Web Analytics
More
    Reklāma

    Bankrotē mīlīgo, bet diezgan bezjēdzīgo robotu ražotājs Anki

    Jaunākie raksti

    Slikti laiki pienākuši mīlīgu robotiņu ražotājiem. Pirms mēneša tika pabeigts Jibo stāsts un līdzīgs stāsts pirms spāris gadiem piemeklēja arī Kuri. Šodien par Anki bankrotu vēsta Recode. Visus šos robotus vieno tas, ka tie ir paredzēti izmantošanai mājās kā mūsu kompanjoni. Roboti spēj atpazīt dažādus cilvēkus, atšķirt tos no mājdzīvniekiem un mēbelēm, un pat nodrošināt kaut kāda veida saziņu.

    Anki ir diezgan labi zināms uzņēmums, kas bija paspējis izlaist vairākas produktu sērijas un kopumā ap 6 miljoniem robotu. Dažas no tām sastāvēja no spēļu mašīnītēm, bet krietni interesantāki bija Cozmo un pavisam jaunais Vector robotiņi.

    Reklāma

    Uzņēmums savā pastāvēšanas laikā bija spējis piesaistīt vairāk nekā 200 miljonus ASV dolāru. Starp investoriem bija arī tādi labi zināmi investori kā Index Ventures un Andreessen Horowitz. Tāpat uzņēmums ziņoja, ka 2017. gadā tā ieņēmumi sastādīja 100 miljonus dolāru un 2018. gadā bija paredzēts palielināt šo skaitli. Tātad, Anki nebija nekāda mazā piparu bodīte.

    Tomēr Anki vadībai paziņojumā saviem ap 200 darbiniekiem nācās atzīt, ka uzņēmums nespēja piesaistīt nākamo finansējuma kārtu un vairs nav naudas uzņēmuma darbības nodrošināšanai.

    Šī, manuprāt, ir diezgan skumja ziņa, kas kopā ar Kuri un Jibo nelāgo galu uzskatāmi parāda, ka diemžēl pieprasījums pēc šāda veida robotiem ir nepietiekams un šādu mājas robotu radīšana ir dārga un sarežģīta. Padomājam paši, mājās mums (no robota viedokļa raugoties) ir absolūts bardaks, kurā grūti kaut ko saprast un tādējādi jēgpilni sadarboties. Plus, kāds ir šādu robotu praktiskais pielietojums? Jā, forši, ka tie vizinās pa mājām. Jā, forši, ka ar tiem var mēģināt aprunāties vai vismaz dot kaut kādas komandas. Bet uz cik ilgu laiku? Uz nedēļu? Mēnesi?

    Citās jomās, protams, roboti turpina savu uzvaras gājienu. Bez robotiem vairs nav iedomājama efektīvu rūpnīcu darbība, un, ja pavērojam Boston Dynamics darbību, robotiem ir nākotne arī militārā vai vismaz drošības sektoros. Tāpat daudzi no mums noteikti nešķirtos no saviem grīdu tīrīšanas robotiem.

    AvotsRecode
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    30.04.2019 11:45

    Viena pievienotā vērtība ir – viņam var atkal un atkal iespert :D

    itanium
    03.05.2019 19:42

    Apskatījos to Vector un Cozmo:
    – Izskatās pēc <5 USD rotaļlietas no Ķīnas, vismaz izmantoto materiālu ziņā
    – Amazon Echo Dot izskatās ne tikai kvalitatīvāks, bet liekas arī funkcionālāks
    – Neredzu itin nekādu pievienoto vērtību no tā, ka šams braukā apkārt.

    Reklāma