pārpārēm, ar šo klēpjdatoru pat varēsi tīri ciešami apstrādāt un renderēt 4K video kar 60 kadriem sekundē.

    Sintētiskās veiktspējas testos redzams, ka IdeaPad L340 Gaming neveicas ideāli, šis tomēr ir uzskatāms par budžeta klases datoru ar sākuma līmeņa Nvidia GeForce GTX 1050 videokarti. Atzīšos – biju gaidījis, ka IdeaPad L340 Gaming tiks atvests ar GeForce GTX 1650 videokarti, kas veidota GeForce GTX 1050 aizstāšanai.

    • Cinebench R20 (multi): 1590
    • 3DMark Time Spy: 2198
    • 3DMark Cloud Gate: 18 755 (dīvaini augsts rezultāts)
    • 3DMark SkyDiver: 15 710
    • Passmark PerformanceTest 9.0: 4588
    • PCMark 10: 4321
    • Shadow of the Tomb Rider veiktspējas tests: 28 fps (1920 x 1080 ar Ultra iestatījumiem)

    Sintētiskā veiktspēja reti kad pasaka, ko tieši varam sagaidīt no datora spēļu režīmā. Izmēģinot vairākas populārās bezmaksas (Apex Legends, Fortnite) un maksas spēles (Assassin’s Creed Unity, The Witcher 3) nācās atzīt, ka 1080p izšķirtspējā pat nav nekādas jēgas domāt par Ultra vizuālajiem iestatījumiem. Minētajās spēlēs kadru nomaiņas ātrums bija aptuveni 25 līdz knapi 35 kadri sekundē, kas spēlēšanai varbūt arī ir gandrīz pietiekami, bet spēles plūdenākai baudīšanai nāksies pazemināt vizuālos efektus. Nvidia GeForce Game Ready draiveru līdzi nestie vizuālo iestatījumu parametri gan ļauj minētās spēles spēlēt tuvu pie 60 kadriem sekundē.

    Jāņem vērā, ka Nvidia GeForce GTX 1050 3 GB versija ir ar 96-bitu atmiņas interfeisu un aptuveni 84 GB/s atmiņas joslas platumu, kamēr GeForce GTX 1050 2 GB un GeForce GTX 1050 Ti versijas ir ar 128-bitu interfeisu un 112 GB/s. Dzīvē tas nozīmē pat līdz 5… 10 kadru sekundē zaudējumu. Šis ir tāds nejauks Nvidia triks, nodēvējot videokarti par GeForce GTX 1050 3 GB, nevis par GeForce GTX 1050 Lite versiju ar 3 GB GDDR5 atmiņu.

    Šeit atļaušos minēt pāris vārdus par IdeaPad L340 Gaming dzesēšanas sistēmu – dators ikdienas darbos ir gandrīz ideāli kluss, bet pat atjauninājumu uzstādīšana fonā paceļ procesora temperatūru, attiecīgi ieslēdzas aktīvās dzesēšanas sistēma. Ventilatori gan nav dikti skaļi, bet tāpat nebiju gaidījis, ka tie tik ātri aktivizēsies. Nekāds ideāli klusais ofisa klēpjdators no IdeaPad L340 Gaming nesanāks, bet var to mēģināt pieklusināt ar Windows 10 iebūvēto Power Options. Cik lasīts internetā, Core i5-9300H procesors IdeaPad L340 Gaming klēpjdatora modelī varot uzkarst līdz pat 90 grādiem pie nopietnākām slodzēm.

    Nobeigumā

    Ļoti patīkami pārsteidza Lenovo IdeaPad L340 Gaming uzbūve, kas no attāluma pat neatgādina agresīvos spēlēm paredzētos klēpjdatorus. IdeaPad L340 Gaming izskatās gana atturīgi, lai to mēģinātu izmantot arī ofisā. Vairumā ikdienas darbu IdeaPad L340 Gaming būs kluss, bet prasīgāki procesi gan iedarbinās aktīvo dzesēšanas sistēmu, kas gan nav pārlieku skaļa.

    Ekrāns un tastatūra ir gana augstā līmenī, aptuveni 700 eiro cenu kategorijā IdeaPad L340 Gaming piedāvātie uzbūves materiāli un kvalitāte ir vērtējami kā ļoti augsti. No uzbūves ne tik ideālais parametrs ir barošanas bloka svars un izmērs, bet apmānīt fiziku ir visai grūti. Ja atmiņa neviļ, ASUS klēpjdatoram ar Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q videokarti bija aptuveni tāda paša izmēra un svara barošana.

    Vienkāršākām, aptuveni 3… 4… 5 gadus vecām spēlēm ar IdeaPad L340 Gaming un Nvidia GeForce GTX 1050 3 GB būs gana, bet modernākas spēles prasīs būtiski nosēdināt vizuālos efektus. Vairākās spēlēs Nvidia GeForce GTX 1050 2 GB modelis uzrāda augstāku kadru nomaiņas ātrumu par Nvidia GeForce GTX 1050 3 GB versiju.

    IdeaPad L340 Gaming ir viens no trim lētākajiem Latvijas tīmekļa veikalos pieejamajiem klēpjdatoriem ar Nvidia GeForce GTX 1050 videokarti. Pieejami nedaudz lētāki Acer un ASUS klēpjdatori, bet tiem nav komplektā Windows 10 operētājsistēmas.

    Ja vēlies sev sākuma līmeņa spēlēm paredzētu klēpjdatoru, IdeaPad L340 Gaming būs viena no labākajām izvēlēm.

    Patika

    • pieejama cena (par aptuveni 700 eiro iegūsti Windows 10, tastatūras izgaismojumu, Intel 9. paaudzi, gana plašu pieslēgvietu klāstu utt.)
    • kompakts izmērs spēlēm paredzētam datoram
    • atturīgs dizains un laba uzbūves kvalitāte

    Nepatika

    • biju gaidījis GTX 1650 videokarti
    • skārienpaliktņa izmērs un novietojums
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hmm
    08.10.2019 14:32

    Kaut kā liekas Lenovo y540 ar i5-9300h būtu mazliet dārgāks (100-150), bet klasi augstāks portatīvais.

    Arts
    09.10.2019 00:51

    Nesen iegādājos RD Electronics i7, GTX1650 versiju. Uzbūves kvalitāte ir daudz augstāka, nekā biju gaidījis. Tas pats Legion y530, apskatot veikalā, šķita plastmasīgāks.
    Pilnai laimei varētu būt vairāk portu un ilgāks baterijas darbības laiks, bet visu jau nevar gribēt. ;)

    Remarx
    25.10.2019 19:25

    Te pamatīgs jautājums ir par RAM atmiņu. Tā ir nomaināma, jeb ķīnieši iet lētāko variantu un tā ir ielodēta. Ja tā ir ielodēta, tad nāksies pasvīst lai to palielināt līdz 16 GB. Jo pretējā gadījumā otra plate var konfliktēt ar esošo. Man nevienā datorsalonā neuzņēmās to ielikt. Nācās pašam noriskēt, parametrus piemeklējot. Vēl viens mīnuss. Lenovo pēdējo laiku sācis skaļruņus likt apakšā un no savas pieredzes saku skaņa nu galīgi garām un vēl man tie nobira jau 2 mēnesī. Tā kā es laboju elektroniku ieliku no bojātas rācijas kas pasēja pēc biezuma, to vienkārši pielīmēju ar termolīmi. Šis kolhozs kalpo jau 2 gadu. Bet tā portatīvā datora parametri iesākumā būs tīri pieņemami.

    digitalk
    25.10.2019 20:06
    Reply to  Remarx

    pssst… es tev pačukstēšu. mūsdienās atmiņas kontrolieri ir ļoooti elastīgi un, lai dabūtu nestrādājošu kombināciju, ir jāpacenšas. nemācēšu tev pateikt par datorsaloniem, jo es pats esmu sev un citiem «datorsalons», bet pro tip — iepērcies interneta veikalos un izmanto 14 dienu atgriešanas tiesības, ja kas nestrādā.

    Reklāma