Web Analytics
More
    Reklāma

    PTAC skaidro ANTMINER S9 izņemšanas no tirgus iemeslus

    Jaunākie raksti

    Kriptovalūta jeb virtuālā valūta šobrīd ir kļuvusi par jaunu tendenci pasaules finanšu jomā. Lai arī populārākie un zināmākie iedzīvotāju vidū ir “Bitcoin” tomēr pasaulē ir vairāki simti virtuālo valūtu. Kriptovalūtas iegūšanai tiek lietotas speciālas skaitļošanas ierīces, kuras skaitļo liela apjoma darījumus un formulas. Tā kā šīs ierīces šobrīd tiek izmantotas arī Latvijas teritorijā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC), veicot ekspertīzi, konstatēja, ka konkrētā iekārta rada noteiktajām normām neatbilstošus izstarojumus, kas var negatīvi ietekmēt citu tuvumā esošu iekārtu darbību.

    PTAC šī gada sākumā, veicot elektropreču kontroli uz robežas, pārbaudīja kriptovalūtas ieguvei paredzēto datu apstrādes iekārtu atbilstību elektrodrošuma un elektromagnētiskās savietojamības prasībām. Ņemot vērā, ka iekārtas tehniskā dokumentācija nebija atbilstoša normatīvo aktu prasībām, tika izņemts iekārtas ANTMINER S9-Miner ar barošanas bloku APW3++ (turpmāk – iekārta)  paraugs un nosūtīts testēšanai akreditētā laboratorijā SIA “LEITC”. Testēšanas rezultātā tika konstatēts, ka iekārta rada noteiktajām normām neatbilstošus izstarojumus, līdz ar to tā var negatīvi ietekmēt citu tuvumā esošu iekārtu darbību. Iekārtas darbība var radīt traucējumus vairāku radiosakaru dienestu iekārtām – gaisa kuģniecības sistēmas iekārtām, FM apraides sistēmas iekārtām, profesionālo mobilo radiosakaru sistēmām, skaņas un video SAP/SAB pagaidu līnijām (apraides palīgdienests), valsts aizsardzības sistēmām un radioamatieru radiostacijām, kā rezultātā var tikt radīts risks sabiedrības interesēm.

    Reklāma

    Tā kā tirgū nav atļauts piedāvāt iekārtas, kuras rada risku sabiedrības interesēm un nozīmīgi tiek pārsniegtas standartā noteiktās pieļaujamās vērtības, PTAC ir apzinājis šo iekārtu piegādātājus Latvijā un pieprasījis informāciju, kas nepieciešama turpmākām tirgus uzraudzības darbībām, kā arī organizēs šo iekārtu izņemšanu no tirgus un atsaukšanu no komersantiem. Papildus padziļinātai neatbilstību izpētei, kā arī, lai pārliecinātos par citu BITMAIN Technologies ražoto iekārtu atbilstību normatīvo aktu prasībām, PTAC ir pieprasījis skaidrojumu no iekārtas ražotāja, tomēr informācija līdz šim brīdim vēl nav saņemta.

    Ņemot vērā konstatēto, PTAC aicina kriptovalūtas ieguvei paredzētos datu apstrādes iekārtu importētājus pirms šo iekārtu importēšanas pārliecināties par to, ka tām ir veikta atbilstības novērtēšana un ka ražotājs var nodrošināt nepieciešamos pierādījumus.  Savukārt, importētāji un izplatītāji tiek aicināti tirgū nepiedāvāt ANTMINER S9-Miner ar barošanas bloku APW3++.

    PTAC aicina patērētājus apzināties riskus kādi ir iespējami darbojoties kriptovalūtas tirgū, un atgādina, ka ar kriptovalūtas tirdzniecību var ne tikai nopelnīt, bet arī ļoti daudz zaudēt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vimba
    17.08.2018 14:54

    It kā kilometru radiusā traucētu radiosakarus un aizskartu sabiedrības intereses. Nez kāpēc tad arī nav pieminēts kāda darbības radiusā rodas ”traucējumi”. Šaubos, ka ārpus dzīvokļa robežām tiktu nodarīts kaitējums.

    Kristaps Skutelis
    17.08.2018 20:32
    Reply to  Vimba

    Kāpēc šaubies? Ir praktiska pieredze ar šāda veida lietām?

    freelife
    18.08.2018 11:08
    Reply to  Vimba

    Antminer? Dzīvoklī? Labrīt…..

    Kristaps Skutelis
    17.08.2018 15:22
    feja
    18.08.2018 21:45

    Kur biji kad mājās kaunu dalīja? Raksta vērtība 0!

    Kristaps Skutelis
    18.08.2018 23:43
    Reply to  feja

    Tā ir preses relīze, ko sagatavoja PTAC. Publicēta tāpēc, ka, manuprāt, dažiem mūsu lasītājiem šī tēma ir aktuāla. Lai būtu pilnāka bilde, nomedīju arī paša pētījuma datus. Ko vēl vajadzētu?

    KKTK
    19.08.2018 22:10

    Uzpūst atpakaļ kriptovalūtas burbuli :D

    Reklāma