Web Analytics
More
    Reklāma

    Kaspersky Lab informē, ka tirdzniecībā pieejama Kaspersky operētājsistēma

    Jaunākie raksti

    KasperskyOS ir specializēta operētājsistēma, kas paredzēta iegultajām sistēmām ar stingrām kiberdrošības prasībām. KasperskyOS ar nolūku ievērojami samazina nereģistrētas funkcionalitātes iespējas, tādējādi samazinot kiberuzbrukumu risku. Lielais veikums KasperskyOS, kuru Kaspersky Lab izcilākie talanti ir veidojuši 15 gadus, tagad ir pieejams tirdzniecībā oriģinālo iekārtu un konstrukciju ražotājiem, sistēmu integrētājiem un programmatūras izstrādātājiem visā pasaulē. Operētājsistēmas galvenās implementācijas ir piemērotas tālsakaru un autobūves nozarei, kā arī izšķirīgi svarīgām infrastruktūrām.

    KasperskyOS ievieš vidi ar iebūvētu drošību arvien plašāk izmantotajās un arvien biežāk uzbrukumiem pakļautajās iegultajās sistēmās un lietiskā interneta ierīcēs (IoT). Mūsdienu pievienotajā pasaulē, kur neskaitāmas lietiskā interneta ierīces izmanto patērētāji, tās tiek iekļautas izšķirīgi svarīgajā infrastruktūrā un kontrolē daudzus mūsu ikdienas dzīves aspektus, pieprasījums pēc spēcīgas drošības pieejas ir lielāks nekā jebkad agrāk. Pamatojoties uz jaunu, pilnīgi pašu uzņēmumā izstrādātu mikrokodolu, sistēma izmanto vispāratzītus drošībā balstītus izstrādes principus, piemēram, Separation Kernel, Reference Monitor, vairākus neatkarīgus drošības līmeņus un drošības arhitektūru Flux Advanced Security Kernel. KasperskyOS ir izstrādāta, ņemot vērā noteiktas nozares, un tādējādi atrisina ne vien drošības problēmas, bet arī organizatoriskos un komerciālos uzdevumus, kas ir saistīti ar drošu lietotņu izstrādi iegultajām sistēmām.

    Reklāma

    Stāsts

    Kaspersky Lab nākotnes tehnoloģiju vadītājs un galvenais drošības arhitekts Andrejs Duhvalovs komentē: «Doma par KasperskyOS ir radusies pirms 15 gadiem, kad maza speciālistu grupa apsprieda pieeju, kas padarītu neiespējamu nereģistrētu funkciju izpildi. Turpmākie pētījumi parādīja, ka šādu nodomu ir ļoti grūti īstenot parastas, universālas operētājsistēmas vidē. Lai atrisinātu šo problēmu, mēs nolēmām veidot savu operētājsistēmu, kura ievēro vispārpieņemtos drošas izstrādes noteikumus, taču ievieš daudz oriģinālu funkciju, kas to padara ne vien drošu, bet arī samērā vienkārši izvietojamu lietotnēs, kur aizsardzība ir vajadzīga visvairāk.»

    Kaspersky Lab valdes priekšsēdētājs un vadītājs Jevgeņijs Kasperskis komentē: «Mūsu operētājsistēma ir aizsākta laikos, kad nopietnākā kiberdrošības problēma bija vīrusi — tas ir sen, pirms parādījās sarežģīti mērķuzbrukumi rūpnieciskajām sistēmām un pilnīga atkarība no datorsistēmām visās mūsu dzīves jomās. Tolaik «drošības bez ierobežojumiem» koncepcija pilnīgi noteikti nebija augošā IT speciālistu pulka dienaskārtībā. Mēs jau no paša sākuma sapratām, ka savas operētājsistēmas izstrāde būs vērienīgs uzdevums — projekts, kas daudzus gadus prasīs milzīgus resursus, līdz to varēs komercializēt. Šodien mēs redzam skaidru pieprasījumu pēc pastiprinātas drošības izšķirīgi svarīgajās infrastruktūrās, tālsakaru un finanšu nozarē, kā arī gan patērētāju, gan rūpnieciskajās lietiskā interneta ierīcēs. Sākumā tas bija riskants ieguldījums, ko nevienam citam drošības risinājumu piegādātājam nebija drosmes veikt. Bet šodien, pateicoties mūsu pūliņiem, mums ir izstrādājums, kas sniedz maksimālo iespējamo imunitātes līmeni pret kiberuzbrukumiem — izstrādājums, kas ir balstīts uz principiem, kurus var neatkarīgi pārbaudīt.»

    Koncepcija

    KasperskyOS ir izstrādāta, lai ļautu programmām izpildīt tikai reģistrētas darbības. Lai izstrādātu lietotnes operētājsistēmai KasperskyOS, ir jāveido tradicionālais kods, kā arī stingra drošības politika, kas nosaka visu veidu reģistrēto funkcionalitāti. Ir iespējams izpildīt tikai to, kas ir noteikts šajā politikā — tas attiecas arī uz pašas operētājsistēmas funkcijām. Šāda pieeja izrādījās ļoti laikietilpīga KasperskyOS izstrādes procesā, bet lietotņu izstrādātājiem tā sniedz noteiktas priekšrocības: drošības politiku var izstrādāt paralēli faktiskajai funkcionalitātei. Patiesībā funkcionalitāti var nekavējoties notestēt: kļūda kodā nozīmē nereģistrētu uzvedību, ko bloķē operētājsistēma. Galvenais, ka drošības politikas izstrādi var pielāgot komercdarbības vajadzībām: drošību var adaptēt atkarībā no lietotnes prasībām, nevis otrādi.

    Nākotnes tehnoloģiju komercijas attīstības vadītājs Andrejs Ņikišins komentē: «100% drošība nepastāv, taču KasperskyOS saviem klientiem garantē pirmos 99 procentus. Raugoties no tehniskā viedokļa, patiesi sarežģītā vidē mēģinājumi mūsu sistēmā injicēt noteiktu kodu nevar būt sekmīgi. Mūsu priekšrocība — tā kā neviena ļaunprātīga darbība nav reģistrēta drošības politikā, kas ir ikvienas lietotnes neatņemama sastāvdaļa, ziņojuma informatīvā daļa nekad netiks izpildīta. Tādējādi KasperskyOS ir imūna pret tipiskiem mūsdienās aktuālajiem kiberdraudiem.»

    Izvietošanas elastība

    KasperskyOS nav universāla operētājsistēma. Tā ir izstrādāta iegultajām ierīcēm, atbilst to prasībām un ir paredzēta trim galvenajām nozarēm: tālsakaru, autobūves un rūpnieciskajai. Turklāt Kaspersky Lab izstrādā izvietošanas pakotnes finanšu nozarei (POS termināļu un vienkāršoto klientu PS drošībai) un universālo Linux bāzēto sistēmu izšķirīgi svarīgo darbību un jo īpaši galiekārtu drošības uzlabojumu. Vienkārša izvietošana tiek nodrošināta ar trim pakotnēm, kas īsteno noteiktas KasperskyOS funkcijas.

    KasperskyOS pati par sevi sniedz maksimālu drošību, tomēr tās prasības rada papildu grūtības klienta izstrādes procesā. To var izmantot par pamatu, uz kura būvēt ierīces, piemēram tīkla maršrutētājus, IP kameras vai lietiskā interneta kontrollerus. Tā apmierina tālsakaru nozares, izšķirīgi svarīgu infrastruktūru lietotņu un lietiskā interneta jauno izstrāžu vajadzības.

    Kaspersky Secure Hypervisor par nedaudz mazāku cenu ļauj izpildīt lietotnes, stingri kontrolējot, kā tās sazinās savā starpā. Tas apmierina tālsakaru un autobūves nozares vajadzības, kā arī to var izmantot vispārīgos drošības nolūkos līdz pat drošai galiekārtu ekspluatācijai.

    Kaspersky Security System ar minimālām izstrādes izmaksām piešķir pastiprinātu drošību parastajām operētājsistēmām, kā arī citām iegultajām un reāllaika operētājsistēmām.

    Pieejamība

    KasperskyOS ir pieejama oriģinālo iekārtu un konstrukciju ražotājiem, sistēmu integrētājiem un programmatūras izstrādātājiem visā pasaulē. Sekmīgi projekti jau ir īstenoti ar Krievijas sistēmu integrētāju Kraftway (drošs tīkla maršrutētājs), SYSGO (pastiprināta drošība reāllaika operētājsistēmai PikeOS ar Kaspersky Security System) un Eiropas sistēmu integrētāju BE.services (iegulta KasperskyOS tehnoloģija specializētajos programmējamajos loģiskajos kontrolleros). KasperskyOS ir unikāls projekts, kas tiek piemērots katram klientam, tāpēc tā cena atšķiras atkarībā no prasībām. Vairāk informācijas par KasperskyOS, Kaspersky Secure Hypervisor un Kaspersky Security System, kā arī kontaktinformācija potenciālajiem klientiem ir pieejama tam paredzētajā tīmekļa vietnē. Tehniskā pamatinformācija ir pieejama šajā detalizētajā rakstā tīmekļa vietnē Securelist.com.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nr71
    16.02.2017 11:08

    Cik, nu, pieejami Youtube apskati par šo OS, izskatās visai dīvains projekts. Nekā lieka + saskarne kā no Windows 98. Var jau būt būs arī lietotājs šādai OS. Lai gan, pat valsts sektorā strādājošajiem, šķiet, vizuālais ir svarīgs.

    nabadanga
    16.02.2017 11:48
    Reply to  nr71

    Tu pat nepamanīsi, kurā brīdī sāksi lietot šo vai citu līdzīgu OS, jo tās tiek izmantotas mājas rūteros, apsardzes sistēmās utt.

    digitalk
    16.02.2017 11:16

    tā arī nesapratu vai pa diagonāli lasot palaidu garām – sources integratoriem piedāvā drošības audita veikšanai vai ir akla uzticība exKGB vadītāja kantorim?

    nabadanga
    16.02.2017 11:38
    Reply to  digitalk

    Un vēlreiz atkārtošos, ka Jevgēņijs Kasperskis nekad nav strādājis KGB. Ne vadītāja, ne pusvadītāja, ne kādā citā amatā.

    digitalk
    16.02.2017 11:56
    Reply to  nabadanga

    jā, tikai mācījies KGB skolas tehniskajā fakultātē un pēc tam strādājis Krievijas Aizsardzības ministrijas paspārnē. tāpēc tautas valodā viņu arī dēvē par kēgēbešņiku, jo smadzenes tur skalo pamatīgi un drošības pārbaudes par uzticamību Krievijas valstij ir nevājas.

    bet tu tā arī neatbildēji uz jautājumu – auditu integratori izveikt var?

    nabadanga
    16.02.2017 13:59
    Reply to  digitalk

    Vai tev nešķiet, ka šo jautājumu būtu jāuzdod Kaspersky Lab nevis komentāros mazas valsts maziņā blogā? :)

    digitalk
    16.02.2017 17:17
    Reply to  nabadanga

    es neesmu integrators un man neviens neatbildēs. saprotams, ka preses relīzē šādu info var izlaist, bet linkā uz tehnisko pamatinformāciju es ieraudzīju lielākoties mārketingu.

    Krotow
    16.02.2017 12:38
    Reply to  nabadanga

    Visi KGB skolas absolventi kopā ar diplomu saņem arī uzplečus. Par to jau ir vvz cik reižu rakstīts. Plus jaunietis strādāja Aizsardzības ministrijā ne jau par papīru pienesēju. Tāpēc čekista tituls un atbilstoša reputācija viņam ir pamatoti. Vecā patiesība stāsta ka labs čekists ir beigts čekists. Tāpēc iztikšu bez viņa ražojumiem.

    P.S. Nez vai naba ir KAV izplatītājs pie mums vai vienkārši noderīgais muļķis?

    Lapsinieks
    16.02.2017 12:46
    Reply to  Krotow

    jā, nabags pārdod kasperskijus.

    Daris
    16.02.2017 13:24
    Reply to  Krotow

    Vienīgā nodaļa, ko vēl varētu morāli nosodīt saistībā ar KGB (nerunāju te par ČK vai NKVD laikiem) ir tā, kas cīnījās ar disidentiem.
    Pārējās – normāls valsts drošības dienests – izlūkošana, pretizlūkošana etc.
    Kopumā – strādāja švaki un galveno uzdevumu neizpildīja, jo PSRS valsti tā arī pa*irsa.:)

    Krotow
    16.02.2017 13:47
    Reply to  Daris

    Tur vairs nebija ko glābt, jo visa sistēma bija caur un cauri izpuvusi. Ja valsti, kuras vadība nespēj nodrošināt valsts iedzīvotāju pamata vajadzības (pārtikas produktu un pirmās nepieciešamības preču deficītu atceros pats no savas bērnības un skolas laika), netur pastāvīgā komandanta stundas režīmā pēc Ziemeļkorejas parauga, iedzīvotāji sāk meklēt izeju, kas pārvēršas drausmīgā korupcijā elitē un prastā zagšanā parasto iedzīvotāju vidū. Ar to arī valstij ir beigas, jo normāli funkcionēt šāda valsts nevar.

    Daris
    16.02.2017 14:16
    Reply to  Krotow

    Bads tomēr nebija, jo blats bija:)
    Pie ekonomiskām grūtībām palaida no pudeles vēl ‘glasnostj’ džinu un finita la comedia…
    Lai gan, ja tie čekisti paši nebūtu ieinteresēti pārmaiņās, PSRS nesabruktu.

    Krotow
    16.02.2017 14:44
    Reply to  Daris

    Blatu var pierakstīt turpat pie zagšanas un korupcijas. Tā ir kārtējā “vienlīdzīgāko” izcelšana, kas ilgtermiņā tikai izkropļo ekonomiku. Blata esamība savulaik bojā mums dzīvi joprojām un bojās tik ilgi, kamēr pie varas būs tie, kuri ieguva no no blata esamības un viņu tiešie pēcteči, kuri auga tai pašā garā.

    Čekisti jau arī ir tikai cilvēki :) Tikai nedaudz vairāk informēti (lasi – ātrāk uzzināja, ko jāņem un kur jānoraksta).

    Daris
    16.02.2017 18:09
    Reply to  Krotow

    Blatam līdzīgas attiecības ir tīri cilvēciskas t.i. ‘tu man/es tev’ un sastopamas visā pasaulē,
    tikai PSRS varbūt tas bija tik izteikts plaša patēriņa preču jomā, to trūkuma dēļ.
    Un korupcija ir visur, piemēram ASV (kas uzdodas par lielāko cīnītāju pret korupciju citās valstīs) tā ir legalizēta un institucionalizēta kā lobisms.
    Tas varbūt ir ne gluži par tēmu,
    bet nesen lasīju atmiņas par Dziesmu svētkiem padomjlaikos un ļaudis metas kritizēt PSRS himnas dziedāšanu un tamlīdzīgas padomju izdarības,
    aizmirstot ka šai kritikā vnk darbojas retrospektīvā domāšana un paši, visticamāk, tolaik dziedāja
    t o himnu ar pilnu krūti.) Vainas apziņa, kas izraisa hiperreakciju.

    Nosodot Staļinlaikus, jāsaka ka PSRS tā saucamā attīstītā sociālisma laikos, sākot ar Hruščova laikiem, nekāda baisā bubuļvalsts vairs nebija.

    Daris
    16.02.2017 18:20
    Reply to  Daris

    Jāpiebilst, ka tādi Dziesmusvētki, lielā kordziedāšanas un tautisko deju tradīcija mums šodien ir tik populāra tieši padomjlaiku dēļ,
    kad tas viss tika valsts atbalstīts un popularizēts, kamēr citās kap.valstīs, kur bija līdzīgas tradīcijas, tās vnk izbeidzās tā sakot, brīvā tirgus rezultātā:)
    Nerunājot nemaz par mūsu daudz veselīgāko un saprātīgāko pasaules uzskatu.
    Ko atgādina šodienas Rietumvalstu bloka aizraušanās ar dīvainu ideoloģiju šodien?
    Vai ne padomjlaikus?

    nabadanga
    16.02.2017 15:02
    Reply to  Krotow

    Reputāciju, Krotow, galvenokārt veido darbi, nevis kādreiz saņemti diplomi (Kasperska gadījumā specialitātē “inženieris-matemātiķis”). Un diskusija ir par veselo saprātu. Paņemsim piemēru. Latvijā vēl arvien nav atvērti čekas maisi. Sekojot tavai loģikai, visus, kas tajā laikā te dzīvoja, būtu tagad jāuzskata par čekas aģentiem? Tad tev būs jāatsakās no Latvijas produktiem un jāpārtiek no banāniem :)

    Krotow
    16.02.2017 18:29
    Reply to  nabadanga

    nabiņ, vai esi izliecies vai patiešām izliecies? Būs publiski jāpasūta tevi uz 3 burtiem, ja citādi nav skaidrs, ka kādam tevis izplatītais softs var radīt aizdomas par tā radītāju godīgajiem nolūkiem. Banānus vari apēst pats.

    Reklāma