Web Analytics
More
    Reklāma

    Visus Top 500 superdatorus darbina Linux operētājsistēmas

    Jaunākie raksti

    Kārtējo (piecdesmito) reizi atjaunināts pasaules superdatoru saraksts, kas norāda, ka visus Top 500 datorus šobrīd darbina Linux. Ķīna ir izvirzījusies pārliecinošā vadībā ar 202 superdatoru sistēmām valstī, pirmo reizi pārspējot ASV. Pirms pusgada ASV ar 169 superdatoru sistēmām bija saraksta līderis, kamēr Ķīnai tobrīd bija 160 superdatori.

    Ķīnai pieder 35.4% no kopējām superdatoru jaudām, ASV nedaudz piekāpjas ar 29.6%.

    Reklāma

    ASV šobrīd ieņem otro vietu pasaulē ar 143 superdatoru sistēmā, tām seko Japāna ar 35 superdatoriem, Vācija ar 20 superdatoriem. Lielo piecinieku noslēdz Francija un Lielbritānija ar attiecīgi 18 un 15 superdatoriem.

    Vēl 2015. gadā no 500 ātrākajiem superdatoriem Linux operētājsistēmas darbināja 485 sistēmas. Linux darbināto superdatoru skaits 2016. gadā kāpa līdz 498 (no Top 500), bet šogad pilnīgi visus pasaules ātrākos superdatorus darbina Linux.

    Superdatori tika ieviesti sešdesmitajos gados, pirmais lielais liela skaita viendabīgu procesoru paralēlu slēgumu tipa multiprocesors ar 64 procesoriem ASV aizsardzības vajadzībām tika izveidots 1960. gadā. Septiņdesmitajos gados superdatoros tika izmantoti tikai daži procesori, bet deviņdesmitajos gados jau sāka parādīties datori ar vairākiem tūkstošiem procesoru.

    Superdatoru jaudas izmanto dažādās zinātnes nozarēs, piemēram, kodolfizikā, bioloģijā, astronomijā, meteoroloģijā, kā arī sarežģītu uzdevumu atrisināšanai.

    10 ātrākie superdatori
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma